Anyway,
weet iemand misschien lekkere variaties die je kan maken met gehakt
Snij een ui heel fijn, gooi dit bij het gehakt. Doe er een zo'n klein blikje tomatenpuree bij. Peper, zout. Schepje kerriepoeder. Een ei. Verkruimel een beschuit. Eventueel een schepje sambal.
Goed mengen en maak ballen van ongeveer 100 tot 125 gram. Ballen in boter of olijfolie braden (combinatie kan ook). Regelmatig de ballen deels omdraaien voor gelijkmatige bruining. Uit de pan halen en op keukenpapier uitlekken.
Eet smakelijk.
quote:Hey thanx, there's more to the gehaktbal
Op zaterdag 18 mei 2002 22:14 schreef Lucille het volgende:
Variatietip:Snij een ui heel fijn, gooi dit bij het gehakt. Doe er een zo'n klein blikje tomatenpuree bij. Peper, zout. Schepje kerriepoeder. Een ei. Verkruimel een beschuit. Eventueel een schepje sambal.
Goed mengen en maak ballen van ongeveer 100 tot 125 gram. Ballen in boter of olijfolie braden (combinatie kan ook). Regelmatig de ballen deels omdraaien voor gelijkmatige bruining. Uit de pan halen en op keukenpapier uitlekken.Eet smakelijk.
Ik ben zelf eigenlijk een hele lastige eter, dus ik weet ook niet wat lekker is en wat goed te combineren is
Scheutje sojasaus erbij en geroosterde sesamzaadjes toevoegen.
Wat ook wel aardig is, dat is een gekookt ei (klein formaat en niet te lang gekookt, denk een minuut of 3 a 4 zodat eiwit hard is maar eigeel nog niet) van een laagje gehakt voorzien en dat geheel braden.
http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/koken/koken.htm
Nodig:
500 gr gehakt half om half 75 gr gekookte aardappelen (fijn geprakt) 1 klein eitje 1 theelepel keukenzout 1 mespunt peper 1 mespunt nootmuskaat 1 mespunt foelie bloem
Alle ingrediënten (bloem uitgezonderd) worden door elkaar gekneed. Het geheim zit 'm in de aardappelen waardoor de ballen zo lekker rul blijven. De ballen worden een keer door bloem gewenteld en daarna een half uurtje in de koelkast gezet, zodat het deeg tot rust kan komen.
Tenslotte worden de ballen onder schuin deksel in de bruisende boter (50 gram is genoeg) gaar en bruin gebraden in ongeveer 20 minuten. De jus maak ik af door een theelepel tomatenketchup aan de bakboter toe te voegen, even door bakken en tenslotte water in de pan gieten. Binden naar wens met allesbinder of maïzena.
Men vader had er een kruidenmix van het merk 'Silvo' doorheen gedaan.
Nu blijken er ooknog veel verschillende smaken mixen te zijn daarvan
Maar de italiaanse mix is echt het lekkerst!!
echte aanrader!!!
Ik heb gelijk weer honger
quote:zijn silvo die oranje zakjes?
Op zaterdag 18 mei 2002 22:28 schreef back2earth het volgende:
Ik kreeg hier laatst echt heeerlijke italiaans smakende gehaktballen!!Men vader had er een kruidenmix van het merk 'Silvo' doorheen gedaan.
Nu blijken er ooknog veel verschillende smaken mixen te zijn daarvan
Maar de italiaanse mix is echt het lekkerst!!echte aanrader!!!
Ik heb gelijk weer honger
quote:
Op zaterdag 18 mei 2002 22:30 schreef Qarinx het volgende:[..]
zijn silvo die oranje zakjes?
Yes!
Het Silvo assortiment is onderverdeeld in 7 groepen met ieder zijn eigen kleurcodering:
Gehakt: oranje / geel
Kip: beige
Vlees: lichtblauw
Snacks: geel
Vis: donkerblauw
Maaltijden: lila
Seizoensmixen: groen (zomer: lichtgroen - winter: donkergroen)
[Dit bericht is gewijzigd door Lucille op 18-05-2002 22:36]
quote:Eeh, volgens mij bedoelde ik niet..
Op zaterdag 18 mei 2002 22:32 schreef Lucille het volgende:[..]
Yes!
Het Silvo assortiment is onderverdeeld in 7 groepen met ieder zijn eigen kleurcodering:
Gehakt: oranje / geel
Kip: beige
Vlees: lichtblauw
Snacks: geel
Vis: donkerblauw
Maaltijden: lila
Seizoensmixen: groen (zomer: lichtgroen - winter: donkergroen)
* Qarinx rent naar de keuken om ff te kijken wat wij nou hadden liggen
[Dit bericht is gewijzigd door Qarinx op 18-05-2002 22:37]
quote:Beschuit verkruimelen (of paneermeel erbij met een theelepel bloem) plus een ei. Dat is de truuk.
Op zaterdag 18 mei 2002 22:35 schreef Jojogirl het volgende:
Nu het toch over gehaktballen gaat... Hoe zorg je dat ze niet uit elkaar vallen? Want daar heb ik altijd last van.
Die van mij zagen er gister of heel licht uit of aangebrand.. maar niet zo mooi bruin
Op de Silvo staan trouwens een heleboel recepten.
GEHAKTSTOOFPOTJE
Ingrediënten
Voor 4 personen
1 grote ui, 1 grote komkommer, 2 rode paprika's, 1 groene paprika, 500 g gehakt, Silvo kruidenmix voor gehakt Tuinkruiden, 1 ei, 4 el olie, ½ tl premium oregano, 1 tl premium bieslook,
2 el maïzena en ½ dl water.
Voorbereiding
Ui pellen en klein snijden.
Schil komkommer, in lengte halveren, zaad-jes verwijderen en in stukjes van ± 1 cm snijden. Paprikas wassen, van zaadlijsten ontdoen en in blokjes snijden
Bereidingswijze
Gehakt, kruidenmix en ei door elkaar kneden en 20 balletjes van draaien.
Olie verhitten, gehaktballetjes in ± 8 min. rondom bruin bakken. Schep balletjes met schuimspaan uit pan en leg ze op bord.
Voeg ui, paprika en komkommer aan bak-vet toe, ± 5 min. zachtjes laten bakken. Ge-haktballetjes, oregano en bieslook erbij doen en 10 min. in gesloten pan zachtjes la-ten stoven. Roer maïzena met water tot pap-je, toevoegen en blijf roeren tot vocht ge-bonden is.
Serveertip
Gekookte rijst.
---------------------------------------------------------
OOSTERS GEHAKTGERECHT
Ingrediënten
Voor 3 personen
2 uien,1 prei, 250 g wortels, 1 el boter of margarine,1 el sambal oelek, 250 g rundergehakt,1 tl gemalen koriander-zaad,½ tl gemalen komijnzaad,½ tl gemalen gemberwortel,½ tl knoflookpoeder,1 el ket-jap manis,1 el sherry,2 el crème fraîche
Voorbereiding
Snijd uien klein. Snijd prei in smalle ringen. Rasp wortels.
Bereidingswijze
Verhit boter of margarine in braadpan en sambal oelek even fruiten. Voeg gehakt toe en in ± 5 min. rul bakken.
Doe korianderzaad, komijnzaad, gember-wortel, knoflookpoeder, ketjap en sherry erbij en alles goed door elkaar roeren.
Voeg ui, prei en geraspte wortel toe, 5 min. mee laten bakken. Roer crème fraîche erdoor.
Serveertip
Witte rijst.
---------------------------------------------------------
GEHAKTBALLETJES IN ROOMKAAS-SAUS
Ingrediënten
Voor 4 personen
350 g rundergehakt,1 ui,2 el ketjap manis,½ tl paprikapoeder,½ tl noot-muskaat,½ witte peper,zout,2 el boter of margarine,1 pakje verse kruidenroomkaas (150 g),1 kopje melk,1 tl premium bieslook
Voorbereiding
Bereidingswijze
Pel en rasp ui. Meng gehakt met geraspte ui, ketjap, specerijen en zout naar smaak. Maak kleine balletjes ter grootte van walnoot.Bak balletjes in 15 min. rondom bruin in 2 el boter en uit pan nemen.Voeg roomkaas aan bakvet toe en zet vuur laag. Schenk er al roerende melk bij, zodat dikke gebonden saus ontstaat. Bieslook erdoor roeren. Doe gehaktballetjes bij saus en goed mengen.
Serveertip
Gekookte rijst en snijboontjes.
---------------------------------------------------------
GEHAKTBALLEN
Ingrediënten
Voor 2 personen
1 sjalotje of ¼ part ui, 1 tl margarine of bakproduct, 250 g gehakt, 2 el koffiemelk of room, 1½ el paneermeel, zout,witte peper uit de molen, nootmuskaat, 1 tl premium bieslook, ½ tl premium peterselieblad, 40 g margarine of bakproduct.
Voor 4 pers: in plaats van koffiemelk of room: 1 ei. Verdubbel de overige ingrediënten.
Voorbereiding
Bereidingswijze
Sjalotje pellen en fijnsnijden (of 1/4 part ui fijnsnijden). Margarine of bakproduct verhitten en de ui 2 min. fruiten. Doe het gehakt in een kom met het gefruite uitje, koffiemelk of room, paneermeel, zout, nootmuskaat en bieslook en maal er witte peper boven. Kneed alles goed door elkaar tot een samenhangend geheel. Vorm er (met natgemaakte handen) 2 of 3 ballen van.
Rol de ballen eventueel door paneermeel.
Verhit margarine of bakproduct in een braadpan en wacht tot het schuim wegtrekt.
Bak de gehaktballen rondom bruin. Draai het vuur laag en braad de gehaktballen (met het deksel op de pan) in ca. 20 min. gaar. Af en toe omdraaien.
Voor de jus: roer 1 tl tomatenpuree en 2 el water door het braadvet. Draai het vuur hoger en roer de aanbaksels op de bodem van de pan los. Jus en gehaktballen apart serveren.
Serveertip
1. Gekookte aardappelen en
sperziebonen
2. gekookte rijst en rode
bietjes salade.
---------------------------------------------------------
HAMBURGERS
Ingrediënten
Voor 2 personen
1 el kruidenmix voor hamburger, 1 tl uienpoeder, ½ tl premium majoraan, 1 el tomatenketchup, 200 g gehakt, 1 el margarine of bakproduct.
Voorbereiding
Bereidingswijze
De kruidenmix, uienpoeder, majoraan en tomatenketchup door het gehakt kneden. Er 2 ballen gehakt van maken en hiervan 2 platte schijven vormen.
Margarine of bakproduct verhitten en de hamburgers in ca. 8 minuten bruin en gaar bakken (of grilleren of op de barbecue!).
Serveertip
gebakken (kriel)aardappelen en kropsla.
quote:Het kan allebij, maar doordat olijfolie heter wordt dan boter worden ze ook sneller bruin. Dus de kans op verbranden is dan wat groter. Daarom kan je beter boter met olijfolie in de pan doen. Dan blijft de temperatuur steken op het kookpunt van boter (iedereen die scheikunde gesnapt heeft weet dat een mengsel van 2 stoffen die je aan de kook brengt blijft staan op het laagste kookpunt van de twee totdat de stof uit het mensel is en gaat dan pas door naar het kookpunt van de tweede stof).
Op zaterdag 18 mei 2002 22:39 schreef Qarinx het volgende:
Kan je ze beter in olijfolie of boter bakken??Die van mij zagen er gister of heel licht uit of aangebrand.. maar niet zo mooi bruin
quote:Zo sta ik al bekend bij mijn vrienden.
Op zaterdag 18 mei 2002 22:49 schreef Qarinx het volgende:
WOW!Lucille for chef-kokkin!
quote:Met Croma wordt vlees altijd mooi bruin, is mijn ervaring dan. Eerst de gehaktballen op hoog vuur lekker rondom bruin laten worden, dan het vuur laag zetten en door laten sudderen, totdat ze gaar zijn.
Op zaterdag 18 mei 2002 22:39 schreef Qarinx het volgende:
Kan je ze beter in olijfolie of boter bakken??Die van mij zagen er gister of heel licht uit of aangebrand.. maar niet zo mooi bruin
quote:Is dit grappig bedoeld
Op zaterdag 18 mei 2002 22:54 schreef K-otic het volgende:
Lucille kan jij wel zo lang in de keuken staan met je manke poot
quote:Het feit dat ik mank ben betekend niet dat ik niet kan staan of zo hoor.
Op zaterdag 18 mei 2002 22:54 schreef K-otic het volgende:
Lucille kan jij wel zo lang in de keuken staan met je manke poot
quote:Nee was meer uit ongerustheid
Op zaterdag 18 mei 2002 22:55 schreef Qarinx het volgende:[..]
Is dit grappig bedoeld
quote:Met Croma kan ik echt niet overweg. Het staat maar een beetje te bruisen in de pan. Ik vind het echt 10 keer niks.
Op zaterdag 18 mei 2002 22:55 schreef Meaghan het volgende:[..]
Met Croma wordt vlees altijd mooi bruin, is mijn ervaring dan. Eerst de gehaktballen op hoog vuur lekker rondom bruin laten worden, dan het vuur laag zetten en door laten sudderen, totdat ze gaar zijn.
quote:Dat heb ik nou met olie. Vlees bakken in olie gaat mij niet bepaald goed af en de smaak is anders, minder. Maar dat is puur persoonlijk natuurlijk.
Op zaterdag 18 mei 2002 22:58 schreef Lucille het volgende:[..]
Met Croma kan ik echt niet overweg. Het staat maar een beetje te bruisen in de pan. Ik vind het echt 10 keer niks.
quote:Das waar. Daarom gebruik ik meestal jus uit een zakje, als ik het überhaupt gebruik. Als ik het zelf maak krijg ik meestal zo'n vette brij
Op zaterdag 18 mei 2002 23:03 schreef Lucille het volgende:
En die jus van Croma, daar is helemaal geen land mee te bezeilen. Nog een reden voor mij om daar niet mee te braden.
quote:Ik voel hem al aankomen: het grote jus topic.
Op zaterdag 18 mei 2002 23:08 schreef Meaghan het volgende:[..]
Das waar. Daarom gebruik ik meestal jus uit een zakje, als ik het überhaupt gebruik. Als ik het zelf maak krijg ik meestal zo'n vette brij
De truuk is dus dat je niet alleen maar de olie in een juskom flikkert en dat op tafel zet. Dat is inderdaad bagger vet en niet lekker. Als je vlees gebraden hebt in een pan dan is de bodem dus bedekt met een donkere laag die vrij hardnekkig vast zit aan de pan. Echter, als je na het braden het vlees uit de pan haalt en wat water in de pan doet (pas dus wel op voor spattend vet, haal de pan dus even van het vuur) dan lost het geheel makkelijk op. Dit spul bevat dus alle smaakaroma' s die je wilt hebben. Dus als het opgelost is kan je aan de slag om de jus af te maken. Bijvoorbeeld met een scheut wijn. Alcohol laten verdampen door de pan weer op een laag vuur te zetten. Voeg wat kruiden toe (zoals marjolein, rozemarijn, larier), en lepeltje tomatenpuree of desnoods ketchup. Eventueel een klein beetje allerbinder om het geheel wat dikker te maken. En voila.
quote:Thnx for the tip
Op zaterdag 18 mei 2002 23:17 schreef Lucille het volgende:[..]
Ik voel hem al aankomen: het grote jus topic.
De truuk is dus dat je niet alleen maar de olie in een juskom flikkert en dat op tafel zet. Dat is inderdaad bagger vet en niet lekker. Als je vlees gebraden hebt in een pan dan is de bodem dus bedekt met een donkere laag die vrij hardnekkig vast zit aan de pan. Echter, als je na het braden het vlees uit de pan haalt en wat water in de pan doet (pas dus wel op voor spattend vet, haal de pan dus even van het vuur) dan lost het geheel makkelijk op. Dit spul bevat dus alle smaakaroma' s die je wilt hebben. Dus als het opgelost is kan je aan de slag om de jus af te maken. Bijvoorbeeld met een scheut wijn. Alcohol laten verdampen door de pan weer op een laag vuur te zetten. Voeg wat kruiden toe (zoals marjolein, rozemarijn, larier), en lepeltje tomatenpuree of desnoods ketchup. Eventueel een klein beetje allerbinder om het geheel wat dikker te maken. En voila.
Ik doe er ook altijd water bij, maar ik blijf het te vettig vinden. Als ik er weer te veel water bij doe, is het natuurlijk minder vet, maar ook weer te vloeibaar en niet lekker van smaak. Naja, ik ben gewoon niet zo'n keukenprinses
Maareh, ik dwaal af, 't ging hier immers over lekkere gehaktballen en niet over mijn "kookkunsten".
Gehakt (liefst stroganoffgehakt)
Gesnipperde uitjes
Wat knoflookvlokken
Een ei
En cajunkruiden (zijn van die grote bussen in supermarkt)
Dit alles ff megen met elkaar, kleine balletjes van maken en dan door paneermeel heen rollen.
Champignons klein snipperen
Paprika klein snipperen
Ui klein snipperen
Zakje gehaktkruiden (zo'n groot zakje dat bij het vlees in de supermarkt ligt en waar je dus geen paneermeel hoeft toe te voegen)
Een rauw ei
Knoflook
Gehakt.
In een kom de gehakt, kruiden, ei, teentje knoflook en champignons, paprika en ui doen (die laatste drie naar inzicht)
Goed mengen en ballen draaien.
(bak)boter smelten en de gehaktballen aanbraden. Ballen uit het vet halen en de rest van de champignons, paprika en ui in 't vet bakken. Ballen weer terug in de pan en even laten sudderen tot ze bijna gaar zijn. Dan water erbij gooien en een pakje jus-poeder. Nog even laten pruttelen.. en heerlijke gehaktballen en jus!
oma, ik mis je
Maarre... ik heb nog steeds een probleem met gehaktballen..
Ik krijg ze nooit goed gaar van binnen.. en ik weet nooit wanneer ze dat wel zijn.. dan moet ik ze maar doorsnijden om het te kunnen zien, maar dan is eigenlijk het hele gehaktbal idee weg
quote:Doe je als ze mooi bruin zijn afblussen met water en dan nog op laag vuur een tijdje laten pruttelen?
Op donderdag 27 februari 2003 19:47 schreef Qarinx het volgende:
Hey, dit topic bestond ook nogMaarre... ik heb nog steeds een probleem met gehaktballen..
Ik krijg ze nooit goed gaar van binnen.. en ik weet nooit wanneer ze dat wel zijn.. dan moet ik ze maar doorsnijden om het te kunnen zien, maar dan is eigenlijk het hele gehaktbal idee weg
quote:
Op donderdag 27 februari 2003 20:24 schreef jerney het volgende:[..]
Doe je als ze mooi bruin zijn afblussen met water en dan nog op laag vuur een tijdje laten pruttelen?
kan het alleen niet meer vinden.
/offtopic
quote:Jah ik zag hem laatst nog
Op zaterdag 1 maart 2003 18:05 schreef Zworld het volgende:
offtopic
ik kan me nog een Qarinx topic herinneren over pizza's die niet helemaal gelukt waren.
Ouders afwezig.
Ben nog steeds geen keukenheld
quote:Nummer?
Op zaterdag 1 maart 2003 18:06 schreef Qarinx het volgende:[..]
Jah ik zag hem laatst nog
* Zworld wilt weer lezen.
quote:WAAAAAAAAAH die verdomde fungi pizza aangebrand :(
Op zaterdag 1 maart 2003 18:07 schreef Zworld het volgende:[..]
Nummer?
* Zworld wilt weer lezen.
quote:
Op zaterdag 1 maart 2003 18:10 schreef Qarinx het volgende:[..]
WAAAAAAAAAH die verdomde fungi pizza aangebrand :(
Qarinx... mag ik een keer zo'n pizza komen eten?
quote:
Op zaterdag 1 maart 2003 18:13 schreef Zworld het volgende:[..]
![]()
![]()
< sowwy
Maar jij nog gehaktbaltips???
quote:Zeker!
Op zaterdag 1 maart 2003 18:14 schreef Qarinx het volgende:[..]
![]()
Maar jij nog gehaktbaltips???
Kant en klaar bij de HEMA vandaan.
quote:Prik er even goed in met een vork, als er roze vocht uitloopt is ie nog niet gaar, loopt er niks uit dan is ie oke!
Op donderdag 27 februari 2003 19:47 schreef Qarinx het volgende:
Hey, dit topic bestond ook nogMaarre... ik heb nog steeds een probleem met gehaktballen..
Ik krijg ze nooit goed gaar van binnen.. en ik weet nooit wanneer ze dat wel zijn.. dan moet ik ze maar doorsnijden om het te kunnen zien, maar dan is eigenlijk het hele gehaktbal idee weg
Wat ook heerlijk is, zijn chinese rundergehaktballetjes.
Vers biefstuk, liefst een beetje vetter, heel fijne hakken. NOOIT met een mixer of dergelijke machinerie.
Daardoor een afgestreken theelepeltje baking soda mengen en olie en sojasaus en ketjap.
Voor de kruiden neem je verse koriander, eventueel waterkastanjes(crunchy) en versnipperen.
De baking soda fungeert voornamelijk om het vlees mals te maken. Zeker niet te veel omdat het vlees dan weet TE zacht wordt.
Eigenlijk hoort het vlees geslagen te worden. Een veel voorkomende bewerking in de Chinese keuken. Je pakt het gehakt op en gooi het met kracht op het snijplank of aanrecht en herhaalt dit een tijdlang.
De structuur zal veranderen waardoor het vlees naast mals ook een beetje spingerig wordt. Laten we zeggen een erg zachte sappige springballetje.
Na een tijdje is het vlees mals en kan je de balletjes vormen. Door de bewerking en de olie zou het vlees goed aan elkaar plakken en dan maak je er mooie balletjes van.
Daarna STOMEN!!!!
Niet bakken. Stomen!
Het is de Chinese nkeuken en stomen geldt als een van de beste bereidingswijze.
Lekker gezond.
Trouwens voor mee gedetailleerde instrcuties, moet je echt op het internet gaan zoeken. Ik wet zo geen site uit het hoofd.
Ik post later wel een recept
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |