quote:Op zondag 2 januari 2011 18:44 schreef Blandigan het volgende:
Hoe kijk je aan tegen het feit dat de CPI anders werd berekend in 1980 dan in 2010 ?
Laat ik het anders formuleren. In hoeverre werd de CPi in 1980 anders berekend dan in 2010 en denk je dat dat van wezenlijke invloed is op de grafiek.
De CPI berekening is in de loop der jaren inderdaad veranderd en sommige veranderingen leiden tot een iets lager CPI. In het verleden heb ik er daarom eens naar gekeken, mede omdat (betaal) sites zoals Shadowstats kwamen met beweringen over een enorme onderschatting van de inflatie.quote:Op zondag 2 januari 2011 18:44 schreef Blandigan het volgende:
Hoe kijk je aan tegen het feit dat de CPI anders werd berekend in 1980 dan in 2010 ?
Natuurlijk is die samenstelling veranderd want het moet representatief zijn. Mensen zijn door de jaren heen ook anders gaan eten.quote:Op zondag 2 januari 2011 19:36 schreef Blandigan het volgende:
Wat ik begrepen heb over dat mandje met voedingswaren, is dat het in de loop van de jaren anders van samenstelling is geworden.
Geen idee, maar hieronder zie je een plaatje met agrarische commodities. Zoals je ziet is het meeste gecorrigeerd voor CPI (veel) goedkoper geworden. Productie methodes zijn natuurlijk ook efficiënter geworden. Maar dat zegt niet alles want ruwe agrarische producten (zoals ook aardappelen) maken maar een klein deel uit van de voedselkosten. Mensen eten steeds meer kan en klare dingen (ikzelf heb in m'n leven nog nooit een aardappel geschild bijvoorbeeldquote:Terwijl dat toch een inkopper is (simpeler kan het niet): hoeveel kostte bijvoorbeeld een kilo aardappelen in 1980 en hoeveel kost het in 2010.
terwijl de prijs van aardappelen absoluut niet te constant is, variaties van 1000 % zijn mogelijkquote:Op zondag 2 januari 2011 19:36 schreef Blandigan het volgende:
Wat ik begrepen heb over dat mandje met voedingswaren, is dat het in de loop van de jaren anders van samenstelling is geworden.
Terwijl dat toch een inkopper is (simpeler kan het niet): hoeveel kostte bijvoorbeeld een kilo aardappelen in 1980 en hoeveel kost het in 2010.
De berekening van het BLS is openbaar dus je kunt het zelf controleren als het je echt interesseert.quote:Op zondag 2 januari 2011 20:02 schreef Blandigan het volgende:
Gevoelsmatig heb ik daar toch problemen mee. Mandjes worden aangepast, rekenmethodes worden aangepast. En die "constante" wordt vervolgens gebruikt. En ik moet maar aannemen, dat de CPI wijzigingen op een robuuste, voor mij gunstige of neutrale manier zijn gebeurd. Ik ben niet meer zo goed gelovig als vroeger.
Maar goed, laten we niet op die toer gaan. Dat levert weer een discussie op waar we niets mee opschieten. Bedankt voor het onderzoek.
Een laatste post en dan houd ik er ook over op.quote:Op zondag 2 januari 2011 20:07 schreef SeLang het volgende:
De berekening van het BLS is openbaar dus je kunt het zelf controleren als het je echt interesseert.
Het enige dat je kunt zeggen is dat het niet bij te maken is en dat het steeds schaarser wordt / moeilijker winbaarquote:Op zondag 2 januari 2011 20:53 schreef LXIV het volgende:
Er valt gewoon niks zinnigs over te zeggen. Wat dat betreft hebben die goldbugs wel gelijk door te beweren dat het geen bubble is. Op grond waarvan dan is de huidige goudprijs te hoog? Waaraan kun je dat afmeten?
Het is natuurlijk ook opgeslagen in voorraad gereed product.quote:Op zondag 2 januari 2011 20:57 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Het enige dat je kunt zeggen is dat het niet bij te maken is en dat het steeds schaarser wordt / moeilijker winbaar
Waarom wordt het steeds schaarser? Het slijt toch niet? Er komt volgens mij toch nog steeds meer bij, al is dat relatief weinig.quote:Op zondag 2 januari 2011 20:57 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Het enige dat je kunt zeggen is dat het niet bij te maken is en dat het steeds schaarser wordt / moeilijker winbaar
Maar dat soort uitspraken vind ik veel te makkelijk. Dan moet je ook aangeven waar ze de fout in gaan en kwantificeren hoeveel dat dan is. Het BLS zet namelijk zelf wel een met cijfers onderbouwd verhaal neer.quote:Op zondag 2 januari 2011 20:56 schreef Blandigan het volgende:
En als ik de BLS over de BLS hoor praten denk ik aan WC eend.
Dat hoeft toch niet zo te blijven? Straks wordt al dat goud weer gedumpt.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:04 schreef bart2009 het volgende:
O sorry,
Ik bedoelde de verhandelbare hoeveelheid daalt.
toch zal er gebruik zijn lijkt me.quote:Op zondag 2 januari 2011 20:59 schreef LXIV het volgende:
[..]
Waarom wordt het steeds schaarser? Het slijt toch niet? Er komt volgens mij toch nog steeds meer bij, al is dat relatief weinig.
Naar mijn idee is beleggen in goud op dit moment juist populair. Dus dan is de kans dat het minder populair wordt naar mijn idee juist groter.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:07 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
toch zal er gebruik zijn lijkt me.
Of dat er weer meer in belegd gaat worden
http://www.goudmarkt.nl/Goudprijs.aspx
quote:Op zondag 2 januari 2011 21:04 schreef bart2009 het volgende:
O sorry,
Ik bedoelde de verhandelbare hoeveelheid daalt.
quote:Op zondag 2 januari 2011 20:57 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
Het enige dat je kunt zeggen is dat het niet bij te maken is en dat het steeds schaarser wordt / moeilijker winbaar
Ik zou het jammer vinden als we weer deze zinloze discussie krijgen want daarvoor kun je ook wel naar het centrale goudtopic. Daarvoor heb ik natuurlijk geen apart topic geopend. Het zou interessanter zijn om verder te gaan op goud als "store of value" en wat die value dan is. Uitspraken als "goud is schaars" daar kun je verder niks mee. Mijn kontharen zijn ook schaars.quote:Op zondag 2 januari 2011 20:59 schreef LXIV het volgende:
[..]
Waarom wordt het steeds schaarser? Het slijt toch niet? Er komt volgens mij toch nog steeds meer bij, al is dat relatief weinig.
Juist longterm lijkt het me dus niks. Geef mij dan maar een deel van een productief bedrijf met groeimogelijkheden.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:07 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
toch zal er gebruik zijn lijkt me.
Of dat er weer meer in belegd gaat worden
http://www.goudmarkt.nl/Goudprijs.aspx
Heb je liever goud, papier of stenen voor je pensioen dus longterm
Daarover is mijn mening vrij kort. Het is heel moeilijk te beprijzen, alhoewel het historisch gezien altijd wel een zekere waarde vertegenwoordigd heeft en dit waarschijnlijk in de toekomst ook zal doen. Op dit moment populair, dus overgewaardeerd.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:10 schreef SeLang het volgende:
[..]
[..]
Ik zou het jammer vinden als we weer deze zinloze discussie krijgen want daarvoor kun je ook wel naar het centrale goudtopic. Het zou interessanter zijn om verder te gaan op goud als "store of value" en wat die value dan is. Uitspraken als "goud is schaars" daar kun je verder niks mee. Mijn kontharen zijn ook schaars.
Dus graag ontopic over goud als "store of value"
Ik heb daar niet de middelen voor. Ik kan niet aantonen of en hoe de BLS zijn data heeft verzameld, om maar eens een hele belangrijke te noemen.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:05 schreef SeLang het volgende:
[..]
Maar dat soort uitspraken vind ik veel te makkelijk. Dan moet je ook aangeven waar ze de fout in gaan en kwantificeren hoeveel dat dan is. Het BLS zet namelijk zelf wel een met cijfers onderbouwd verhaal neer.
En om ontopic te blijven: je zult moeten aantonen dat het BLS er consistent procenten naast zit om tot een andere conclusie te komen over goud als "store of value".
In een gespreide portefuille zie ik wel een plekje voor fysiek goud. Omdat het bijvoorbeeld geen elektronische/virtuele waarde is. Omdat het niet vergaat, klein en compact op te bergen is. En omdat je er 100 jaar gelden een pak mee kon kopen, en dat nu met dezelfde hoeveelheid weer zou kunnen.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:12 schreef LXIV het volgende:
Daarover is mijn mening vrij kort. Het is heel moeilijk te beprijzen, alhoewel het historisch gezien altijd wel een zekere waarde vertegenwoordigd heeft en dit waarschijnlijk in de toekomst ook zal doen. Op dit moment populair, dus overgewaardeerd.
Maar als statische 'store-of-value' kan het wel dienen, al zie ik er niet het nut van in waarom je dat zou willen.
Die prijsdata is helemaal niet omstreden. Je kunt elk jaar zelf checken of de prijzen die ze gebruiken redelijk zijn.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:13 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Ik heb daar niet de middelen voor. Ik kan niet aantonen of en hoe de BLS zijn data heeft verzameld, om maar eens een hele belangrijke te noemen.
Die is inmiddels wel ontmaskerd als oplichter of als incompentent (ik weet niet welke van de twee) want een groot deel van zijn beweringen zijn aantoonbaar onjuist gebleken. Maar dat soort mensen leeft van nieuwsbrieven en betaalsites dus het is logisch dat ze aandacht proberen te trekken met provocatieve beweringen.quote:Andere mensen kunnen dat wel, beroepsmatig of omdat ze er al jaren mee bezig zijn. Shadowstats oprichter John Williams bijvoorbeeld.
BLS kun je wel controleren want die informatie is openbaar. Voor Shadowstats moet je eerst geld betalen om hun onzinberekeningen te kunnen zien.quote:Maar er zijn er veel meer. En die komen op hele andere cijfers uit die inderdaad procenten hoger liggen.
Zowel de BLS als bijvoorbeeld John Wiliams kan ik niet controleren, zie ook mijn analogie met die businesscase.
Dit is echt onzin. Als je serieus was dan zou je je even in de BLS berekening verdiepen en aangeven wat er niet klopt en niet alleen maar op onderbuik gevoelens in gaan. En heb je weleens uitgerekend wat de consequenties zijn als het BLS een paar procent mis zou zitten? Je kunt op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen dat dat nooit het geval kan zijn.quote:Maar alleen dat geeft al aan, dat je er dus ongeacht welke spin aan kunt geven.
In dit soort gevallen zal ik dan praktisch moeten zijn en dan denk ik dat de waarheid wel in het midden ligt. Dus 5% inflatie in het geval van de US.
Ik weet dat jij vindt dat ik onzin uitkraam.quote:
Dan heb ik nieuws voor je:quote:Op zondag 2 januari 2011 21:29 schreef bart2009 het volgende:
maar het is natuurlijk altijd beter als de beurs.
OMG, dus de beurs is niet ongeveer gehalveerd in de realiteit?quote:Op zondag 2 januari 2011 21:34 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dan heb ik nieuws voor je:
[ afbeelding ]
Maar die discussie loopt al in het centrale topic. Hier gaat het over de "store of value" functie.
Dat zeg ik helemaal niet. Bovendien heb je helemaal gelijk om vragen te stellen over het CPI want als dat niet zou kloppen dan heeft dat natuurlijk direct invloed op de conclusies. Wat ik alleen jammer vind is dat je zo weinig moeite doet om zelf wat basic checks te doen. Je neemt wel heel makkelijk dingen van iedereen aan. Als een nieuwsbrieven site als Shadowstats bijvoorbeeld met een aantoonbaar onjuist verhaal komt met als conclusie dat de prijsinflatie eigenlijk gemiddeld 8% was dan zeg jij okee ik kan het niet checken dus ik ga ergens in het midden zitten. Maar je kunt die verhalen dus wel checken tot op grote hoogte. En dan hou je op z'n best nog maar enkele tienden van procenten over waar discussie over kan zijn.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:33 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Ik weet dat jij vindt dat ik onzin uitkraam.
Cumulatief natuurlijk wel. Als de werkelijke inflatie de afgelopen 30 jaar 0,3% hoger lag dan scheelt dat 9,4% aan het eind van die 30 jaar. Dus de CPI vraag is zeker relevant.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:47 schreef bart2009 het volgende:
Dat kun je niet eens in de grafiek zien, waar praten we dan nog over?
Ik heb nog eens naar die rare schaalverdeling gekeken in die grafiek, maar die 3 halveringen zitten er wel in. Maar in deze grafiek blijft goud dus wel gewoon stabiel op 1?quote:Op zondag 2 januari 2011 21:34 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dan heb ik nieuws voor je:
[ afbeelding ]
Maar die discussie loopt al in het centrale topic. Hier gaat het over de "store of value" functie.
Zoiets zal ook wel voor zaken als land, onroerend goed of andere commodities gelden. Het voordeel van land of OR is dat het ook nog rendeert, dat kun je van goud niet zeggen.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:53 schreef bart2009 het volgende:
[..]
Ik heb nog eens naar die rare schaalverdeling gekeken in die grafiek, maar die 3 halveringen zitten er wel in. Maar in deze grafiek blijft goud dus wel gewoon stabiel op 1?
Een goede 'store of value' hangt dus af van een stabiel goed?
Dan vind ik goud echt verreweg de beste 'store of value' van de planeet.
Het gaat er bij de 'store of value' toch om dat het een stabiele waarde vertegenwoordigd? Nou daarom.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:56 schreef LXIV het volgende:
[..]
Zoiets zal ook wel voor zaken als land, onroerend goed of andere commodities gelden. Het voordeel van land of OR is dat het ook nog rendeert, dat kun je van goud niet zeggen.
Waarom is goud dan zo'n goede store of value?
Nee, je kunt ze niet checken. Want gedurende al die jaren zijn A) de methodes om de rauwe data te verzamelen, drastisch veranderd en B) de rekenmethode op een aantal punten drastisch gewijzigd. Je bent dan gewoon appels en peren aan het vergelijken om te zien of er fruit uitkomt.quote:Op zondag 2 januari 2011 21:41 schreef SeLang het volgende:
[..]
Dat zeg ik helemaal niet. Bovendien heb je helemaal gelijk om vragen te stellen over het CPI want als dat niet zou kloppen dan heeft dat natuurlijk direct invloed op de conclusies. Wat ik alleen jammer vind is dat je zo weinig moeite doet om zelf wat basic checks te doen. Je neemt wel heel makkelijk dingen van iedereen aan. Als een nieuwsbrieven site als Shadowstats bijvoorbeeld met een aantoonbaar onjuist verhaal komt met als conclusie dat de prijsinflatie eigenlijk gemiddeld 8% was dan zeg jij okee ik kan het niet checken dus ik ga ergens in het midden zitten. Maar je kunt die verhalen dus wel checken tot op grote hoogte. En dan hou je op z'n best nog maar enkele tienden van procenten over waar discussie over kan zijn.
Misschien omdat veel meer mensen een klompje goud accepteren als betaling voor een dienst, dan land?quote:Op zondag 2 januari 2011 21:56 schreef LXIV het volgende:
[..]
Zoiets zal ook wel voor zaken als land, onroerend goed of andere commodities gelden. Het voordeel van land of OR is dat het ook nog rendeert, dat kun je van goud niet zeggen.
Waarom is goud dan zo'n goede store of value?
Zo stabiel is het dus niet. Als je wilt dat je koopkracht behouden blijft dan is het verstandiger om 3-maands staatspapier te kopen en door te rollen. Het rendement is vrijwel nihil met als compensatie dat er vrijwel geen volatiliteit is. Deze vorm van 'beleggen' benadert de 1-lijn het best.quote:Op zondag 2 januari 2011 22:01 schreef bart2009 het volgende:
Het gaat er bij de 'store of value' toch om dat het een stabiele waarde vertegenwoordigd? Nou daarom.
Maar dat is niet het geval. Na het loslaten van de goudstandaard kreeg je een spike en daarna een terugval naar het midden van de range in de OP. Rond 1980 opnieuw een spike ver buiten die range om opnieuw tot onder het midden van de range terug te vallen in de jaren '90. Alles gerekend in de koopkracht van vandaag dus. Er is dus geen sprake van een eenmalige stapfunctie die een onderwaardering wegwerkt of zoiets. Wel een dramatische toename van amplitude van de swings.quote:Op zondag 2 januari 2011 22:13 schreef MrUnchained het volgende:
Wat is volgens jou de reden dat goud sterk in waarde steeg toen de goudstandaard werd losgelaten? Je zou kunnen zeggen dat de goudstandaard de waarde van goud onderschatte en je met de stijging direct daarna een hogere waarde nu kunt 'verantwoorden'.
Bij ons in de supermarkt kun je ook niet met een klompje goud betalen hoor! Het gaat er toch enkel om dat je in geval van een economische ineenstorting met hyperinflatie (waar ik helemaal niet vanuit ga) je vermogen kunt behouden? Dat kun je net zo goed met een stuk land als met een stuk goud. Ik geloof niet in een scenario waarin je niet meer met geld kunt betalen, hoe weinig dat geld dan ook waard moge zijn.quote:Op zondag 2 januari 2011 22:07 schreef Blandigan het volgende:
[..]
Misschien omdat veel meer mensen een klompje goud accepteren als betaling voor een dienst, dan land?
Het gaat er ook niet om waar jij of ik in gelooftquote:Op zondag 2 januari 2011 22:49 schreef LXIV het volgende:
[..]
Bij ons in de supermarkt kun je ook niet met een klompje goud betalen hoor!
Ik geloof niet in een scenario waarin je niet meer met geld kunt betalen, hoe weinig dat geld dan ook waard moge zijn.
In geval van een echt apocalyptisch scenario, dat sommigen hier voorzien, is land helemaal het beste, want dat heeft nog intrinsieke waarde. Je kunt er namelijk aardappels poten.
Klopt. Maar wat is wanneer represenatief... daarvoor worden toch weer steeds andere regels gebruikt. Ook dat is misschien onvermijdbaar, maar het blijft open voor manipulatie.quote:Natuurlijk is die samenstelling veranderd want het moet representatief zijn. Mensen zijn door de jaren heen ook anders gaan eten.
Toevallig of niet stonden goud en veel commodities relatief hoog in 1980... Een extra plaatje met een andere looptijd zou geen luxe zijn.quote:Anyway, als het CPI prijsinflatie zwaar zou onderschatten dan zag dit plaatje er anders uit.
Er zijn er anders genoeg - en jij bent daar een van - die mensen regelmatig met de gerapporteerde CPI-cijfers om de oren slaan. In een ander topic beweerde je trouwens nog dat het gerapporteerde CPI-cijfer nooit gemanipuleerd werd. Het gerapporteerde CPI heeft dus wel degelijk invloed, al was het alleen al omdat mensen zoals jij het soms gebruiken om argumenten mee te maken.quote:Het doet er trouwens niet toe wat het gerapporteerde CPI-cijfer is.
De goudprijs is politiek, dit waren politieke signalen.quote:Maar dat is niet het geval. Na het loslaten van de goudstandaard kreeg je een spike en daarna een terugval naar het midden van de range in de OP. Rond 1980 opnieuw een spike ver buiten die range om opnieuw tot onder het midden van de range terug te vallen in de jaren '90. Alles gerekend in de koopkracht van vandaag dus. Er is dus geen sprake van een eenmalige stapfunctie die een onderwaardering wegwerkt of zoiets. Wel een dramatische toename van amplitude van de swings.
Ik heb zojuist wat sigarendoosjes volgekrabbeld en kom inderdaad op waardes die niet kunnen (in ieder geval niet jaar in jaar uit).quote:Op zondag 2 januari 2011 21:30 schreef SeLang het volgende:
En heb je weleens uitgerekend wat de consequenties zijn als het BLS een paar procent mis zou zitten? Je kunt op de achterkant van een sigarendoosje uitrekenen dat dat nooit het geval kan zijn.
Waarom is dit precies een voordeel? Economisch en juridisch is er geen verschil..quote:Op vrijdag 7 januari 2011 00:32 schreef dvr het volgende:
• Een zelfstandige waarde (geen claim op waarde)
Pardon?quote:Waarom is dit precies een voordeel? Economisch en juridisch is er geen verschil..
De titel van dit topic geeft enigszins het verschil aan.quote:Ik ben van mening dat goud momenteel zwaar overgewaardeerd is. Ik verwacht zelf meer van zeldzame aardmetalen.
Veel financiële 'waarden' zijn in feite een claim op waarde, zodat je van een tegenpartij afhankelijk bent. Een spaartegoed is bijvoorbeeld geen geld maar een claim op de bank. Een effectenportfolio idem dito (zij het, dat die meestal in een schuldenvrije houdsterstichting zijn ondergebracht). Dat is juridisch wel degelijk een verschil, en economisch kan het een verschil worden zodra het voortbestaan van de bank in het geding komt. Bovendien zijn er practische risico's aan verbonden, zie bijvoorbeeld de administratieve chaos rond Amerikaanse hypotheekderivaten.quote:Op vrijdag 7 januari 2011 10:53 schreef DRidder het volgende:
Waarom is dit precies een voordeel? Economisch en juridisch is er geen verschil..
Ik ben het met die conclusie eigenlijk niet eens.quote:Op zondag 2 januari 2011 18:36 schreef SeLang het volgende:
Daarom heb ik eens gekeken in hoeverre goud die "store of value" functie waarmaakt en zo ja, wat is dan ongeveer de prijs die je zou mogen betalen.
Om te beginnen kijk ik in hoeverre goud op korte termijn de "store of value" functie vervult. Als goud inderdaad een hedge tegen inflatie is, dan verwacht ik dat de goudprijs een duidelijk positieve correlatie heeft met de inflatie. Om dit te testen heb ik een scatterplot gemaakt waarbij ik van de afgelopen 30 jaar de verandering van de goudprijs uitzet tegen de verandering in CPI.
[ afbeelding ]
We zien direct dat goud op korte termijn geen goede hedge is tegen inflatie.
Nee. Dit geeft eigenlijk al aan dat het onderzoek incorrect is.quote:Vanuit het paradigma van goud als "store of value" kun je nu een ruwe schatting maken van de "fair value" per 1 januari 2011. Die zou dan moeten liggen ergens binnen die $198-$661 range.
Dat is geen goed argument (wel aannemelijk, maar niet bewijsbaar en niet kwantificeerbaar) maar het betoog waar je tegenin ging was ook al van meet af aan ondeugdelijk. Het spreekt volledig voor zich, dat in tijden van economische bloei en minimale onzekerheden goud niet goed zal presteren. Want dan is het inderdaad maar een inert hoopje metaal dat niks ligt te doen terwijl zo'n beetje alle andere assets sterk renderen. Het is dus overbodig om dat nog te gaan 'bewijzen' -- Maar, dat zijn dan ook niet de tijden waarop goudliefhebbers doelen wanneer ze goud een een 'store of value' noemen!quote:Op vrijdag 29 juli 2011 11:47 schreef GoudIsEcht het volgende:
De afgelopen dertig jaar zijn namelijk op te delen in de periode 1980 - 2000 van goudprijs-bevriezing, en die van na 2000 (introductie euro) waarbij goud politiek wordt teruggebracht in het systeem.
Bij de eerste 20 jaar werd goud kunstmatig laag gehouden, bij de laatste 10 jaar laat met het juist gecontroleerd stijgen.
Bepaalde (financiele) transacties boven een bepaald bedrag (volgens mij 11.000) dienen te worden geregistreerd volgens de 'Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme'. Op dat bedrag zit je al vrij snel met de huidige goudprijs.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 05:38 schreef WammesWaggel het volgende:
Waarom vragen verkopers van goud om een bewijs van ID en wat doen zij met die gegevens?
Dit komt steeds naar voren in de goud gezocht foldertjes die hun weg naar mijn brievenbus vinden.
Het laatste waar je behoefte aan hebt is dat een winkel in een kast een lijst heeft met luitjes die voor een kapitaal aan goud wellicht wel thuis hebben liggen, zou je denken.
nou is niet zo slecht tochquote:Op zaterdag 30 juli 2011 09:37 schreef iamcj het volgende:
Mijn ouders hebben vertelden me gisteren doodleuk dat ze op een kraampje op de markt hun gouden sieraden hadden verkocht voor gemiddeld 14 euro per gram.
![]()
Het meest was 18 karaat, beetje 20 en wat 14. Dus gewoon voor 10 euro per gram genaait zou ik zeggen.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 11:37 schreef michaelmoore het volgende:
[..]
nou is niet zo slecht toch
meeste goud is 14 krt
Goudprijs vandaag per gram
http://www.juwelierjansen.nl/?gclid=CM6FjPHhqKoCFQEk3god832iXw
Gehalte/Karaat
Prijzen vanaf 100 gram
14 Karaat goud 585
¤ 20,00
18 Karaat goud 750
¤ 25,65
20 Karaat goud 833
¤ 28,50
21 Karaat goud 875
¤ 30.50
22 karaat goud 916
¤ 31,50
23 Karaat goud 983
¤ 33.65
24 karaat goud 999 goudbaar
¤ 36.00
Er zijn mogelijkheden om daar buitenom te werken.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 09:53 schreef piepeloi55 het volgende:
Bepaalde (financiele) transacties boven een bepaald bedrag (volgens mij 11.000) dienen te worden geregistreerd volgens de 'Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme'. Op dat bedrag zit je al vrij snel met de huidige goudprijs.
Evenje je denk-petje rechtzetten. Jij hebt het over inkopers van goud. Die willen niet van heling beschuldigd kunnen worden, en willen dus de identiteit kennen van degenen van wie ze sieraden e.d. opkopen. Anders gaat half inbrekend Nederland ze dadelijk hun buit sturen.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 05:38 schreef WammesWaggel het volgende:
Waarom vragen verkopers van goud om een bewijs van ID en wat doen zij met die gegevens?
Dit komt steeds naar voren in de goud gezocht foldertjes die hun weg naar mijn brievenbus vinden.
Je hebt beide argumenten niet begrepen. Fysiek goud geniet de voorkeur omdat papiergoud slechts een claim op goud van een ander is, die dus onderhavig is aan allerlei risico's, met name omdat banken, beurzen en brokers er minimaal 20 keer meer van verkopen dan er feitelijk aan goud bestaat. Als puntje bij paaltje komt kun je dus met lege handen komen te staan.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 09:53 schreef piepeloi55 het volgende:
Het hele idee van physiek goud en geen enkele tegenpartij (wat zowiezo een illusie is, daar de markt constant de prijs bepaald en zodoende tegenpartij is) gaat daarmee verloren.
Het idee van geen tegenpartij blijft volledig overeind.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 09:53 schreef piepeloi55 het volgende:
Het hele idee van physiek goud en geen enkele tegenpartij (wat zowiezo een illusie is, daar de markt constant de prijs bepaald en zodoende tegenpartij is) gaat daarmee verloren.
Zoals je het hier schrijft lijkt het of je a priori bepaalt of je goldbug bent, en daar vervolgens je argumentatie en inzichten van af laat hangen. Prima hoor, Mr. paper bug.quote:Ik zou me daar echter geen zorgen over maken, omdat ik denk dat goud geen monetaire functies meer gaat vervullen. Maargoed ik ben dan ook geen goldbug.
Nou nee, ik krijg veel goud gezocht foldertjes in de bus, daar beneden staat veelal in kleinere lettertjes dat ze ook verkopen mits met legitimatie, vandaar mijn inmiddels beantwoorde vraag.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 18:40 schreef dvr het volgende:
[..]
Evenje je denk-petje rechtzetten. Jij hebt het over inkopers van goud. Die willen niet van heling beschuldigd kunnen worden, en willen dus de identiteit kennen van degenen van wie ze sieraden e.d. opkopen. Anders gaat half inbrekend Nederland ze dadelijk hun buit sturen.
De registratie die verkopers voeren is een normale wettelijke verplichting rond 'ongebruikelijke transacties' die bedoeld is om witwassen van zwart geld te voorkomen.
Een wat ouder filmpje maar het komt blijkbaar wel erg veel voor.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 12:12 schreef iamcj het volgende:
[..]
Het meest was 18 karaat, beetje 20 en wat 14. Dus gewoon voor 10 euro per gram genaait zou ik zeggen.
Een veelvoud van grote transacties onder de 11K binnen een tijdsbestek dient ook te worden geregistreerd zover ik weet. Er zullen best manieren zijn om onder een melding uit te komen, daarvoor ken ik de betreffende wetgeving niet goed genoeg. Het lijkt me echter dat het niet zo eenvoudig zal zijn met een redelijk groot bedrag als je stelt.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 18:01 schreef GoudIsEcht het volgende:
Er zijn mogelijkheden om daar buitenom te werken.
Een daarvan is door in kleinere hoeveelheden te kopen (bijvoorbeeld bars van 250gr).
Ik ben het maar met 1 van de 2 argumenten oneens. Er is een wezenlijk verschil tussen papiergoud en fysiek goud en dat verschil heeft inderdaad te maken met het risico van mogelijke insolvabiliteit van de tegenpartij bij papiergoud. Echter zie ik de prijsbepalende markt ook als tegenpartij daar zij de waarde van de asset bepaald.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 18:54 schreef dvr het volgende:
Je hebt beide argumenten niet begrepen. Fysiek goud geniet de voorkeur omdat papiergoud slechts een claim op goud van een ander is, die dus onderhavig is aan allerlei risico's, met name omdat banken, beurzen en brokers er minimaal 20 keer meer van verkopen dan er feitelijk aan goud bestaat. Als puntje bij paaltje komt kun je dus met lege handen komen te staan.
Het vrij zijn van een tegenpartij heeft ook niet zozeer met de prijs te maken maar met het risico. Een voordeel van fysiek goud is dat het in tegenstelling tot papieren waarden inherent waardevol is. Hoe hoog die waarde vervolgens is, is vers twee.
Dat laatste is ook precies wat ik stelde en ik denk niet dat we terug gaan naar een (vorm van) goudstandaard. Confiscatie lijkt me daarom vrijwel uitgesloten, maar er zijn goldbugs die daar anders over denken. Voor hen is het van belang om onder een melding van bepaalde wetgeving uit te komen en desnoods de belasting niet te informeren over goudbezit. Of dat zo slim is is een tweede.quote:Goud heeft wel degelijk een monetaire functie, eentje die aan belang wint naarmate fiduciair geld aan waarde verliest, daarom liggen er grote hoeveelheden in de kluizen van centrale banken en mogen banken het bij de ECB als onderpand aanbrengen. Dat goud is feitelijk de waardebasis waar alle andere monetaire waarden van afgeleid zijn. Het risico op confiscatie van particulier goud is nul zolang er geen goudstandaard geldt, c.q. zal gaan gelden.
Ik vrees niet dat het spaargeld op een bankrekening tot een bepaald bedrag verloren gaat bij een faillisement van de bank, gezien de wetgeving in-de-maak die erin voorziet dat spaargeld (samen met systeem bedreigende zaken) in de toekomst word losgekoppeld van insolvabele banken en zodoende gegarandeerd blijven. Ook als overheden niet meer het kapitaal hebben om bailouts te verstrekken aan dat bankwezen. In feite krijgen spaarders een stapje voor op andere schuldeisers.quote:Op zaterdag 30 juli 2011 20:38 schreef GoudIsEcht het volgende:
Voor de waarde - of zelfs het bestaan - van je bankrekening ben je bijvoorbeeld ieder moment afhankelijk van de bank; er kan altijd iets misgaan zoals een bankrun of een faillissement.
Voor je goud niet. Dat kan je gewoon in eigen beheer houden zonder van iemand afhankelijk te zijn.
Het laat zien wat goud kostte in 2011 dollars. In 1971 kostte 1oz ongeveer $200 gerekend in de waarde van vandaag. Als goud dus "waardevast" is en je neemt 1971 als ijkpunt, dan zou goud vandaan ongeveer $200 mogen kosten. Neem je het gemiddelde van de1870-1971 periode (de laatste 100 jaar voorafgaand aan loslaten van de goudstandaard/ goud koppeling) dan is dat $396.quote:Op donderdag 12 september 2013 20:04 schreef arjan1212 het volgende:
ik vind het maar een vreemd plaatje in de OP een troy ounce goud koste in 1971 toch 30 dollar ?
een kilo varkensvlees ?quote:Op vrijdag 13 september 2013 09:53 schreef ikhouvannoodles het volgende:
Dankzij technische ontwikkelingen kunnen wij veel producten efficienter en dus goedkoper produceren. Is het niet beter om alleen naar producten te kijken waar de productieproces nauwelijks veranderd is in 100 jaar?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |