quote:Nederlandse banken weigeren sinds een jaar hypotheken te verstrekken op huizen die op de grond van een andere particulier staan. Wie dus in een huis woont met deze particuliere erfpacht krijgt het nooit meer verkocht. In totaal gaat het daarbij in Nederland om 40.000 woningen. Gedupeerden en Vereniging Eigen Huis zijn al maanden in gesprek met de banken, maar die weigeren toe te geven. Zelfs op een ultimatum dat vorige week vrijdag afliep hebben de banken niets laten horen.
Dat dit kan leiden tot schrijnende gevallen blijkt uit een reportage in EenVandaag waarin te zien is hoe een gehandicapte vrouw moet verhuizen naar een aangepaste woning, maar dit niet kan omdat haar eigen huis onverkoopbaar is geworden. En haar eigen huis aanpassen gaat ook niet, omdat de bank een tweede hypotheek, zelfs gefinancierd uit de overwaarde, niet wil verstrekken.
Maar ook als een stel gaat scheiden en de boedel moet worden verdeeld ontstaan er problemen. Een huis kan dan niet verkocht worden, en blijft noodgedwongen leeg staan of wordt verhuurd. In Amsterdam nemen makelaars woningen die op particuliere erfpacht staan niet eens meer in de verkoop.
Tienduizenden huishoudens in Nederland zitten daarom voor de rest van hun leven vast in hun huidige woning.
En dan? Geen oplossing imao. Je weet dat je een huis met erfpacht hebt gekocht en dat dat altijd moeilijker verkoopbaar is. Door de huidige markt is dat nog moeilijker... Niets aan te doen, of moet de gemeente ook de mensen in appartementen gaan helpen, want die zijn immers ook veel moeilijker te verkopen momenteel?quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:47 schreef Innisdemon het volgende:
De oplossing ligt IMHO bij de gemeente. Laat die mensen de erfpacht uitkopen.
Het gaat hier niet om moeilijker verkoopbaar door de verslechterde markt, een huis is een investering, en daar zit een risico aan, en momenteel moeten mensen soms 20-30% verlies nemen als ze van hun huis af willen.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:50 schreef existenz het volgende:
Je weet dat je een huis met erfpacht hebt gekocht en dat dat altijd moeilijker verkoopbaar is. Door de huidige markt is dat nog moeilijker.
In een ander topic stond dit; Met geleend geld op geleende grond een huis bouwen.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:54 schreef mvdejong het volgende:
[..]
Het gaat hier niet om moeilijker verkoopbaar door de verslechterde markt, een huis is een investering, en daar zit een risico aan, en momenteel moeten mensen soms 20-30% verlies nemen als ze van hun huis af willen.
Het gaat in deze gevallen echter om woningen die absoluut onverkoopbaar zijn geworden doordat de banken een nieuw regeltje hebben ingevoerd.
Het punt is de particuliere eigenaar van de grond. Niet zozeer dat het erfpacht is.(erfpacht i.c.m. de gemeente is bijvoorbeeld geen punt)quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:50 schreef existenz het volgende:
[..]
En dan? Geen oplossing imao. Je weet dat je een huis met erfpacht hebt gekocht en dat dat altijd moeilijker verkoopbaar is. Door de huidige markt is dat nog moeilijker... Niets aan te doen, of moet de gemeente ook de mensen in appartementen gaan helpen, want die zijn immers ook veel moeilijker te verkopen momenteel?
maar de smet ligt wel op die erfpachtconstructies , het is maar de vraag of banken nog zeikeriger worden over twee jaar als jij wil verkopenquote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:56 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Het punt is de particuliere eigenaar van de grond. Niet zozeer dat het erfpacht is.(erfpacht i.c.m. de gemeente is bijvoorbeeld geen punt)
Nee, op het feit dat er een particuliere eigenaar is. Dat is écht wat anders.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:58 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
maar de smet ligt wel op die erfpachtconstructies ,
het gaat om de constructie, waar men nu bang van is.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 19:00 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Nee, op het feit dat er een particuliere eigenaar is. Dat is écht wat anders.
Bedoel je een andere eigenaar van de grond dan van het huis? (en dan NIET de gemeente?) da's een constructie die je niet vaak ziet zeg.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 19:00 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Nee, op het feit dat er een particuliere eigenaar is. Dat is écht wat anders.
Toch 40.000 x blijkbaar.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 19:20 schreef Innisdemon het volgende:
[..]
Bedoel je een andere eigenaar van de grond dan van het huis? (en dan NIET de gemeente?) da's een constructie die je niet vaak ziet zeg.
QFTquote:Op dinsdag 15 februari 2011 18:56 schreef existenz het volgende:
[..]
Met geleend geld op geleende grond een huis bouwen.
Waarom zou je dat willen. Laat de banken maar met een goede regeling komen, hebben ze ons niet al genoeg genaaaid. Moeten we voor deze mensen ook een oplossing gaan betalen?quote:Op woensdag 16 februari 2011 15:48 schreef iamcj het volgende:
Gemeentes die betreffende particulieren laten uitkopen en de erfpacht overnemen?
Is dat eenvoudig? Lijkt mij dat de grondbezitter/speculant graag de grond wilt behouden.quote:Op dinsdag 15 februari 2011 19:36 schreef LXIV het volgende:
[..]
Toch 40.000 x blijkbaar.
Maar wat is het probleem dan? Je kunt die grond toch gewoon van die particulier kopen en vervolgens het huis verkopen (met de waarde van de grond erbij)
Ik dacht in eerste instantie dat het over gemeentelijke erfpacht ging, maar het blijkt private erfpacht.quote:Op woensdag 16 februari 2011 16:50 schreef Boris_Karloff het volgende:
[..]
Waarom zou je dat willen. Laat de banken maar met een goede regeling komen, hebben ze ons niet al genoeg genaaaid. Moeten we voor deze mensen ook een oplossing gaan betalen?
Zo gemakkelijk is dat helaas niet. De eigenaar moet het ten eerste willen verkopen. De huiseigenaar wil het huis verkopen, dat kan de grondeigenaar weten en kan dus de hoofdprijs vragen als die het al wil verkopen.quote:Maar wat is het probleem dan? Je kunt die grond toch gewoon van die particulier kopen en vervolgens het huis verkopen (met de waarde van de grond erbij)
Nee het risico is het opeisen van het land door de eigenaar of als de huiseigenaar de pacht niet betaald en zo het land terugwil hebben. En meestal wil de eigenaar het land KAAL terug hebben dus dient de huiseigenaar zijn eigen huis te slopen op eigen kosten en is de bank zijn onderpand kwijt.quote:Zij zien een verhoogd risico omdat het onderpand kleiner is.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |