En wat denk je van de kwaliteit van onderwijs? Universiteiten krijgen een boete als een student meer dan één jaar vertraging heeft. Een boete van 3000 euro per student. Dat zullen we dan wel weer terug zien in de kwaliteit van onze universiteiten.quote:Op donderdag 11 november 2010 01:47 schreef Slickk het volgende:
Dus het geldt ook voor mensen die na een jaar zoiets hebben van, "Goh, dit is toch niet helemaal mijn studie"? Oef...
Nou, ik ken in mijn omgeving toch ongeveer 20 mensen die dat hadden, inclusief mezelf. Het gaat mis op de middelbare school - niet genoeg aandacht voor vervolgopleiding, je verdere toekomst, etc. Goede middelbare school hoor qua niveau, maar wat je daarna doet interesseert ze geen reet. Natuurlijk, je hebt wat open dagen en van die flauwe beroepskeuzetests die je in moet vullen maar daar schiet je uiteindelijk niks mee op.
Veel leerlingen weten gewoon niet wat ze willen worden, waar hun passie ligt, waar ze hun werk van willen maken... En dus kiezen ze maar iets wat ze wel wat lijkt (terwijl ze het niet zeker weten) of omdat het van hen 'verwacht wordt'; daar gaan veel de mist in.
Bovendien gebeurt het kiezen van een profiel al in de derde klas en daarmee sluit je al een groot deel van de mogelijke vervolgopleidingen af. In de derde klas ben je ongeveer 15 jaar oud... Dan kies je nog wat de meeste vrienden van je doen of welke vakken je het makkelijkst mee scoort, niet iets wat je de rest van je leven nog ziet doen. Moet ik nog doorgaan?
Afijn, het gaat pas om het tweede jaar wat je qua vertraging oploopt, dan je dan extra moet betalen... Nee, dat stimuleert om door te gaan. Een boete boven iemands hoofd hangen zal iemand echt niet extra motiveren om een studie af te ronden waar die zelf denkt dat die er niks aan heeft. Bovenstaand stukje sluit hier bij deze uitspraak aan; pak dingen aan bij de bron (lees: keuze op middelbare school) en probeer ze niet 'op te lossen' door middel van een boete aan zowel de student als de school.
Dan gaan ze vaak de normeringen aanpassen. :<quote:Op donderdag 11 november 2010 01:06 schreef Holy_Goat het volgende:
http://www.minimaalnominaal.nl//index.php
Minimaal Nominaal
Maak jij je ook zo'n zorgen om de kabinetsmaatregelen?
Wij wel!
Wat zijn de plannen?
Het kabinet Rutte-Verhagen heeft in het regeerakkoord afgesproken dat studenten die meer dan één jaar studievertraging oplopen opeens drieduizend euro meer collegegeld zullen moeten gaan betalen en hun OV kwijtraken. Ook krijgt de hogeschool of universiteit een boete van drieduizend euro per student.
Deze maatregel is gepland om al vanaf het collegejaar 2011-2012 in te gaan.
Dan zou er gezegd moeten worden , per universiteit, dat er een x aantal punten in ieder geval verdiend dient te worden dat jaar. Dan naai je mensen die wel hun best doen dan tenminste niet.quote:Op donderdag 11 november 2010 11:23 schreef Schaffelaar het volgende:
Geld dit ook voor mensen die overstappen naar een andere studie en die tweede studie vervolgens netjes binnen de tijd afmaken? In dat geval ben ik mooi de lul![]()
Als het alleen maar geldt voor mensen die hun studie niet op tijd afmaken omdat ze teveel onvoldoendes halen kan ik me er wat minder druk om maken, dat is mooie motivatie om beter je best te doen.
Is dat wel zo? Het is nu al het geval dat je bij bijzondere omstandigheden zoals ziekte extra stufi krijgt. Het vervelende is dat niemand precies weet wat de regering nu echt van plan is.quote:Op donderdag 11 november 2010 12:19 schreef Holy_Goat het volgende:
[..]
Dan zou er gezegd moeten worden , per universiteit, dat er een x aantal punten in ieder geval verdiend dient te worden dat jaar. Dan naai je mensen die wel hun best doen dan tenminste niet.
Maar dan nog. Ziekte? Iets anders? dokken!
Als dat zo is lost dat probleem zich op termijn vanzelf op, lonen voor mensen met moeilijkere studies gaan omhoog waardoor toch meer mensen de investering willen doen met het oog op een beter salaris. Op kortere termijn kan dat wel een behoorlijk probleem worden idd.quote:Op donderdag 11 november 2010 12:25 schreef nattezwabber het volgende:
Kortom: niemand die meer voor de moeilijkere studies gaat kiezenAl helemaal met die belachelijke harde knip.
zo'n investering moet je wel kunnen doen.quote:Op donderdag 11 november 2010 12:35 schreef Schaffelaar het volgende:
[..]
Als dat zo is lost dat probleem zich op termijn vanzelf op, lonen voor mensen met moeilijkere studies gaan omhoog waardoor toch meer mensen de investering willen doen met het oog op een beter salaris. Op kortere termijn kan dat wel een behoorlijk probleem worden idd.
Soms weet je pas na enkele jaren wat een studie precies brengt en dient het eerste jaar slechts ter oriëntatie. Beetje makkelijk om dan te zeggen dat die maatregel alleen voor studenten zou gelden die binnen een half jaar gestopt zijn.quote:Op donderdag 11 november 2010 15:11 schreef ScottTracy het volgende:
Goede maatregel. Het kan voor sommige studenten even pijn doen, maar het is belangrijk dat wij studenten beseffen dat het een privilege is om te kunnen studeren. Een jaar studievertraging lijkt me voor de meeste opleidingen heel redelijk en haalbaar. Ik denk (en hoop) dat er nog wel een clausule komt voor studenten die een verkeerde studiekeuze hebbengemaakt en zich binnen een halfjaar uitschrijven.
Studeren is wel een privilege, de overheid legt jaarlijks duizenden euro's bij op je studie. Het is logisch dat daar grenzen aan worden gesteld. Daarnaast erken ik ook wel dat er een probleem ligt bij de studiekeuze, maar dan moet je je daarop richten en niet mensen eeuwig laten studeren totdat ze eindelijk iets hebben gevonden dat ze leuk vinden.quote:Op donderdag 11 november 2010 15:28 schreef Lenny_Leonard het volgende:
[..]
Soms weet je pas na enkele jaren wat een studie precies brengt en dient het eerste jaar slechts ter oriëntatie. Beetje makkelijk om dan te zeggen dat die maatregel alleen voor studenten zou gelden die binnen een half jaar gestopt zijn.
Verder is studeren geen privilege. Het is iets wat hoort bij een goede kenniseconomie.
studeren een privilege. Kom nou zeg. In een land als Nederland? Die eigenlijk (naast tulpen misschien) maar één export product heeft; kennis? Daar hoor je ook in te investeren als land imho.quote:Op donderdag 11 november 2010 15:31 schreef ScottTracy het volgende:
[..]
Studeren is wel een privilege, de overheid legt jaarlijks duizenden euro's bij op je studie. Het is logisch dat daar grenzen aan worden gesteld. Daarnaast erken ik ook wel dat er een probleem ligt bij de studiekeuze, maar dan moet je je daarop richten en niet mensen eeuwig laten studeren totdat ze eindelijk iets hebben gevonden dat ze leuk vinden.
Absoluut, daar ben ik ook een groot voorstander van. Sterker; alle miljoenen die nu worden opgehaald door te bezuinigingen kunnen mij niet snel genoeg teruggestopt worden in het onderwijs. Maar in ruil voor goed onderwijs mag er best wat van studenten verwacht worden; dat je binnen de nominale tijd + 1 jaar je diploma's op zak hebt. Kom op, dat is toch niet zoveel gevraagd? Op de middelbare school en in het werkende leven wordt toch ook verwacht dat je gewoon je werk goed en op tijd doet? Waarom dan een uitzonderingspositie voor studenten?quote:Op donderdag 11 november 2010 17:34 schreef Holy_Goat het volgende:
[..]
studeren een privilege. Kom nou zeg. In een land als Nederland? Die eigenlijk (naast tulpen misschien) maar één export product heeft; kennis? Daar hoor je ook in te investeren als land imho.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |