Probleem is dat veel ouders toch geen behoefte hebben om alles voor hun kind te betalen. En de lage inkomen hebben niet genoeg aan de subsidies. Daar kunnen ze net de maandelijkste studiekosten mee betalen, geen boeken, huis, eten and bijkomende zaken.quote:Op woensdag 14 juli 2010 12:22 schreef Jungpionier het volgende:
[..]
Hmm volgens mij is dat dan ook wel terecht. Rijke ouders kunnen best wel een kamertje voor hun kids betalen, zou ik ook doen als ik het geld had. Ouders die zelf van uitkering leven kunnen dat natuurlijk niet maar hun kinderen kregen met de studifinancering nog steeds de zelfde kans op een studie.
Ik vraag me dus af of het met een bank lening en de waarschijnlijk straks uit de bodem schietende privé stufi-bedrijven niet juist andersom gaat gebeuren...
kun je net zo goed geld over de balk gooienquote:Op woensdag 14 juli 2010 13:15 schreef fs180 het volgende:
Stop ontwikkelingshulp en maak het onderwijs volledig gratis!
Onderbouw dat eerst maar eens, want met zo'n holle soundbite kan ik niksquote:Op woensdag 14 juli 2010 11:59 schreef fs180 het volgende:
[..]
Dus maken we er maar een ontwikkelingsland van over 10 jaar?
quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:31 schreef Homey het volgende:
[..]
Onderbouw dat eerst maar eens, want met zo'n holle soundbite kan ik niks
Dat doen we nu al, dus ik zeg, maak studeren gratis voor minimaal 4 jaar.quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:29 schreef rubje het volgende:
[..]
kun je net zo goed geld over de balk gooien
Ach, feit is dat het onderwijs nu niet meer is wat het geweest is, en dat is niet in de laatste plaats door de instelling van veel studenten. Veel studenten die ik ken zitten bijna dagelijks in de kroeg, dragen dure merkkleding en rijden auto. Sorry, maar dan heb je de stufi niet echt nodig lijkt me...quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:50 schreef Grumpey het volgende:
Stel je voor dat we net zo'n onderwijssysteem krijgen als in andere westerse kenniseconomie landen die nu net zo hard op weg zijn ontwikkelingsland te worden als dat wij zullen zijn als we de stufi veranderen in een gunstig leenklimaat.
Paniekreacties werken voor mij juist averechts.
helemaal mee eens. Het effect wat vanuit de studiefinanciering uitgaat is eigenlijk niet meer relevant in de huidige tijd. Eventuele ouder-draagkracht verschillen kunnen perfect opgevangen worden in het leensysteem, waarmee studenten als bij-effect ook nog eens directer betrokken raken bij het succes/falen van hun eigen studie-inzet.quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:53 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Ach, feit is dat het onderwijs nu niet meer is wat het geweest is, en dat is niet in de laatste plaats door de instelling van veel studenten. Veel studenten die ik ken zitten bijna dagelijks in de kroeg, dragen dure merkkleding en rijden auto. Sorry, maar dan heb je de stufi niet echt nodig lijkt me...
Dan hangt het er maar zeer vanaf waar je woont denk ik, ik kom ze weinig tegen op mijn school. Er zijn wel mensen die dagelijks naar de kroeg gaan, maar die presteren helemaal niks op school en voelen dat op de langere termijn wel. Met kleding valt het allemaal wel mee en er zijn best wat mensen die een auto rijden, maar dat is vaak een ragbak of de auto van hun ouders.quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:53 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Ach, feit is dat het onderwijs nu niet meer is wat het geweest is, en dat is niet in de laatste plaats door de instelling van veel studenten. Veel studenten die ik ken zitten bijna dagelijks in de kroeg, dragen dure merkkleding en rijden auto. Sorry, maar dan heb je de stufi niet echt nodig lijkt me...
En ze zien eindelijk in dat studeren niet gratis is...quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:59 schreef Grumpey het volgende:
helemaal mee eens. Het effect wat vanuit de studiefinanciering uitgaat is eigenlijk niet meer relevant in de huidige tijd. Eventuele ouder-draagkracht verschillen kunnen perfect opgevangen worden in het leensysteem, waarmee studenten als bij-effect ook nog eens directer betrokken raken bij het succes/falen van hun eigen studie-inzet.
Ik begeleid heel veel stagiairs (voornamelijk HBO) en die barsten bijna allemaal van de tijd (voltijdstudie van 3 dagen per week...), het geld (komen vaak met de auto naar stage) en verschijnen regelmatig met een kater ten tonele...quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:00 schreef Hondenfluitje het volgende:
Dan hangt het er maar zeer vanaf waar je woont denk ik, ik kom ze weinig tegen op mijn school. Er zijn wel mensen die dagelijks naar de kroeg gaan, maar die presteren helemaal niks op school en voelen dat op de langere termijn wel. Met kleding valt het allemaal wel mee en er zijn best wat mensen die een auto rijden, maar dat is vaak een ragbak of de auto van hun ouders.
Overigens heb je hier wel goed punt. In mijn ogen moet het bespaarde geld ook daadwerkelijk terugvloeien in de kwaliteit van het onderwijs (bijvoorbeeld afschaffing van de regel dat universiteiten betaald worden naar ratio afgestudeerden, maar op basis van visitaties worden afgerekend, en ook meer intensief onderwijs, eigenlijk moeten alle opleidingen zoals geneeskunde geregeld worden in het ideale geval). Daarnaast vind ik het ook een voorwaarde dat leenmogelijkheden goed uitgewerkt en gunstig zijn. Ook collegegelden moeten reeel blijven.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:03 schreef Avey het volgende:
Hmm nou ja. Op zich snap ik de argumenten wel. Ik zou hier voor zijn als het geld wat hier mee bespaard wordt direct geïnvesteerd wordt in de universiteiten om de kwaliteit van de studies te verbeteren. Ik las ook al de suggestie van subsidies voor bepaalde studies, vind ik ook wel een goed idee.
Maar eerlijk gezegd heb ik zeer weinig vertrouwen in deze mengelmoes van een regering om dat daadwerkelijk te doen. Uiteindelijk zal het dus de kwaliteit van het onderwijs alleen maar verder onderuit halen en zal Nederland dat beetje hoogopgeleiden wat we nog hebben kwijt raken aan landen met een gunstiger belastingklimaat.
Uiteraard.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:10 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Overigens heb je hier wel goed punt. In mijn ogen moet het bespaarde geld ook daadwerkelijk terugvloeien in de kwaliteit van het onderwijs (bijvoorbeeld afschaffing van de regel dat universiteiten betaald worden naar ratio afgestudeerden, maar op basis van visitaties worden afgerekend, en ook meer intensief onderwijs, eigenlijk moeten alle opleidingen zoals geneeskunde geregeld worden in het ideale geval). Daarnaast vind ik het ook een voorwaarde dat leenmogelijkheden goed uitgewerkt en gunstig zijn. Ook collegegelden moeten reeel blijven.
Maar met 2 intellectuele partijen in het mogelijke kabinet geef ik het nog de voordeel van de twijfel.
Men heeft er toch zelf voor gekozen.... heerlijke sociale regering, top!quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:14 schreef Avey het volgende:
[..]
Uiteraard.
Ik zie vooral doembeelden waarin de PvdA en GL dit vrijgekomen geld willen investeren in ontwikkelingshulp of bijstand of zoiets. Of dat VVD het wil gebruiken om een algehele belastingverlaging te financieren. Met andere woorden, met dit kabinet zal het geld nooit terect komen waar het zou moeten
Heel productief hoor, zulke belachelijke dingen roepenquote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:19 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Laat het nieuwe kabinet om te beginnen de leerplicht-/startkwalificatiegrens maar verhogen naar 21 jaar en een aanwezigheidsplicht invoeren.
Iedereen die binnen de gestelde tijd met een gemiddelde van een 7,5 of hoger slaagt, zou bijvoorbeeld 50% van zijn lening kwijtgescholden zien.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:21 schreef bohgek het volgende:
studiebeurs puur gericht op prestatie is vrij eerlijk.
Betere punten, hoger gemiddelde, eventuele nevenactiviteiten etc leveren een bonus op (lagere rente op je lening bijv)
Elk extra jaar dat je op school zit moet de student volledig zelf betalen.
Kun je mij uitleggen wat hier belachelijk aan is?quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:24 schreef Avey het volgende:
[..]
Heel productief hoor, zulke belachelijke dingen roepen
Niet iedereen vindt een 'sociale' regering top.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:23 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Men heeft er toch zelf voor gekozen.... heerlijke sociale regering, top!
We hebben het hier over studeren, niet over school.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:25 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Kun je mij uitleggen wat hier belachelijk aan is?
De stufi geldt nu voor zowel MBO, HBO als WO. In met name het MBO en in iets mindere mate het HBO is momenteel sprake van zeer veel uitval omdat studenten (scholieren, ook goed) niet kunnen omgaan met de enorme vrijheid. Ze missen massaal lessen/colleges, met alle gevolgen vandien.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:26 schreef Avey het volgende:
We hebben het hier over studeren, niet over school.
sociaal is een rekbaar begrip. Je kan afschaffing van stufi ook sociaal uitleggen, namelijk dat dit rechtvaardiger is voor iedereen. Waar het om gaat is dat beslissingen met een visie worden genomen, ongeacht of dit een links of rechts kabinet is. Als er een visie achter zit maakt mij de richting van het kabinet echt niet uit. Helaas denken steeds minder zo en is het steeds meer korte termijn denken geworden. De huidige partijen hebben in ieder geval de schijn mee dat ze mogelijk wel eens een visie zouden kunnen neerleggen als regeerakkoord.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:23 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Men heeft er toch zelf voor gekozen.... heerlijke sociale regering, top!
En jij denkt dat een aanwezigheidsplicht ook maar enigszins helpt? Misschien voor het MBO, die mensen hebben meer sturing nodig. Maar voor HBO en hoger gaat het nogal in tegen het principe van studeren.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:29 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
De stufi geldt nu voor zowel MBO, HBO als WO. In met name het MBO en in iets mindere mate het HBO is momenteel sprake van zeer veel uitval omdat studenten (scholieren, ook goed) niet kunnen omgaan met de enorme vrijheid. Ze missen massaal lessen/colleges, met alle gevolgen vandien.
Als je er directe consequenties (bijv. m.b.t. de sociale lening) aan kan verbinden zal het zeker helpen ja. Overigens vind ik de halflege klaslokalen/collegezalen op vrijdagochtend ook ingaan tegen het principe van studeren, maar da's mijn persoonlijke mening.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:32 schreef Avey het volgende:
En jij denkt dat een aanwezigheidsplicht ook maar enigszins helpt? Misschien voor het MBO, die mensen hebben meer sturing nodig. Maar voor HBO en hoger gaat het nogal in tegen het principe van studeren.
Als ik jouw posts zo lees heb je volgens mij gewoon een persoonlijke afkeer jegens studenten.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:37 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Als je er directe consequenties (bijv. m.b.t. de sociale lening) aan kan verbinden zal het zeker helpen ja. Overigens vind ik de halflege klaslokalen/collegezalen op vrijdagochtend ook ingaan tegen het principe van studeren, maar da's mijn persoonlijke mening.
In het MBO wordt nu bijna alles toegelaten (flink te laat komen, de les in- en uitlopen, eten in de les, MSN'en in de les, muziek luisteren tijdens de les, enz.) om de leerlingen maar op school te houden. Hoe ik dit weet? Uit ervaring. Niet in de klas, maar voor de klas.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:36 schreef Kimbell het volgende:
In het MBO is al een aanwezigheidsplicht. Blijft iemand zonder geldige reden minimaal 5 wkn weg, dan moet de school dit melden bij DUO en wordt de stufi stopgezet,.
Integendeel; ik wil ze daar hebben waar ze thuishoren: een onderwijsinstelling.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:38 schreef Avey het volgende:
[..]
Als ik jouw posts zo lees heb je volgens mij gewoon een persoonlijke afkeer jegens studenten.
Halflege zalen zijn inderdaad een probleem, maar niet omdat studenten niet naar de collegebanken gaan, maar meer omdat dit een indicatie is dat ons onderwijs gewoon te makkelijk is geworden. De zalen zouden vol moeten zitten omdat men anders niet de stof onder de knie kan krijgen omdat deze verder gaat dan ze nu gewend zijn.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:37 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Als je er directe consequenties (bijv. m.b.t. de sociale lening) aan kan verbinden zal het zeker helpen ja. Overigens vind ik de halflege klaslokalen/collegezalen op vrijdagochtend ook ingaan tegen het principe van studeren, maar da's mijn persoonlijke mening.
Dan verschillen wij nogal wat van mening over wat een student is. Geeft niet, maar ik ben blij dat de regering in ieder geval niet zo conservatief is als jij.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:40 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Integendeel; ik wil ze daar hebben waar ze thuishoren: een onderwijsinstelling.
Ben ik deels met je eens. Er zijn studenten die wegblijven omdat ze er niet genoeg uit kunnen halen, maar er zijn ook zeer zeker studenten die wegblijven uit gemakzucht. Onder die groep is relatief heel veel uitval omdat ze er te laat achterkomen dat ze de lessen/colleges toch echt nodig hadden. Dat moet je mijns inziens tegengaan. Voor het MBO en misschien toch ook het HBO zijn een aanwezigheidsplicht volgens mij echt wel een uitkomst kunnen zijn hoor, vooral als je er een gunst (zoals ik al zei kun je hier de lening voor gebruiken) tegenover stelt.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:41 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Halflege zalen zijn inderdaad een probleem, maar niet omdat studenten niet naar de collegebanken gaan, maar meer omdat dit een indicatie is dat ons onderwijs gewoon te makkelijk is geworden. De zalen zouden vol moeten zitten omdat men anders niet de stof onder de knie kan krijgen omdat deze verder gaat dan ze nu gewend zijn.
Deze topic gaat over de stufi, en die geldt niet alleen voor wat jij ziet als student.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:43 schreef Avey het volgende:
[..]
Dan verschillen wij nogal wat van mening over wat een student is. Geeft niet, maar ik ben blij dat de regering in ieder geval niet zo conservatief is als jij.
quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:32 schreef Avey het volgende:
[..]
En jij denkt dat een aanwezigheidsplicht ook maar enigszins helpt? Misschien voor het MBO, die mensen hebben meer sturing nodig. Maar voor HBO en hoger gaat het nogal in tegen het principe van studeren.
Precies. Daarnaast zie ik niet wat er conservatief is aan:quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:02 schreef Big-Ern het volgende:
[..]
Mwah, volgens mij hebben de meeste jongeren wel een mate van sturing nodig. Wat dat betreft ben ik ook wel voor wat meer conservatisme. Niks mis met een stok achter de deur!
Laat ik het zo zeggen: in mijn ogen is dit punt gewoon een stuk minder belangrijk dan de achteruitgang in kwaliteit van het onderwijs, en alle aandacht die dit zou opslokken zou zonde zijn.quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:10 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Precies. Daarnaast zie ik niet wat er conservatief is aan:
-Studenten/scholieren IN de schoolbanken willen hebben teneinde kun kansen te vergroten
-Goede prestaties belonen
-Aanwezigheid belonen
De kwaliteit van het onderwijs moet zeker omhoog, maar het aantal afgestudeerden ook. En dan niet op een kunstmatige manier waarbij de criteria bijgesteld worden natuurlijk...quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:16 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Laat ik het zo zeggen: in mijn ogen is dit punt gewoon een stuk minder belangrijk dan de achteruitgang in kwaliteit van het onderwijs, en alle aandacht die dit zou opslokken zou zonde zijn.
Zeg, jij begon over allerlei andere maatregelen in dit topic. Jouw idee van een student klopt gewoon niet met de werkelijkheid.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:45 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Deze topic gaat over de stufi, en die geldt niet alleen voor wat jij ziet als student.
Maatregelen om de kansen van de studenten/scholieren te vergroten ja. Naast het feit dat ik zelf ook student ben geweest, heb ik als stagebegeleider dagelijks met studenten te maken. Dus ik zal er wel geen goed beeld van hebben.quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:31 schreef Avey het volgende:
[..]
Zeg, jij begon over allerlei andere maatregelen in dit topic. Jouw idee van een student klopt gewoon niet met de werkelijkheid.
Ik ben zelf student dus heb wel een behoorlijk goed beeld.
En je ziet niet in hoe dit een vertekend beeld kan geven?quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 15:34 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
heb ik als stagebegeleider dagelijks met studenten te maken.
Studenten geven stuk voor stuk ZELF aan dat ze veel vrije tijd te hebben, weinig doen/hoeven doen voor hun opleiding, zich niet genoodzaakt voelen om goed te presteren want 'studiepunten zijn studiepunten'...quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:35 schreef Avey het volgende:
En je ziet niet in hoe dit een vertekend beeld kan geven?
Ja dat weten we, de algemene kwaliteit is niet al te best. Maar dat jij denkt dat geforceerde discipline helpt... ik heb er een hard hoofd in. Dat is eigenlijk alleen maar de symptomen bestrijden. Direct de kwaliteit van het onderwijs verbeteren zoals iemand anders ook al opperde heeft een veel beter effect op de lange termijn.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 15:40 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Studenten geven stuk voor stuk ZELF aan dat ze veel vrije tijd te hebben, weinig doen/hoeven doen voor hun opleiding, zich niet genoodzaakt voelen om goed te presteren want 'studiepunten zijn studiepunten'...
Dat de kwaliteit omhoog moet staat als een paal boven water, maar de houding van veel studenten/scholieren moet ook verbeterd worden. Een goede stok achter de deur (financieel voordeel) kan daar mijns inziens flink aan bijdragen. Lege lokalen/collegezalen kosten heel veel geld, vergeet dat niet. En studenten/scholieren die zich het straks niet meer kunnen veroorloven om hun studie af te ronden, daar heeft niemand iets aan.quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:46 schreef Avey het volgende:
Ja dat weten we, de algemene kwaliteit is niet al te best. Maar dat jij denkt dat geforceerde discipline helpt... ik heb er een hard hoofd in. Dat is eigenlijk alleen maar de symptomen bestrijden. Direct de kwaliteit van het onderwijs verbeteren zoals iemand anders ook al opperde heeft een veel beter effect op de lange termijn.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |