Probleem is dat veel ouders toch geen behoefte hebben om alles voor hun kind te betalen. En de lage inkomen hebben niet genoeg aan de subsidies. Daar kunnen ze net de maandelijkste studiekosten mee betalen, geen boeken, huis, eten and bijkomende zaken.quote:Op woensdag 14 juli 2010 12:22 schreef Jungpionier het volgende:
[..]
Hmm volgens mij is dat dan ook wel terecht. Rijke ouders kunnen best wel een kamertje voor hun kids betalen, zou ik ook doen als ik het geld had. Ouders die zelf van uitkering leven kunnen dat natuurlijk niet maar hun kinderen kregen met de studifinancering nog steeds de zelfde kans op een studie.
Ik vraag me dus af of het met een bank lening en de waarschijnlijk straks uit de bodem schietende privé stufi-bedrijven niet juist andersom gaat gebeuren...
kun je net zo goed geld over de balk gooienquote:Op woensdag 14 juli 2010 13:15 schreef fs180 het volgende:
Stop ontwikkelingshulp en maak het onderwijs volledig gratis!
Onderbouw dat eerst maar eens, want met zo'n holle soundbite kan ik niksquote:Op woensdag 14 juli 2010 11:59 schreef fs180 het volgende:
[..]
Dus maken we er maar een ontwikkelingsland van over 10 jaar?
quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:31 schreef Homey het volgende:
[..]
Onderbouw dat eerst maar eens, want met zo'n holle soundbite kan ik niks
Dat doen we nu al, dus ik zeg, maak studeren gratis voor minimaal 4 jaar.quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:29 schreef rubje het volgende:
[..]
kun je net zo goed geld over de balk gooien
Ach, feit is dat het onderwijs nu niet meer is wat het geweest is, en dat is niet in de laatste plaats door de instelling van veel studenten. Veel studenten die ik ken zitten bijna dagelijks in de kroeg, dragen dure merkkleding en rijden auto. Sorry, maar dan heb je de stufi niet echt nodig lijkt me...quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:50 schreef Grumpey het volgende:
Stel je voor dat we net zo'n onderwijssysteem krijgen als in andere westerse kenniseconomie landen die nu net zo hard op weg zijn ontwikkelingsland te worden als dat wij zullen zijn als we de stufi veranderen in een gunstig leenklimaat.
Paniekreacties werken voor mij juist averechts.
helemaal mee eens. Het effect wat vanuit de studiefinanciering uitgaat is eigenlijk niet meer relevant in de huidige tijd. Eventuele ouder-draagkracht verschillen kunnen perfect opgevangen worden in het leensysteem, waarmee studenten als bij-effect ook nog eens directer betrokken raken bij het succes/falen van hun eigen studie-inzet.quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:53 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Ach, feit is dat het onderwijs nu niet meer is wat het geweest is, en dat is niet in de laatste plaats door de instelling van veel studenten. Veel studenten die ik ken zitten bijna dagelijks in de kroeg, dragen dure merkkleding en rijden auto. Sorry, maar dan heb je de stufi niet echt nodig lijkt me...
Dan hangt het er maar zeer vanaf waar je woont denk ik, ik kom ze weinig tegen op mijn school. Er zijn wel mensen die dagelijks naar de kroeg gaan, maar die presteren helemaal niks op school en voelen dat op de langere termijn wel. Met kleding valt het allemaal wel mee en er zijn best wat mensen die een auto rijden, maar dat is vaak een ragbak of de auto van hun ouders.quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:53 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Ach, feit is dat het onderwijs nu niet meer is wat het geweest is, en dat is niet in de laatste plaats door de instelling van veel studenten. Veel studenten die ik ken zitten bijna dagelijks in de kroeg, dragen dure merkkleding en rijden auto. Sorry, maar dan heb je de stufi niet echt nodig lijkt me...
En ze zien eindelijk in dat studeren niet gratis is...quote:Op woensdag 14 juli 2010 13:59 schreef Grumpey het volgende:
helemaal mee eens. Het effect wat vanuit de studiefinanciering uitgaat is eigenlijk niet meer relevant in de huidige tijd. Eventuele ouder-draagkracht verschillen kunnen perfect opgevangen worden in het leensysteem, waarmee studenten als bij-effect ook nog eens directer betrokken raken bij het succes/falen van hun eigen studie-inzet.
Ik begeleid heel veel stagiairs (voornamelijk HBO) en die barsten bijna allemaal van de tijd (voltijdstudie van 3 dagen per week...), het geld (komen vaak met de auto naar stage) en verschijnen regelmatig met een kater ten tonele...quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:00 schreef Hondenfluitje het volgende:
Dan hangt het er maar zeer vanaf waar je woont denk ik, ik kom ze weinig tegen op mijn school. Er zijn wel mensen die dagelijks naar de kroeg gaan, maar die presteren helemaal niks op school en voelen dat op de langere termijn wel. Met kleding valt het allemaal wel mee en er zijn best wat mensen die een auto rijden, maar dat is vaak een ragbak of de auto van hun ouders.
Overigens heb je hier wel goed punt. In mijn ogen moet het bespaarde geld ook daadwerkelijk terugvloeien in de kwaliteit van het onderwijs (bijvoorbeeld afschaffing van de regel dat universiteiten betaald worden naar ratio afgestudeerden, maar op basis van visitaties worden afgerekend, en ook meer intensief onderwijs, eigenlijk moeten alle opleidingen zoals geneeskunde geregeld worden in het ideale geval). Daarnaast vind ik het ook een voorwaarde dat leenmogelijkheden goed uitgewerkt en gunstig zijn. Ook collegegelden moeten reeel blijven.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:03 schreef Avey het volgende:
Hmm nou ja. Op zich snap ik de argumenten wel. Ik zou hier voor zijn als het geld wat hier mee bespaard wordt direct geïnvesteerd wordt in de universiteiten om de kwaliteit van de studies te verbeteren. Ik las ook al de suggestie van subsidies voor bepaalde studies, vind ik ook wel een goed idee.
Maar eerlijk gezegd heb ik zeer weinig vertrouwen in deze mengelmoes van een regering om dat daadwerkelijk te doen. Uiteindelijk zal het dus de kwaliteit van het onderwijs alleen maar verder onderuit halen en zal Nederland dat beetje hoogopgeleiden wat we nog hebben kwijt raken aan landen met een gunstiger belastingklimaat.
Uiteraard.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:10 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Overigens heb je hier wel goed punt. In mijn ogen moet het bespaarde geld ook daadwerkelijk terugvloeien in de kwaliteit van het onderwijs (bijvoorbeeld afschaffing van de regel dat universiteiten betaald worden naar ratio afgestudeerden, maar op basis van visitaties worden afgerekend, en ook meer intensief onderwijs, eigenlijk moeten alle opleidingen zoals geneeskunde geregeld worden in het ideale geval). Daarnaast vind ik het ook een voorwaarde dat leenmogelijkheden goed uitgewerkt en gunstig zijn. Ook collegegelden moeten reeel blijven.
Maar met 2 intellectuele partijen in het mogelijke kabinet geef ik het nog de voordeel van de twijfel.
Men heeft er toch zelf voor gekozen.... heerlijke sociale regering, top!quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:14 schreef Avey het volgende:
[..]
Uiteraard.
Ik zie vooral doembeelden waarin de PvdA en GL dit vrijgekomen geld willen investeren in ontwikkelingshulp of bijstand of zoiets. Of dat VVD het wil gebruiken om een algehele belastingverlaging te financieren. Met andere woorden, met dit kabinet zal het geld nooit terect komen waar het zou moeten
Heel productief hoor, zulke belachelijke dingen roepenquote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:19 schreef TheSilentEnigma het volgende:
Laat het nieuwe kabinet om te beginnen de leerplicht-/startkwalificatiegrens maar verhogen naar 21 jaar en een aanwezigheidsplicht invoeren.
Iedereen die binnen de gestelde tijd met een gemiddelde van een 7,5 of hoger slaagt, zou bijvoorbeeld 50% van zijn lening kwijtgescholden zien.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:21 schreef bohgek het volgende:
studiebeurs puur gericht op prestatie is vrij eerlijk.
Betere punten, hoger gemiddelde, eventuele nevenactiviteiten etc leveren een bonus op (lagere rente op je lening bijv)
Elk extra jaar dat je op school zit moet de student volledig zelf betalen.
Kun je mij uitleggen wat hier belachelijk aan is?quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:24 schreef Avey het volgende:
[..]
Heel productief hoor, zulke belachelijke dingen roepen
Niet iedereen vindt een 'sociale' regering top.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:23 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Men heeft er toch zelf voor gekozen.... heerlijke sociale regering, top!
We hebben het hier over studeren, niet over school.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:25 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Kun je mij uitleggen wat hier belachelijk aan is?
De stufi geldt nu voor zowel MBO, HBO als WO. In met name het MBO en in iets mindere mate het HBO is momenteel sprake van zeer veel uitval omdat studenten (scholieren, ook goed) niet kunnen omgaan met de enorme vrijheid. Ze missen massaal lessen/colleges, met alle gevolgen vandien.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:26 schreef Avey het volgende:
We hebben het hier over studeren, niet over school.
sociaal is een rekbaar begrip. Je kan afschaffing van stufi ook sociaal uitleggen, namelijk dat dit rechtvaardiger is voor iedereen. Waar het om gaat is dat beslissingen met een visie worden genomen, ongeacht of dit een links of rechts kabinet is. Als er een visie achter zit maakt mij de richting van het kabinet echt niet uit. Helaas denken steeds minder zo en is het steeds meer korte termijn denken geworden. De huidige partijen hebben in ieder geval de schijn mee dat ze mogelijk wel eens een visie zouden kunnen neerleggen als regeerakkoord.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:23 schreef Ronnie_bravo het volgende:
[..]
Men heeft er toch zelf voor gekozen.... heerlijke sociale regering, top!
En jij denkt dat een aanwezigheidsplicht ook maar enigszins helpt? Misschien voor het MBO, die mensen hebben meer sturing nodig. Maar voor HBO en hoger gaat het nogal in tegen het principe van studeren.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:29 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
De stufi geldt nu voor zowel MBO, HBO als WO. In met name het MBO en in iets mindere mate het HBO is momenteel sprake van zeer veel uitval omdat studenten (scholieren, ook goed) niet kunnen omgaan met de enorme vrijheid. Ze missen massaal lessen/colleges, met alle gevolgen vandien.
Als je er directe consequenties (bijv. m.b.t. de sociale lening) aan kan verbinden zal het zeker helpen ja. Overigens vind ik de halflege klaslokalen/collegezalen op vrijdagochtend ook ingaan tegen het principe van studeren, maar da's mijn persoonlijke mening.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:32 schreef Avey het volgende:
En jij denkt dat een aanwezigheidsplicht ook maar enigszins helpt? Misschien voor het MBO, die mensen hebben meer sturing nodig. Maar voor HBO en hoger gaat het nogal in tegen het principe van studeren.
Als ik jouw posts zo lees heb je volgens mij gewoon een persoonlijke afkeer jegens studenten.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:37 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Als je er directe consequenties (bijv. m.b.t. de sociale lening) aan kan verbinden zal het zeker helpen ja. Overigens vind ik de halflege klaslokalen/collegezalen op vrijdagochtend ook ingaan tegen het principe van studeren, maar da's mijn persoonlijke mening.
In het MBO wordt nu bijna alles toegelaten (flink te laat komen, de les in- en uitlopen, eten in de les, MSN'en in de les, muziek luisteren tijdens de les, enz.) om de leerlingen maar op school te houden. Hoe ik dit weet? Uit ervaring. Niet in de klas, maar voor de klas.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:36 schreef Kimbell het volgende:
In het MBO is al een aanwezigheidsplicht. Blijft iemand zonder geldige reden minimaal 5 wkn weg, dan moet de school dit melden bij DUO en wordt de stufi stopgezet,.
Integendeel; ik wil ze daar hebben waar ze thuishoren: een onderwijsinstelling.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:38 schreef Avey het volgende:
[..]
Als ik jouw posts zo lees heb je volgens mij gewoon een persoonlijke afkeer jegens studenten.
Halflege zalen zijn inderdaad een probleem, maar niet omdat studenten niet naar de collegebanken gaan, maar meer omdat dit een indicatie is dat ons onderwijs gewoon te makkelijk is geworden. De zalen zouden vol moeten zitten omdat men anders niet de stof onder de knie kan krijgen omdat deze verder gaat dan ze nu gewend zijn.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:37 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Als je er directe consequenties (bijv. m.b.t. de sociale lening) aan kan verbinden zal het zeker helpen ja. Overigens vind ik de halflege klaslokalen/collegezalen op vrijdagochtend ook ingaan tegen het principe van studeren, maar da's mijn persoonlijke mening.
Dan verschillen wij nogal wat van mening over wat een student is. Geeft niet, maar ik ben blij dat de regering in ieder geval niet zo conservatief is als jij.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:40 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Integendeel; ik wil ze daar hebben waar ze thuishoren: een onderwijsinstelling.
Ben ik deels met je eens. Er zijn studenten die wegblijven omdat ze er niet genoeg uit kunnen halen, maar er zijn ook zeer zeker studenten die wegblijven uit gemakzucht. Onder die groep is relatief heel veel uitval omdat ze er te laat achterkomen dat ze de lessen/colleges toch echt nodig hadden. Dat moet je mijns inziens tegengaan. Voor het MBO en misschien toch ook het HBO zijn een aanwezigheidsplicht volgens mij echt wel een uitkomst kunnen zijn hoor, vooral als je er een gunst (zoals ik al zei kun je hier de lening voor gebruiken) tegenover stelt.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:41 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Halflege zalen zijn inderdaad een probleem, maar niet omdat studenten niet naar de collegebanken gaan, maar meer omdat dit een indicatie is dat ons onderwijs gewoon te makkelijk is geworden. De zalen zouden vol moeten zitten omdat men anders niet de stof onder de knie kan krijgen omdat deze verder gaat dan ze nu gewend zijn.
Deze topic gaat over de stufi, en die geldt niet alleen voor wat jij ziet als student.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:43 schreef Avey het volgende:
[..]
Dan verschillen wij nogal wat van mening over wat een student is. Geeft niet, maar ik ben blij dat de regering in ieder geval niet zo conservatief is als jij.
quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:32 schreef Avey het volgende:
[..]
En jij denkt dat een aanwezigheidsplicht ook maar enigszins helpt? Misschien voor het MBO, die mensen hebben meer sturing nodig. Maar voor HBO en hoger gaat het nogal in tegen het principe van studeren.
Precies. Daarnaast zie ik niet wat er conservatief is aan:quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:02 schreef Big-Ern het volgende:
[..]
Mwah, volgens mij hebben de meeste jongeren wel een mate van sturing nodig. Wat dat betreft ben ik ook wel voor wat meer conservatisme. Niks mis met een stok achter de deur!
Laat ik het zo zeggen: in mijn ogen is dit punt gewoon een stuk minder belangrijk dan de achteruitgang in kwaliteit van het onderwijs, en alle aandacht die dit zou opslokken zou zonde zijn.quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:10 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Precies. Daarnaast zie ik niet wat er conservatief is aan:
-Studenten/scholieren IN de schoolbanken willen hebben teneinde kun kansen te vergroten
-Goede prestaties belonen
-Aanwezigheid belonen
De kwaliteit van het onderwijs moet zeker omhoog, maar het aantal afgestudeerden ook. En dan niet op een kunstmatige manier waarbij de criteria bijgesteld worden natuurlijk...quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:16 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Laat ik het zo zeggen: in mijn ogen is dit punt gewoon een stuk minder belangrijk dan de achteruitgang in kwaliteit van het onderwijs, en alle aandacht die dit zou opslokken zou zonde zijn.
Zeg, jij begon over allerlei andere maatregelen in dit topic. Jouw idee van een student klopt gewoon niet met de werkelijkheid.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 14:45 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Deze topic gaat over de stufi, en die geldt niet alleen voor wat jij ziet als student.
Maatregelen om de kansen van de studenten/scholieren te vergroten ja. Naast het feit dat ik zelf ook student ben geweest, heb ik als stagebegeleider dagelijks met studenten te maken. Dus ik zal er wel geen goed beeld van hebben.quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:31 schreef Avey het volgende:
[..]
Zeg, jij begon over allerlei andere maatregelen in dit topic. Jouw idee van een student klopt gewoon niet met de werkelijkheid.
Ik ben zelf student dus heb wel een behoorlijk goed beeld.
En je ziet niet in hoe dit een vertekend beeld kan geven?quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 15:34 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
heb ik als stagebegeleider dagelijks met studenten te maken.
Studenten geven stuk voor stuk ZELF aan dat ze veel vrije tijd te hebben, weinig doen/hoeven doen voor hun opleiding, zich niet genoodzaakt voelen om goed te presteren want 'studiepunten zijn studiepunten'...quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:35 schreef Avey het volgende:
En je ziet niet in hoe dit een vertekend beeld kan geven?
Ja dat weten we, de algemene kwaliteit is niet al te best. Maar dat jij denkt dat geforceerde discipline helpt... ik heb er een hard hoofd in. Dat is eigenlijk alleen maar de symptomen bestrijden. Direct de kwaliteit van het onderwijs verbeteren zoals iemand anders ook al opperde heeft een veel beter effect op de lange termijn.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 15:40 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Studenten geven stuk voor stuk ZELF aan dat ze veel vrije tijd te hebben, weinig doen/hoeven doen voor hun opleiding, zich niet genoodzaakt voelen om goed te presteren want 'studiepunten zijn studiepunten'...
Dat de kwaliteit omhoog moet staat als een paal boven water, maar de houding van veel studenten/scholieren moet ook verbeterd worden. Een goede stok achter de deur (financieel voordeel) kan daar mijns inziens flink aan bijdragen. Lege lokalen/collegezalen kosten heel veel geld, vergeet dat niet. En studenten/scholieren die zich het straks niet meer kunnen veroorloven om hun studie af te ronden, daar heeft niemand iets aan.quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:46 schreef Avey het volgende:
Ja dat weten we, de algemene kwaliteit is niet al te best. Maar dat jij denkt dat geforceerde discipline helpt... ik heb er een hard hoofd in. Dat is eigenlijk alleen maar de symptomen bestrijden. Direct de kwaliteit van het onderwijs verbeteren zoals iemand anders ook al opperde heeft een veel beter effect op de lange termijn.
Dat zal een consequentie zijn van het verbeterde onderwijs. Betere begeleiding, hogere kwaliteit leerstof en vooral minder gesjoemel met cijfers door universiteiten om maar meer subsidie van de regering te krijgen. Dat zal een tijdje duren, en het aantal afgestudeerden zal waarschijnlijk zakken.quote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 15:51 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Dat de kwaliteit omhoog moet staat als een paal boven water, maar de houding van veel studenten/scholieren moet ook verbeterd worden.
Wat het WO betreft ben ik groot voorstander van een prestatiebeurs. De meeste WO-studenten zullen een dergelijke stok waarschijnlijk ook niet nodig hebben, maar zoals ik eerder al aangaf MBO- en HBO-studenten/scholieren zeker wel.quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:55 schreef Avey het volgende:
Dat zal een consequentie zijn van het verbeterde onderwijs. Betere begeleiding, hogere kwaliteit leerstof en vooral minder gesjoemel met cijfers door universiteiten om maar meer subsidie van de regering te krijgen. Dat zal een tijdje duren, en het aantal afgestudeerden zal waarschijnlijk zakken.
Maar om nou meteen maar weer over te stappen op geforceerde discipline vind ik te ver gaan, zeker voor universiteiten staat liberaliteit hoog in het vaandel.
Hmm, daar kan ik misschien nog wel in komen. Laten we zeggen dat we het in ieder geval eens zijn over het feit dat de algemene kwaliteit omhoog moetquote:Op woensdag 14 juli 2010 @ 15:59 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Wat het WO betreft ben ik groot voorstander van een prestatiebeurs. De meeste WO-studenten zullen een dergelijke stok waarschijnlijk ook niet nodig hebben, maar zoals ik eerder al aangaf MBO- en HBO-studenten/scholieren zeker wel.
Dat heb ik ook nooit tegengesproken. Maar het verbaast me dat je mij conservatief en antistudent noemt terwijl ik juist aangeef:quote:Op woensdag 14 juli 2010 16:00 schreef Avey het volgende:
[..]
Hmm, daar kan ik misschien nog wel in komen. Laten we zeggen dat we het in ieder geval eens zijn over het feit dat de algemene kwaliteit omhoog moet
Dat staat nauw in verband met elkaar.quote:Op woensdag 14 juli 2010 15:51 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Dat de kwaliteit omhoog moet staat als een paal boven water, maar de houding van veel studenten/scholieren moet ook verbeterd worden.
Dat herken ik ook van mezelf, hoewel ik wel altijd trouw ben gegaan. Overigens geldt dit -nogmaals- vooral voor het WO en in veel mindere mate voor het HBO en het MBO.quote:Op woensdag 14 juli 2010 16:08 schreef Desunoto het volgende:
[..]
Dat staat nauw in verband met elkaar.
Ik heb, en vele met mij, heel veel hoorcolleges overgeslagen omdat ik na de eerste paar erachter kwam dat ze compleet nutteloos waren. Er werd helemaal NIETS toegevoegd wat al niet in lesbrieven of boeken stond. Daarvan leiden mensen af dat we niet genoeg inzet zouden tonen, terwijl het gewoon een direct gevolg is van beneden-de-maat colleges en indeling ervan.
Dat is wat ik ook de hele tijd roep.quote:En misschien moeten ze het collegegeld maar afschaffen. Dan mag de studiefinanciering ook wel weg. Want nu verschilt de stufi in de meeste gevallen van het maandelijkse schoolgeld. Als ze gewoon alleen het collegegeld voor je betalen en geen cent meer dan staat dat exact gelijk. Volgens mij scheelt dat aanzienlijk in de kosten van de overheid en de klap voor studenten is een stuk minder groot.
Dat noemde ik ook, het kan altijd slechter natuurlijk. Maar waarom altijd vergelijken met deze landen?quote:Op woensdag 14 juli 2010 19:10 schreef BasementDweller het volgende:
Voor zover ik gehoord heb ik studeren op een fatsoenlijke universiteit in de US of UK juist heel duur.
Fout gelezenquote:Op woensdag 14 juli 2010 19:11 schreef schaal_9 het volgende:
[..]
Dat noemde ik ook, het kan altijd slechter natuurlijk. Maar waarom altijd vergelijken met deze landen?
Campus is stukker goedkoper dan hier een kamer nemen, en betere kwaliteit.quote:Op woensdag 14 juli 2010 19:10 schreef BasementDweller het volgende:
Voor zover ik gehoord heb ik studeren op een fatsoenlijke universiteit in de US of UK juist heel duur.
Ze moeten idd wel eens die maximumhuur gaan handhaven. Teveel huur betalen kost de student klauwen vol met geld, en als je er wat aan doet dan heb je ruzie met je huisbaas.
Precies, daar wordt ook een stuk minder genivelleerd waardoor je die investering ook weer eerder terugverdiend hebt. Je kunt niet beiden hebben, dat geldt zowel voor goedkoop onderwijs in de US als voor duur onderwijs hier.quote:Op woensdag 14 juli 2010 19:11 schreef schaal_9 het volgende:
[..]
Dat noemde ik ook, het kan altijd slechter natuurlijk. Maar waarom altijd vergelijken met deze landen?
quote:Op woensdag 14 juli 2010 21:01 schreef Revolution-NL het volgende:
Studiefinanciering afschaffen en de uitkeringen omhoog!
Daaag kennis economie, Welkom Paars+!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Precies, terwijl 4 posts eerder het voorbeeld staat!!quote:Op woensdag 14 juli 2010 21:53 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Wat ga je studeren? Nederlands?
Ben ik niet met je eens. Iemand die een hogere studie heeft, heeft ook een hoger loon later, dus kunnen net zo goed hun schulden aflossen naar verhouding. Waarom de één wel en de ander niet?quote:Op donderdag 15 juli 2010 00:51 schreef Sjappel het volgende:
Ik zie de voordelen er wel van in...
MAAR
Het beste imo is dat voor de grote groepen Mbo'ers en Hbo'ers stufi zal worden afgeschaft en omgevormd tot een lening. Voor Wo'ers waarvan relatief meer studenten op kamers zitten moet stufi blijven bestaan. Dit lijkt mij een goede stimulans om meer mensen een universitaire opleiding te laten volgen én het gevoel een voorrecht te hebben, dus een motivatie om de studie ook af te maken.
Waar zie je die uitkeringen omhoog staan tegenover de afschaffing?quote:Op woensdag 14 juli 2010 21:01 schreef Revolution-NL het volgende:
Studiefinanciering afschaffen en de uitkeringen omhoog!
Daaag kennis economie, Welkom Paars+!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Dat is op zich wel een goed idee. Het huidige belastingklimaat jaagt hoogopgeleide mensen best snel weg, dit zou een goede stimulans zijn. Ook omdat om daarvoor in aanmerking te kunnen komen de studie eerst afgemaakt moet worden, goed voor de motivatiequote:Op donderdag 15 juli 2010 @ 01:00 schreef paddy het volgende:
[..]
Daarbij zou ik als aanvulling liever zien dat er een soort beloning komt. Zorg jij dat jij voor Nederland van betekenis wilt zijn, dus in Nederland blijft werken en dus niet je studie in Nederland gebruikt om in het buitenland te werken (in ieder geval de eerste tien jaar)? Zou daar van mij een soort bonus voor gegeven mogen worden om eerder van je studieschuld af te kunnen zijn.
Ik bedoel daar dus niet alleen de hogeropgeleide mee. Ik zou alleen de kennis graag in Nederland willen zien blijven..of in ieder geval voor Nederland werken, maar dan ook beloond zien wordenquote:Op donderdag 15 juli 2010 01:05 schreef Avey het volgende:
[..]
Dat is op zich wel een goed idee. Het huidige belastingklimaat jaagt hoogopgeleide mensen best snel weg, dit zou een goede stimulans zijn. Ook omdat om daarvoor in aanmerking te kunnen komen de studie eerst afgemaakt moet worden, goed voor de motivatie
Je bedoeld dat mensen die geld hebben kunnen afstuderen. Dat zijn niet perse slimme mensen, Sterker nog dat zijn meestal de luie mensen.quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:45 schreef Oksel het volgende:
Goede regeling.
Wat minder domme maar toch afgestudeerde HBO'ers.
Het studeren in het buitenland is niet goedkoper. In het ene land liggen de collegekosten inderdaad lager, maar in die gevallen is er geen OV-kaart, geen leningmogelijkheden bij de overheid (alleen bij banken tegen markttarieven), en is vaak ook het aangeboden onderwijs ondermaats (zoals in Frankrijk). Alleen enorm rijke landen als Noorwegen en Zweden kunnen het net ietsjes gunstiger aanbieden, maar daar staan wel veel hogere belastingen tegenover.quote:Op woensdag 14 juli 2010 19:07 schreef schaal_9 het volgende:
Een slechte maatregel. Waarom kan het in het buitenland allemaal wel en is studeren daar tig keer goedkoper? Dat geldt zowel voor het collegegeld (op de UK en de USA na) als woonruimte. Ligt daar het aantal studenten lager, of dragen de ouders daar meer bij? Nederlandse studenten moeten al meer bijverdienen dan studenten in andere landen om rond te kunnen komen.
Studeren wordt onbetaalbaar in Nederland. En lang niet alle beroepen leiden tot een hoog salaris.
Dit vind ik echt een verwerpelijk idee. Voor veel jongeren is een universitaire opleiding gewoon onmogelijk, en dat is prima. Waarom zouden WO-studenten een gevoel moeten hebben een voorrecht te hebben? Wat een elitair gedoe zeg. En daarnaast; volgens jouw idee heeft een MBO'er of HBO'er die op kamers wil pech, en een WO'er die thuis blijft wonen een extraatje...quote:Op donderdag 15 juli 2010 00:51 schreef Sjappel het volgende:
Ik zie de voordelen er wel van in...
MAAR
Het beste imo is dat voor de grote groepen Mbo'ers en Hbo'ers stufi zal worden afgeschaft en omgevormd tot een lening. Voor Wo'ers waarvan relatief meer studenten op kamers zitten moet stufi blijven bestaan. Dit lijkt mij een goede stimulans om meer mensen een universitaire opleiding te laten volgen én het gevoel een voorrecht te hebben, dus een motivatie om de studie ook af te maken.
Het is een enorm verwerpelijk idee, omdat daarmee het verschil tussen klassen in de samenleving alleen maar vergroot wordt. Daarnaast blijkt dat geld geven aan studenten helemaal niet opgevat wordt als een extra voorrecht/luxe/stimulans om goed te studeren. Dit blijkt alleen maar het geval te zijn als studenten opeens zelf verantwoordelijk worden voor hun financien.quote:Op donderdag 15 juli 2010 10:46 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Dit vind ik echt een verwerpelijk idee. Voor veel jongeren is een universitaire opleiding gewoon onmogelijk, en dat is prima. Waarom zouden WO-studenten een gevoel moeten hebben een voorrecht te hebben? Wat een elitair gedoe zeg. En daarnaast; volgens jouw idee heeft een MBO'er of HBO'er die op kamers wil pech, en een WO'er die thuis blijft wonen een extraatje...
Precies. Wel is het zo dat WO'ers vaker genoodzaakt zijn om op kamers te gaan omdat de reisafstand te groot is. Dat dit straks bijna niet meer te betalen is begrijp ik best, maar zoals Paddy ook al aangeeft heeft een WO'er een grotere kans op een goedbetaalde baan, en zal die lening dus niet zo'n groot probleem vormen.quote:Op donderdag 15 juli 2010 10:50 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Het is een enorm verwerpelijk idee, omdat daarmee het verschil tussen klassen in de samenleving alleen maar vergroot wordt. Daarnaast blijkt dat geld geven aan studenten helemaal niet opgevat wordt als een extra voorrecht/luxe/stimulans om goed te studeren. Dit blijkt alleen maar het geval te zijn als studenten opeens zelf verantwoordelijk worden voor hun financien.
Je moet er mijns inziens voor waken dat goede opleidingen straks alleen maar betaalbaar zijn voor studenten met rijke ouders. Ook Jan de stratenmaker (of hoe hij ook genoemd werd eerder in deze topic) kan een kind hebben met een hoog IQ, dus ook dat kind moet de mogelijkheden hebben zich optimaal te ontwikkelen. Verschil in opleidingsniveau mag er zeker zijn, in klasse ook, maar het juiste niveau van onderwijs moet voor iedereen toereikend zijn in mijn ogen.quote:Op donderdag 15 juli 2010 11:11 schreef speknek het volgende:
Het verschil tussen klassen in de samenleving mag best weer een beetje vergroot worden, als je ziet dat ze bij het journaal bij ingewikkelde kwesties nu al liever 'de mening van het volk' peilen, dan van iemand die er verstand van heeft. Tegenwoordig is ergens verstand van hebben een diskwalificatie, want hun praten niet over wat wij denken. Een egalitaire samenleving is er eentje waarbij iedereen geesteszwak is. Het enige waar je voor moet zorgen is dat mobiliteit tussen klassen mogelijk blijft.
Ooit aan gedacht dat er geen beleidsmaker of verantwoordelijke is die ook maar een kut geeft om de mening van jan met pet? En met reden.. Je moet flink wat kunnen willen mensen je serieus nemen of waarde hechten aan je opvattingen.quote:Op donderdag 15 juli 2010 11:11 schreef speknek het volgende:
Het verschil tussen klassen in de samenleving mag best weer een beetje vergroot worden, als je ziet dat ze bij het journaal bij ingewikkelde kwesties nu al liever 'de mening van het volk' peilen, dan van iemand die er verstand van heeft. Tegenwoordig is ergens verstand van hebben een diskwalificatie, want hun praten niet over wat wij denken. Een egalitaire samenleving is er eentje waarbij iedereen geesteszwak is. Het enige waar je voor moet zorgen is dat mobiliteit tussen klassen mogelijk blijft.
Proost!quote:Op donderdag 15 juli 2010 12:29 schreef Athlon64x het volgende:
uitkeringen afschafen studie financiering omhoog school moet je werk uitkering mensen doen niks
Het feit dat ze jan met de pet vragen is juist omdat de verschillen in de samenleving zo groot zijn geworden, en de jan-met-de-pet mening dus niet meer overeenkomt met die van een expert. Sterker nog, dat de partijen onderling helemaal vervreemd van elkaar zijn geworden.quote:Op donderdag 15 juli 2010 11:11 schreef speknek het volgende:
Het verschil tussen klassen in de samenleving mag best weer een beetje vergroot worden, als je ziet dat ze bij het journaal bij ingewikkelde kwesties nu al liever 'de mening van het volk' peilen, dan van iemand die er verstand van heeft. Tegenwoordig is ergens verstand van hebben een diskwalificatie, want hun praten niet over wat wij denken. Een egalitaire samenleving is er eentje waarbij iedereen geesteszwak is. Het enige waar je voor moet zorgen is dat mobiliteit tussen klassen mogelijk blijft.
Die 50% wordt niet behaald door het bestaan van de studiefinanciering, er blijkt dus dat alleen de leenvoorzieningen al toereikend zijn om de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor alle lagen van de bevolking net zo groot te houden. Talentbeurzen zijn inderdaad goede leenvoorzieningen.quote:Op donderdag 15 juli 2010 17:08 schreef ShadyLane het volgende:
Eerst moeten er zoveel mogelijk mensen gaan studeren en wordt er een kabinetsdoelstelling geformuleerd van 50% hogeropgeleiden, vervolgens vinden we het ineens toch wel een beetje duur, dat al die studenten collegezalen bevolken, apparatuur gebruiken, docenten nodig hebben en stufi moeten.
Make up your mind, zou ik zeggen.
Als ik paars-plus was schafte ik inderdaad de stufi in zijn huidige vorm af, want massa's mensen allemaal een schijntje geven lijkt me niet het toppunt van zinnigheid. Maar ik stelde daarbij dan wel substantiele talentenbeurzen in.
Hoge aanwezigheid zegt natuurlijk helemaal niets. Als je alles snapt er prima cijfer haalt hoef je niet naar school om daar uren lang naar incompetente mensne te luisten. Ik sta gem een 7 (ja niet hoog, maar wel voldoendequote:Op donderdag 15 juli 2010 10:56 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Als daarnaast mijn idee m.b.t. korting op de lening bij goede prestaties en hoge aanwezigheid doorgevoerd wordt, is het terugbetalen helemaal peanuts.
Dit geeft alleen maar aan dat jouw opleiding ondermaats is, en dat je zelf niet het maximale uit jezelf haalt. Eigen keus natuurlijk, maar afschaffen van 'gratis geld' kan mensen wel extra motivatie geven om dat wel te doen. Je bent een prachtig voorbeeld van iemand dat aangeeft dat het huidige systeem te kort schiet.quote:Op vrijdag 16 juli 2010 12:20 schreef fs180 het volgende:
[..]
Hoge aanwezigheid zegt natuurlijk helemaal niets. Als je alles snapt er prima cijfer haalt hoef je niet naar school om daar uren lang naar incompetente mensne te luisten. Ik sta gem een 7 (ja niet hoog, maar wel voldoende) en ben weken niet op school geweest
Zoals ik al eerder heb aangegeven, zijn scholieren/studenten die wegblijven uit de les mede een oorzaak van de relatief hoge uitval binnen het MBO, en in mindere mate ook het HBO. Scholieren/studenten die hun opleiding niet afmaken, kosten de staat bergen met geld.quote:Op vrijdag 16 juli 2010 12:20 schreef fs180 het volgende:
[..]
Hoge aanwezigheid zegt natuurlijk helemaal niets. Als je alles snapt er prima cijfer haalt hoef je niet naar school om daar uren lang naar incompetente mensne te luisten. Ik sta gem een 7 (ja niet hoog, maar wel voldoende) en ben weken niet op school geweest
Ook dat kind van Jan kan studeren, alleen blijft die zitten met een lening.quote:Op donderdag 15 juli 2010 11:35 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Je moet er mijns inziens voor waken dat goede opleidingen straks alleen maar betaalbaar zijn voor studenten met rijke ouders. Ook Jan de stratenmaker (of hoe hij ook genoemd werd eerder in deze topic) kan een kind hebben met een hoog IQ, dus ook dat kind moet de mogelijkheden hebben zich optimaal te ontwikkelen.
Neem aan dat het juiste niveau van onderwijs al voor iedereen toereikend is. En bereikbaar blijft dat ook. Het kost alleen wat. Nu ook al.quote:Verschil in opleidingsniveau mag er zeker zijn, in klasse ook, maar het juiste niveau van onderwijs moet voor iedereen toereikend zijn in mijn ogen.
Uitkering afschaffen, studiefinanciering afschaffen en alle andere extra'tjes ook afschaffen. Ik ben voor het Amerikaanse systeem waar je , wanneer je goed presteert alles kunt veroorloven en waar de zwakken vanzelf uitsterven. Hard ik weet het, maar ik ben ook een lul.quote:Op donderdag 15 juli 2010 12:29 schreef Athlon64x het volgende:
uitkeringen afschafen studie financiering omhoog school moet je werk uitkering mensen doen niks
Niet alle rijke ouders doen dit hoor.quote:Op vrijdag 16 juli 2010 12:27 schreef Gia het volgende:
[..]
Ook dat kind van Jan kan studeren, alleen blijft die zitten met een lening.
Dat onderscheid is er nu toch ook al!! Rijke papa's kopen tijdelijk een pand in de plaats waar de uni staat, zodat kindlief gratis woont en nog inkomsten kan verkrijgen door het pand deels te verhuren aan medestudenten. Is de studie klaar, dan kan papa het pand weer verkopen.
Ook hoeven kinderen van rijke ouders nu geen extra lening aan te vragen. Pa betaalt dat allemaal wel.
Dus, die blijven nu niet zitten met een studieschuld. Terwijl dat voor dat kind van Jan wel zo is.
Oftewel, zoveel verandert er niet. Rijke mensen kunnen nu eenmaal meer dan arme mensen.
[..]
Ik hoop dat je gelijk hebt, maar het zou mij niets verbazen als er straks studenten zijn die niet voor de universiteit van hun keuze zouden gaan omdat deze te ver van het ouderlijke huis is, en misschien zelfs wel uitwijken naar het HBO (want bereisbaar).quote:Neem aan dat het juiste niveau van onderwijs al voor iedereen toereikend is. En bereikbaar blijft dat ook. Het kost alleen wat. Nu ook al.
Dus?quote:Op vrijdag 16 juli 2010 12:38 schreef BasementDweller het volgende:
In de VS ben je al snel $40k kwijt aan 4 jaar studeren, terwijl je hier eerder rond de ¤20k zit, en als je daar de stufi vanaf trekt nog maar ¤8k.
http://en.wikipedia.org/wiki/Education_in_the_United_States#Cost
En als je op een private university zit, waar het niveau ook beter is, dan betaal je je helemaal scheel. $15k-$50k aan tuition fees per jaar is normaal.
Klopt, enige stimulans om mijn best te doen ontbreekt natuurlijk, ben ook wel beetje op zoek naar iets met meer uitdaging. Maar er zitten er ook die gewoon kei en keihard moeten leren om het te halen. Die zijn nu gewoon extra tijd kwijt omdat ze moeten werken. Imo moet iemand zich volledig op het studeren kunnne richten, alleen dan heeft echt iedereen een goede kans op een opleiding. En hboers moeten natuurlijk omhoog kunnne werken naar wo zonder hier zelf voor op te moeten draaien.quote:Op vrijdag 16 juli 2010 12:25 schreef Grumpey het volgende:
[..]
Dit geeft alleen maar aan dat jouw opleiding ondermaats is, en dat je zelf niet het maximale uit jezelf haalt. Eigen keus natuurlijk, maar afschaffen van 'gratis geld' kan mensen wel extra motivatie geven om dat wel te doen. Je bent een prachtig voorbeeld van iemand dat aangeeft dat het huidige systeem te kort schiet.
Dat komt natuurlijk door twee grote factoren: 1) mbo is het laagste, en wordt dus een soort stoffig hoekje onder mat, waar je iedereen in stopt de hoger niet haalt. 2) mbo is op praktijk gericht, weinig tot geen zelfstudie; colleges vormen is dan de manierop iets op te steken. Bij wo kun je het veroorloven niet naar het college te gaan maar het boek te pakken.quote:Op vrijdag 16 juli 2010 12:27 schreef TheSilentEnigma het volgende:
[..]
Zoals ik al eerder heb aangegeven, zijn scholieren/studenten die wegblijven uit de les mede een oorzaak van de relatief hoge uitval binnen het MBO, en in mindere mate ook het HBO. Scholieren/studenten die hun opleiding niet afmaken, kosten de staat bergen met geld.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |