Onder toeziend oog van de Nederlandse topscheidsrechter Charles Corver torpedeert op het WK 1982 de Duitse doelman Toni Schumacher zijn Franse opponent Patrick Battiston. Met de knie vooruit schopt hij de Franse verdediger uit de halve finale Duitsland – Frankrijk. Een Frans voetbaltrauma is geboren, want door Schumacher halen de Duitsers uiteindelijk na strafschoppen de finale.
Toni Schumacher wordt de held in de penaltyserie. Na afloop wijzen de Fransen de Nederlandse scheidsrechter Charles Corver als schuldige aan omdat hij de Duitse keeper niet van het veld heeft gestuurd na zijn bikkelharde overtreding op Patrick Battiston. Maar net als de meeste toeschouwers en televisiekijkers heeft Corver de beruchte botsing niet goed gezien. Pas in de dagen erna wordt de ware impact duidelijk. Maar dan is het al te laat. Voor de Fransen en voor Corver.
Een reconstructie met Toni Schumacher, Patrick Battiston, Michel Platini en Charles Corver.
Willi Lippens; 6 juni 22.00 uur NED 1Begin jaren zeventig is Willi Lippens één van de beste voetballers van de Duitse Bundesliga. Vanwege zijn waggelende manier van lopen krijgt hij de bijnaam ‘Ente’: eend.
Lippens is geboren en getogen in West-Duitsland, maar hij heeft een Nederlands paspoort. De Duitse bondscoach Helmut Schön wil hem selecteren voor zijn Mannschaft. Als Willi zich laat naturaliseren tot Duitser ligt een glansrijke interlandcarrière in het verschiet. Maar de vader van Willi Lippens verbiedt dat zijn zoon. Lippens senior is tijdens de Tweede Wereldoorlog mishandeld door de nazi’s.
In het seizoen 1970–1971 wil Ajax hem van Rot Weiss Essen kopen en wordt hij geselecteerd voor het Nederlands Elftal. Hij speelt één interland, in de Kuip tegen Luxemburg. Hoewel hij scoort, blijft dit zijn eerste en laatste interland. De spelers, onder aanvoering van Rinus Israel en Wim van Hanegem, pesten de Duitssprekende Nederlander uit de selectie. Israël: “We hadden in die tijd niet zo veel op met Duitsland”.
Het Nederlands elftal begint aan een internationale opmars, die eindigt op 7 juli 1974 in het Olympisch Stadion van München. De WK-finale gaat verloren tegen West–Duitsland. Willi Lippens vindt dat hij daar had kunnen spelen. Voor Duitsland en voor Nederland, maar hij zit op Mallorca, waar hij uit frustratie geen televisie kijkt.
Zesendertig jaar later blikt Willi Lippens in Andere Tijden Sport terug. Met pijn in het hart zegt hij: “Ik weet het zeker, ik had Nederland wereldkampioen gemaakt”.
Naast Willi Lippens en zijn vrouw komen in deze aflevering onder meer aan het woord: Rinus Israël, destijds aanvoerder van het Nederlands Elftal en Wolfgang Overath, middenvelder van de Duitse Weltmeister in 1974.
Eerwraak Oranje; 10 juni 21.15 uur NED 1De meest zwarte bladzijde in de recente voetbalgeschiedenis van Oranje had plaats in Engeland tijdens het EK van 1996. Alles ging mis in het ruziënde team van coach Guus Hiddink. Het ging om geld en bij Ajax achtergestelde Surinaamse spelers. Dieptepunt was dat Edgar Davids naar huis werd gestuurd omdat hij in de buitenlandse pers de coach had beschuldigd van vriendjespolitiek met de blanke spelers.
Twee jaar later, op het WK van 1998 in Frankrijk, speelt Oranje bijna de finale. Met Edgar Davids als de grote roerganger. Pas na strafschoppen verliest de vriendenclub van Brazilië. Het is dezelfde coach en dezelfde spelersgroep die in 1996 voor een blamage zorgde, die het land nu in euforie brengt. Alles lukt en iedereen is blij.
Van total-loss tot glanzende bolide. Hoe heeft Guus Hiddink de failliete boedel van 1996 weten om te toveren tot een winstgevend bedrijf? En welke meesterzet deed hij om Davids weer bij de groep te krijgen?
Dennis Bergkamp, Guus Hiddink, Edgar Davids, Frank de Boer, Phillip Cocu en Patrick Kluivert praten openhartig over de eerwraak van Oranje op het WK van 1998 in Frankrijk.
De hond Pickles; 4 juli 22.00 uur NED 1Het WK van 1966 is veel meer dan de bal die in de finale Engeland–Duitsland via de onderkant van de lat al dan niet doel heeft getroffen. In Engeland speelde in 1966 een heel ander verhaal.
De gouden wereldbeker, de Jules Rimet trofee, wordt gestolen op een postzegelbeurs, kort voordat het WK begint. Engeland is in rep en roer. Een schande voor de natie dreigt. Maar gelukkig is er de pientere hond Pickles die tijdens een wandeling door het park onder wat bladeren snuffelt en de gestolen beker terugvindt. Maar dat is lang niet alles.
Tom Egbers op zoek naar de absurde feiten rond de gestolen wereldcup van 1966.
Andere Tijden Sport is een samenwerking tussen de tv-programma's Andere Tijden en Studio Sport. Onder leiding van Tom Egbers worden belangwekkende of vergeten onderwerpen uit de Nederlandse sportgeschiedenis behandeld. De uitzendingen komen vanuit het Olympisch Stadion, icoon van de Nederlandse sport. Het programma is een variant op het NPS-programma Andere Tijden, dat in 2001 met de Nipkow-schijf werd bekroond.
Vanavond om 21.20 de eerste uitzending op NED-1
Ik noem een Tony van Heemschut,een Loeki Knol,een Brammetje Biesterveld en natuurlijk een Japie Stobbe !