De

is van oorsprong een Australische noot. De noot is genoemd naar de ontdekker, de Schotse chemicus en medicus John

Ze worden ook wel 'Queensland nuts' genoemd, naar hun land van herkomst.

ontdekte de noot in 1857 aan de oostkust van Australië. Na deze ontdekking begon men de noot te verbouwen op plantages in onder andere Kenia, Malawi, Zuid-Afrika, Guatemala en Puerto Rico. Momenteel exporteren Australië en Hawaï de

-noten op grote schaal.
De

is de moeilijkst te kraken noot ter wereld. Er is een druk van meer dan tweehonderd kilo per vierkante centimeter nodig om de noten te kraken. Mede hierom ligt de prijs zo hoog, al is door het ruime aanbod de noot tegenwoordig wel beter betaalbaar dan vroeger.
De

bevat het hoogste gehalte aan onverzadigde vetten van alle noten.

zijn bovendien rijk aan vitamine B1 en bevatten daarnaast ook de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium.[1]
Wat is
?