Ik ben net in een hevige discussie beland over de zin/onzin van afstand houden vooraleer je een auto die voor je rijd gaat inhalen. Mijn mening is dat afstand houden nut heeft, omdat je al kan beginnen versnellen wanneer de tegenligger nog niet gepasseerd is. Deze mening deelde de rest van de groep echter niet. Gewone argumenten zoals websites waarop de uitleg staat accepteren ze niet (bijvoorbeeld
http://www.luiemotorfiets.nl/tips/inhalen/) want het is volgens hun een heel verschil of het nu over een motor of auto gaat.
Ik heb dus een poging gewaagd om dit wetenschappelijk aan te tonen dmv dit in een grafiek of schema te gieten, maar dat lukt me niet zo aardig. Ongeacht over welk soort voertuig het dan ook gaat (desnoods wandelende schapen die ineens gaan rennen

). Ik hoop dat er iemand met voldoende fysica/wiskunde kennis kan helpen om onderstaande situatie's uit te rekenen.
----
Tot nu toe had ik de volgende situatie geschetst; Je voorligger (X) rijd 50km/u, de tegenligger (Y) 70km/u. De situatie begint met een onderlinge afstand tussen X en Y van 100m. Voor jezelf (Z) neem je voor de berekening 10 of 30m verschil. Voor het gemak gaan we er vanuit dat je auto continu met 10km/u (2,77m/sec) per seconde kan versnellen (onrealistisch dat dit een constante versnelling is, maar goed). De wettelijke snelheidslimieten laten we ook even buiten beschouwing, zodat we dit meer op fysica kunnen toespitsen ipv wetgeving.
Nog even een paar aannames: In beide situatie's begint Z met een snelheid gelijk aan zijn voorligger, dus 50km/u (13,88m/sec). Laten we er vanuit gaan dat Z zich op 5 meter achter en 5 meter voor X op het linker rijvak begeeft, en dat de lengte van X 5 meter is.
Algemeen:
X legt 13,88m/sec af, Y 19,44m/sec. X en Y zullen elkaar dus na 3 seconden kruisen (X heeft dan 41,66m afgelegd, Y 58,33m).
Situatie 1: Z heeft 10 meter afstand tov X
Z heeft in deze situatie 5 meter om te kunnen versnellen. Hij kan dus beginnen versnellen wanneer Y op ??m afstand is. Hij heeft dus ?? seconden om te versnellen alvorens naar links te gaan. Zijn snelheid bedraagt op het moment van naar links begeven dan ??km/u (??m/sec). De totale tijd op het linker rijvak bedraagt ?? seconden.
Situatie 2: Z heeft 30 meter afstand tov X
Z heeft in deze situatie 25 meter om te kunnen versnellen. Hij kan dus beginnen versnellen wanneer Y op ??m afstand is. Hij heeft dus ?? seconden om te versnellen alvorens naar links te gaan. Zijn snelheid bedraagt op het moment van naar links begeven dan ??km/u (??m/sec). De totale tijd op het linker rijvak bedraagt ?? seconden.
----
Enkele handvaten om de berekeningen te doen zijn ook al meer dan welkom!