abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_91437317
Hey,

Over twee jaar ga ik studeren, ik wil graag bedrijfskunde studeren op de Erasmus universiteit Rotterdam.
Nu heb ik gehoord dat de opleiding heel goed is, maar ook heel streng.
Nou vroeg ik me af of er mensen zijn op Fok! die deze studie doen of hebben gedaan (liefst op de EUR maar andere universiteit is ook goed) en of zij hun ervaring met mij willen delen.
pi_91437621
Wat wil je precies weten :)
Say what again. SAY WHAT AGAIN. I dare you, I double dare you, motherfucker. Say what one more goddamn time.
pi_91438122
quote:
1s.gif Op zondag 16 januari 2011 22:18 schreef MentokTheMindtaker het volgende:
Wat wil je precies weten :)
Hoe zijn de lessen, hoe is de begeleiding.

Wat zijn de belangrijkste eigenschappen die je moet hebben.

En als je de studie al hebt afgerond zou ik ook graag willen weten of je een baan hebt gevonden die aansluit op je studie.
pi_91443515
Ik ben nog met de opleiding bezig. Ik heb hiervoor een jaar Nederlands Recht (ook aan de EUR) gedaan, dus ik heb wel wat vergelijkingsmateriaal gelukkig.
Misschien zijn sommige dingen vrij logisch, misschien niet :)

Het niveau van de opleiding is vrij goed. De meeste docenten zijn goed in hun vak en weten enorm veel. Wat je niet moet vergeten is dat de opleiding extreem divers is. Je gaat qua vakgebied van finance naar psychologie en vervolgens weer vrolijk door naar marketing en ga zo maar door. Je moet als manager van elk gebied iets afweten, dus tot je Master zal het je storen dat je nooit diepgang lijkt te krijgen. Dit is echter een noodzakelijk kwaad.

De meeste vakken vind ik erg leuk en qua moeilijkheid is het in mijn ogen goed te doen, mits je het serieus neemt. Sommige vakken hebben slagingspercentages van 70-80%, maar andere vakken zitten rond de 30-40% omdat men denkt dat je overal maar doorheen kan banjeren, wat niet het geval is.

Ik weet niet of elke universitaire opleiding zo is (ik heb er immers maar twee gezien), maar qua begeleiding kan je rekenen op nul komma nul. Je wordt vanaf dag 1 in het diepe gegooid en je zoekt het maar lekker uit. Je hebt over het algemeen zo'n 10-15 uur college per week, de overige 20-30 uur zit je thuis of in de bieb te lezen, onderzoek te doen of met een groep aan een verslag te werken.
Teamwerk is zeer belangrijk. Je hebt vrijwel ieder trimester wel een vak dat je samen met 2-3 anderen moet doen.

Welke eigenschappen je moet hebben.......Om te beginnen moet je Engels zeer goed zijn. 95% van de literatuur is in het Engels en dan bedoel ik geen jip-en-janneke-niveau, maar academisch niveau. De college-slides zijn voor 60% ofzo in het Nederlands, de rest is in het Engels. 90% van de Bachelor wordt echter wel in het Nederlands gegeven. Heel sporadisch zit er een vak tussen dat in het Engels wordt gegeven.

Je moet van lezen houden. Dit was net zo erg bij Nederlands Recht, maar ook bij BA kan je er van uitgaan dat (als je snugger en serieus genoeg bent om het serieus te nemen) je makkelijk 100+ pagina's aan ingewikkelde literatuur per week moet lezen.

Teamwerk is zoals ik al eerder zei belangrijk, dus je moet wel bereid zijn om samen te werken en dit ook leuk te vinden.

Alhoewel Wiskunde niet extreem veel nodig is tijdens de opleiding, kan het geen kwaad op er een beetje van te houden. Het niveau was voor mij relatief laag (ik had Wiskunde B op het VWO) en dit is volgens mij meer Wiskunde A-niveau, maar je moet het wel beheersen.

De zogenaamde 'struikelblokvakken' waar de meeste leerlingen problemen mee hebben zijn zo uit het hoofd : Wiskunde, Statistiek, Operations Research & Modelbouw, Statistische Methoden & Technieken en elk vak waar het woord Finance of Accounting in voor komt (4 vakken ofzo). De namen spreken denk ik wel voor zich.

Qua Masters zijn er enorm veel keuzes. Je kan je specialiseren in Marketing (meest populair, maar dus ook meeste concurrentie), Finance (super goede banen in te krijgen, minder populair dus hoger loon), Zelfstandig ondernemen, Innovatie Management, Human Resource Management en ga zo maar door (zie de website van de EUR maar voor alles). Dus als jij het leuk vind om met psychologie bezig te zijn kan je iets heel anders gaan doen dan iemand die van rekenen houdt.

Zo, dit was mijn totaal ongestructureerde verhaaltje :) Mocht je nog iets bedenken, stel gerust je vraag en dan doe ik mijn best om het voor je toe te lichten.
Say what again. SAY WHAT AGAIN. I dare you, I double dare you, motherfucker. Say what one more goddamn time.
pi_91444310
Pfff wat laat jij de studie moeilijk lijken Mentok.

Als je er enigszins wat aan doet is het prima te halen, engels is bij eigenlijk vrijwel niemand een drempel en de wiskunde is goed te doen.
pi_91446762
Moa, met uitspraken als : "De meeste vakken vind ik erg leuk en qua moeilijkheid is het in mijn ogen goed te doen" en "Alhoewel Wiskunde niet extreem veel nodig is tijdens de opleiding, kan het geen kwaad op er een beetje van te houden. Het niveau was voor mij relatief laag (ik had Wiskunde B op het VWO) en dit is volgens mij meer Wiskunde A-niveau" kan je denk ik niet stellen dat ik de studie moeilijk laat lijken :)

Als je een naar de meeste 3e/4e jaars studenten kijkt die het niet in 1x hebben gehaald, hebben ze vrijwel allemaal een of meerdere vakken uit dat lijstje wel 1 a 2x over moeten doen.

Ik zeg nergens dat het een enorm moeilijke studie is, maar als je meer dan een 6 wilt halen moet je er wel degelijk voor werken. Tevens zeg ik nergens dat het Engels voor iemand een drempel is, maar als iemand moeite met Engels heeft denk ik niet dat hij aan BA moet beginnen, aangezien 9 van de 10 boeken/papers in het Engels zijn :)

Aangezien ik TS niet ken, weet ik niet hoe goed zijn Engels is. Ik spreek het al van kleins af aan veel en daarom nu dus ook vloeiend, maar ik weet niet of dat voor iedereen zo is, dus ik probeer alleen een beeld te scheppen van de opleiding en volgens mij klopt dat beeld wel aardig goed. Aangezien je voor een fatsoenlijke uitwisseling minimaal een 7 gemiddeld nodig hebt (Spanje, Australie bijv.) en voor een echt goede school (USA) een 8, denk ik dat je vanaf het begin wel serieus aan de slag moet.

Ben je echter van mening dat er ergens iets niet klopt in mijn beschrijving van de studie, mag je die gerust aanvullen ;)

Tot slot nog een (zojuist opgezochte) quote van de website :
"Onze ervaring is dat een voldoende voor Wiskunde A1,2 en behoorlijke kennis van het Engels essentieel zijn voor het succesvol voltooien van deze opleiding!"

[ Bericht 0% gewijzigd door MentokTheMindtaker op 17-01-2011 03:16:14 (typo :)) ]
Say what again. SAY WHAT AGAIN. I dare you, I double dare you, motherfucker. Say what one more goddamn time.
pi_91453170
Bedrijfskunde staat qua moeilijkheidsgraad helemaal onderaan in vergelijking tot andere economische opleidingen. Ik zou me dus niet teveel zorgen maken.
pi_91453317
quote:
Op maandag 17 januari 2011 10:32 schreef mies1983 het volgende:
Bedrijfskunde staat qua moeilijkheidsgraad helemaal onderaan in vergelijking tot andere economische opleidingen. Ik zou me dus niet teveel zorgen maken.
En waar baseer je dat precies op?
pi_91453371
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 10:38 schreef Apekoek het volgende:

[..]

En waar baseer je dat precies op?
Ik ben zelf eerstejaars en mensen die bedrijfskunde doen lachen mij met bedrijfseconomie uit omdat bij ons geen rekenmachine e.d. gebruikt mag worden.

Bedrijfskunde ligt helemaal onderaan qua moeilijkheid op gebied van economische studies. Dat zie je ook aan het vakkenpakket. Kunde heeft een vak sociologie, psychologie opgenomen e.d.
pi_91453489
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 10:40 schreef kort het volgende:

[..]

Ik ben zelf eerstejaars en mensen die bedrijfskunde doen lachen mij met bedrijfseconomie uit omdat bij ons geen rekenmachine e.d. gebruikt mag worden.

Bedrijfskunde ligt helemaal onderaan qua moeilijkheid op gebied van economische studies. Dat zie je ook aan het vakkenpakket. Kunde heeft een vak sociologie, psychologie opgenomen e.d.
Goed beargumenteerd. :')
pi_91454072
Als mensen zelf persoonlijk aanvoelen dat het makkelijker is? Hun wiskunde onderwerpen makkelijker zijn en dan ook nog eens een rekenmachine mogen gebruiken?

En het is geen hogere wetenschap dat psychologie en sociologie niet de moeilijkste studies/onderwerpen zijn.
pi_91454234
Een rekenmachine of geen rekenmachines maken met basiscalculaties weinig uit, behalve dat het tijd scheelt. Grafische rekenmachines mogen bij de meeste bedrijfskunde studies ook niet gebruikt worden. Waar je vandaan haalt dat psychologie geen moeilijke studie is blijft nog even de vraag..
pi_91455663
Algemene aannames, net dat beta moeilijker is dan alfa.
pi_91455695
Het is enkel theorie, ik mis de wiskunde verklaringen bij bedrijfskunde. Derhalve economie > bedrijfskunde
pi_91456226
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 11:50 schreef Sjappel het volgende:
Het is enkel theorie, ik mis de wiskunde verklaringen bij bedrijfskunde. Derhalve economie > bedrijfskunde
Econometrie > Economie > Bedrijfskunde imo.
Grappige is dan weer wel dat je met bedrijfskunde exact dezelfde masters kan volgen als met bedrijfseconomie.
  maandag 17 januari 2011 @ 12:10:07 #16
197394 tha_one
podjandikkie
pi_91456446
Ik zal even een serieus antwoord proberen te geven. Als je het eerste jaar zonder heel grote problemen haalt dan komt het voor de rest wel goed.

De vakken op de middelbare school die het meest "nuttig" zijn voor bedrijfskunde zijn: M&O, Wiskunde (B) en een klein beetje economie.

Voor de rest is het gewoon een heel brede opleiding en het masale moet je niet afschrikken. Veel vakken worden door minimaal 600 studenten gevolgd. Je moet er ook rekening mee houden dat je zeker een master moet volgen na je bachelor, dat is waar je echt wat leert.
pi_91465397
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 12:04 schreef JohnSpek het volgende:

[..]

Econometrie > Economie > Bedrijfskunde imo.
Grappige is dan weer wel dat je met bedrijfskunde exact dezelfde masters kan volgen als met bedrijfseconomie.

Exact? Er is wel een vrij grote overlap ja :) Soms moet je nog een cursusje doen maar je hebt wel gelijk.
  maandag 17 januari 2011 @ 15:30:04 #18
221561 dennishk
D_MONKEY_BALLER
pi_91465637
Over het niveau zou ik met niet druk maken, 1 op de 7 slaagt cum laude (8,3+). Ik heb een minor gevolgd bij bedrijfskunde van de EUR, gemiddeld kostte het me 10 tot 15 uur per week en ik heb uiteindelijk een 9 voor het tentamen gehaald. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik geen doorsnee student bent en dat mijn eigen opleiding me ook vrij makkelijk afgaat.

Als je doel is om in het bedrijfsleven te slagen zou ik toch een wat pittigere opleiding overwegen, aangezien je bij bedrijfskunde een heel dik CV eromheen moet hebben wil je alle mooie opties open houden (Investment Banking, Strategy Consulting etc..). De opleiding is inderdaad wel goed vergeleken met andere faculteiten, alleen in Nederland maakt het voor de werkgever vaak niks uit of je nou in Groningen of Maastricht gestudeerd hebt. Hou er wel rekening mee (dit is anekdotisch!) dat als je bedrijfskunde studeert en onder de 7 gemiddeld hebt je sowieso de top werkgevers kunt vergeten, helaas is de opleiding massaal en niet heel zwaar waardoor je echt moet uitblinken.
  maandag 17 januari 2011 @ 17:14:56 #19
256829 Sokz
Livin' the life
pi_91471014
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 12:04 schreef JohnSpek het volgende:

[..]

Econometrie > Economie > Bedrijfskunde imo.
Grappige is dan weer wel dat je met bedrijfskunde exact dezelfde masters kan volgen als met bedrijfseconomie.

Gek genoeg plaatsen ze bedrijfskunde onderaan terwijl men BA en IBA bij Economie in stoppen. :P
pi_91472434
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 15:30 schreef dennishk het volgende:
Als je doel is om in het bedrijfsleven te slagen zou ik toch een wat pittigere opleiding overwegen, aangezien je bij bedrijfskunde een heel dik CV eromheen moet hebben wil je alle mooie opties open houden (Investment Banking, Strategy Consulting etc..). De opleiding is inderdaad wel goed vergeleken met andere faculteiten, alleen in Nederland maakt het voor de werkgever vaak niks uit of je nou in Groningen of Maastricht gestudeerd hebt. Hou er wel rekening mee (dit is anekdotisch!) dat als je bedrijfskunde studeert en onder de 7 gemiddeld hebt je sowieso de top werkgevers kunt vergeten, helaas is de opleiding massaal en niet heel zwaar waardoor je echt moet uitblinken.
Ja kijk, dat ligt er dus ook totaal aan wat voor Master je gaat doen. Als je finance ofzo gaat doen, ja dan zul je hogere cijfers en nevenactiviteiten (commissies e.d.)moeten doen wil je tussen de 200 andere master studenten een beetje opvallen. Ga je Accounting&Control doen, zoals ik, dan heb je 50 studenten om je heen en maak je een goede kans bij de Big4 terecht te komen.
pi_91475236
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 15:30 schreef dennishk het volgende:
Over het niveau zou ik met niet druk maken, 1 op de 7 slaagt cum laude (8,3+). Ik heb een minor gevolgd bij bedrijfskunde van de EUR, gemiddeld kostte het me 10 tot 15 uur per week en ik heb uiteindelijk een 9 voor het tentamen gehaald. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik geen doorsnee student bent en dat mijn eigen opleiding me ook vrij makkelijk afgaat.

Als je doel is om in het bedrijfsleven te slagen zou ik toch een wat pittigere opleiding overwegen, aangezien je bij bedrijfskunde een heel dik CV eromheen moet hebben wil je alle mooie opties open houden (Investment Banking, Strategy Consulting etc..). De opleiding is inderdaad wel goed vergeleken met andere faculteiten, alleen in Nederland maakt het voor de werkgever vaak niks uit of je nou in Groningen of Maastricht gestudeerd hebt. Hou er wel rekening mee (dit is anekdotisch!) dat als je bedrijfskunde studeert en onder de 7 gemiddeld hebt je sowieso de top werkgevers kunt vergeten, helaas is de opleiding massaal en niet heel zwaar waardoor je echt moet uitblinken.
Bij ons zijn er gemiddeld ongeveer 8 mensen van de 300 die cum laude staan, dat 1 op de 7 zou ik dus met een korreltje zout nemen :P
Verder overigens helemaal eens met deze post.

[ Bericht 0% gewijzigd door JohnSpek op 17-01-2011 18:56:01 ]
  maandag 17 januari 2011 @ 19:00:48 #22
221561 dennishk
D_MONKEY_BALLER
pi_91476069
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 18:46 schreef JohnSpek het volgende:

[..]

Bij ons zijn er gemiddeld ongeveer 8 mensen van de 300 die cum laude staan, dat 1 op de 7 zou ik dus met een korreltje zout nemen :P
Verder overigens helemaal eens met deze post.
Dit is informatie van RSM zelf, 13% slaagt cum laude bij IBA.
pi_91477605
quote:
1s.gif Op maandag 17 januari 2011 19:00 schreef dennishk het volgende:

[..]

Dit is informatie van RSM zelf, 13% slaagt cum laude bij IBA.
Grappig, op de VU slaagt 3% cum laude (bedrijfskunde).

[ Bericht 0% gewijzigd door JohnSpek op 17-01-2011 20:10:16 ]
pi_91480319
Dank jullie wel voor jullie ervaringen :)

Welke studies zijn er nog meer die lijken op bedrijfskunde maar waar je makkelijker een goede baan mee kan krijgen?
  maandag 17 januari 2011 @ 20:11:09 #25
256829 Sokz
Livin' the life
pi_91481198
IBM ?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')