quote:
Op woensdag 23 maart 2011 12:21 schreef LadyS het volgende:Is dit waar?
... PKD is sowieso nog nooit bij een Ragdoll voorgekomen... uit mailtje van de catteryAls dat zo is, wordt er toch niet aangedrongen om daarop te testen? En google laat me toch andere dingen zien.
De rassen waarbij PKD voorkomt zijn : de perzen, exotic, birmaan, ragdoll, showshoe, turkse van en scottish fold. Andere rassen zijn niet PKD vrij, maar de kans erop is kleiner. (van een site van een willekeurige fokker)
Hoe schattig het kereltje ook is, ik denk dat het idd beter is om een andere cattery te zoeken...

Volgens radioloog Melinda Schmidt komt er wel PKD bij de Ragdoll voor. En zij kan het natuurlijk weten want ze is specialist waar veel fokkers met hun katten heen gaan voor de testen.
PKD is een echte Perzenziekte, en in de Ragdoll zit veel Pers gekruist. CIN is bij de Ragdoll eigenlijk nog een groter probleem dan PKD. CIN wordt net als HCM ook met echo getest in combinatie met het afnemen van bloed om de nierwaarden te bepalen. De PKD test is helemaal makkelijk, dat kan met een DNA test.
Gewoon een wattenstaafje door de mond halen, laten drogen, in een envelopje doen en naar het lab sturen. PKD DNA hoeft maar één keer gedaan te worden.
Ik ken zowel mensen met Ragdolls die aan HCM zijn overleden als iemand die een pracht van een kater met CIN heeft (gelukkig testte zij voor hem voordat hij mocht dekken), dat verdriet wat zij hebben gehad gun ik echt niemand dus ik ben blij dat jij er wel belang aan lijkt te hechten dat een fokker screent, dat kan je een hoop ellende besparen.
Wat je wel in je achterhoofd moet houden is dat ook scans niet alles kunnen opsporen. Bijvoorbeeld HCM is een ziekte waarbij de hartspier steeds dikker wordt tot de kat aan hartfalen of trombose overlijdt. Dat dikker worden begint niet bij elke kat op dezelfde leeftijd en dus is bij sommige katten die het gen voor HCM aan hun kittens kunnen doorgeven bij de eerste echo nog niets te zien. Misschien bij de tweede echo ook nog niet. Daarom is het belangrijk dat de test elk jaar (voor de kater)/voor elk nest (voor de poes) herhaald wordt door een erkend radioloog (je hebt ook dierenartsen met een echoapparaat die het wel leuk vinden om zo'n test uit te voeren maar die vinden vaak alle hartjes wel mooi).
Omdat er dus een onzekerheidsfactor zit ingebouwd in die testen kun je dus als fokker nooit zeggen dat je met HCM vrije lijnen fokt. Dat is misleiding (of die persoon snapt het niet zo goed)
Een goede fokker doet alle testen en legt netjes aan de kittenkopers uit wat die testen betekenen. Dat betekent dus niet roepen dat je katten gegarandeerd HCM vrij zijn (zeker niet als de ouders niet eens getest zijn) want dat kan een fokker wel proberen maar niet 100% garanderen.
Verder krijg je meestal een contract bij het kitten waarin oa jouw rechten als koper staan. De fokkers die ik ken bieden in hun contract een garantie; mocht je kitten ondanks de inspanningen van de fokker toch overlijden aan een erfelijk gebrek dan bieden ze compensatie (bv geld terug of een nieuw kitten).