Bron: www.nu.nlquote:DEN HAAG (ANP) - In de toekomst kan het niet meer zo zijn dat havo-scholieren geen eindexamen doen in wiskunde.
Dat heeft minister Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) dinsdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.
Tijdens dat debat werden haar vragen gesteld over het Actieplan Beter Presteren, dat de bewindsvrouw dinsdagochtend presenteerde.
Om Nederland niet meer terrein te laten verliezen op kennisgebied, wil de minister dat voortaan alle havo-leerlingen examen doen in wiskunde. Op dit moment kent de havo vier zogenoemde profielen, waarvan één zonder wiskunde (Cultuur en Maatschappij). Die vier profielen worden teruggebracht tot twee en in die beide profielen moet volgens de minister wiskunde zitten.
goede ontwikkelingquote:Op dinsdag 7 december 2010 16:44 schreef motorbloempje het volgende:
Geen havo meer zonder wiskunde
[..]
Bron: www.nu.nl
--------
Goede ontwikkeling wat mij betreft. Wiskunde is voor (nagenoeg) alle opleidingen een goede basis.
Wat vinden we er van?
Ik vind het veel meer waarde toevoegen voor de algemene ontwikkeling, dan vakken als geschiedenis, filosofie en aarderijkskunde etc.quote:Op dinsdag 7 december 2010 17:38 schreef ieniminimuis het volgende:
wiskunde net zo voor je algemene ontwikkeling als geschiedenis, filosofie en biologie, maarja dat is ook niet voor iedereen verplicht.
Ik neem aan EM+CM en NG+NT. Dan valt het me nog reuze mee dat het nieuwe M-profiel meer gaat lijken op EM dan op CM. Misschien gaat het nieuwe N-profiel dan ook meer lijken op NT dan op NG.quote:Om Nederland niet meer terrein te laten verliezen op kennisgebied, wil de minister dat voortaan alle havo-leerlingen examen doen in wiskunde. Op dit moment kent de havo vier zogenoemde profielen, waarvan één zonder wiskunde (Cultuur en Maatschappij). Die vier profielen worden teruggebracht tot twee en in die beide profielen moet volgens de minister wiskunde zitten.
Valt mee, als je er wat mee wil gaan doen; geschiedenis, aardrijkskunde, Duits, Frans zijn een goede basis voor aardig wat studies.quote:Op dinsdag 7 december 2010 17:54 schreef __Saviour__ het volgende:
Cultuur & Maatschappij klinkt echt nogal als een volkomen kansloze richting
Noem eens een cursus waar CM een betere vooropleiding voor biedt dan NT?quote:Op dinsdag 7 december 2010 20:23 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Valt mee, als je er wat mee wil gaan doen; geschiedenis, aardrijkskunde, Duits, Frans zijn een goede basis voor aardig wat studies.
Cursus? Oh wacht, we hebben het over de HAVO en daarna HBO.quote:Op dinsdag 7 december 2010 20:25 schreef twaalf het volgende:
[..]
Noem eens een cursus waar CM een betere vooropleiding voor biedt dan NT?
Ja dat weet ik. Ik denk namelijk dat op ieder niveau exacte vakken minstens evenveel bijdragen als cultuurvakken. En er zijn natuurlijk ook cursussen waarbij je geen wiskunde of natuurkunde nodig hebt. Maar daar heb je ook geen aardrijkskunde voor nodig. Baten exacte vakken niet, dan schaden ze tenminste niet. Als je kijkt naar de cultuurvakken zie je dat die ruimte opslokken van exacte vakken. Dat kan wel schadelijk zijn.quote:Op dinsdag 7 december 2010 20:27 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Je weet dat een NT'er waarschijnlijk geen van de vakken die ik opnoemde volgt? Misschien Duits I, maar daar houdt het wel op.
Dat is dus afhankelijk van je vervolgopleiding. Als een VWO'er geschiedenis, geologie of Frans of een andere taal gaat studeren heb je dus weinig aan de exacte vakken en veel aan de alfa- en gammavakken.quote:Op dinsdag 7 december 2010 20:34 schreef twaalf het volgende:
[..]
Ja dat weet ik. Ik denk namelijk dat op ieder niveau exacte vakken minstens evenveel bijdragen als cultuurvakken. En er zijn natuurlijk ook cursussen waarbij je geen wiskunde of natuurkunde nodig hebt. Maar daar heb je ook geen aardrijkskunde voor nodig. Baten exacte vakken niet, dan schaden ze tenminste niet. Als je kijkt naar de cultuurvakken zie je dat die ruimte opslokken van exacte vakken. Dat kan wel schadelijk zijn.
Wat heb je dan precies aan alfa- en gammavakken? Juist op het WO heb je veel meer aan de denkwijze die je leert bij bètavakken. Bètavakken op het VWO zijn écht voorbereidend wetenschappelijk. Alfa- en gammavakken zijn dat duidelijk niet.quote:Op dinsdag 7 december 2010 20:38 schreef Sloggi het volgende:
[..]
Dat is dus afhankelijk van je vervolgopleiding. Als een VWO'er geschiedenis, geologie of Frans of een andere taal gaat studeren heb je dus weinig aan de exacte vakken en veel aan de alfa- en gammavakken.
Blaat. Krijgen we de alfa-bètadiscussie weer. Ik heb zelf geen VWO gedaan, maar nu ik zelf lesgeef aan VWO zie ik wel dat het vak Nederlands op het VWO een heel aardige basis is voor een studie Nederlandse taal en cultuur.quote:Op dinsdag 7 december 2010 20:49 schreef twaalf het volgende:
[..]
Wat heb je dan precies aan alfa- en gammavakken? Juist op het WO heb je veel meer aan de denkwijze die je leert bij bètavakken. Bètavakken op het VWO zijn écht voorbereidend wetenschappelijk. Alfa- en gammavakken zijn dat duidelijk niet.
Dat is een groot verschil. Nederlands is verplicht op alle niveau's. Dus als organisator van een studie Nederlandse taal en cultuur mag ik voortbouwen op wat studenten al weten van Nederlands. Kijk naar de kiesbare alfa- en gamma-vakken: is voor een studie geografie aardrijkskunde beter dan natuurkunde? is voor een studie geschiedenis vwo-geschiedenis beter dan natuurkunde? En kijk dan niet alleen naar inhoud, maar ook naar vaardigheden.quote:Op dinsdag 7 december 2010 20:54 schreef Viking84 het volgende:
[..]
Blaat. Krijgen we de alfa-bètadiscussie weer. Ik heb zelf geen VWO gedaan, maar nu ik zelf lesgeef aan VWO zie ik wel dat het vak Nederlands op het VWO een heel aardige basis is voor een studie Nederlandse taal en cultuur.
Het lijkt me dat dat meer aan je medestudenten ligt dan aan de vakken. Als je geen verbanden kunt leggen hoor je niet in wetenschappelijk onderwijs thuis. Idem met beargumentatie.quote:Op dinsdag 7 december 2010 21:00 schreef ieniminimuis het volgende:
Scheikunde en biologie hebben mij geholpen met het exacte deel binnen mijn opleiding. Maar dankzij vakken zoals aardrijkskunde en geschiedenis zie ik verbanden en heeft mij dit ook een basis in denken gegeven op het gebied van maatschappelijke problemen die ik bij mede studenten met een NG profiel niet vaak zie.
Jahoor, dan ligt het opeens aan de studentenquote:Op dinsdag 7 december 2010 21:10 schreef twaalf het volgende:
[..]
Het lijkt me dat dat meer aan je medestudenten ligt dan aan de vakken. Als je geen verbanden kunt leggen hoor je niet in wetenschappelijk onderwijs thuis. Idem met beargumentatie.
Ja. Als je niet kan bedenken waarom heb je zitten te slapen tijdens je lessen geschiedenis.quote:Op dinsdag 7 december 2010 21:00 schreef twaalf het volgende:
[..]
is voor een studie geschiedenis vwo-geschiedenis beter dan natuurkunde? En kijk dan niet alleen naar inhoud, maar ook naar vaardigheden.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |