
In februari is het boek
'Mijn opa was een Duitser' van Alex Dekker verschenen. In samenwerking met
Just Publishers mag FOK! 5 exemplaren van dit boek weggeven én heb je de kans om op maandag 7 maart je vragen te stellen aan de auteur.
Het boekHet boek is exemplarisch voor duizenden oorlogskinderen van Duitse militairen. In Nederland leven naar schatting 10.000 oorlogskinderen uit een Duits-Nederlandse verhouding. De vader van Alex Dekker was er één van. Dekker raakte gefascineerd door dit familiegeheim, waar amper over gesproken werd en ging op zoek naar zijn onbekende Duitse opa. Dekker neemt de lezer mee in zijn speurtocht naar het levensverhaal van een Duitse soldaat. Het resultaat is een bijzonder boek over een onderwerp dat lang onderbelicht bleef.
Het behoort nog steeds tot de grote familiegeheimen: Nederlandse vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog een relatie hadden met een Duitse soldaat en van hem zwanger raakten. Onmogelijke liefdes die na de oorlog werden doodgezwegen uit zelfbescherming. Ruim 65 jaar na dato blijkt het onderwerp nog altijd taboe in deze families.
Alex Dekker uit Alkmaar is de kleinzoon van een Duitse soldaat. Toen hij dat als puber te horen kreeg intrigeerde hem dat mateloos. Pas toen zijn oma overleed durfde hij verder in dat duistere verleden te spitten met als enige houvast een naam: Herbert Noah. Wie was die man waar zijn oma zo verliefd op was? En waarom is hij na de oorlog niet teruggekomen?
Langzaam ontrafelt Dekker het mysterie van zijn onbekende Duitse opa en kan hij diens levenswandel en keuzes beter begrijpen. Maar binnen de familie ontstond weerstand. Kon dit geheim wel naar buiten worden gebracht? Dekker had desondanks de moed deze geschiedenis op te schrijven. Hij weet zijn mening, zijn twijfels en zijn vragen subtiel in het verhaal te verweven.
Historicus en publicist Chris van der Heijden, die al veel schreef over het bestaande zwartwitbeeld van WOII, verzorgde het voorwoord bij het boek. Van der Heijden weet ook dit thema feilloos uit het goed-foutdenken te halen en de menselijke kant ervan in perspectief te plaatsen.
Alex Dekker (1971) studeerde geschiedenis in Amsterdam. Hij woont met zijn gezin in Alkmaar. Momenteel werkt hij aan een boek over Nederlandse vrijwilligers bij het NSKK. In zijn vrije tijd studeert hij Duitse taal en cultuur aan de Universiteit van Amsterdam.
Stel vragen aan Alex DekkerOp maandag 7 maart vanaf 19:30 uur zal Alex Dekker op FOK! vragen van users beantwoorden. Wil je weten hoe hij de speurtocht heeft ervaren, hoe zijn familie het boek heeft ontvangen, of heb je andere vragen aan de auteur, dan kun je die live stellen in het interviewtopic in het Cultuur & Historieforum.
Win een van de vijf boekenIn samenwerking met
Just Publishers mag FOK! 5 exemplaren van dit boek weggeven aan deelnemers aan het interview. Wil jij kans maken op een van deze boeken, stel dan op maandag 7 maart vanaf 19:30 uur jouw vraag voor Alex Dekker in het interviewtopic. De auteur kiest vervolgens zelf de vijf beste vragen, die beloond worden met een exemplaar van het boek. Ook crew kan kans maken op dit boek!
[ Bericht 0% gewijzigd door DaMart op 03-03-2011 20:06:52 ]