abonnement Unibet Coolblue
  Moderator maandag 1 januari 2018 @ 12:46:52 #226
42184 crew  DaMart
pi_176212636
* DaMart schopt dit pareltje weer eens omhoog O+.

De haas naar de konijnen lokken

Oorsprong
Op het Drentse platteland vond in 1981 een konijnenmarkt plaats. Hier kwamen ook veel mensen uit de grote steden op af die graag een pluizig huisdier wilden hebben. Een verkoper kreeg een koper aan zijn kraam, die vroeg of het konijn dat op het gras liep ook te koop was. De koper verklaarde dat hij graag een scharrelkonijn wilde hebben en niet eentje die in een hok zat. De verkoper herkende direct dat dit een haas was, maar lokte het beest met een paar wortels en strips van Bugs Bunny naar zijn kraam en verkocht het voor een hoger bedrag dan zijn konijnen.

Betekenis
Winst maken met zaken die lijken op wat je eigenlijk probeert te verkopen.

Voorbeeld
Mijn oma ging naar de winkel voor een computermonitor en kwam thuis met een flatscreentelevisie. De verkoper had mooi de haas naar de konijnen gelokt.

Nieuw spreekwoord
Vlaai op de hoed dragen
Winterwonderland (een kerstverhaal) | Gevangen in sepia (kort verhaal)
Forumsmileys | Het is patat!
  vrijdag 1 juli 2022 @ 10:53:46 #227
249756 Symphonic
Look o Look
pi_205197561
de vlaai op de hoed dragen

Oorsprong

In vroeger tijden hadden de boeren niet veel vrije tijd, en de mogelijkheden tot relaxen waren niet zo erg voor handen in de omgeving. Om toch een beetje gevoel van vrije tijd te hebben streken de boeren met hun families na de kerkdienst neer een van hun weilanden om daar met elkaar een simpele picknick te nuttigen.

Omdat de boeren hun zondagse goed niet vies wilden maken gingen ze dan op hun hoed zitten om de rokken en broeken schoon te houden. Een hoed was eenvoudig schoon te borstelen. Soms letten ze niet zo goed op en er een verborgen koeienvlaai onder het gras, waar ze hun doen inlegden. Als ze dan na de picknick hun hoed weer opzetten, droegen ze letterlijk de vlaai op hun hoed.

Betekenis

Door niet goed op te letten in de shit komen

Voorbeeld

Mijn oma had haar pinpas meegegeven aan de bankmedewerker die hem op kwam halen.
Haar rekening was de dag erna geplunderd. Ze droeg de vlaai op de hoed.

Nieuw spreekwoord

Met bloemkool in de wielen rijden
Juin uit Eigen Tuin!
pi_205554747
Niemand? Jammer….
Juin uit Eigen Tuin!
  woensdag 10 augustus 2022 @ 23:46:39 #229
92960 Knip
Ik ben die ik ben
pi_205604383
Met bloemkool in de wielen rijden.

In de jaren 70 van de twintigste eeuw werd er veel gebouwd volgens de destijds als vernieuwend beschouwde inzichten. Hele wijken werden uit de grond gestampt die kindvriendelijk moesten zijn en de mensen dichter bij elkaar moesten brengen. Een hooftstraat met zijstraten die vervolgens nog meer zijstraten hadden en steegjes die dood liepen. Vanwege deze vorm werden deze wijken 'bloemkoolwijken' genoemd. Ideaal voor spelende kinderen die op die manier niet werden bedreigd door langsrazend verkeer. Voor de hulpdiensten was het een stuk lastiger omdat het navigeren door zo een wijk niet te doen is. Meer dan eens kwam een brandweerwagen pas aan als het huis al volledig in de as lag, of een ambulance pas als de patiënt al overleden was. Het mag duidelijk zijn dat dit voor het desbetreffende personeel uitermate frusterend was. De chauffeur neemt de afslag naar het spoedgeval, de weg blijkt niet de goede weg te zijn en dood te lopen en keren is ook nog eens lastig. Op deze wijze zijn er zelfs nieuwe verkeersongevallen gebeurd. De chauffeur reed met bloemkool in de wielen

Betekenis: Lichtelijk panisch proberen een belangrijke en spoedeisen probleem op te lossen en verstrikt raken in een labirynt van niet werkende oplossingen

Voorbeeld:
De minister probeerde een oplossing te vinden voor de asielcrisis. Gemeenten werden gedwongen om asielzoekers op te nemen, recreatieterreinen werden gevorderd, agrarisch gebieden werden opgezocht, maar het tekort aan opvangplaatsen werd alleen maar groter. De minister reed met bloemkool in de wielen.

Volgende:
De schatkist aan de Kaag vertrouwen.
Non possumus non loqui
  Moderator woensdag 16 november 2022 @ 21:43:26 #230
42184 crew  DaMart
pi_206702411
De schatkist aan de Kaag vertrouwen

Oorsprong
De oorsprong van dit spreekwoord vinden we in het dorp (De) Kaag in Zuid-Holland, wat gelegen is op een eiland in de Kagerplassen. Eind negentiende eeuw was Pier de Raad burgemeester van De Kaag. In die tijd ging het het dorp financieel niet echt voor de wind. Nu had het dorp een bank waar slechts één bankier werkzaam was. Deze bankier moest voor familiezaken dringend naar de andere kant van het land, maar kon de bank niet onbeheerd achterlaten. Daarom vroeg hij Pier om op de bank te letten. Hij vertrouwde hem dan ook de inhoud van de bankkluis, lokaal ook wel de schatkist genoemd, toe. Toen de bankier enkele weken later terugkwam, was de bankkluis nagenoeg leeg. Pier had het geld gebruikt om uitstaande schulden van het dorp af te betalen en de reserves aan te vullen. De bankier riep toen uit dat hij spijt had dat hij de schatkist aan De Kaag had vertrouwd.

betekenis
De schatkist aan de Kaag vertrouwen betekent dat je iets belangrijks aan iemand toevertrouwt, die niet met die verantwoordelijkheid om kan gaan.

Voorbeeld
Nadat Jan zijn gloednieuwe Tesla had uitgeleend aan een goede vriend, verdwenen beide met de noorderzon. Hij had de schatkist aan de Kaag vertrouwd.

Nieuw spreekwoord
Tegen de wind in trommelen
Winterwonderland (een kerstverhaal) | Gevangen in sepia (kort verhaal)
Forumsmileys | Het is patat!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')