Het is een voorziening voor:quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:20 schreef Xcalibur het volgende:
[..]
Ik lees dit net, het vetgedrukte valt me op.
Waarom gaat dit van de winst af? Anders ga ik ook maar eens mijn wat "reserveren" om mijn winst te drukken, kijken wat de Belastingdienst daarvan vindt
quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:39 schreef JumpingJacky het volgende:
[..]
http://www.cubi.nl/analyse/definitie/578/Voorzichtigheidsprincipe
quote:Waarschuwing: hier klopt iets niet!
www.cubi.nl bevat inhoud van ww.robint.us, een site waarvan bekend is dat deze malware distribueert. Als u deze site bezoekt, kan uw computer worden geïnfecteerd.
Ow, oke, oeps, sorry, zal het niet meer doen (hoop ik)quote:
Overigens gelden fiscaal iets andere voorwaarden om de voorziening ook fiscaal te mogen opnemen. Een dergelijke voorziening zou fiscaal gezien overigens (gezien de feiten in dat nieuwsstukje) in Nederland ook gewoon mogen worden opgenomen.quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:53 schreef sanger het volgende:
[..]
Het is een voorziening voor:
• een verplichting in de toekomt
• die aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid bestaat
• waarvan de hoogte redelijkerwijs bepaald kan worden
Een voorziening mag je ten laste van de winst brengen (dat noemt men een dotatie). Voorwaarde is wel dat het zeker is dat de verplichting in de toekomst gaat optreden en je de hoogte redelijkerwijs kunt inschatten.
Zie ook: http://nl.wikipedia.org/wiki/Voorziening
De regels zijn de laatste jaren, met name onder de IFRS regels, aangescherpt.
De journaalpost:quote:Op woensdag 11 mei 2011 10:20 schreef Xcalibur het volgende:
[..]
Ik lees dit net, het vetgedrukte valt me op.
Waarom gaat dit van de winst af? Anders ga ik ook maar eens mijn wat "reserveren" om mijn winst te drukken, kijken wat de Belastingdienst daarvan vindt
Waarschijnlijk nietquote:Op vrijdag 13 mei 2011 08:54 schreef Xcalibur het volgende:
Onderbouwen met "ik wil minder Belasting betalen" vinden ze vast niet goed?
quote:Op vrijdag 13 mei 2011 10:51 schreef sanger het volgende:
De reden dat ik die studie wil gaan volgen om toestemming vraag is dat mijn eigen zaakje een redelijk minimale omzet heeft en ik eigenlijk alle winst wil voorzien.
Zo kun je het ook zien inderdaadquote:
Dat laatste lijkt me geen goed planquote:Op zaterdag 14 mei 2011 23:56 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Daar moet ik nog over nadenken. Misschien het uurtarief van m'n werk overnemen
Succes met klanten wervenquote:
Ik kan je vertellen hoe wij het doen, maar de fiscalisten hier zullen het toch beter uitleggenquote:Op donderdag 19 mei 2011 07:26 schreef JumpingJacky het volgende:
Vraagje: Zijn er regels over voorzieningen voor mogelijk toekomstige garantieclaims?
Situatieschets: "een vriend van mij" wij verkopen producten van rond de 2000 euro. Garantietermijn van 1 jaar, b2b. Vermoedelijk komt 1 op de 20 producten binnen het jaar terug voor een reparatie tussen de 100 en 500 euro. Deze reparatiekosten worden dan door ons gedragen. Mogen wij fiscaal een voorziening hiervoor treffen van, stel, 300 euro per verkocht product? En moet dat per verkocht product worden geregistreerd of kan dat ook gewoon als percentage van de jaaromzet, waarbij de voorziening jaarlijks eenmalig wordt aangepast? Moeten we rekening houden met onze eigen verwachting van 1 op 20?
In beginsel mag je een dergelijke voorziening ook fiscaal treffen.quote:Op donderdag 19 mei 2011 07:26 schreef JumpingJacky het volgende:
Vraagje: Zijn er regels over voorzieningen voor mogelijk toekomstige garantieclaims?
Situatieschets: "een vriend van mij" wij verkopen producten van rond de 2000 euro. Garantietermijn van 1 jaar, b2b. Vermoedelijk komt 1 op de 20 producten binnen het jaar terug voor een reparatie tussen de 100 en 500 euro. Deze reparatiekosten worden dan door ons gedragen. Mogen wij fiscaal een voorziening hiervoor treffen van, stel, 300 euro per verkocht product? En moet dat per verkocht product worden geregistreerd of kan dat ook gewoon als percentage van de jaaromzet, waarbij de voorziening jaarlijks eenmalig wordt aangepast? Moeten we rekening houden met onze eigen verwachting van 1 op 20?
Het is een nieuwe productlijn van een nieuwe fabrikant dus die 5% is een inschatting en nog niet gebaseerd op historie. Hopelijk komt de werkelijke last lager uit, maar dat levert uiteindelijk alleen maar betere cijfers op.quote:Op donderdag 19 mei 2011 08:34 schreef TronCarter het volgende:
1 op 20 is trouwens een hoge verwachting voor reparaties die onder de garantie zullen vallen. Wij houden rekening met 2% en maken op de afdeling een reservering gebasseerd op de gemiddelde kosten die wij maken (2% van onze inkoop prijs). De balans komt uiteindelijk positief uit door de betaalde reparaties.
Met die vereisten ben ik totaal niet bekend. Heb je voor mij een link waar ik daar wat meer over kan lezen?quote:Op donderdag 19 mei 2011 08:37 schreef Maharbal het volgende:
Je moet gewoon even kijken of je aan de drie (fiscale) vereisten voor de voorziening voldoet (oorsprong, toerekening, zekerheid).
Sja, historie is er dus niet. Dotatie op basis van de omzet is lekker makkelijk, maar eventueel kunnen we het ook wel op individuele basis doen met een soort van standenregister. Het zullen naar verwachting zo'n 100 producten op jaarbasis worden, dus dat is nog wel te doen.quote:Normaliter zal je bij de omvang van die voorziening kijken naar je historische cijfers. Maar verwacht je (kun je 't redelijkerwijs verwachten) dat het bijvoorbeeld in de toekomst anders zal lopen, dan mag je je daarop baseren. Ik geloof dat 't meest voorkomende is een dotatie in de vorm van een percentage van de jaarlijkse omzet.
Die 2 lijken me inderdaad vanzelfsprekend.quote:Je moet 't overigens wel goed administreren.
Nog twee dingen die je wellicht wel weet, maar let erop dat je wel consequent bent in je dotatie (dus elk jaar, ook als het minder loopt) en let erop dat je voorziening wel vrijvalt als je 'm daadwerkelijk moet aanspreken.
Ah, sorry ik dacht dat je nog in je achterhoofd had wat sanger hier ergens boven had gepost. Dat waren namelijk ook de vereisten.quote:Op donderdag 19 mei 2011 09:23 schreef JumpingJacky het volgende:
Met die vereisten ben ik totaal niet bekend. Heb je voor mij een link waar ik daar wat meer over kan lezen?
Of zo inderdaadquote:Op donderdag 19 mei 2011 09:26 schreef sanger het volgende:
Je kunt per verkocht product in de boeking van de omzet een dotatie meenemen aan de voorziening. Deze dotatie baseer je dan op de hoogte van de verwachte garantiekosten (dus 1/20ste van een gemiddeld garantiegeval).
Aan het eind van ieder jaar/periode kun je dan de totale dotatie bezien en beoordelen of je totale voorziening groot genoeg is (of te groot) en het verschil doteren (of utiliseren).
Tja, wat moet ik zeggen. Wij waren verantwoordelijk voor de productie en 5% zou onacceptabel zijn voor wat betreft defecten binnen de garantietermijn. Helaas ken ik andere producten waar 10% haast de norm lijkt.quote:Op donderdag 19 mei 2011 09:23 schreef JumpingJacky het volgende:
[..]
Het is een nieuwe productlijn van een nieuwe fabrikant dus die 5% is een inschatting en nog niet gebaseerd op historie. Hopelijk komt de werkelijke last lager uit, maar dat levert uiteindelijk alleen maar betere cijfers op.
De fabrikant geeft weliswaar garantie, alleen moeten wij het transport heen en terug betalen. En dat kost al ruim 350 euro. In die gevallen is het praktischer als wij zelf de gebreken herstellen en terugsturen naar de klant. Dat is is dan goedkoper voor ons en sneller voor de klant. We claimen dus feitelijk alleen fabrieksgarantie als de schadepost hoger is dan 400 euro. Dat is op zich geen probleem, want houden hier rekening mee in de margevaststelling.quote:Op donderdag 19 mei 2011 09:31 schreef TronCarter het volgende:
Zeker als jij niet de producent bent is het slim om je wat meer voor te laten lichten over garantie en de afwikkeling ervan.
Zie Europese richtlijn 85/374/EEG over productaansprakelijkheid.quote:Op donderdag 19 mei 2011 09:36 schreef sanger het volgende:
En in hoeverre kun je eventuele garantie verhalen op je leverancier?
Daarom de vraag ook. Hopelijk heb je dan wel wat afgesproken met betrekking tot het afrekenen van onderdelen. Dan is het wat mij betreft eerlijk genoegquote:Op donderdag 19 mei 2011 09:37 schreef JumpingJacky het volgende:
[..]
De fabrikant geeft weliswaar garantie, alleen moeten wij het transport heen en terug betalen. En dat kost al ruim 350 euro. In die gevallen is het praktischer als wij zelf de gebreken herstellen en terugsturen naar de klant. Dat is is dan goedkoper voor ons en sneller voor de klant. We claimen dus feitelijk alleen fabrieksgarantie als de schadepost hoger is dan 400 euro. Dat is op zich geen probleem, want houden hier rekening mee in de margevaststelling.
Yep, dat zit al verdisconteerd in onze inkoopprijs.quote:Op donderdag 19 mei 2011 09:39 schreef TronCarter het volgende:
[..]
Daarom de vraag ook. Hopelijk heb je dan wel wat afgesproken met betrekking tot het afrekenen van onderdelen.
Ach, eerlijk... Als je dit met elkaar overeenkomt, is 'eerlijk' of 'oneerlijk' geen issue meer, he?quote:Dan is het wat mij betreft eerlijk genoeg
Overeenkomsten kunnen oneerlijk uitvallen, zeker als het om een nieuwe productlijn gaat en de kosten uiteindelijk hoger uitvallen dan verwacht. Dan staan (9 van de 10 keer) partijen lijnrecht tegenover elkaar.quote:Op donderdag 19 mei 2011 09:42 schreef JumpingJacky het volgende:
[..]
Yep, dat zit al verdisconteerd in onze inkoopprijs.
[..]
Ach, eerlijk... Als je dit met elkaar overeenkomt, is 'eerlijk' of 'oneerlijk' geen issue meer, he?Ben ik vrij nuchter in.
En welke is dat? En daarop volgend, wat zijn dan de slechte korpsen?quote:
Oh, sorry. Ik bedoelde als in, bij mij in de omgeving.quote:Op donderdag 19 mei 2011 11:42 schreef JumpingJacky het volgende:
[..]
En welke is dat? En daarop volgend, wat zijn dan de slechte korpsen?
Oooooh, ok, sorry, ben blondquote:Op donderdag 19 mei 2011 11:48 schreef einschtein het volgende:
[..]
Oh, sorry. Ik bedoelde als in, bij mij in de omgeving.Aka Korps Noord-Nederland/Groningen.
Valt wel mee, korps Utrecht kwam er niet zo verbazingwekkend goed uit de laatste keer bij Peter R. de Vries.quote:
De mening van Peter R. de Vries vind ik van nul en generlei waarde voor welk onderwerp dan ookquote:Op donderdag 19 mei 2011 12:33 schreef TronCarter het volgende:
Valt wel mee, korps Utrecht kwam er niet zo verbazingwekkend goed uit de laatste keer bij Peter R. de Vries.
Zijn mening wel, helaas is de werkwijze die neergezet wordt over het korps wel degelijk waar. En dat is jammer. Hoe graag ik ook zou willen dat wij een respectabele politiemacht hebben, is dat gewoon niet waar.quote:Op donderdag 19 mei 2011 12:38 schreef JumpingJacky het volgende:
[..]
De mening van Peter R. de Vries vind ik van nul en generlei waarde voor welk onderwerp dan ook
Je weet toch dat alles daar eerst maanden op de plank blijft liggen......quote:Op donderdag 19 mei 2011 14:40 schreef einschtein het volgende:
Hoe lang zal eigenlijk duren, voordat ze uberhaupt over gaan tot berichtgeving over zo'n sollicitatie? Ben eigenlijk best zenuwachtig/nieuwsgierig.
Aangiftes: ja. (sommige)quote:Op donderdag 19 mei 2011 15:02 schreef sanger het volgende:
[..]
Je weet toch dat alles daar eerst maanden op de plank blijft liggen......
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |