DEN HAAG - Minister-president Mark Rutte moet weer gewoon Nederlands spreken. Taalpuristen ergeren zich aan de vele Engelse woorden die de VVD'er gebruikt.
De premier krijgt binnenkort een brief van de Stichting Nederlands waarin hij op zijn taalgebruik wordt gewezen. Vooral in persconferenties na afloop van de wekelijkse ministerraad bezondigt Rutte zich aan Engelse uitdrukkingen. Zo zei hij dat je als politicus moet regeren vanuit je 'gut feeling' en is PVV-leider Geert Wilders volgens hem iemand die totaal 'in character' is. Ook bezigt hij uitdrukkingen als 'old school politicus', 'all out-gaan' en noemt hij de Nederlandse krijgsmacht 'A1', op zijn Engels uitgesproken als 'ee wan'.
Thatcher
Ronduit hardnekkig is de uitspraak 'Never contemplate defeat', dat inmiddels geldt als het standaardantwoord van Rutte op de vraag: 'Wat gaat u doen als het mislukt?'. De VVD'er citeert daarmee de Britse oud-premier Margaret Thatcher, die nimmer wenste na te denken over een eventuele nederlaag.
Onwenselijk
Voorzitter Arno Schrauwers van Stichting Nederlands vindt het Engelse taalgebruik 'niet wenselijk', ook al omdat de minister-president een voorbeeldfunctie heeft. "Voor bijna elke Engelse term is wel een Nederlands alternatief te vinden. Waar is dit goed voor?", vraagt Schrauwers zich af.
Volgens de taalpurist willen mensen die met Engelse termen schermen vaak imponeren. Zo willen ze laten zien dat ze heus verder kijken dan hun eigen heg. "Het is een vorm van domheid", meent Schrauwers.
Duidelijk
Desondanks vermoedt hij in het geval van Rutte geen kwade opzet. "De premier wil heel graag duidelijk overkomen. Ten opzichte van zijn voorganger is hij een verademing. Dat er regelmatig Engelse woorden tussendoor glippen, is denk ik een soort gemakzucht."
In de brief die binnenkort op de deurmat van het Torentje valt, zal de stichting niet alleen afgeven op het taalgebruik van de premier. Ook de vele Engelse woorden in het regeerakkoord stuiten Schrauwers tegen de borst. De tekst staat bol van 'armoedige' modieuze termen als 'matchingsregeling', 'early warning-systeem' en 'e-mental health'.
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !