Paul | donderdag 11 november 2010 @ 20:53 |
Ik moet zo van mijn wereldgerechten-doos de rijst droog koken. Maar de vorige keer dat ik dat deed ging het aankoeken aan de onderkant. Hoe kan je het beste rijst droogkoken? Of raden jullie het sowieso af? | |
Sandeeer | donderdag 11 november 2010 @ 20:56 |
| |
Sandeeer | donderdag 11 november 2010 @ 20:56 |
ja | |
Paul | donderdag 11 november 2010 @ 20:57 |
Hoe lang is dan de kooktijd? | |
cherrycoke | donderdag 11 november 2010 @ 20:58 |
rij alvast naar de chinees Paul | |
Paul | donderdag 11 november 2010 @ 21:01 |
![]() ![]() | |
loecje | donderdag 11 november 2010 @ 21:03 |
gewoon precies de hoeveelheid water als aangegeven aan de kook brengen (met de rijst) en dat op een laag vuur laten doorkoken zolang als aangegeven staat. hier gaat het dan (nog) altijd goed. | |
Paul | donderdag 11 november 2010 @ 21:03 |
Hm heb ik het misschien toch te lang gedaan ofzo ![]() ![]() | |
Lo-Fi | donderdag 11 november 2010 @ 21:05 |
Geen rijsttafel laten bezorgen op donderdagavond. ![]() | |
L.no | donderdag 11 november 2010 @ 21:08 |
Voeg de benodigde hoeveelheid water met de rijst toe en doe een lepeltje olie erbij. Mijn moeder vertelde dat het zo minder snel plakte ofzo. Maar ik heb zelf nu een rijstkoker, dus hier heb ik niet echt last van. | |
IBAZ | donderdag 11 november 2010 @ 21:29 |
Noem jij je vrouw zo? | |
trovey | donderdag 11 november 2010 @ 21:49 |
TS kan nog geen rijst koken waarbij de gebruiksaanwijzing voor zijn neus staat. ![]() ![]() ![]() | |
RobinOok | donderdag 11 november 2010 @ 21:59 |
Geen idee, ik haat droge rijst. | |
Hyperdude | donderdag 11 november 2010 @ 21:59 |
Zie het probleem ook niet. Nauwkeurig afmeten. Aan de kook brengen 10 min. op kleinste stand 10 min. laten staan omscheppen klaar | |
trancethrust | donderdag 11 november 2010 @ 22:02 |
Koop een rijstkoker, dan smaakt het nog ergens naar. Dat in de pan gekookte rijst van Nederlanders altijd ![]() | |
rijsttafel | donderdag 11 november 2010 @ 22:16 |
Dit Tevens naamtopic. | |
cherrycoke | donderdag 11 november 2010 @ 22:29 |
ben nou wel benieuwd of het gelukt is of niet | |
Kandijfijn | donderdag 11 november 2010 @ 23:04 |
Niet op de hoogste stand zetten helpt waarschijnlijk ![]() | |
Tarado | donderdag 11 november 2010 @ 23:10 |
Lijkt me zo simpel, rijst in de pan, water toevoegen tot je een vingerkootje verschil hebt tussen de rijst en de waterspiegel, deksel erop, op hoog vuur aan de kook brengen daarna op de laagste stand van fornuis laten staan., brandt niet aan en wordt ook niet droog. | |
Paul | donderdag 11 november 2010 @ 23:11 |
NEE, maar het ging wel beter, een deel is weer gaan aankoeken ![]() | |
RobinOok | donderdag 11 november 2010 @ 23:30 |
Dat heb ik nou nooit begrepen, hoe dat nou simpel is. Dat kan toch niet? Mijn vingerkootje of dat van mijn lief, dat maakt best verschil. En welk vingerkootje? Nummer 1, 2 of 3 van een vinger, dat maakt ook uit. En van welke vinger dan? En hoezo als je 2 kilo rijst maakt zou een vingerkootje evengoed zijn als wanneer je voor 2 personen rijst maakt. Nee, echt, ik vind het de kloterigste kutinstructie voor rijst koken die er is. Nooit begrepen, nooit geloofd. De simpelste en beste instructie die er is is: 1 kopje gewassen dus natte rijst op 1.5 kopje water. En dan mag je zelf het kopje kiezen. Of het nu een theekopje is of een emmer, 1 : 1,5 is de verhouding. Dat is pas simpel. Maar goed, droge rijst krijg je er niet mee. Daarvoor moet je eerst de goedkoopste, viestste, slechtste kwaliteit rijst kopen die er is. Bah, droge rijst. | |
L.no | donderdag 11 november 2010 @ 23:32 |
Ik denk dat hoe vaker je het doet, hoe beter het wordt. Blijf het proberen. Komt vast goed. ![]() | |
Mirjam | donderdag 11 november 2010 @ 23:32 |
ik begrijp ook geen bal van die instructie ![]() als je héél veel rijst hebt, dan voel je toch nooit wanneer je een kootje hebt? ![]() en da's dan toch nooit genoeg? ![]() kuttip idd ![]() | |
RobinOok | donderdag 11 november 2010 @ 23:34 |
Aha, ik sta dus niet alleen daarin! ![]() | |
Chowi | donderdag 11 november 2010 @ 23:35 |
Koken is geen scheikunde. ![]() | |
RobinOok | donderdag 11 november 2010 @ 23:39 |
Jawel hoor, ik kan heel exact zijn met rijst koken: 1 op 1,5 (gewassen/natte rijst) | |
L.no | donderdag 11 november 2010 @ 23:39 |
Die verhouding klopt volgens mij alleen als je witte rijst pakt. Voor zilvervliesrijst of ander soort rijst klopt dat weer niet volgens mij. | |
Lo-Fi | donderdag 11 november 2010 @ 23:41 |
De woorden in twijfel trekken van de geleerden en de culinaire genieën. ![]() | |
RobinOok | donderdag 11 november 2010 @ 23:46 |
Nee, inderdaad, bij zilvervliesrijst werkt het niet. Maar wel bij jasmijnrijst, basmatirijst, sushirijst, maakt niet uit welke rijst. Nou ja, misschien ook niet bij snelkookrijst. Geen idee hoe dat werkt met snelkookrijst en ik wil dat ook niet weten. Maar als iemand het heeft over "rijst" ga ik niet uit van zilvervliesrijst. Rijst is witte rijst. | |
L.no | donderdag 11 november 2010 @ 23:50 |
Rijst is rijst. Bij brood ga ik ook niet zeggen dat alleen witte brood brood is. Als ik jouw post lees, dan dacht ik dat je rijst in het algemeen had. Dan had je het wél fout met je metingen. Ik heb het verkeerd begrepen dus. ![]() | |
#ANONIEM | donderdag 11 november 2010 @ 23:56 |
Ben ik heel barbaars als ik bij pandanrijst een verhouding van 1:1,3 of zoiets aanhoud zodat 'ie net zo snel klaar is als basmatirijst? ![]() | |
RobinOok | vrijdag 12 november 2010 @ 00:01 |
Nee hoor. Als het voor jou werkt, dan werkt het. Maar 1:1,5 werkt gewoon altijd. Daar ging het om. | |
Oblivion | vrijdag 12 november 2010 @ 00:03 |
Zo doe ik het ook! Works all the time! Van Piet geleerd... ![]() | |
Rijstkoker | vrijdag 12 november 2010 @ 00:04 |
Jep zo gaat het hier ook. | |
loecje | vrijdag 12 november 2010 @ 13:06 |
had je de pan wel midden op het vuur staan? als 1 kant aankoekt en de andere niet dan is de warmte niet gelijkmatig verdeeld lijkt me. of anders probeer eens 1x omscheppen op het einde. dan verdeelt het overige water zich goed om daarna gelijkmatig te verdampen. ik kook rijst idd ook in de verhouding 1:1,5 of zoals op de verpakking staat. met zilvervlies rijst iets meer water maar als ik dat al gebruik kijk ik of de rijst gaar is en gooi er anders nog wat kokend water extra bij. daarna aan de kook brengen en op half vuur zetten. ik kook rijst zonder kookwekker en roer om en kijk dan of de bodem droog is. dan is de rijst klaar. de rijst is dan niet geheel droog gekookt maar er is geen overmatig water meer wat ik moet afgieten (dat lukt me niet zonder vergiet) | |
RobinOok | vrijdag 12 november 2010 @ 13:47 |
En verder natuurlijk een sudderplaatje halen bij de blokker:![]() Rijst wassen. Rijst met 1,5 keer zoveel water opzetten. Rijst aan de kook brengen. Rijst op sudderplaatje zetten. Vuur zacht. 15-20 minuten wachten. Klaar. | |
Beelzebufo | vrijdag 12 november 2010 @ 14:42 |
Droogkoken is baas! Die wereldgerechten bevatten vaak kruiden in de rijst die je anders bij het afgieten zou kwijtraken. Voeg de genoemde hoeveelheid water toe, aan de kook brengen, láág vuurtje er onder (eventueel met sudderplaatje), ![]() ![]() Kan eigenlijk niet fout gaan. Als het aankoekt dan heb je te weinig water of je stookt te hard. | |
Pietverdriet | vrijdag 12 november 2010 @ 16:01 |
Wat robin zegt, 1,5 delen water op 1 deel rijst. Je kan surinaamse rijst nemen, die je wast en dan zo opzet op een laag vuur, als het water aan het oppevlak is verdwenen en er putjes in staan zet je het uit en laat je het op zijn eigen hitte nog een tijdje doorgaren (10-20 minuten) eventueel met een handdoek over de pan zodat het warm blijft. | |
Ou-Tannu | vrijdag 12 november 2010 @ 23:18 |
rijstkoker is ook geen heilige :/ dat bakt hier ook altijd nog aan | |
L.no | vrijdag 12 november 2010 @ 23:24 |
Dan doe je toch iets verkeerds lijkt me. No offence. | |
Ou-Tannu | vrijdag 12 november 2010 @ 23:48 |
zo als? meer.. water .. minder water.. maakt geen fuck uit ![]() wat is er mis met: rijst er in water er in ding aan zetten wachten tot die afslaat ( naar warmhoud functie ![]() rijst er uit lepelen.. ( die dan dus al vast zit :/ ) | |
L.no | vrijdag 12 november 2010 @ 23:53 |
Probeer een theelepel olie (ik gebruik zonnebloemolie) wanneer je de water en de rijst in de rijstkoker stopt. Ga eventjes roeren en misschien helpt het een beetje. Het kan ook soms aan het soort rijst zitten.. of aan de rijstkoker. | |
Ou-Tannu | zaterdag 13 november 2010 @ 00:13 |
goedkope supermarkt rijst ( in 5kg balen ![]() ![]() maar een lepeltje olie is nog wel te proberen ![]() |