Je hebt eigenlijk twee soorten verdiepingsvloeren, namelijk kanaalplaatvloeren en breedplaatvloeren.
![geisoleerde-kanaalplaatvloer.jpg]()
Dit is een
kanaalplaatvloer![C_05f6f946b4.jpg]()
Dit is een
breedplaatvloerMet een kanaaplaatvloer kun je vaker grotere overspanningen creëren dan met een breedplaatvloer.
Het grote verschil zit hem in de dikte van de vloer, op een kanaalplaatvloer wordt alleen nog maar een cement dekvloer van 5 cm aangebracht en op een breedplaatvloer moet je eerst beton storten tot boven de betonijzers (een cm of 20) en dan pas nog de cementdekvloer van een cm of 3 á 5.
Je bent waarschijnlijk in zo'n holle ruimte terechtgekomen van je kanaalplaatvloer, waardoor je in het "niets" boort en je het idee hebt dat je gat wel heel erg diep geworden is.
Je hoeft niet angstig te zijn dat je iets geraakt hebt hoor ! Je kunt in bijna (tenzij je bijvoorbeeld vloerverwarming o.i.d. in de vloer hebt liggen) iedere vloer wel een gat boren van een cm of 4 á 5 voordat je überhaupt kans hebt dat je iets raakt

En om dan toch even de nodige bouwkundige zaken te posten.
quote:
Kanaalplaatvloer
De kanaalplaatvloer wordt, behoudens de eventuele constructieve druklaag en de cementdekvloer, volledig prefab aangeleverd en vormt dus een zogenaamde droge vloer.
Er kunnen, afhankelijk van het type en fabrikaat, overspanningen worden gehaald tot 12 meter, bij een breedte van 1,2 meter.
Kenmerkend zijn de volgende punten:
· Vloeren zijn na montage direct belastbaar.
· Boven sparingen in de dragende wanden, dienen stalen- of betonnen liggers opgenomen te worden.
· In combinatie met een constructieve druklaag en koppelingswapening, kan het ontstane vloerveld als constructieve schijf dienen.
· In de vloeren kunnen stalen liggers worden geïntegreerd (b.v. hoedliggers).
· Door ter plaatse van de opleggingen bovenwapening te leggen (in de lijn van de kelknaden of in verjongde stroken) kan de vloer eventuele inklemmingsmomenten opnemen en mag de volledige wanddikte constructief worden meegenomen.
· Met de introductie van de leidingvloeren, is er een redelijke mate van vrijheid in leidingverloop.
Breedplaatvloer
Dit type vloer kan worden gekozen tot overspanningen van circa 12 meter en zijn meestal 3 meter breed.
Met betrekking tot de constructieve opzet van het casco, is er met deze vloer meer ontwerpvrijheid.
·Is geschikt om in combinatie met de onderliggende wanden als knoop te functioneren.
·Fungeert als doorgaande constructieve schijf.
· Er bestaat, vanwege de mogelijkheid extra wapening bij te leggen, een grote vrijheid met betrekking tot de keuze van onderliggende kozijnsparingen.
· Voordat de constructieve druklaag wordt gestort, kan op uitgebreide schaal leidingwerk in de vloer worden opgenomen, met een grote mate van vrijheid.
· In gevallen waarbij extra zware geluidseisen worden gesteld, heeft men meer mogelijkheden met betrekking tot de vloergewichten.
· Om op constructiehoogtes te besparen, is er een goede combinatiemogelijkheid met geïntegreerde balkbekistingen of gedeeltelijk prefab balkconstructies.
· Prefab balkons en galerijplaten zijn eenvoudig met bijvoorbeeld iso-korven mee te nemen tijdens de bouw.
· Bij woningscheidende vloeren kan de vloer slanker gehouden worden dan bij kanaalplaatvloeren.
Om tijdens de uitvoeringsfase te besparen op het aantal rijen stempels en onderslagen, is het aan te bevelen de schilvloer minimaal 50mm op te leggen. Er kan dan vanaf de wand met de maximale stempelafstand worden gewerkt.
In de planning van een werk heeft deze vloer als nadeel dat na het leggen niet direct verder kan worden gegaan met de opbouw van de bovenliggende wanden. De onderstempeling dient een bepaalde tijd te blijven staan waardoor afbouwwerkzaamheden soms iets later moeten worden ingepland.