abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_87082059
Zelf broodbakken wordt steeds populaider. Enerzijds omdat het 'fabrieksbrood' uit de winkel/bakker steeds minder de eigenschappen heeft zoals brood bedoeld is. Anderzijds omdat mensen het steeds leuker vinden om zelf hun handen vies te maken in het deeg of met de broodbakmachine (uit het kerstpakket ;) ) te werken.

Het eerste topic begon in 2004 maar de laatste weken wordt het hier steeds drukker. Vandaar staan hieronder de belangrijkste tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten uit het vorige topic.

Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)
Ja doei.
pi_87082085
* motorbloempje doet nu weer een poging tot brood bakken :)

deeg staat nu te rijzen

vraag me alleen af: kan ik het ook nu de hele nacht door laten rijzen (2e rijs) en dan morgenochtend (af)bakken? of is dat een hele domme vraag?
Ja doei.
  vrijdag 1 oktober 2010 @ 22:55:18 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87082181
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2010 22:53 schreef motorbloempje het volgende:
* motorbloempje doet nu weer een poging tot brood bakken :)

deeg staat nu te rijzen

vraag me alleen af: kan ik het ook nu de hele nacht door laten rijzen (2e rijs) en dan morgenochtend (af)bakken? of is dat een hele domme vraag?
Zet het in de koelkast, dan gaat het langzamer, maar maak het wel nat, dan droogt het niet uit,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87082207
Tijdens de tweede rijs?
Ja doei.
  vrijdag 1 oktober 2010 @ 23:00:27 #5
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87082465
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2010 22:55 schreef motorbloempje het volgende:
Tijdens de tweede rijs?
Yep
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87082484
nog op een bepaalde manier 'inpakken' naast vochtig maken?

Ben nog echt een brood-n00b :@
Ja doei.
  vrijdag 1 oktober 2010 @ 23:19:50 #7
71166 AKnynke
is lang niet gek
pi_87083273
quote:
Op vrijdag 1 oktober 2010 23:00 schreef motorbloempje het volgende:
nog op een bepaalde manier 'inpakken' naast vochtig maken?

Ben nog echt een brood-n00b :@
wat ik doe is of wat olijfolie in de kom en daar even in rondwentelen, of een natte theedoek erop...Maar die droogt vaak uit gedurende de nacht....
Ik ben niet gek, ik ben een vliegtuig!
pi_87083316
en dan dat in de koelkast? :+ :@
Ja doei.
  vrijdag 1 oktober 2010 @ 23:45:02 #9
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_87084384
weinig broden gebakken de laatste tijd. Blijft interessant om dit topic te volgen :)
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 00:55:35 #10
57571 -Mellow-
Hobo on the loose
pi_87087105
ik heb het eens geprobeerd in de koelkast, daarna wilde het nog maar moeilijk rijzen in de oven. Was niet echt een succesvol brood.
'If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it is, infinite.'
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 01:17:15 #11
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_87087779
nog een paar minuten dan kan mijn brood de oven uit . :Y)
pi_87090682
hier ligt 't brood nu in de oven

is in de koelkast goed omhoog gekomen :)

ben erg benieuwd! :o
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 16:17:06 #13
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87102234
Hoe is het geworden?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87102437
ben niet geheel tevreden, het is vrij compact gebleven. Het was wél lekker, dat wel, maar ergens denk ik dat 't veel luchtiger had moeten zijn.. zal straks even een foto uploaden :9
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 17:03:18 #15
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87104526
Gister mijn brood op basis van semolina meel, ietwat uitgelopen, maar niet minder smakelijk en ook redelijk zwaar:
S vorm :o!

en gesneden:


en de volgende is met de 1e rijs bezig, dat is een brood met maismeel, semolina, bloem en sesamzaadjes
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87104831
die van jou zien er veel luchtiger uit O+ :9
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 17:13:07 #17
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87105102
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 17:08 schreef motorbloempje het volgende:
die van jou zien er veel luchtiger uit O+ :9
terwijl ik juist het idee bij deze had dat het nog wel iets luchtiger kon, deeg wat k net heb gemaakt heb ik 2x zo lang gekneed, dan merk je al een heel end verschil vind ik.
`en ook de recepten kan natuurlijk schelen.
Wil komende week iets van zo;n poolish proberen, met dat landbrood gerecpt die DarkElf onlangs maakte :9
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87105187
ik ben geneigd een broodbakmachine op de kop te tikken :@ maar ik wil me niet zo gauw gewonnen geven :+
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 17:16:51 #19
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_87105268
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 17:14 schreef motorbloempje het volgende:
ik ben geneigd een broodbakmachine op de kop te tikken :@ maar ik wil me niet zo gauw gewonnen geven :+
BBM zijn waardeloos.
Maar brood bakken is niet eenvoudig, het is niet voor niets een vak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_87105349
ja, daarom! en in de keuken houd ik niet van opgeven :%

en het brood was iig lekker. Dat ik niet tevreden was is één ding, maar het was wel eetbaar :9
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 17:18:30 #21
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_87105364
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 17:14 schreef motorbloempje het volgende:
ik ben geneigd een broodbakmachine op de kop te tikken :@ maar ik wil me niet zo gauw gewonnen geven :+
Ik ga voor een kitchenaid, die kan het kneedwerk voor me doen.

euhm mijn brood rijst wel extreem goed, zo erg zelf dat ie de mega kom ruim overstijgt, niet erg hoop ik??
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_87105471
ja, later als ik groot ben.. ;(
Ja doei.
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 23:27:49 #23
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_87118011
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 17:18 schreef MissHobje het volgende:

[..]


Ik ga voor een kitchenaid, die kan het kneedwerk voor me doen.

euhm mijn brood rijst wel extreem goed, zo erg zelf dat ie de mega kom ruim overstijgt, niet erg hoop ik??
ik gebruik voor het kneden ook de kitchenaid werkt wel fijn.
maar....... handmatig kneden doe ik na de eerste rijs. heb het idee dat de kitchenaid meer het deeg dood mept als dat het echt aan het kneden is. (vooral bij kleine hoeveelheden (500gr. meel ) )
pi_87119793
quote:
Op zaterdag 2 oktober 2010 23:27 schreef PKfotografie het volgende:

[..]

ik gebruik voor het kneden ook de kitchenaid werkt wel fijn.
maar....... handmatig kneden doe ik na de eerste rijs. heb het idee dat de kitchenaid meer het deeg dood mept als dat het echt aan het kneden is. (vooral bij kleine hoeveelheden (500gr. meel ) )
Waarom kneed je na de eerste rijs?
Representant van het failliet van de westerse liberale maatschappij
  zondag 3 oktober 2010 @ 00:26:51 #25
150677 PKfotografie
www.fotobijbestellen.com
pi_87120037
quote:
Op zondag 3 oktober 2010 00:18 schreef stavromulabeta het volgende:

[..]

Waarom kneed je na de eerste rijs?
tja, ik laat de kitchenaid het deeg kneden. wacht een klein uur. dan haal ik het deeg uit de kom. kneed het handmatig door. laat het rijzen zolang als dat recept. of mijn gevoel mij in geeft. en dan verwerk ik het tot het eindproduct. (kan ook meerdere rijzen zijn waarbij ik het deeg niet kneed maar alleen vouw om een strakkere buitenlaag te krijgen en een luchtige binnen kant.)

maar aangezien we het hier over het berijden hebben van het deeg. en niet over een specifiek recept. vanwaar de vraag?
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')