Leuk idee!quote:Op dinsdag 8 juni 2010 10:22 schreef Holy_Goat het volgende:
Hoi
Ok, het is eigenlijk een forum voor klussen in en om het huis, maar voor in de groente tuin kan het vast ook wel.
Wat is er aan het handje?
Mijn vader heeft een 1000L watertank op de tuin. Normaal wordt die gevuld door regenwater, want de kas heeft de regenafvoer richting de watertank. De tank staat iets verhoogd, 50 cm ongeveer, boven de grond.
[ afbeelding ]
Nu heeft ie een druppel installatie voor de planten in die kas, maar die heeft een debiet van ongeveer 5 liter per uur. Dus na een dag of 8 geen regen zit er geen water meer in de tank en moet ie weer water pompen uit de water put, waterdiepte ten opzichte van grondniveau -1m. Sterker nog, vaak zit de tank bij lange na niet vol want zo veel regent het nu ook weer niet dus is ie nog eerder leeg.
Nu had ik het idee: zet die watertank 1,5 meter hoger, en laat em vullen door een pompje met klein debiet vanuit de waterput, liefst op zonne energie. Wind staat er bijna niet, dus is geen optie. Het gaat vooral om de zomerperiode, dus zon is er genoeg. Nu is een beetje de vraag hoe ik dit alles ongeveer wil aanpakken, heb niet zo veel verstand van elektronica, al weet ik wel zeker dat ik iets moois in elkaar zou willen draaien. Ik zou graag iemand een kleine controle laten doen op wat basale aannames/berekeningen, en misschien heeft iemand ook wel tips. Ben ook benieuwd wat het ongeveer zal gaan kosten, ik beschik overigens over een grote werkplaats waar ik ook metaal kan bewerken, maar standard parts is beter.
De buurman moestuin houder heeft overigens een andere oplossing, een lawaaiige stinkende aggregaat waar niemand blij mee is behalve de buurman. Die staat dus wel relaxed te sproeien af en toe, maar iedereen heeft er last van. Dit is dus geen optie.
iemand een leuk inzicht?
quote:Op dinsdag 8 juni 2010 10:43 schreef Holy_Goat het volgende:
vijverpompen hebben trouwens allemaal zo'n beetje een centrifugaalpomp. Dat is ook niet zo verwonderlijk natuurlijk gezien de flow in een vijver, die wil je niet laten schokken. Daarbij hebben ze een lekker hoog debiet, zelfs een 2watt zonne vijverpompje zit zo al op 400 L/uur zie ik zo. Alleen is, zoals uiteraard te verwachten bij centrifugaalpompen, de opvoerdruk erg laag. 0,8 meter, en bij duurdere modellen (8w) zo'n 2 meter, met dan wel weer een debiet van zo'n 1400 Liter per uur. Maarja, dat debiet is veel te hoog aangezien de put zich denk ik niet eens zo snel weer kan herstellen qua waterniveau, en de opvoerdruk is sowieso veel te laag.
goed punt. Of beter uiteraard: pomp uitschakelen als ie vol zitquote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:25 schreef Ou-Tannu het volgende:
[..]
je kan ook een deel van t water wat de pomp verzet ( 1400L/h ) gewoon terug laten lopen in de put?
zodat er bv maar 400L/h in je tank terecht komt
overloop van de tank terug leiden naar de put..quote:Op dinsdag 8 juni 2010 11:32 schreef Holy_Goat het volgende:
[..]
goed punt. Of beter uiteraard: pomp uitschakelen als ie vol zit
maar dan nog.... opvoerhoogte blijft 5m...... :S
Kan natuurlijk ook wel een lage tank en een hoge tank neerzetten en dan als 2 traps,
maar dat is denk ik niet erg efficient.
weide bron pompen zijn overigens niet echt een optie lijkt me. mán wat zijn die duur. En groot!
is ook een idee. Maar, das bij elkaar al wel een redelijk duur projectje aan het worden dan. 250 euro voor het zonnepaneel van behoorlijk wattage, dan nog randapparatuur, en niet te vergeten de pomp. Voordeel is wel dat je er misschien gelijk een sproeisysteem aan kan hangen met zo een voltage / wattage.quote:Op dinsdag 8 juni 2010 13:16 schreef HaerdenC het volgende:
zonnepaneel van 165 watt (250 euro ongeveer) -> omvormer om auto accu te laden -> auto accu naar omvormer die je kan krijgen in de betere auto zaak (12 Volt DC naar 220 volt AC) daar hang je dan gewoon een dompelpomp aan
hang er dan een 12v dc pomp aanquote:Op dinsdag 8 juni 2010 13:16 schreef HaerdenC het volgende:
zonnepaneel van 165 watt (250 euro ongeveer) -> omvormer om auto accu te laden -> auto accu naar omvormer die je kan krijgen in de betere auto zaak (12 Volt DC naar 220 volt AC) daar hang je dan gewoon een dompelpomp aan
dr zal wel iets tussen moeten ja.. anders trekt je zonnepaneel bij minder goed weer je accu leegquote:Op dinsdag 8 juni 2010 15:40 schreef Holy_Goat het volgende:
is een omvormer of ander tussenliggend apparaat altijd nodig om een accu te laden vanaf een zonnepaneel?
en dan heb je een paar dagen waar je teweinig zon hebt? en toch je water gebruikt?quote:Op dinsdag 8 juni 2010 18:29 schreef Holy_Goat het volgende:
wat als ik er nou helemaal geen accu bij doe?
Gewoon zonnepaneel, en bij genoeg zon gaat de pomp aan, tenzij het vat vol zit.
Kan een zonnepaneel zomaar ontkoppelt worden als ie in de zon staat?
leuke optie dat ding! Opvoerhoogte zelfs 30m, maar aanzuighoogte 3mquote:Op woensdag 9 juni 2010 08:00 schreef Ra-z het volgende:
een opzetpomp als deze [ afbeelding ]
heeft een opvoerhoogte van 3m en kan heel wat liter per uur doen btw.cheap ass accuboor erop. een laadcircuitje om de accu op te laden met een zonnepaneel en een circuitje om de boor aan te zetten op bepaalde tijden en je kan voor een paar tientjes klaar zijn.
elec vlotterttje en 7ah accu (die opgeladen word door de zon) en klaarquote:Op dinsdag 8 juni 2010 22:34 schreef densmee het volgende:
ruitensproeier pompje van de VAG halen.
pompt makkelijk 10 liter per uur met een redelijke druk.
en is op 12 volt. en kost iets van 11 euro
[ afbeelding ]
leg eens wat duidelijker uit?quote:Op woensdag 9 juni 2010 10:09 schreef T42 het volgende:
[..]
elec vlotterttje en 7ah accu (die opgeladen word door de zon) en klaar
tevens tvp voor een zonne pomp op me zwembad
Kan een ruitensproeier pompje dat wel aan? Zo'n pompje is ontworpen om zo af en toe max een minuut te pompen per keer, ik vraag me af hoe lang hij het vol kan houden als hij steeds een uurtje bezig is om het vat vol te makenquote:Op dinsdag 8 juni 2010 22:34 schreef densmee het volgende:
ruitensproeier pompje van de VAG halen.
pompt makkelijk 10 liter per uur met een redelijke druk.
en is op 12 volt. en kost iets van 11 euro
[ afbeelding ]
zal ik vanaaf doenquote:
in een auto heeft hij heelveel tegen druk dat is er nu niet dat scheelt ookquote:Op woensdag 9 juni 2010 11:48 schreef exlurker het volgende:
[..]
Kan een ruitensproeier pompje dat wel aan? Zo'n pompje is ontworpen om zo af en toe max een minuut te pompen per keer, ik vraag me af hoe lang hij het vol kan houden als hij steeds een uurtje bezig is om het vat vol te maken
is dat er nu niet? toch 5 meter opvoer. en plusmin 10 m slangquote:Op woensdag 9 juni 2010 11:50 schreef T42 het volgende:
[..]
zal ik vanaaf doen
[..]
in een auto heeft hij heelveel tegen druk dat is er nu niet dat scheelt ook
in een auto zit er een sproeikopje opquote:Op woensdag 9 juni 2010 11:56 schreef Holy_Goat het volgende:
[..]
is dat er nu niet? toch 5 meter opvoer. en plusmin 10 m slang
45w is niet zo veel hoor. Bij 12 V is het maar 3,75 A maxquote:Op woensdag 9 juni 2010 15:03 schreef Holy_Goat het volgende:
545 euro.... few! beetje aan de dure kant helaas... 45 watt is ook overkill voor me
beetje zonnepaneel is duur.quote:Op woensdag 9 juni 2010 15:03 schreef Holy_Goat het volgende:
545 euro.... few! beetje aan de dure kant helaas... 45 watt is ook overkill voor me
wij gebruiken die pompjes om round up te spuiten.quote:Op woensdag 9 juni 2010 12:53 schreef Holy_Goat het volgende:
na wat research bij de fabirkant van dit type ruitensproeier pompjes: ze zijn niet bedoeld voor een duur van 5 min of langer achter elkaar.
dat is inderdaad de normale prijs voor panelen hoorquote:Op donderdag 10 juni 2010 20:21 schreef gateway het volgende:
zag bij obelink een zonnepaneeltje die een accu oplaadt, was niet eens zo heel duur.....
staat erg weinig info bij
De accu lader (regelaar) zit er dan al bij? En wat als er een tijdje geen gebruik wordt gemaakt van het geheel, en de accu is vol, verbrandt het zonnepaneel dan ook of let de regelaar daar op?quote:Op donderdag 10 juni 2010 20:46 schreef HaerdenC het volgende:
[..]
dat is inderdaad de normale prijs voor panelen hoor
je betaald ongeveer 1.7 euro per watt als je aankoopt in hongkong voor normale huis panelen van 160 - 240 watt ... in die kosten moet je kijken naar de cellen en de omkaderingde omkadering is een vaste kost zeg maar dus dit ziet er een heel redelijke prijs uit inderdaad. Zeker omdat de accu lader er ook bij zit!
denk dat ie dus ex laadmodule isquote:Specificaties: Ook bij Obelink laadmodules en dakdoorvoer verkrijgbaar
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |