Terechte angst, denk ik. Natuurlijk hangt alles af van je mede-vertegenwoordigers. Net zoals met collega's, maken of breken je collega's in deze jouw perceptie van deze PVT. Echter, dit soort dingen werken doorgaans als 'n magneet op figuren die niets liever doen dan de hele dag oeverloos ouwehoeren, interessant doen en er alles voor over hebben om maar niet te hoeven werken.quote:Op woensdag 22 september 2010 21:26 schreef Spiegelei het volgende:
@Halcon: ja nou dat is ook mijn angst: veel geleuter en geen daden. Eigenlijk zou ik het liefste zelf de andere bestuursleden uitzoeken, dan weet ik wat ik aan iemand heb, maar ja ... ik wil niet zo'n vergadertrut worden die interessant loopt te doen en niets presteert niet in de PVT en niet op het werk (want bezig met PVT).
Dat kan geen kwaad, al ken je de meesten natuurlijk al van naam en faam.quote:Op woensdag 22 september 2010 21:33 schreef Spiegelei het volgende:
Hmm ja ik heb aangegeven meer informatie te willen over de taken en morgen hebben we een kennismakingsuitje met alle collega's dan wil ik ook eens gaan babbelen met de mensen die ook al interesse hebben getoond voor de PVT. Eens kijken wat voor vlees we in de kuip krijgen, zeg maar.
Ja dat kan. En het is ook niet geheel vrijblijvend, een vrijwillig ingestelde OR heeft nagenoeg dezelfde rechten als een verplichte OR. Het is niet zo dat de werkgever zo'n OR even snel kan opheffen omdat het op dat moment beter uitkomt. Is wel een kwestie van goede afspraken maken en deze ook vastleggen.quote:Op woensdag 22 september 2010 21:26 schreef Spiegelei het volgende:
Een werkgever kan er toch ook voor kiezen wel een OR in te stellen ookal zijn er (nog) geen 50 medewerkers? Het is alleen niet verplicht lijkt me zo.
De MR is de collectieve variant op de OR, dus bijvoorbeeld voor scholen, ziekenhuizen en gemeentes.quote:Verder wat is nou het verschil tussen een OR en een medezeggenschapsraad? Wat zijn zoal de taken en wat uitdrukkelijk niet, ook ten opzichte van het vrijblijvendere PVT?
Ah, kijk een OR vind ik dan per definitie al beter, voor de toekomst (als we groeien en over de 50 medewerkers heen gaan) maar ook als statement vanuit de directie om te laten zien dat ze het personeel serieus nemen.quote:Op woensdag 22 september 2010 21:48 schreef quo_ het volgende:
[..]
Ja dat kan. En het is ook niet geheel vrijblijvend, een vrijwillig ingestelde OR heeft nagenoeg dezelfde rechten als een verplichte OR. Het is niet zo dat de werkgever zo'n OR even snel kan opheffen omdat het op dat moment beter uitkomt. Is wel een kwestie van goede afspraken maken en deze ook vastleggen.
[..]
De MR is de collectieve variant op de OR, dus bijvoorbeeld voor scholen, ziekenhuizen en gemeentes.
IK ben wel redelijk thuis in het OR gebeuren (zelf or voorzitter geweest bij een bedrijf met 500 medewerkers) maar heb geen ervaring in de collectieve sector.
Ik denk dat je beter het personeel echt serieus kunt nemen en daar inspanningen voor te doen dan voor de vorm ´n OR/PVT inrichten. Kloof tussen OR en de rest van het personeel is vaak in no-time levensgroot. Het interesseert mensen vaak alleen iets als het gaat over hun eigen baan, positie of afdeling.quote:Op woensdag 22 september 2010 21:59 schreef Spiegelei het volgende:
[..]
Ah, kijk een OR vind ik dan per definitie al beter, voor de toekomst (als we groeien en over de 50 medewerkers heen gaan) maar ook als statement vanuit de directie om te laten zien dat ze het personeel serieus nemen.
Oh nou ik denk dat ik me dan even moet richten op de OR, een MR is dan niet echt van toepassing.
tip 1quote:Op woensdag 22 september 2010 22:00 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik denk dat je beter het personeel echt serieus kunt nemen en daar inspanningen voor te doen dan voor de vorm ´n OR/PVT inrichten. Kloof tussen OR en de rest van het personeel is vaak in no-time levensgroot. Het interesseert mensen vaak alleen iets als het gaat over hun eigen baan, positie of afdeling.
Oh zeker dat ben ik met je eens, maar hoe veel kritiek (soms terecht soms gewoon gezeur) men vaak ook heeft op de directie, als het er op aan komt maakt het personeel bij ons nooit een gezamenlijke vuist. Dus het blijft bij onderling geroddel en gemor en alhoewel je onze directie best want kunt verwijten vind ik dat je ten alle tijden je ongenoegen, vragen, opmerkingen (mits niet te onzinnig) kenbaar moet maken.quote:Op woensdag 22 september 2010 22:00 schreef Halcon het volgende:
[..]
Ik denk dat je beter het personeel echt serieus kunt nemen en daar inspanningen voor te doen dan voor de vorm ´n OR/PVT inrichten. Kloof tussen OR en de rest van het personeel is vaak in no-time levensgroot. Het interesseert mensen vaak alleen iets als het gaat over hun eigen baan, positie of afdeling.
Dat was zo´n beetje mijn insteek toen ik er mee begon. Al vrij snel bleek dat met deze groep compleet onmogelijk te zijn.quote:Op woensdag 22 september 2010 22:11 schreef quo_ het volgende:
[..]
tip 1
De bestuurder bestuurt, daar is ie voor en hij kan dat best alleen. Probeer niet als or lid naast hem in de stoel te gaan zitten, richt je op je taak als belangenbehartiger van personeel EN bedrijf.
tip 2
Verwijdering van de mensen die je vertegenwoordigt is het grootste gevaar. Is vrijwel niet te vermijden omdat je meer info hebt die je niet altijd kunt delen met je achterban.
tip 3
Je doet het nooit goed. Als je je taak serieus uitvoert kan de directie je lastig vinden en voor je collega's heb je er vrijwel altijd niks of te weinig uitgesleept. Een olifantenhuid of een laag teflon zijn ideale gereedschappen.
tip 4
Maak je eigen positie (en/of status) niet afhankelijk van je functie als or lid. Zorg dat je ook waardevol blijft voor het bedrijf in en door je eigenlijke functie. Geen lager soort dan beroepsmedezeggenschappers die voornamelijk voor zichzelf bezig zijn en totaal los van de werkvloer zijn geraakt.
Bedankt voor je tips en deze vind ik echt heel belangrijk. Mijn mening (nu dan he, zonder ervaring dus misschien zeg ik nu iets stoms) is dat je de overleggen/vergaderingen moet minimaliseren en zodanig moet inplannen dat ze niet of zeer minimaal binnen de werktijd vallen (overleg vanaf 16:00 uur bijvoorbeeld, duurt het langer dan een uur dan is dat eigen tijd, of de helft is eigen tijd ofzo). Zo denk ik dat je wel de gewoonlijke aandacht aan de functie kunt blijven geven en de mensen die in zo'n OR willen laten zien er ook eigen tijd in te willen steken, dit zijn eerder oprechte mensen dan mensen die interessant willen doen of graag "geheime" info van de baas willen weten ofzo.quote:Op woensdag 22 september 2010 22:11 schreef quo_ het volgende:
[..]
tip 4
Maak je eigen positie (en/of status) niet afhankelijk van je functie als or lid. Zorg dat je ook waardevol blijft voor het bedrijf in en door je eigenlijke functie. Geen lager soort dan beroepsmedezeggenschappers die voornamelijk voor zichzelf bezig zijn en totaal los van de werkvloer zijn geraakt.
Een gezamenlijke vuist maken is vaak ook lastig, aangezien niet alle personeelsleden dezelfde belangen hebben. Wat is bv. belangrijker: op korte termijn voor 100% van de mensen baanbehoud of op langere termijn voor 85% van de mensen een baan bieden, zodat je een paar maanden na je wilde personeelsacties niet alsnog 15% van het FTE-bestand moet lozen? Het belang van de ene afdeling hoeft ook niet het belang van de andere afdeling te zijn, je kunt inhoudelijk van mening verschillen en heel veel mensen zijn gewoon niet rationeel als het gaat om zaken als functies, afdelingen, jobs, etc.quote:Op woensdag 22 september 2010 22:21 schreef Spiegelei het volgende:
[..]
Oh zeker dat ben ik met je eens, maar hoe veel kritiek (soms terecht soms gewoon gezeur) men vaak ook heeft op de directie, als het er op aan komt maakt het personeel bij ons nooit een gezamenlijke vuist. Dus het blijft bij onderling geroddel en gemor en alhoewel je onze directie best want kunt verwijten vind ik dat je ten alle tijden je ongenoegen, vragen, opmerkingen (mits niet te onzinnig) kenbaar moet maken.
Punt is dat onze directie vaak nogal vage antwoorden geeft, half gemaakte afspraken later weer anders interpreteert, e.d.
En voordat iedereen nu het idee krijgt dat we een verschrikkelijke directie hebben: de sfeer op kantoor is over het algemeen goed, ontspannen ook in stress tijden, informeel, men is loyaal naar elkaar maar ook naar de bazen toe. Grootste kritiekpunt is: weinig of slechte communicatie en dat is juist bij dingen als een fusie en/of de crisis (want die fusie komt ook niet uit de lucht vallen) erg belangrijk, en geen consequente regels (Pietje mag zo aangepaste tijden werken, Marietje niet, Klaasje verdient veel meer, en Japie krijgt altijd vrij op de dagen dat het echt niet kan).
Aangezien wij niet onder een CAO vallen zou ik graag zien wat er wat meer regels komen ongelijkheden wat meer recht trekken en die de bazen dwingen tot wat consequenter gedrag. Dit betekent wel dat de flexibiliteit minder wordt, wat natuurlijk weer scheve gezichten zal opleveren, maar ik heb liever meer duidelijkheid en meer gelijkheid voor iedereen dan een minderheid die maar kan doen wat 'ie wil.
Poehee moet je mij nu horen ik begin nu al in vaagheden te praten
17 leden en dat is dan een SBU. Alles was opgedeeld in SBU´s en elke SBU heeft z´n eigen OR. Er wordt dan in de COR verzameld. Dat was iets hoger niveau, maar nog steeds een bende.quote:Op woensdag 22 september 2010 22:32 schreef Spiegelei het volgende:
@Halcon: wat een nachtmerrie! Hoeveel leden zaten er in het OR bij jullie? En kan je ook zeggen na een paar maanden 'ja de ballen, ik stop ermee?".
Nog een paar danquote:Op woensdag 22 september 2010 22:28 schreef Spiegelei het volgende:
[..]
Bedankt voor je tips en deze vind ik echt heel belangrijk.
Een beetje 'pick your battle" toch?quote:Op woensdag 22 september 2010 22:56 schreef quo_ het volgende:
[..]
Nog een paar dan
tip 5
Zorg voor realistische doelen en ambities. Je gaat het beleid van het bedrijf niet radicaal veranderen of alle slechte dingen veranderen in iets goeds. De scherpe kantjes van bepaalde besluiten afhalen of kleine veranderingen bewerkstelligen is ook een resultaat.
tip 6
Advies en instemmingsrecht zijn belangrijke instrumenten voor een or. Laat je nooit nooit nooit verleiden tot advies of instemmning over zaken die al lang ingevoerd/besloten zijn, je staat voor lul en ondergraaft je eigen positie. Een puntig briefje waarin je afziet van advies/instemming omdat de bestuurder in afwijking van de WOR verzuimd heeft de or tijdig te betrekken bij een voorgenomen besluit doet wonderen, en je hebt er nog tijden lang plezier van.
tip 7
Concensus en cooperatie is mooi en levert uiteindelijk de beste resultaten, maar het moet van twee kanten komen. Wees niet bang voor een meningsverschil of zelfs een (interne) confrontatie. Het is niet leuk voor een bestuurder om te moeten zeggen dat hij voortdurend overhoop ligt met zijn or. Voor een keertje klinkt dat wel stoer maar als het structureel wordt is dat ook een teken van zijn eigen falen. Maak daar gebruik van: voor wat hoort wat.
Als je jezelf bewijst als OR, door uit het oogpunt vanuit het personeel in het belang van het bedrijf (mee) te denken, en met nuttige adviezen en input te komen, zal een directie je niet lastig vinden maar meer een aanwinst.quote:Op woensdag 22 september 2010 22:11 schreef quo_ het volgende:
tip 3
Je doet het nooit goed. Als je je taak serieus uitvoert kan de directie je lastig vinden
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |