FOK!forum / Culinesse à gogo / Wordt koffie sterker als je het laat staan?
L-ascorbinezuurzaterdag 13 november 2010 @ 12:59
Iedereen in mijn omgeving zegt dat koffie sterker wordt naarmate je hem langer in de pot laat staan. Niemand weet me alleen te vertellen waardoor dit komt.

Ik zie het niet, er komt immers geen koffie meer door de filter zoals bij het zetten van sterke thee. Of verspreiden de deeltjes zich nog in de koffiepot?

Kortom: Is het waar dat koffie nog sterker wordt na het zetten of is het gewoon een urban legend?

Alvast bedankt.
Eyjafzaterdag 13 november 2010 @ 13:00
Gewoon koffieprut eten, ben je 3 dagen wakker.
L-ascorbinezuurzaterdag 13 november 2010 @ 13:04
quote:
14s.gif Op zaterdag 13 november 2010 13:00 schreef Eyjaf het volgende:
Gewoon koffieprut eten, ben je 3 dagen wakker.
Goed voor je cholesterol ook. :P
Symphoniczaterdag 13 november 2010 @ 13:10
Koffie wordt wel viezer naarmate je hem langer op het plaatje laat staan.
En sterker zou ook nog wel kunnen, er verdampt immers water
junkiexpzaterdag 13 november 2010 @ 13:12
Koffie wordt oud.
DeWaasheidzaterdag 13 november 2010 @ 13:13
Ja als je het langer laat staan dan genereert het een groter volume van koffiebonen.
Als weinig geld hebt zet je gewoon een pot koffie van 1 koffieboon en 1 week erna is het net zo goed als normaal.
Rectumzaterdag 13 november 2010 @ 13:15
Van het altijd betrouwbare Wikipedia:
quote:
De smaak van de koffie wordt langzaam slechter, wanneer deze na het zetten nog langere tijd op een te hoge temperatuur wordt bewaard. De verslechtering van de smaak heeft vier oorzaken:

* door chemische omzetting van de koffie vindt er verzuring plaats
* er ontsnappen vluchtige aromastoffen
* er wordt nog steeds koffie geëxtraheerd uit de koffiedeeltjes die in het extract zweven
* er verdampt water, waardoor de concentratie geëxtraheerde koffie toeneemt en de koffie dus sterker wordt
L-ascorbinezuurzaterdag 13 november 2010 @ 13:17
Klinkt logisch. ^O^

Bedankt! _O_
Andyyzaterdag 13 november 2010 @ 13:17
Als je een cafetiere hebt en je laat het lang staan wordt het wel veel sterker ja :+
Symphoniczaterdag 13 november 2010 @ 13:20
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 13:17 schreef Andyy het volgende:
Als je een cafetiere hebt en je laat het lang staan wordt het wel veel sterker ja :+
dat zeker, maar dat is wel lekkere koffie :Y
Granduppaaaaahzaterdag 13 november 2010 @ 13:21
Denk dat hij vast ook sterker van smaak wordt, maar niet allemaal in het verlengde van de oorspronkelijke koffiesmaak.
Romanovzaterdag 13 november 2010 @ 13:25
Heb in frankrijk gewoond, daar was het op het platteland gewoonte om op maandag koffie te zetten, die je de zondag erna nog dronk.
Werd uiteindelijk ook een pittig bakkie. De koffie was wel minder sterk dan hier in nederland, maar na een week merk je dat ook niet meer :P
junkiexpzaterdag 13 november 2010 @ 13:33
quote:
1s.gif Op zaterdag 13 november 2010 13:25 schreef Romanov het volgende:
Heb in frankrijk gewoond, daar was het op het platteland gewoonte om op maandag koffie te zetten, die je de zondag erna nog dronk.
Werd uiteindelijk ook een pittig bakkie. De koffie was wel minder sterk dan hier in nederland, maar na een week merk je dat ook niet meer :P
Serieus ?
Dat lijkt me echt onwijs goor zeg :D
Romanovzaterdag 13 november 2010 @ 14:44
quote:
2s.gif Op zaterdag 13 november 2010 13:33 schreef junkiexp het volgende:

[..]



Serieus ?
Dat lijkt me echt onwijs goor zeg :D
dat was het ook best ja. gelukkig dronk ik in die tijd nog niet zoveel koffie als ik nu doe. Maar je houdt op een gegeven moment een soort ingedikte troep over. Geeft wel een buzz :P
welkominspacezaterdag 13 november 2010 @ 17:24
scheutje whisky ,dan wordt ie sterker
junkiexpzaterdag 13 november 2010 @ 19:22
quote:
14s.gif Op zaterdag 13 november 2010 17:24 schreef welkominspace het volgende:
scheutje whisky ,dan wordt ie sterker
Nee dat klopt niet want er zit geen alcohol in koffie.
De koffie wordt dan voorzien van alcohol.