Het stappenplan van mijn eigen slager (die het van een kok heeft).
In principe is de beschrijving voor een rood gebakken biefstuk.
Gebruik een pan met dikke bodem, die houden de hitte het beste vast.
1. Laat de biefstuk eerst op kamertemperatuur komen
2. Dep het vlees droog met keukenpapier (vocht hoeft dan niet eerst te verdampen)
3. Verhit de pan op een hoog vuur.
4. Klein scheutje olijfolie in de pan en een klontje boter (bij voorkeur roomboter, het verschil proef je) erin laten smelten. Wacht tot het schuim van de boter weg trekt.
5. Bak de biefstuk op een hoog vuur bruin 4 tot 6 minuten (zelf vond ik 5 minuten al te veel).
Keer de biefstuk na 2 a 3 minuten.
6. Wil je de biefstuk rose of doorbakken?
quote:
Verwarm hem dan nog enkele minuten op matig tot hoog vuur en keer hem af en toe om. U kunt controleren of het vlees goed is, door met een lepeltje midden op de biefstuk te duwen.
- Als de biefstuk echt meeveert, is het vlees nog rood vanbinnen.
- Veert de biefstuk iets mee, dan is het vlees vanbinnen rosé.
- Veert het vlees niet mee, dan is de biefstuk doorbakken.
7. Laat de biefstuk rusten
Leg de biefstuk 5 tot 10 minuten op een rooster in een warme oven op 100°C. (voorverwarmen op 125 graden). Zet de borden erbij in de oven zodat deze opgewarmd worden.
8. Nu nog jus
Roer bouillon of melk (voor een wat zachter smakende jus) door het bakvet en breng dit al roerend aan de kook. Inkoken tot een lekkere jus.
9. Op smaak brengen met zou en peper.
10. De kunst van het biefstuk snijden
Snijd biefstuk altijd dwars op de draad van het vlees, dan blijven de vezels kort, waardoor de biefstuk malser aanvoelt.
De discussie is niet privacy tegenover veiligheid maar vrijheid tegenover controle
Overzicht privacy-inperkende maatregelen/wetten/voorstellenWe don't stop playing because we grow old; we grow old because we stop playing. ― George Bernard Shaw