dit soort dingen maken we hier in Amsterdam vaker mee;
Zo op het eerste gezicht klinkt het alsof je buurvrouw mogelijk psychotisch is, zichzelf verwaarloost of een ernstige lichamelijke aandoening heeft en mogelijk delirant.
Zaak is haar in contact te brengen met de hulpverlening. De huisarts is een goede stap geweest, die kent de kanalen die bewandeld moeten worden goed. Je zorgen uit spreken naar haar en in gesprek gaan, kan misschien ook eea opleveren. Dan hoef je nog niet meteen te zeggen dat je mensen hebt ingeschakeld.
Indien ze zorgt weigert en ze is er lichamelijk erg slecht aan toe, dan kan ze volgens de WGBO ook tegen haar zin in worden opgenomen in een ziekenhuis, maar dan moet ze wel er erg slecht aan toe zijn.
Als er een psychiatrische stoornis is, dan kan ze, indien ze opname of behandeling weigert worden opgenomen met een rechtelijke machtiging. In dat geval moet de crisisdienst haar ook een keer gezien hebben. Dit zijn allerlei zaken die de huisarts ook weet.
Daarnaast kan het zinvol zijn de buurtregisseur van politie te bellen. die ken probleemgevallen in de buurt vaak goed en kan de GGD bellen. De GGD van grote steden heeft een speciaal team voor dit soort gevallen. Die kunnen aan bemoeizorg doen, en kijken wat er nodig is. Mocht je er met de huisarts niet uitkomen, dan is dat ook nog een idee.
Als je denkt aan acuut levensbedreigend gevaar, moet je de politie bellen. Die kunnen met haar in gesprek aan en of een ambulance bellen. Dat in dat geval het vertrouwen in jullie is verbroken is jammer, maar je handelt dan wel naar alles wat in je vermogen ligt. De verantwoordelijkheid deel je dan ook met de politie. Als zij haar verward vinden, kunnen ze haar onder artikel 2 van de politie wet meenemen naar het buro en laten beoordelen door de GGD of psychiatrie.
Succes