Dit
NRC artikel geeft net wat meer info.
quote:
Politie discrimineert in personeelsadvertentie
Rotterdam, 15 juni. De politie heeft in een personeelsadvertentie een functie ,,exclusief opengesteld voor vrouwelijke kandidaten en kandidaten met een allochtone achtergrond". Blanke mannen, kortom, hoeven niet te solliciteren. Dat mag niet van de wet, zegt de Commissie Gelijke Behandeling.Archief - Politie is laks met vrouwen en allochtonen
In de advertentie, van afgelopen zaterdag, schrijft de politie dat ze streeft ,,naar meer diversiteit in haar top-functies". Dat wordt als reden aangedragen voor de exclusieve zoektocht naar vrouwelijke en/of allochtone kandidaten. Het gaat om de functie ‘Divisiechef Beheersondersteuning Drenthe, Fryslan en Groningen’, 80.000 euro, 36 uur.
Vacatures mogen nooit expliciet een bepaalde groep uitsluiten, zegt B. Bos, woordvoerder van de Commissie Gelijke Behandeling. „Je mag wél bij gelijke geschiktheid voorkeur geven aan een vrouw of een allochtoon. Zo hoort het in de advertentie te staan en dan mag eerst iedereen op de functie solliciteren.” Anders, zegt Bos, kan het goed zijn dat de beste kandidaat niet eens wordt gezien, omdat hij toevallig een blanke man is.
Uitzondering
Achtergrond van deze uitzondering op de Wet gelijke behandeling is dat veel organisaties beschikken over ‘geschikte’ vrouwen en allochtonen, maar hen toch niet op hooggeplaatste functies weten te krijgen. Ze solliciteren niet of solliciteren wel en krijgen de baan niet, omdat de sollicitatiecommissie een man geschikter vindt. „Om de structurele achterstand van vrouwen en allochtonen te bestrijden, mag je dus een voorkeur voor hen uitspreken, bij gelijke geschiktheid”, onderstreept Bos. Dat heet voorkeursbeleid.
Een voorkeursbehandeling, zelfs een genuanceerde, mag volgens de wet niet worden toegepast „enkel met de bedoeling om een meer divers of evenwichtiger personeelsbestand te verkrijgen”. Expliciet bepaalde groepen uitsluiten voor een vacature mag al helemaal niet. Het mag alleen als het gaat om een beperkt aantal ‘genderspecifieke’ functies, zoals zedenrechercheur.
De politie heeft het lastig met diversiteit. Vorig jaar bleek uit het onderzoek Diversiteit bij de politie van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid dat de helft van de politiekorpsen „te weinig” deed om meer vrouwen en allochtonen te werven, aan het werk te houden en in de leiding op te nemen.
Ter Horst
Oud-minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken, PvdA) riep de korpsen op om er werk van te maken. Zelf weigerde ze een blanke man voor te dragen als nieuwe korpschef voor de regiopolitie Zuid-Holland-Zuid. Later werd hij toch benoemd. Het korps in Zeeland kreeg acht maanden geleden een vrouwelijke korpschef, nadat een andere vrouw, die als enige was voorgedragen, door de korpsbeheerder was afgewezen.
Dit is de eerste keer dat het korps expliciet witte mannen uitsluit, zegt woordvoerder Pieter Boomsma van de politie Groningen desgevraagd. „Dat hebben we zo afgesproken om op alle niveaus specifieke mensen te krijgen”. Dit is dus het nieuwe wervingsbeleid? „We hebben dit afgesproken tot aan de minister.”
Er wordt dus niet gezocht naar de beste kandidaat, maar naar de niet blanke kandidaat.