FOK!forum / Culinesse à gogo / Recepten Vloeibaar eten..??
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:28
Hey, heb vorige week woensdag een maagoperatie gehad, en moet nu 4 weken vloeibaar en gebonden eten hebben..
En begin aardig flauw te worden nu na een week al.. van vla/yoghurt/potjes babyfruit.. en al die zooi... :(

Wie weet nog wat lekkers voor tussendoor ofzo?? iets vloeibaars..
Alvast bedankt voor de tips ! ;)
#ANONIEMdinsdag 11 januari 2011 @ 17:29
Sterkte TS
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:30
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 17:29 schreef HSG-BOMBER het volgende:
Sterkte TS
Dankje ;)
gargameldinsdag 11 januari 2011 @ 17:31
ragout
Beardydinsdag 11 januari 2011 @ 17:31
Biertje?

Want bier heeft de zelfde voedingswaarde als een boterham, las ik ergens ;)

Maar serieuzer, blender halen en daar yoghurt, appel (granny smith) en kaneel in mikken. Sowieso met een blender spelen.
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:32
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 17:31 schreef Beardy het volgende:
Biertje?

Want bier heeft de zelfde voedingswaarde als een boterham, las ik ergens ;)

Maar serieuzer, blender halen en daar yoghurt, appel (granny smith) en kaneel in mikken. Sowieso met een blender spelen.
bier begin ik ook te missen :P
en idd de blender.. :)
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:36
Maar.. iemand lekkere recepten? :)
golferdinsdag 11 januari 2011 @ 17:37
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 17:28 schreef kevin87g het volgende:
Hey, heb vorige week woensdag een maagoperatie gehad, en moet nu 4 weken vloeibaar en gebonden eten hebben..

Je hebt na de operatie geen dieetadvies meegekregen met suggesties?
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:39
quote:
5s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 17:37 schreef golfer het volgende:

[..]

Je hebt na de operatie geen dieetadvies meegekregen met suggesties?
Jawel, maar heb al veel uit dat boekje geprobeert..
En zowiezo ben ik weer iemand die veel niet lekker vind :P lekker lastig.. :P
En ook mn ma weet niet echt wat ze mee moet nemen voor me..
Zelf al bij de winkel geweest.. maar veel zitten weer stukjes in.. en idd de blender.. maar die heb ik dus nog niet.. :(
RianaLunadinsdag 11 januari 2011 @ 17:39
Sterkte !

Klik 1
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:40
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 17:39 schreef RianaLuna het volgende:
Sterkte !

Klik 1
Dankje, zal die site eens even goed doorlezen.. :)
RianaLunadinsdag 11 januari 2011 @ 17:44
Ik kopieer gewoon even text van sites..

* Profiel
* 50585 berichten

16-05-2009, 11:38
Omdat vloeibaar voedsel minder vezelrijk kan zijn dan gewoon voedsel en omdat de lichaamsbeweging direct na de operatie vaak minder dan normaal is, kan obstipatie optreden. Drink daarom voldoende vocht verdeeld over de dag. Gebruik regelmatig pap met voedingsvezels (Brinta, Bambix, griesmeel of havermout), drinkontbijt met voedingsvezels en veel groenten, aardappels en fruit. Gemalen pruimen met weekvocht, zwarte koffie of Roosvicee Laxo© kunnen de stoelgang stimuleren. Bij hardnekkige obstipatie kunnen medicamenteuze laxeermiddelen worden voorgeschreven. Overigens zal door het vloeibare dieet minder ontlasting dan normaal worden geproduceerd. Ook het tegenovergestelde, diarree, komt wel voor, wanneer gedurende langere tijd vloeibaar gegeten moet worden. Stoppende middelen zoals Roosvicee Stop© kunnen dan worden gebruikt.

Wanneer de kaken weer los gemaakt zijn en het eten van vast voedsel weer mogelijk is, dient de overgang van vloeibaar naar vast voedsel geleidelijk te zijn. Verminder dan bijvoorbeeld in de loop van de eerste week de hoeveelheid vocht bij het eten stapje voor stapje om darmproblemen te voorkomen. U kunt dan weer gewoon brood en een normale warme maaltijd gebruiken. Indien u (veel) afgevallen bent, kunt u in het begin de voeding nog energierijk houden. Bijna altijd is in korte tijd genieten van een normale smakelijke maaltijd weer mogelijk.

Producten die u kunt gebruiken in een vloeibare voeding:

Pap: bij voorkeur gladde papsoorten, zoals Bambix, Brinta, griesmeel
Drinkontbijtproducten: voorbeelden van dun vloeibare drinkontbijtproducten zijn Fruitontbijt (Hero©), Goede Morgen (Mona©) en Wake-Up (Brinta©).
Melk en melkproducten: bij voorkeur de volle varianten: volle melk, volle chocolademelk, volle yoghurt, volle yoghurtdranken, volle vla, slagroomvla, roomijs en dergelijke.
Dranken: alle soorten; echter frisdrank light en (mineraal)water leveren geen energie.
Soepen: bij voorkeur gladde gebonden (crème)soepen; maaltijdsoepen kunnen gepureerd worden.
Vlees en vis: zorg dat het vlees of de vis goed gaar en zacht is en voeg voordat u gaat malen of pureren eerst een beetje jus, saus of bouillon toe; na het malen of pureren kan het vlees of de vis nog verder verdund worden.
Vleesvervangingen: zeer fijn gemalen gekookt ei of omelet met voldoende vocht, gladde (kaas)ragout of fijn gemalen tahoe, tivalli, quorn, zonodig verdund met room, melk of bouillon.
Groenten: alle groenten, mits gaar, zijn goed te malen.
Aardappelen: (kant-en-klare) aardappelpuree, fijn gemalen rijst, macaroni of spaghetti.
Fruit: zacht fruit, vruchtenmoes, vruchtensap, fruit uit blik, vruchtennectar, tweedrank
Verder: fijn gemalen kant-en-klaar maaltijden, zoals bijvoorbeeld stampotten.
Een voorbeeld van een vloeibaar energierijk dagmenu:

Ontbijt
portie pap, vla of drinkontbijt, eventueel met room en suiker
thee of koffie met suiker
s Morgens
beker volle chocolademelk met room of een glas milkshake of vruchtendrank
1 pakje energieverrijkte drinkvoeding
Middagmaaltijd
kop soep, eventueel met room/ maaltijdsoep
portie pap of vla met room en suiker
beker volle melk of karnemelk, eventueel met room
s Middags
1 pakje energieverrijkte drinkvoeding
glas vruchtensap
koffie of thee met suiker
Avondmaaltijd
vlees, groenten en aardappelen aangemaakt met boter of margarine en verdund met jus, bouillon, room, groentenat of melk en gemixt tot een vloeibare maaltijd
pap, volle yoghurt of volle vla
1 pakje energieverrijkte drinkvoeding
s Avonds
vlaflip met room
1 pakje energieverrijkte drinkvoeding
Top

Twee recepten voor drankjes
Lees voorMilkshake (voor 2 glazen)
Benodigdheden:

150 ml. volle melk of volle yoghurt
1 bolletje roomijs
25 ml. ongeklopte slagroom
smaakmaker: fruit, blikvruchten, vruchtenmoes, limonadesiroop, cacao, koffie-extract of pudding saus
Bereiden:

Meng alle ingrediënten door elkaar met behulp van een (staaf)mixer of mengbeker
Vruchtendrank (voor 2 glazen)
Benodigdheden:

3 dl. vruchtensap
1 dl. ongeklopte slagroom
suiker naar smaak
Bereiden:

Meng alle ingrediënten door elkaar met behulp van een mixer of mengbeker
Top
-------------------------------------------------------------------

Twee recepten met vloeibare voeding van John Fagel (ook smakelijk voor mensen zonder intermaxillaire fixatie)
Lees voorMaïs-mosselsoep (voor twee personen)
Benodigdheden:

1 blik maïs
1 theekopje kippenbouillon (125 ml)
kopje volle melk of ongeklopte slagroom of crème fraîche (60 ml)
12 mosselen
Bereiden:

Doe de maïs, de kippenbouillon en de melk in een pan en breng het aan de kook.
Laat vervolgens 5 min. zachtjes doorkoken.
Pureer het in een keukenmixer, zeef het en doe het mengsel terug in de pan.
Kook de mosselen met een beetje water en pureer deze in een mixer.
Serveren:

Bij het eten van dit gerecht samen met niet-patiënten kan een deel van de maïs ongepureerd aan de saus worden toegevoegd en kunnen de mosselen in de schelp blijven.
Broccoli soufflé met tomaten-basilicumsaus (voor 4 personen):
Benodigdheden:

1 ui (fijngesneden)
3 grote tomaten (gehalveerd, ontpit en ontveld)
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook (fijngesneden)
zout, peper
pond verse broccoli
4 eieren
1/8 liter slagroom
10 basilicumblaadjes
Soufflé:

Kook de broccoli (zonder stronk) in water tot ze zacht is
Goed laten uitlekken en daarna met een keukenmixer of staafmixer pureren.
Voeg de eieren toe (twee tegelijk) en daarna langzaam de room.
Beboter vier soufflé-bakjes, vul deze met het soufflémengsel en bedek ze met bakpapier.
Plaats de bakjes in een braadslee met water.
Bak in een voorverwarmde oven op 1700C gedurende ongeveer 35 min.
Laat ze in het water in de braadslee staan
Saus:

Bak de ui met de knoflook in een ondiepe pan met olijfolie totdat deze zacht is (ca. 5 min.)
Voeg de tomaten toe en laat deze op een laag pitje ongeveer 10 min. sudderen
Voeg de basilicumblaadjes toe
Giet dit in een keukenmixer en mix tot een egale consistentie; zout en peper naar smaak toevoegen.
Serveren:

Schenk de tomaten/ basilicumsaus op een bord en plaats de soufflé in het midden

------------------------------------

Peer met aardbeien-coulis (voor twee personen)
Benodigdheden:

stokje kaneel - 1 theekopje aardbeien
1 pijpje kaneel - kopje water
1 kopje suiker - 2 eetlepels suiker
1 citroen
2 geschilde peren
Bereiden:

Kook in een pan met 6 koppen water de vanille, kaneel, suiker en een in vier stukken gesneden citroen totdat ze zacht zijn.
Voeg de geschilde peren toe en kook deze totdat ze zacht zijn.
Verwijder het klokhuis en pureer de peren.
Pureer de gewassen aardbeien met water en suiker gedurende ongeveer 3 min.
Zeef de coulis zonodig.
---------------------------------------------

klik

---------------------------

" De Unox zakken soep zijn heerlijk! En als je toch niet hoeft af te vallen gooi er dan 'n ruime scheut volle kookroom doorheen om 't nog veel lekkerder te maken."

"heb zelf ook nog iets ontdekt: rundvleessalade met (veel!) extra mayo en geprakte gekookte eieren erdoorheen.
Normaal iets wat ik niet zo snel zou eten, maar nu....heerlijk!"

"Maar ik leefde over het algemeen op nutridrink, krijg je gewoon vergoed van het ziekenfonds en zijn er in verschillende smaken te krijgen (aardbei, vanille (bah), chocola, banaan, caramel (bah), sinaasappel (weer bah)). Is 300 calorien per pakje/ flesje en ik moest er dan 6 op een dag. Daarbij had ik erge behoefte aan hartig natuurlijk dus slurpte een bouilonnetje naar binnen, dunne brinta verving uiteindelijk mijn ochtend nutri, kocht potjes babyvoeding en deed daar dan extra zout of jus doorheen etc.
"
--------------------------------------------

"onderstaand kunnen door een normaal klein rietje.
eventueel grotere rietjes kun je verkrijgen via apotheek/thuiszorg winkel of even bij de snackbar vragen om milkshake rietjes

en dan wordt je wel creatief, op advies iets zoetigs toegevoegd.
halve liter melk,
1 eetlepel suiker,
2,5 lepel pure chocolade hagelslag
mag ook chocolade melk ipv melk. en dan geen hagelslag, echter zit daar minder suiker ed. in.
maximaal 5 eetlepels brinta

championsoep een blik.
1 blikje losse gesneden champions
1/4de kilo gehakt,
flink blok kaas, ongeveer 1/4de
vouw gehakt, gekruid en al om de kaas.
bak deze goed aan in de braadpan,
g
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:48
Hé Rianaluna.. harstikke bedankt :)
print het zo even uit.. :)
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:49
Nutridrink heb ik idd ook van het ziekenhuis...
Maar daar zijn de meeste goor van.. helaas :P
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 17:50
Kan niet wachten om weer lekker naar de snackbar, shoarmazaak, pizzeria te gaan... pff en lekker mn biertje of colaatje weer.. O-) :Y) :Y)
RianaLunadinsdag 11 januari 2011 @ 17:57
Je kan gaan dagdromen er over :P Of vast recepten uit zoeken die je dan wil gaan eten :P
Jesse_dinsdag 11 januari 2011 @ 18:09
Een goede kans om ook andere dingen lekker te gaan vinden.
Pietverdrietdinsdag 11 januari 2011 @ 20:23
Als je de blender gaat gebruiken, gooi dan niet alles door elkaar, maar maak groentepuree, vleespuree, aardappelpuree (niet met de blender maken) dan smaakt het beter.
jeloendinsdag 11 januari 2011 @ 20:32
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 20:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Als je de blender gaat gebruiken, gooi dan niet alles door elkaar, maar maak groentepuree, vleespuree, aardappelpuree (niet met de blender maken) dan smaakt het beter.
goede tip anders is het echt heeeel vies(jeloen heeft dat dus een keer gedaan:P)
maar dan wordt het een bruine vieze drab en dan smaakt het niet
Pietverdrietdinsdag 11 januari 2011 @ 20:36
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 20:32 schreef jeloen het volgende:

[..]

goede tip anders is het echt heeeel vies(jeloen heeft dat dus een keer gedaan:P)
maar dan wordt het een bruine vieze drab en dan smaakt het niet
Jep, en gepureerde spruitjes of sperzieboontjes zijn goed te eten.
Ook leuk op Gels mee te maken, maar dat is een ander verhaal
stavromulabetadinsdag 11 januari 2011 @ 21:36
quote:
Op dinsdag 11 januari 2011 17:28 schreef kevin87g het volgende:
Hey, heb vorige week woensdag een maagoperatie gehad, en moet nu 4 weken vloeibaar en gebonden eten hebben..
En begin aardig flauw te worden nu na een week al.. van vla/yoghurt/potjes babyfruit.. en al die zooi... :(

Wie weet nog wat lekkers voor tussendoor ofzo?? iets vloeibaars..
Alvast bedankt voor de tips ! ;)
Op deze link staan de nodige recepten en gerechten.
kevin87gdinsdag 11 januari 2011 @ 21:37
Bedankt voor de tips mensen ;)
Pietverdrietdinsdag 11 januari 2011 @ 21:42
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 21:37 schreef kevin87g het volgende:
Bedankt voor de tips mensen ;)
Maar als je een maagoperatie onderging, pas dan op met koolsoorten, vet, paprika, scherp eten, koffie, alcohol.
prupkedinsdag 11 januari 2011 @ 22:59
quote:
16s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 17:50 schreef kevin87g het volgende:
Kan niet wachten om weer lekker naar de snackbar, shoarmazaak, pizzeria te gaan... pff en lekker mn biertje of colaatje weer.. O-) :Y) :Y)
Ok dit is anders maar toch , misschien dat het helpt.

Vriendin van me had een kaakoperatie gehad en moest dus ook alles met een rietje naar binnen werken.
Haar favoriete eten was een frikandel speciaal ...die ging in de blender en hop naar binnen... :)

Maar mag je wel alles hebben qua eten of zijn er dingen bij die je niet mag? vet, scherp ?
Ou-Tannudinsdag 11 januari 2011 @ 23:01
je kan bijna alles blenden.. alleen als het lekkerder er op word?
McGillesdinsdag 11 januari 2011 @ 23:23
Lekker als ontbijt:

Melk
Havermout
Banaan
Mango

Allemaal in de blender en drinken maar, gezond, voedzaam en lekker!

Tussendoor:

Smoothies, zelfgemaakte tomatensoep/pompoensoep, warme custard
LeeHarveyOswaldwoensdag 12 januari 2011 @ 09:27
Op de middelbareschool had ik een klasgenoot welke 2 tosti's en een fles ketchup in de blender had gedaan, om het met een rietje op te drinken :{

Maar dat was meer om te kijken of dat kon, niet uit praktische overweging of omdat het lekker zou zijn. :{
kevin87gzondag 16 januari 2011 @ 15:09
quote:
7s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 22:59 schreef prupke het volgende:

[..]

Ok dit is anders maar toch , misschien dat het helpt.

Vriendin van me had een kaakoperatie gehad en moest dus ook alles met een rietje naar binnen werken.
Haar favoriete eten was een frikandel speciaal ...die ging in de blender en hop naar binnen... :)

Maar mag je wel alles hebben qua eten of zijn er dingen bij die je niet mag? vet, scherp ?
Beetje een late reactie... maar mag alles eten, als er maar geen stukjes in zitten..
Ze hebben als 't ware een nieuwe spier in mijn slokdarm gemaakt, een stuk van de maag om de slokdarm heen.. en door stukjes eten kan die nieuwe spier beschadigen, maar verder mag alles wat vloeibaar en gebonden is gewoon naar binnen ;)
Erasmozondag 16 januari 2011 @ 18:23
Brinta en vruchtensap in een flesje doen en het even laten staan. Ziet er niet uit maar is goed te drinken en zit vol suikers en vezels.
Rewimozondag 16 januari 2011 @ 18:30
Soep, daar kun je ook aardig mee variëren. Heb je een staafmixer toevallig? Dan kun je allerlei soepen maken.
lionessamaandag 17 januari 2011 @ 16:02
Nutridrink kun je lekkerder maken door hem te mixen met roomijs, yoghurt of karnemelk. Ook raad ik aan om hem koud te drinken, dan smaakt die minder "muf".

Voor de rest kan je ook even googlen naar recepten met de nutridrink die jij gebruikt.
kevin87gmaandag 17 januari 2011 @ 18:31
heb een volgende bestelling nutridrink binnen.. 92 flesjes... met alleen soorten die ik wel lekker vind..
had eerst een soort van proefpakketje, met een lijstje waar ik de lekkere smaken kon aanvinken om opnieuw te bestellen.. :)
nog 2 weekjes..
vandaag rijst met babipangang saus gehad.. rijst goed geblenderd,. :P
was wel lekker.. :) beetje saai.. witte rijst.. maar goed! iig veel lekkerder dan al die melkproducten ;)
Riannzondag 29 mei 2011 @ 10:46
Zo misschien dat ik hier nog wat ideetjes op kan doen ik moet nu ook vloeibaar eten
_Lokizondag 29 mei 2011 @ 12:27
Stamppot :D
maar dan wel een beetje vloeibaarder uiteraard.
vossszondag 29 mei 2011 @ 12:30
brinta_cereal.JPG

_O_
BlazingV2zondag 29 mei 2011 @ 12:34
Koop zo'n Princess Blender bij de blokker, maak iets wat je lekker vind, gooi het erin en zet het op de hoogste stand.
Weltschmerzzondag 29 mei 2011 @ 12:37
Zeker als het lekker weer wordt: Gazpacho. In volgorde van in de blender doen.

- Oud brood (2 sneetjes)
- Tomaten (2 blikken goeie/800 gram)
- ansjovispasta/fileetje
- Knoflook
- rooie peper
- Olijfolie
- Citroensap/azijn
- Sherry/madeira/rode wijn
- Komijn

***** Draaien

- Bleekselderij (1 stengel)
- Ui

****** Kort en voorzichtig draaien

- Paprika (2 stuks)
- Komkommer

***** Kort en voorzichtig draaien.

Het is maar hoe groot of hoe klein je welk ingredient wil hebben en hoe je het gesneden hebt voordat je het in de blender doet. Ik wil er geen grote stukken ui en bleekselderij in, dat moet in snippers en halve ringetjes. Paprika en komkommer mag wel in brokken van mij, maar misschien niet van je dokter. Ik doe het een beetje op gevoel en ben niet zuinig met de sterke smaken van ui, knofloop, bleekselderij en peper. De ansjovis is er slechts om de tomaat 'los' te maken, het moet geen vissoep worden.

Proeven, evt nog wat zout, extra citroensap of azijn en dunner maken met water of tomatensap. Dat zul je er dan wel handmatig doorheen moeten roeren als je er geen gladde soep van wilt maken. Ik maak dus een blender vol van anderhalve liter, het wordt alleen maar lekkerder als het langer in koelkast staat (max een dagje of 4?).

Ik hou van gazpacho met stukjes, en hou een volgorde aan zodat het ene kleiner gesneden is dan het ander. Maar je kunt de blender ook alles tot een gladde soep laten draaien en maakt de volgorde niet uit. Het schijnt lekkerder te zijn om de komkommer, paprika en bleekselderij er versgesneden op te doen voor het opdienen, maar bij mij is het toch binnen twee dagen op en zo precies komt het allemaal niet.

Beterschap!
FkTwkGs2012zondag 29 mei 2011 @ 12:47
Watermeloen. Blenderen. Nomnomnom.