abonnement Unibet Coolblue
pi_90579476
Sneeuwfoto's vanuit Denemarken





































Diverse bronnen
Weer of geen weer, altijd actueel www.onweer-online.nl
pi_90625344
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 13:30 schreef meteo-online het volgende:
Sneeuwfoto's vanuit Denemarken

Diverse bronnen

Mooie foto's...lijkt wel 1979

[ Bericht 64% gewijzigd door #ANONIEM op 30-12-2010 13:32:26 ]
pi_90625448
quote:
Het kon natuurlijk niet uitblijven! De harde Adventswinter in het noorden van Europa heeft tot een spectaculaire groei van het zee-ijs in de Zweeds, Deens en Finse wateren geleid. Langs de Zweedse westkust heeft eind december niet meer zoveel ijs gelegen sinds 1981. Tijdens het strenge trio 1985, 1986 en 1987 had de oppervlakte zee-ijs in het Skagerrak en het Kattegat pas begin januari een vergelijkbare omvang.
Sinds Kerst is ook de gehele noordelijke Botnische Golf (Bottenviken) dichtgevroren. Dat is, volgens Lisa Lind van de Zweedse ijsdienst, uitzonderlijk vroeg. In een doorsnee winter bevriest de Bottenviken pas tussen eind januari en het midden van februari. Voor het laatst was het noorden van de Botnische Golf tijdens de kerstperiode vrijwel dichtgevroren in 2002. Voor de totale ijsontwikkeling in het gebied moeten we helemaal terug naar 1987.


bron
pi_90625541
Deze is ook altijd wel duidelijk, met diktes erbij:



vs normaal:

pi_90625832
Echter staan op bovenstaande plaatjes de straat tussen Denemarken en Zweden niet meer weer gegeven. Dit is namelijk het meest interessante effect tijdens een NO wind op ons land qua temperatuur.

Op de website waar bovenstaande plaatjes vandaan komen is normaal gesproken een heel duidelijk PDF bestand te vinden over de ijsdiktes rondt het gehele gebied. Maar ik kan deze zo snel even niet vinden! ;(

Echter zal het niet gek lang meer duren voordat men van Denemarken naar Zweden kan lopen :)
pi_90834611
quote:
Met een afwijking van 4.7°C onder het langjarig gemiddelde komt december 2010 in Noorwegen op de vierde plaats terecht van koudste decembermaanden sinds het begin van de waarnemingen in 1900. De berggebieden in het zuiden van Noorwegen hadden zelfs een afwijking van 10°C onder normaal. Echter, een uitzondering vormden delen van Finnmark, Troms en Nordland (noorden van Noorwegen). Daar had men te maken met temperaturen tot zelfs 1 graad boven normaal! In Noorwegen zijn maar liefst 200 weerstations. Daarvan braken er 55 een kouderecord, waarvan sommige voor het eerst sinds 130 jaar. De laagste gemiddelde maandelijkse etmaaltemperatuur kon worden opgetekend in de berggebieden van Hedmark, Sør-Trøndelag en Buskerud. Tynset Hans Moen was het koudste met -20.3˚C en dat is maar liefst 9.5˚C lager dan normaal. Tynset Hans Moen registreerde op 25 december een minimumtemperatuur van -40.4°C. De allerkoudste decembermaand in Noorwegen was die van 1915, met een afwijking van -6.4°C.
Jan Visser
  Moderator donderdag 6 januari 2011 @ 15:06:03 #109
8781 crew  Frutsel
pi_90933074
quote:
IJzel speelt Duitsland parten

In grote delen van Duitsland heeft het verkeer veel last van de gladheid als gevolg van ijzel. In Berlijn waren er zo veel ongelukken dat de brandweer een alarm afkondigde en sprak van een noodsituatie. De brandweer kreeg 50 procent meer noodoproepen dan op een normale dag.

Het openbaar vervoer in Berlijn kampte met grote vertragingen en ook vielen er veel vluchten uit.

In de noordelijke deelstaat Sleeswijk- Holstein waren sommige wegen bedekt met een ijslaag van 2 centimeter. Later op dag verplaatste de gladheid zich naar het zuiden, met name naar Beieren.
pi_91576762
quote:
Finland is momenteel het meest besneeuwde land van Europa. Overal ligt meer dan 25, in circa 60 procent van het land zelfs meer dan 50 centimeter sneeuw. Het sneeuwdek komt niet in de problemen: de kou neemt momenteel zelfs weer wat toe. In Noord- en ook in Midden-Zweden (Svealand) werden tijdens de afgelopen nacht minima beneden -25 graden gemeten. In Särna werd het -27,0, in Naimakka -28,7º. In het zuidelijk deel van Noorwegen ging Drevsjø onderuit naar -25,6º. In Siberië viel het meetpunt Kjusjur op de 70ste breedtegraad op. Daar bedroeg de minimumtemperatuur -54,1º.
Jan Visser
  Moderator woensdag 26 januari 2011 @ 14:24:17 #111
8781 crew  Frutsel
pi_91893933
quote:
Chilly future for Britain, freezing winters
Chilly future for Britain with regular freezing winters if the Arctic continues to warm up, scientists warn

The cold and snowy winter that paralysed Britain last month could become a regular feature if the Arctic continues to warm up, scientists say.

Researchers believe the melting of glaciers is dumping vast amounts of fresh water into the sea - and potentially altering the ocean circulation that gives the British Isles their mild weather.

If climate change weakens the Gulf Stream, the UK faces a chilly future even as the rest of the world gets hotter.

The warning came ahead of a UK expedition to the Arctic to find out how the world's most northerly sea is changing.

Explorers with the Catlin Arctic Survey expedition will venture out on to the ice to drill holes down into the ocean, measuring temperature, salinity and flow of the fresh water just below the sea ice.

Simon Boxall of the National Oceanography Centre in Southampton said the Arctic was changing faster than previous models had suggested.

Over the last four years the surface area of Arctic ice had shrunk to levels predicted for 2070.

He said the changes in conditions in the Arctic were 'not just about polar bears and their habitats, it’s about the habitats in Britain and worldwide'.

'As the ice melts, you not only get loss of habitat, you get changes to the current,' he said at a briefing in London

He said the researchers were not suggesting the Gulf Stream would stop.

But he added: 'The extension of the Gulf Stream that affects the climate here and around the world could weaken or change.'

Referring to a disaster movie depicting a world thrown into a deep freeze, he said: 'It’s not a catastrophic The Day After Tomorrow-type scenario, but we would notice winters become slightly cooler, and summers would be slightly wetter and cooler.

'It’s not catastrophic - we’re not going to see the English Channel freezing over.'

His comments came after Britain shivered through its coldest December in 100 years.

No single season or year's weather can be attributed to changing climate. However, the UK could see more snowy winters, similar to last month's freeze.

Currently cold water in the high Arctic sinks into the deep sea, pulling warmer water up from the Gulf Stream and giving north-west Europe its mild weather.

But increased levels of fresh water and warming Arctic seas could reduce the pull of the current and unbalance weather patterns around the world.
pi_91940500
quote:
1s.gif Op woensdag 29 december 2010 13:30 schreef meteo-online het volgende:
Sneeuwfoto's vanuit Denemarken

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Diverse bronnen
Wat zijn dat toch schitterend gemaakte foto's. Mijn complimenten.
pi_92548480
Extreme kou bedreigt oosten Europa

Het oosten van Europa krijgt de komende dagen te maken met een kouinval van allure. In Moskou lag de temperatuur deze ochtend rond het vriespunt en vroor het de afgelopen nacht licht.

Vandaag baant diepvrieskou zich echter een weg tot de Russische hoofdstad. Vanmiddag daalt de temperatuur daar al tot rond de -10 graden en komende nacht vriest het rond de 15 graden. Morgen overdag wordt het er niet ‘warmer’ dan -12 tot -14 graden. De temperatuur loopt dus nauwelijks op!

De rest van de week gaat het daar in de nachten tussen de -25 en -35 graden vriezen. Dat is zelfs voor Moskouse begrippen zeer koud.
Overdag loopt de temperatuur niet verder op dan rond de -15 tot -20 graden! In het weekend krijgen de Polen en de mensen in het westen van Rusland ook nog eens te maken met een sneeuw en misschien wel sneeuwstormen!

Aankomend weekend wint de vorst verder terrein in westelijke richtingen. Zo gaat het ook in Polen flink vriezen. In het weekend ‘s nachts matige vorst met de meeste kou in het oosten en noordoosten. (-8/-12 c)Na het weekend wordt de kou vooral in het oosten nog veel feller met zeer strenge vorst in de nacht en ochtend: -15 tot beneden de -20 graden! De kou houdt zeker tot halverwege volgende week aan.

De diepvrieskou is inmiddels al aanwezig in Lapland waar het afgelopen nacht 33 graden vroor! De komende tijd zullen grote delen van Scandinavië verovert worden door het diep winterse weer en zal het in veel meer gebieden tussen de -30- en -35 graden gaan vriezen!

Na het weekend probeert de vrieslucht verder terrein richting west Europa te winnen. Ook ons land zou dan nog een staartje van winterweer mee kunnen pikken.

Piet Paulusma
pi_92720797
quote:
De winter regeert met harde hand in het noorden van Europa. Tijdens de afgelopen nacht ging Helsinki onderuit naar -20,2º, Oslo (luchthaven Gardermoen) registreerde -24,1º en in het Noorse Tynset-Hansmoen in de provincie Hedmark werd het zelfs -37,9º. Ook in delen van Zweden, Finland en Noord-Rusland heeft het plaatselijk circa 35 graden gevroren. In Salla, Finland werd het -34,7º en in de 'koudepool' van Europees Noordoost-Rusland stond de thermometer vanochtend op -42,3º. Verder -24,8º in Jogeva, Estland.
Jan Visser
  zondag 13 februari 2011 @ 21:16:05 #115
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_92737758
Allemaal beter dan die herfst hier :) als die wind maar een beetje draaid is dat al heel wat. Twente moet donderdag lekker voetballen met -22 in Moskou :s
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_92766629
quote:
De dagen lengen, de nachten strengenin het noorden van Europa! De afgelopen nacht is uitgegroeid tot één van de koudste nachten van de winter 2010-2011. Kautokeino en Karasjok in Noorwegen kwamen uit op -39,8 en -39,9º, in Zweden rapporteerden Nikkaluokta en Naimakka -40,0 en -41,5º. Lagere temperaturen in het hoge noorden werden deze winter alleen geregistreerd tijdens de derde decade van december. Op de 25ste werd toen in Tynset-Hansmoen, Noorwegen -40,4º gemeten, in Zweden werd het op de 20ste in Nikkaluokta -42,1º. De zeer strenge kou (Helsinki meldde vanochtend -22,4º) heeft te maken met de komst van een ijskoud hogedrukgebied uit de poolstreken. De barometers in Lapland zijn opgelopen naar circa 1038 hPa.
Jan Visser
pi_93320140
Oostzee voor tweederde bevroren

De Oostzee is door de aanhoudende kou steeds verder dichtgevroren. Van de 450.000 vierkante kilometer oppervlakte is intussen tweederde in ijs veranderd. Dat is sinds het midden van de jaren tachtig niet meer gebeurd, zegt het Finse meteorologische instituut.

Ook de dikte van het ijs is, met vijftig tot zestig centimeter, uitzonderlijk. Op veel plaatsen kunnen ijsbrekers niet meer worden ingezet. Daar waar het nog wel kan, worden de ijsbrekers continu ingezet. Door de harde wind hebben zich ijsschotsen gevormd van soms wel twintig meter hoog.

Snelweg
Het ijs reikt tot aan de kusten van Zweden, Finland, Rusland, de baltische staten en Polen. Bij Estland is een snelweg van 26 kilometer over het ijs gemaakt naar een eiland voor de kust.

NOS
pi_93686655

Sneeuwchaos op autosnelweg nabij Madrid


Ook elders in Spanje sneeuwt het. Deze foto werd genomen in Leon. © epa
Een sneeuwstorm heeft op de A6 autosnelweg ten noorden van de Spaanse hoofdstad Madrid voor verkeerschaos gezorgd. Duizenden automobilisten werden verrast en zaten afgelopen nacht urenlang vast, meldt de Spaanse politie. In beide richtingen stond er zo'n zestig kilometer file.

De sneeuwchaos trof het stuk van de autosnelweg tussen Las Rozas en Villalba. Na enkele uren kon de rijbaan vrijgemaakt worden. In eerste instantie waren ook de vijftien toegesnelde sneeuwruimers vastgereden.

Automobilisten zaten tot vijf uur lang vast. Verschillende wagens en vrachtwagens gingen aan het slippen en blokkeerden de snelweg. Niemand raakte gewond. Het Rode Kruis en de burgerbescherming deelden warme soep en dekens uit.

Voor de regioregering van Madrid is het ministerie van Verkeer de grote schuldige omdat geen maatregelen getroffen zouden zijn voor de voorspelde sneeuwval. (afp/adb)

hln
pi_93719922
quote:
2s.gif Op vrijdag 25 februari 2011 19:56 schreef aloa het volgende:
Oostzee voor tweederde bevroren

De Oostzee is door de aanhoudende kou steeds verder dichtgevroren. Van de 450.000 vierkante kilometer oppervlakte is intussen tweederde in ijs veranderd. Dat is sinds het midden van de jaren tachtig niet meer gebeurd, zegt het Finse meteorologische instituut.

Ook de dikte van het ijs is, met vijftig tot zestig centimeter, uitzonderlijk. Op veel plaatsen kunnen ijsbrekers niet meer worden ingezet. Daar waar het nog wel kan, worden de ijsbrekers continu ingezet. Door de harde wind hebben zich ijsschotsen gevormd van soms wel twintig meter hoog.

Snelweg
Het ijs reikt tot aan de kusten van Zweden, Finland, Rusland, de baltische staten en Polen. Bij Estland is een snelweg van 26 kilometer over het ijs gemaakt naar een eiland voor de kust.

NOS
dat kan straks wat worden als de temperaturen omhoog gaan, je krijgt het effect wat we hier ook kennen bij het ijselmeer met kruiend ijs, alleen zal het daar heel wat drastischer zijn met grote ijsbergen die van alles (huizen, schepen) kapotdrukken
pi_94821957
quote:
Noord-Europa is nog altijd stevig in de greep van Koning Winter. In het wintersportgebied van Kilpisjärvi in het noordwesten van Finland werd de afgelopen nacht -26,8º gemeten en zelfs in Midden-Finland vroor het nog meer dan 20 graden. In Kajaani -24,2º. In Noord-Noorwegen ging Suolovuopmi onderuit naar -29,1º. In Helsinki ligt nog 74 centimeter sneeuw.
In het Finse maandoverzicht over februari las ik dat de maximale oppervlakte zee-ijs in het Oostzeegebied is uitgekomen op 315.000 km². Dat was op de 25ste van de maand het geval. De grootste oppervlakte zee-ijs vanaf 1961 komt voor rekening van 1987. Toen maximaal 407.000 km².
Jan Visser
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')