Ik kopieer gewoon even text van sites..
* Profiel
* 50585 berichten
16-05-2009, 11:38
Omdat vloeibaar voedsel minder vezelrijk kan zijn dan gewoon voedsel en omdat de lichaamsbeweging direct na de operatie vaak minder dan normaal is, kan obstipatie optreden. Drink daarom voldoende vocht verdeeld over de dag. Gebruik regelmatig pap met voedingsvezels (Brinta, Bambix, griesmeel of havermout), drinkontbijt met voedingsvezels en veel groenten, aardappels en fruit. Gemalen pruimen met weekvocht, zwarte koffie of Roosvicee Laxo© kunnen de stoelgang stimuleren. Bij hardnekkige obstipatie kunnen medicamenteuze laxeermiddelen worden voorgeschreven. Overigens zal door het vloeibare dieet minder ontlasting dan normaal worden geproduceerd. Ook het tegenovergestelde, diarree, komt wel voor, wanneer gedurende langere tijd vloeibaar gegeten moet worden. Stoppende middelen zoals Roosvicee Stop© kunnen dan worden gebruikt.
Wanneer de kaken weer los gemaakt zijn en het eten van vast voedsel weer mogelijk is, dient de overgang van vloeibaar naar vast voedsel geleidelijk te zijn. Verminder dan bijvoorbeeld in de loop van de eerste week de hoeveelheid vocht bij het eten stapje voor stapje om darmproblemen te voorkomen. U kunt dan weer gewoon brood en een normale warme maaltijd gebruiken. Indien u (veel) afgevallen bent, kunt u in het begin de voeding nog energierijk houden. Bijna altijd is in korte tijd genieten van een normale smakelijke maaltijd weer mogelijk.
Producten die u kunt gebruiken in een vloeibare voeding:
Pap: bij voorkeur gladde papsoorten, zoals Bambix, Brinta, griesmeel
Drinkontbijtproducten: voorbeelden van dun vloeibare drinkontbijtproducten zijn Fruitontbijt (Hero©), Goede Morgen (Mona©) en Wake-Up (Brinta©).
Melk en melkproducten: bij voorkeur de volle varianten: volle melk, volle chocolademelk, volle yoghurt, volle yoghurtdranken, volle vla, slagroomvla, roomijs en dergelijke.
Dranken: alle soorten; echter frisdrank light en (mineraal)water leveren geen energie.
Soepen: bij voorkeur gladde gebonden (crème)soepen; maaltijdsoepen kunnen gepureerd worden.
Vlees en vis: zorg dat het vlees of de vis goed gaar en zacht is en voeg voordat u gaat malen of pureren eerst een beetje jus, saus of bouillon toe; na het malen of pureren kan het vlees of de vis nog verder verdund worden.
Vleesvervangingen: zeer fijn gemalen gekookt ei of omelet met voldoende vocht, gladde (kaas)ragout of fijn gemalen tahoe, tivalli, quorn, zonodig verdund met room, melk of bouillon.
Groenten: alle groenten, mits gaar, zijn goed te malen.
Aardappelen: (kant-en-klare) aardappelpuree, fijn gemalen rijst, macaroni of spaghetti.
Fruit: zacht fruit, vruchtenmoes, vruchtensap, fruit uit blik, vruchtennectar, tweedrank
Verder: fijn gemalen kant-en-klaar maaltijden, zoals bijvoorbeeld stampotten.
Een voorbeeld van een vloeibaar energierijk dagmenu:
Ontbijt
portie pap, vla of drinkontbijt, eventueel met room en suiker
thee of koffie met suiker
s Morgens
beker volle chocolademelk met room of een glas milkshake of vruchtendrank
1 pakje energieverrijkte drinkvoeding
Middagmaaltijd
kop soep, eventueel met room/ maaltijdsoep
portie pap of vla met room en suiker
beker volle melk of karnemelk, eventueel met room
s Middags
1 pakje energieverrijkte drinkvoeding
glas vruchtensap
koffie of thee met suiker
Avondmaaltijd
vlees, groenten en aardappelen aangemaakt met boter of margarine en verdund met jus, bouillon, room, groentenat of melk en gemixt tot een vloeibare maaltijd
pap, volle yoghurt of volle vla
1 pakje energieverrijkte drinkvoeding
s Avonds
vlaflip met room
1 pakje energieverrijkte drinkvoeding
Top
Twee recepten voor drankjes
Lees voorMilkshake (voor 2 glazen)
Benodigdheden:
150 ml. volle melk of volle yoghurt
1 bolletje roomijs
25 ml. ongeklopte slagroom
smaakmaker: fruit, blikvruchten, vruchtenmoes, limonadesiroop, cacao, koffie-extract of pudding saus
Bereiden:
Meng alle ingrediënten door elkaar met behulp van een (staaf)mixer of mengbeker
Vruchtendrank (voor 2 glazen)
Benodigdheden:
3 dl. vruchtensap
1 dl. ongeklopte slagroom
suiker naar smaak
Bereiden:
Meng alle ingrediënten door elkaar met behulp van een mixer of mengbeker
Top
-------------------------------------------------------------------
Twee recepten met vloeibare voeding van John Fagel (ook smakelijk voor mensen zonder intermaxillaire fixatie)
Lees voorMaïs-mosselsoep (voor twee personen)
Benodigdheden:
1 blik maïs
1 theekopje kippenbouillon (125 ml)
kopje volle melk of ongeklopte slagroom of crème fraîche (60 ml)
12 mosselen
Bereiden:
Doe de maïs, de kippenbouillon en de melk in een pan en breng het aan de kook.
Laat vervolgens 5 min. zachtjes doorkoken.
Pureer het in een keukenmixer, zeef het en doe het mengsel terug in de pan.
Kook de mosselen met een beetje water en pureer deze in een mixer.
Serveren:
Bij het eten van dit gerecht samen met niet-patiënten kan een deel van de maïs ongepureerd aan de saus worden toegevoegd en kunnen de mosselen in de schelp blijven.
Broccoli soufflé met tomaten-basilicumsaus (voor 4 personen):
Benodigdheden:
1 ui (fijngesneden)
3 grote tomaten (gehalveerd, ontpit en ontveld)
2 eetlepels olijfolie
1 teen knoflook (fijngesneden)
zout, peper
pond verse broccoli
4 eieren
1/8 liter slagroom
10 basilicumblaadjes
Soufflé:
Kook de broccoli (zonder stronk) in water tot ze zacht is
Goed laten uitlekken en daarna met een keukenmixer of staafmixer pureren.
Voeg de eieren toe (twee tegelijk) en daarna langzaam de room.
Beboter vier soufflé-bakjes, vul deze met het soufflémengsel en bedek ze met bakpapier.
Plaats de bakjes in een braadslee met water.
Bak in een voorverwarmde oven op 1700C gedurende ongeveer 35 min.
Laat ze in het water in de braadslee staan
Saus:
Bak de ui met de knoflook in een ondiepe pan met olijfolie totdat deze zacht is (ca. 5 min.)
Voeg de tomaten toe en laat deze op een laag pitje ongeveer 10 min. sudderen
Voeg de basilicumblaadjes toe
Giet dit in een keukenmixer en mix tot een egale consistentie; zout en peper naar smaak toevoegen.
Serveren:
Schenk de tomaten/ basilicumsaus op een bord en plaats de soufflé in het midden
------------------------------------
Peer met aardbeien-coulis (voor twee personen)
Benodigdheden:
stokje kaneel - 1 theekopje aardbeien
1 pijpje kaneel - kopje water
1 kopje suiker - 2 eetlepels suiker
1 citroen
2 geschilde peren
Bereiden:
Kook in een pan met 6 koppen water de vanille, kaneel, suiker en een in vier stukken gesneden citroen totdat ze zacht zijn.
Voeg de geschilde peren toe en kook deze totdat ze zacht zijn.
Verwijder het klokhuis en pureer de peren.
Pureer de gewassen aardbeien met water en suiker gedurende ongeveer 3 min.
Zeef de coulis zonodig.
---------------------------------------------
klik---------------------------
" De Unox zakken soep zijn heerlijk! En als je toch niet hoeft af te vallen gooi er dan 'n ruime scheut volle kookroom doorheen om 't nog veel lekkerder te maken."
"heb zelf ook nog iets ontdekt: rundvleessalade met (veel!) extra mayo en geprakte gekookte eieren erdoorheen.
Normaal iets wat ik niet zo snel zou eten, maar nu....heerlijk!"
"Maar ik leefde over het algemeen op nutridrink, krijg je gewoon vergoed van het ziekenfonds en zijn er in verschillende smaken te krijgen (aardbei, vanille (bah), chocola, banaan, caramel (bah), sinaasappel (weer bah)). Is 300 calorien per pakje/ flesje en ik moest er dan 6 op een dag. Daarbij had ik erge behoefte aan hartig natuurlijk dus slurpte een bouilonnetje naar binnen, dunne brinta verving uiteindelijk mijn ochtend nutri, kocht potjes babyvoeding en deed daar dan extra zout of jus doorheen etc.
"
--------------------------------------------
"onderstaand kunnen door een normaal klein rietje.
eventueel grotere rietjes kun je verkrijgen via apotheek/thuiszorg winkel of even bij de snackbar vragen om milkshake rietjes
en dan wordt je wel creatief, op advies iets zoetigs toegevoegd.
halve liter melk,
1 eetlepel suiker,
2,5 lepel pure chocolade hagelslag
mag ook chocolade melk ipv melk. en dan geen hagelslag, echter zit daar minder suiker ed. in.
maximaal 5 eetlepels brinta
championsoep een blik.
1 blikje losse gesneden champions
1/4de kilo gehakt,
flink blok kaas, ongeveer 1/4de
vouw gehakt, gekruid en al om de kaas.
bak deze goed aan in de braadpan,
g