FOK!forum / Culinesse à gogo / Amerikaanse Pretzel
Ruud_Kawasakizaterdag 14 augustus 2010 @ 03:13
Waar in Nederland (liefst omgeving Amsterdam) kan je de grote pretzels vinden die in Amerika bij kraampjes wordt verkocht. Ik bedoel dus niet de kleine harde, maar de grote zachte. *;

Casualtyzaterdag 14 augustus 2010 @ 03:17
En wat doe je daarop ?
Lienzzzaterdag 14 augustus 2010 @ 03:17
Pretzels komen oorspronkelijk uit Duitsland, niet uit Amerika.
De Pretzels in Amerika smaken ook anders. Voor zover ik weet verkopen ze die niet echt in NL, maar zul je toch de grens over moeten. In Duitsland kan je ze bij iedere bakker/supermarkt verkrijgen.
En als ze nog warm zijn smaken ze het beste
Lienzzzaterdag 14 augustus 2010 @ 03:18
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 03:17 schreef Casualty het volgende:
En wat doe je daarop ?
boter
Ruud_Kawasakizaterdag 14 augustus 2010 @ 03:19
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 03:17 schreef Casualty het volgende:
En wat doe je daarop ?
Niks.. die dingen zijn rete zout.. maar wel lekker
Pietverdrietzaterdag 14 augustus 2010 @ 08:47

In heel Duitsland wel te koop, maar hoe zuidelijker je komt hoe beter.
Heerlijk met wat boter of gewoon zo. Was tijdens mijn tijd in Beieren mijn lievelingsontbijt.
In München kent men ook een veel grotere soort

Die eet je in de Biergarten daar lekker met wat Obazda


De korst is wat leerachtig op een goeie manier, dat komt omdat ze in loog (waterige natronloog oplossing) worden gedompeld voordat ze worden gebakken.
GeelSuperKuikenzaterdag 14 augustus 2010 @ 10:16
als je het zo ziet vind ik ze er ranzig uit zien.. Maar ze zullen vast wel lekker zijn :Y
Mr-Zzaterdag 14 augustus 2010 @ 11:11
Idd de Laugen bretzeln zoals Piet hiervoor al zei zal je niet snel vinden bij Nederlandse bakkers. Dit omdat Loog door de warenwet verboden is om te gebruiken in de voedselbereiding. Nou is de loog natuurlijk allang vervlogen na het bakken, maar het in huis hebben van deze bijtende substantie is helaas niet toegestaan. Nou heb je wel enkele bakkers die dit wel doen maar lopen het risico een boete te krijgen. Het maken van een perfecte Bretzel zal een Nederlandse bakker ook niet snel onder de knie krijgen. Als je de bretzel ook maar enkele seconden te lang in de loog houdt zal deze al veel te donker bakken.

Iedere deelstaat heeft zijn eigen manier van "knopen" van de bretzel.

De bretzel staat voor twee armen kruislings met de handen op de schouders. Zo werd er oorspronkelijk gebeden. Ze werden tijdens de vasten periode gegeten.

Een ander verhaal is een bakkersknecht die zijn leven lang al voor een bakker werkte kreeg de opdracht om een brood te maken waar de zon 3x doorheen kan schijnen. Als dit lukte mocht hij met pensioen.

En zo zijn er meerdere verhalen over de bretzels te vinden.
FutureFairytalezaterdag 14 augustus 2010 @ 11:19
ik kreeg een zoute pretzel nog vers en warm in stukjes met cheddarsaus als dip... heeerlijk ontbijt :9~
Mr-Zzaterdag 14 augustus 2010 @ 11:29
http://www.backstube-mack.de/daher-kommts/videos.html (rechtse video)
Hier een video zoals in Duitsland de meeste bretzels gemaakt worden (gekoeld als deegstuk naar de filialen gebracht)
Beauregardzaterdag 14 augustus 2010 @ 11:49
Droge meuk.

Begrijp de populariteit in de VS van het ding niet zo.
Bortecinemzaterdag 14 augustus 2010 @ 12:17
Ik ben gek op die dingen! Een tijd terug heb ik diverse pogingen gedaan om een echte Duitse pretzel na te bootsen maar tevergeefs. En verder verkopen ze volgens mij geen pretzels in Nederland. ;(
Mr-Zzaterdag 14 augustus 2010 @ 12:26
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 12:17 schreef Bortecinem het volgende:
Ik ben gek op die dingen! Een tijd terug heb ik diverse pogingen gedaan om een echte Duitse pretzel na te bootsen maar tevergeefs. En verder verkopen ze volgens mij geen pretzels in Nederland. ;(
Hoe dichter bij de duitse grens, hoe meer kans je maakt....
Bortecinemzaterdag 14 augustus 2010 @ 12:29
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 12:26 schreef Mr-Z het volgende:

[..]

Hoe dichter bij de duitse grens, hoe meer kans je maakt....
Ik woon dicht bij de Duitse grens, maar toch nergens een pretzel te bekennen. :{
golferzaterdag 14 augustus 2010 @ 12:50
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 03:13 schreef Ruud_Kawasaki het volgende:
Waar in Nederland (liefst omgeving Amsterdam) kan je de grote pretzels vinden die in Amerika bij kraampjes wordt verkocht. Ik bedoel dus niet de kleine harde, maar de grote zachte. *;

[ afbeelding ]
Gewoon in Amsterdam bij http://www.brezel.nl/
Ruud_Kawasakizaterdag 14 augustus 2010 @ 12:59
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 12:50 schreef golfer het volgende:

[..]

Gewoon in Amsterdam bij http://www.brezel.nl/
nice! Thanks! :D _O_
Pietverdrietzaterdag 14 augustus 2010 @ 13:20
Had er door dit topic ineens zo een zin in dat ik er bij de Bäckerei maar 2 gehaald heb. Heerlijk met boter gegeten
Erasmozaterdag 14 augustus 2010 @ 16:15
Toch ben ik benieuwd wie er op het idee is gekomen om zijn brood eerst in loog te dippen alvorens hij het bakte :P
Pietverdrietzaterdag 14 augustus 2010 @ 17:04
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 16:15 schreef Erasmo het volgende:
Toch ben ik benieuwd wie er op het idee is gekomen om zijn brood eerst in loog te dippen alvorens hij het bakte :P
Heinz Bäcker (1723-1789)
LastRequestzaterdag 14 augustus 2010 @ 19:16
Oh heerlijk... Wil er ook graag weer eens eten.. Enig idee in Nijmegen?
(Heb geen auto of wat dan ook dus de grens over is niet heel makkelijk)
dalaiblamazaterdag 14 augustus 2010 @ 20:35
Turkse bakkers!
Althans hier in Utrecht liggen ze en masse. Met of zonder zout, met rozemarijn, met tijm, met gedroogde tomaat erin. Echt tientallen soorten.
Ze zijn huge. Ik waag me er niet aan, want het lijkt me door de vorm iets te makkelijk weg eten.
The_Hiveszondag 15 augustus 2010 @ 12:51
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 12:29 schreef Bortecinem het volgende:

[..]

Ik woon dicht bij de Duitse grens, maar toch nergens een pretzel te bekennen. :{
wat is dit dan?

http://www.lidl.nl/cps/rde/xchg/lidl_nl/hs.xsl/index_15328.htm

:P
Pietverdrietzondag 15 augustus 2010 @ 12:56
quote:
Dat is om zelf af te bakken en een redelijk alternatief
sinterklaaskapoentjezondag 15 augustus 2010 @ 12:57
Duitse Bretzels, mijn oma woont daar en das altijd weer een bazenontbijt :9
dalaiblamadonderdag 19 augustus 2010 @ 18:17
quote:
Op zondag 15 augustus 2010 12:56 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Dat is om zelf af te bakken en een redelijk alternatief
Ik heb 4 dozen meegenomen uit het vriesvak. Deze zijn ECHT lekker. Had ik niet verwacht. Ze worden ook mooi bruin en glanzend en erg fijn dat de zoutbrokken apart in een zakje zitten.
dalaiblamadonderdag 19 augustus 2010 @ 18:18
Ze liggen bij de LIdl dus. In het vriesvak!
( ivm de Duitse weken )
Pietverdrietdonderdag 19 augustus 2010 @ 18:40
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 18:17 schreef dalaiblama het volgende:

[..]

Ik heb 4 dozen meegenomen uit het vriesvak. Deze zijn ECHT lekker. Had ik niet verwacht. Ze worden ook mooi bruin en glanzend en erg fijn dat de zoutbrokken apart in een zakje zitten.
Jep, zijn niet slecht, haal ze zelf ook wel eens, in Duitsland liggen ze in praktisch iedere supermarkt
Terpentin07donderdag 19 augustus 2010 @ 20:17
Ik ben morgen te vinden in de lidl.Spätzle en bretzel inslaan!!!
charondonderdag 19 augustus 2010 @ 20:28
Yum, Breze met Schmalz :)

Obazda ook prima trouwens, maar toch..
Maar ze moeten wel vers zijn, neemt snel vocht op en wordt dan zacht.
Pietverdrietdonderdag 19 augustus 2010 @ 20:30
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 20:28 schreef charon het volgende:
Yum, Breze met Schmalz :)

Obazda ook prima trouwens, maar toch..
Gaenzeschmalz oder Griebenschmalz?
Pietverdrietdonderdag 19 augustus 2010 @ 20:30
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 20:28 schreef charon het volgende:
.
Maar ze moeten wel vers zijn, neemt snel vocht op en wordt dan zacht.
Ja met vochtig weer is het echt ellende.
charondonderdag 19 augustus 2010 @ 20:36
Grieben :)
Andechser Dunkles er bij, en lekker in de Biergarten zitten.

Had al eens een bakkersvrouw ietwat beledigd door om vijf uur 's middags te vragen of ze nog verse Brezen hadden.
Hoe kon ik er aan twijfelen.

Bij amerikaanse pretzels moet ik alleen maar aan 'Snyders Original from Hanover' denken, die je daar op lokale vluchten als 'snack' aangeboden krijgt.
Heeft met Breze niets te maken natuurlijk.
Mulavrijdag 20 augustus 2010 @ 19:09
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 18:17 schreef dalaiblama het volgende:

[..]

Ik heb 4 dozen meegenomen uit het vriesvak. Deze zijn ECHT lekker. Had ik niet verwacht. Ze worden ook mooi bruin en glanzend en erg fijn dat de zoutbrokken apart in een zakje zitten.
Oh, die zijn zo afgrijselijk lekker! 8 Stuks voor ¤1.75 geloof ik. Aanrader!

Edit; in Duitsland dus, geen idee wat ze kostenb ij de Lidl.
Perruchevrijdag 20 augustus 2010 @ 22:49
Vandaag na eeuwen een verse gehaald in Dresden... heerlijk! Morgenochtend ééntje halen in het dorp hier :9
Mirjamvrijdag 1 oktober 2010 @ 18:45
vorige week voor het eerst een echte duitse brezel op, ik vond de buitenkant echt smaken naar die kleine zoutjes :D
Tourniquetzondag 3 oktober 2010 @ 13:11
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 16:15 schreef Erasmo het volgende:
Toch ben ik benieuwd wie er op het idee is gekomen om zijn brood eerst in loog te dippen alvorens hij het bakte :P
Op Wikipedia staat een verhaal dat de pretzels ooit per ongeluk in een vat natronloog (voor schoonmaak) terecht waren gekomen.

quote:
The custom of using lye in baking is thought to have evolved by accident in the 19th century. A baker dropped a tray of pretzels ready for baking into a trough of lye, which was used for cleaning and disinfecting baking utensils. After baking the pretzels nevertheless, the appealing colour and renowned flavour was discovered.