_Loki | woensdag 2 maart 2011 @ 17:22 |
Ik ga voor het eerst thais koken morgen, en nu heb ik bij de toko de benodigde oestersaus meegenomen. Nu kom ik er thuis achter dat deze dik en donker hoort te zijn maar de mijne is licht en waterig? Wat heb ik nou meegenomen en kan ik deze ook gewoon gebruiken voor marinade? ![]() | |
Hojdhopper | woensdag 2 maart 2011 @ 17:24 |
Als ie heel erg stinkt is het goed. ![]() | |
RobinOok | woensdag 2 maart 2011 @ 17:35 |
Nog nooit gezien, dunne oestersaus. Doe eens een plaatje van de fles. Misschien staat ie al op internet als je googel? | |
_Loki | woensdag 2 maart 2011 @ 17:35 |
Ik heb ook even op het flesje gekeken, het is nam pla oestersaus, maar ik kan alleen nam pla vissaus vinden. Maar er staat toch echt oystersauce op. ><'' | |
RobinOok | woensdag 2 maart 2011 @ 17:39 |
Grappig, want nam pla betekent vissaus. Dus ik denk dat het eerder een soort vissaus gemaakt van oesters is. Staat er nog een merk op? Enneuh, nee, dat kun je niet "zomaar" gebruiken, denk ik. Doe eens het recept ook. | |
Pietverdriet | woensdag 2 maart 2011 @ 18:04 |
Wat staat er op de ingredientenlijst? | |
_Loki | woensdag 2 maart 2011 @ 18:06 |
http://www.joyoffood.nl/r(...)etnamese-shaken-beef Deze is het. Nu wilde ik juist oestersaus omdat die minder vissig schijnt te smaken, en dan de vissaus achterwege laten. | |
RobinOok | woensdag 2 maart 2011 @ 18:13 |
Ja, nee, als dat flesje wat je hebt heel wat anders is dan oestersaus en meer op vissaus lijkt, dan denk ik niet dat dit recept gaat werken. Och erm. Ik zou effe wat anders met je bief doen en volgende keer een flesje van Lee Kum Kee halen: ![]() Die linksonder is favoriet, dan die ernaast. Hoewel natuurlijk in Thaise gerechten je misschien die Thaise oestersaus zou moeten gebruiken (de derde fles) maar die vind ik niet lekker. Anderen trouwens wel, dus dat zegt niks. Maareuh en enneuh, oestersaus en vissaus zijn alletwee niet echt vissig als je ze gebruikt in een gerecht. ![]() | |
Pietverdriet | woensdag 2 maart 2011 @ 18:18 |
Welke van de 4 wordt van oesters gemaakt? | |
_Loki | woensdag 2 maart 2011 @ 18:18 |
Die linksonder had ik nog in m'n handen ![]() Nu hoef ik morgen pas heel laat te beginnen op school dus dan ren ik nog even fijn naar de toko om de goede te halen, dan kan het nog de hele middag marineren. Het ziet er trouwens totaaaal niet uit als op die foto ![]() Bedankt voor de hulp! Edit: Nu zit ik m'n gekochte flesje eens goed te bestuderen. Ingrediënten: ansjovis, zout, suiker. Ik heb dus gewoon vissaus gekocht met een oesterfoto. Dit, het is oyster brand, geen saus. ![]() ![]() Uit paniek de verkeerde meegenomen dus, wat wij in de supermarkt hebben aan wijn hebben zij aan sojasaus en vissaus/oestersaus ![]() [ Bericht 21% gewijzigd door _Loki op 02-03-2011 18:24:10 ] | |
Captain_Ghost | woensdag 2 maart 2011 @ 18:36 |
ik neem altijd de linker ook. gewoon verrukkelijk spul. ook samen met biefstuk | |
RobinOok | woensdag 2 maart 2011 @ 18:51 |
In allemaal zit oester. Alleen niet zoveel. Zelf maken kan ook, ik deed dat ooit: ![]() Was niet echt een succes. ![]() Wel leuk om te doen. | |
_Loki | woensdag 2 maart 2011 @ 19:02 |
Oh dat ziet er best wel ranzig uit ![]() | |
LastRequest | woensdag 2 maart 2011 @ 19:47 |
Ik vind die derde ook heel vies, ik heb hier al heel lang een fles staan. Eerder kocht ik een bepaalde oestersaus bij de c1000 die ik nergens meer kan krijgen. Dit was echt een tegenvaller ![]() | |
missy_c | woensdag 2 maart 2011 @ 23:01 |
Wij hadden thuis altijd fles nr2. Volgens mij is nr2 ook een stuk duurder dan nr1 (weet ik niet zeker). Ik geloof dat het een verschil was tussen oester essence en oester extract. In nr1 zit dus geen oesters, but correct me if i'm wrong. | |
foxbow | woensdag 2 maart 2011 @ 23:28 |
ze beweren dat er nog echt oesters in zitten ook. | |
RobinOok | woensdag 2 maart 2011 @ 23:41 |
Ja, tuurlijk. Twijfel je daaraan dan? | |
Tanin | woensdag 2 maart 2011 @ 23:49 |
Die linksonder is inderdaad lekker, de rest ken ik niet. Overigens heb ik geen vissaus, en kwak meestal een scheutje oestersaus erdoor als er om vissaus gevraagd wordt, maar als het je hoofd ingredient is kan dat wss niet. | |
RobinOok | woensdag 2 maart 2011 @ 23:58 |
Ik zou echt noooooit oestersaus ipv vissaus gebruiken, die twee lijken echt in niks op elkaar. ![]() Vissaus <-> trassi <-> ansjovis misschien, maar oestersaus zit meer in de sojasaushoek, donker, zoet, zout, aards. | |
_Loki | donderdag 3 maart 2011 @ 11:31 |
Ik heb net die links onder gehaald, en het ruikt echt zo lekker! Bijna nootachtig, totaal niet visachtig. En die vissaus valt me ook alles mee. | |
Pietverdriet | donderdag 3 maart 2011 @ 12:20 |
Goede vissaus smaakt ook niet echt vissig, maar umami | |
RobinOok | donderdag 3 maart 2011 @ 12:29 |
Maar let wel op, ook al denk je dat je oestersaus lekker ruikt, als je er teveel van in je gerecht stopt wordt het vies. Oestersaus, vissaus en bijv zwartebonensaus zijn van die sauzen waarbij je je maar beter aan het recept kan houden. ![]() | |
tjoptjop | donderdag 3 maart 2011 @ 13:13 |
Ik heb die derde en vind het wel lekker eigenlijk ![]() Maar ik heb niet echt een referentiekader, als ie op is maar weer eens een ander merk proberen. | |
bl_henkie2 | donderdag 3 maart 2011 @ 19:37 |
![]() Die linker is de Panda brand van Lee Kum Kee, kost ¤1.95 in de toko en het meest gebruikt in chinese restaurants. Tweede van links is het flaggeschip van LKK (¤ 3.95 ). Je proeft gewoon een hogere concentratie aan oesterextract. Maar het aller-, allerlekkerste wat ik ooit hebt geproefd was een merk genaamd Sh Jng Háo Yóu () met een zeer hoog concentraat aan oesters. ![]() Zo'n fles ging in de guldentijdperk over de toonbank voor vijftien gulden. Helaas mag het niet meer worden geimporteerd, volgens de toko chinees omdat er geen conservering middelen in zit of zoiets dergelijk. ![]() -edit- Drat ![]() Sha Jing oyster sauce heet 't... | |
RobinOok | donderdag 3 maart 2011 @ 19:49 |
Toko's lullen wel vaker uit hun nek als ze iets niet in hun assortiment hebben. ![]() Hoewel ie best gelijk kan hebben gehad hoor. Er zijn wel meer dingen die niet geïmporteerd mogen/mochten worden, maar hoe het precies zit blijft vaag. Kon jarenlang geen conpoy (gedroogde st.jacobsmosseln) vinden, ook omdat het niet zou mogen, maar tegenwoordig is het wel te vinden. Dus misschien die oestersaus ook. Zou graag een fles scoren! Ik hou mijn ogen open. | |
Spanky78 | donderdag 3 maart 2011 @ 20:27 |
En goede oestersaus wordt ook voor de Umami toegevoegd (en Kokumi). De aromastoffen zullen wel wat anders zijn, maar ik denk dat die sausjes makkelijker uitwisselbaar zijn dan sommigen hier roepen. Ik denk wel dat je dan misschien een beetje suiker en/of sojasaus kan toevoegen om het smaakverschil wat op te vangen. Even een linkje voor geinteresseerden http://www.foodproductdes(...)mami-and-beyond.aspx Hierin meer uitleg over de redenen waarom we dit soort gefermenteerde voedingsmiddelen zo graag gebruiken... [ Bericht 17% gewijzigd door Spanky78 op 03-03-2011 20:33:49 ] | |
RobinOok | donderdag 3 maart 2011 @ 21:25 |
Ja, tuurlijk. Vervangen door ketchup kan ook. Alles kan. Vraag is alleen of je dat wilt. En als TS geen idee heeft hoe beide sauzen smaken lijkt het me echt niet handig om een beetje aan te gaan lopen klooien en verstandiger om gewoon iets anders te maken of nog maar eens terug te gaan naar de winkel. Wat ze dus deed. ![]() | |
Spanky78 | donderdag 3 maart 2011 @ 21:33 |
Doe eens niet zo lelijk! Die sauzen komen gewoon grotendeels overeen, alleen zitten er in die oestersaus met name meer suikers. Die kun je extra toevoegen. | |
RobinOok | donderdag 3 maart 2011 @ 22:06 |
![]() ![]() Zoek de verschillen! Nou ja, laat ook maar. Maar ik ben het er dus niet mee eens dat ze op elkaar lijken. En zou het een nooit door het andere vervangen. Wat een ander doet moet ie natuurlijk zelf weten. | |
Pietverdriet | donderdag 3 maart 2011 @ 22:26 |
Vissaus is trouwens een Romeinse uitvinding die zijn weg naar azie heeft gevonden. Tijdens de romeinse tijd waren er overal rond de middellandse zee Garum fabrieken waar men vette vis fermenteerde en saus van maakte, de Garum Of waren het de chinezen die het de Romeinen hadden leren kennen? Wie weet... Zou het zelf wel een willen maken maar vrees dat het erg riekt http://www.heinrich-wunderlich.de/encyclo/liqua.htm | |
Spanky78 | donderdag 3 maart 2011 @ 22:33 |
Lekker zal het zeker niet ruiken.. het zal wel trassi-like stinken... vreselijk dus. | |
cinnamon_M | vrijdag 4 maart 2011 @ 01:24 |
En garum werd dan ook in behoorlijk wat recepten gebruikt in de romeinse keuken, getuige het kookboek van apicius. Het complete kookboek is hier te vinden. Ik vond dit zo boeiend om te lezen, de eetcultuur van eeuwen geleden. Al komen sommige recepten mij - met de keukens die ik gewend ben - wel als een allegaartje/overdaad van ingrediënten over, zoals deze. Maar wie weet hoe het smaakt... Het lijkt me wel interessant eens een recept uit te proberen ![]() Flamingo of baarmoeder, anyone? ![]() | |
RobinOok | dinsdag 8 maart 2011 @ 15:01 |
Ik wacht nog steeds met smart op het resultaat van de Bo Luc Lac! Was het lekker en de moeite waard? | |
cinnamon_M | dinsdag 8 maart 2011 @ 17:50 |
Oe oe oe, dat resultaat ken ik natuurlijk niet, maar mag ik even van de gelegenheid gebruik maken om te melden dat ik er pas achter ben gekomen dat champignons met knof, shaoxing rijstwijn en oestersaus errug lekker zijn? ![]() | |
RobinOok | dinsdag 8 maart 2011 @ 17:51 |
Van mij mag dat best. | |
cinnamon_M | dinsdag 8 maart 2011 @ 20:17 |
Nou, das dan mooi. | |
_Loki | dinsdag 8 maart 2011 @ 20:42 |
OH. Ja tuurlijk. Nou, op de een of andere manier was het vlees een beetje, hard geworden na het marineren. Terwijl het echt goede malse biefstuk was. Dus dat zorgde ervoor dat het een beetje mislukt was dus ik heb niet alles op. Maar het was qua smaak heul erg goed te doen ![]() | |
RobinOok | woensdag 9 maart 2011 @ 10:32 |
Okay, thanks. Ik ga het ook maar eens maken. Ik roerbak bijna nooit biefstuk, wegens zonde. Maar die diepvries plakbiefstukkies uit de supermarkt zijn goed te doen. | |
_Loki | woensdag 9 maart 2011 @ 11:20 |
Als je het in een beetje zonnebloemolie doet, dan wordt ie heel lekker bijna gegrild aan de buitenkant. ![]() |