Ik geef met dit weer sochtends en savonds (en tussendoor als ik zie dat ze te droog worden) maar ook gewoon als er zon op de boom staat en ze leven nog steeds. Zolang je de bladeren of naalden maar niet nat maakt is er volgens mij niks aan de hand.quote:Op donderdag 8 juli 2010 16:56 schreef SiGNe het volgende:
Elke dag, aarde in elk geval vochtig houden en net zolang water geven tot het aan de onderkant van de pot er weer uitkomt.
Als het echt warm is geweest mag het soms wel 2 keer op een dag.
's middags nooit water geven, sowieso niet als de boom in de zon staat.
Het koude water op de warme wortels kan de wortels flink beschadigen, 's ochtends is het beste.
Het beste om te geven is overigens regenwater maar kraanwater kan natuurlijk ook.
Pas wat aan doen als het schadelijk lijkt te worden voor je boompje. Naaldbomen hebben schimmels nodig in de grond om voedingstoffen ed op te kunnen nemen uit de grond. Zeg maar een soort symbiose.quote:Op maandag 12 juli 2010 09:22 schreef boem-dikkie het volgende:
En hoe zit het met schimmels of zo? Ik zag gister dat er een laagje op de grond zat.. wat zou dit kunnen zijn en wat doe ik eventueel tegen?
Heb je m niet genoeg water gegeven dan? Ik geef de mijne s'ochtends en s'avonds mits de aarde nog nat genoeg is.quote:Op maandag 12 juli 2010 10:53 schreef davo1979 het volgende:
Mijn den heeft de warmte niet goed overleefd. Iemand anders nog problemen met de warmte gehad?
Vreemd. Toevallig zn aarde vervangen en er niets van de oude aarde bij gedaan?quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:58 schreef davo1979 het volgende:
Hij heeft al zijn naalden laten vallen. Nee elke dag check ik voor water. Ik denk wel dat hij het overleeft alleen dat hij nu dus zijn naalden kwijt is zal wel weer aangroeien gok ik zo.
Sowieso verliezen naaldbomen na een jaar of 3 hun naalden, als het goed is zijn er dan al vervangende naalden voor teruggekomen (de uitlopers)quote:Op woensdag 14 juli 2010 14:58 schreef davo1979 het volgende:
Hij heeft al zijn naalden laten vallen. Nee elke dag check ik voor water. Ik denk wel dat hij het overleeft alleen dat hij nu dus zijn naalden kwijt is zal wel weer aangroeien gok ik zo.
Dat doen ze toch geleidelijk ipv alles in 1x?quote:Op woensdag 14 juli 2010 17:57 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Sowieso verliezen naaldbomen na een jaar of 3 hun naalden, als het goed is zijn er dan al vervangende naalden voor teruggekomen (de uitlopers)
Teveel zon lijkt me idd een meer logische verklaring.quote:Het kan ook zijn dat ze teveel in de zon hebben gestaan 's middags, dan verbranden ze gewoon door de hitte van de zon.
Wat ook nog zou kunnen evt. is dat ie teveel mest heeft gekregen.
En zoals Outpost ook al aangeeft, het kan ook aan de schimmels liggen.
Leuk he zo een meer jaren plan.quote:Mijn bomen doen het gelukkig nog prima, sommigen beginnen zelfs aan de tweede ronde van uitlopers.![]()
De larix die ik al een paar jaar heb (had ik nog niet veel aan gedaan, alleen wortelsnoei) loopt echt prachtig uit, echt mooie laagjes.
Volgend jaar is ie denk ik klaar om voor het eerst geknipt en gebogen te worden.
Ik heb ze niet te hoog op mn stelling staan en met zulke regenbuien geef ik ze natuurlijk minder water. Met veel wind kijk ik wel vaker of ze water nodig hebben want dat droogt de kluit sneller uit.quote:Hoe hebben julie het trouwens afgelopen dagen gedaan met de stortvloed aan regen?
Ik had ze zondag mooi even van m'n balkonrand afgehaald ivm. de harde wind, zal dat vanavond ook doen aangezien ik niet wil dat ze van m'n balkon geblazen worden.
Zag hier in Zeist ook nog een gewone denneboom (2 naalden) die getroffen was door de bliksem.. ziet er prachtig uit maar als de bliksem in een bonsai slaat ontploft ie en heb je niks meer over![]()
Thx.quote:Outpost: Mooi landschap heb je voor je esdoorn gemaakt![]()
quote:Op maandag 24 mei 2010 07:11 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ik kan je een jeneverbes aanraden, erg makkelijke boom, gaat niet snel dood en het ziet er al heel snel uit als een mooie bonsai.
Ik ben zelf met zoeen begonnen: http://www.bonsaishop.nl/(...)akket-1/flypage.html
Voordeel is dat je er meteen genoeg bij krijgt om te beginnen, draad, aarde, pot en zelfs een schaar
Op die site zijn meer starterspakketten te vinden met andere boompjes.
Ik heb er zelf afgelopen donderdag ook weer het een en ander besteld, zal ik ook wel foto's van plaatsen.
Er komt oa. een Larix binnen, aarde en draad.
Spannend! Hou ons maar op de hoogte.quote:Op donderdag 22 juli 2010 13:04 schreef Fipotje het volgende:
Binnenkort eigen huisjeen ben bezig met de inrichting ervan. Ik wil al heel lang ook een Bonsai, dus ga er ook eentje aanschaffen ik zag de post van SiGNe op de 1ste pagina. Ga hier maar mee beginnen! Hopen dat het lukt haha. Heb er wel zin in
[..]
Ehm een ficus oid. Die groeit snel en is niet vorst hard.quote:Op donderdag 22 juli 2010 22:37 schreef Fipotje het volgende:
Ik las net dat http://www.bonsaishop.nl/(...)akket-1/flypage.html geen binnen plant is.
Mijn voorkeur gaat wel uit naar eentje die ik binnen kan houden.
Iemand tips voor een goede starters binnenplant ?
quote:Onder binnen bonsai verstaan we alle bomen die een tropisch of subtropisch klimaat verlangen. De bomen die ik heb gaan naar buiten als de buitentemperatuur ongeveer 15 graden constant bedraagt, voor de nacht temperatuur is dit ongeveer tien graden, dit is meestal in mei en zeker na de bekende ijsheiligen. De bomen gaan dan net als de buiten bonsai in een tijdsbestek van een week van overdag buiten en 's nachts weer binnen naar hun definitieve plaats in de tuin.Voor de binnen bonsai is het zeker niet goed om de nachttemperatuur te ver te laten dalen. De boom zal er niet aan doodgaan maar aangetaste bladeren door een te hoog en te snel temperatuursverschil zal het resultaat zijn. Bij de binnenbonsai heb je in tegenstelling tot de buiten bonsai enkele soorten die zowel binnen als buiten te houden zijn zij het met wat aangepaste regels. Eén van deze soorten is de Ulmus. Als je deze boom jaar in jaar uit binnen houdt krijg je een steeds zwakker wordende boom.Je zal zien als hij een seizoen buiten mag zijn hoe de kracht en de glans weer terugkeert.Als de temperatuur in de herfst 's nachts buiten in de richting van de acht graden, boven nul wel te verstaan, wordt het weer tijd om bij de binnen bonsai de omgekeerde oefening van afharden toe te passen van overdag buiten en 's nachts binnen. Spuit de boom voordat hij definitief naar binnen komt met een middel tegen ongewenste gasten de bij de boom willen overwinteren.
Mwa ik zou sowieso nooit een starters pakket kopen. Ga naar je tuincentrum, koop een bonsai boek, koop een leuke binnenstruik\boom (iig iets wat houten stammetjes\takken heeft) , Lees je even een beetje in in het boek en voilla. Zo een starters pakket is leuk maar geeft imo niet voldoende of de juiste info en een leuk boompje uit het tuincentrum is 9 van de 10 x veul goedkoper waardoor het niet erg is mocht ie dood gaan.quote:Op vrijdag 23 juli 2010 12:51 schreef Fipotje het volgende:
Oke thanks dus dit is dan wel een mooi starters pakketje http://www.bonsaishop.nl/(...)vifolia/flypage.html
Dat snap ik ik vind het all1 verstandiger om te beginnen met een boompje van een tuincentrum waar je maar een paar euro voor betaald dan meteen zo een starters pakket te kopen. Maar goed ieder zn eigen mening.quote:Op vrijdag 23 juli 2010 15:39 schreef SiGNe het volgende:
Voordeel van zo'n starterspakket is wel dat je meteen een goede pot, aarde en draad in huis hebt en je krijgt er ook een paar A4'tjes met instructies bij, qua totaalprijs scheelt het niet eens zo heel veel.
Ik kwam er bij mij overigens al vrij snel achter dat mijn binnenboomjes binnen niet overleefden.
Veel te droge lucht, maar zelfs een kaktus gaat bij mij binnen dood dus het kan ook aan mijzelf liggen.
Toen ik mijn boomjes (oa. Serissa Foutida) buiten zette gingen ze een stuk beter.
Helaas hebben ze afgelopen winter dan weer niet overleefd, -15°C was misschien toch iets te gortig voor loofboompjes, ik ben allang blij dat m'n naaldbomen het overleefd hebben.
Mijn esdoorns kwamen ook pas heel laat tot leven. Ook zitten er dode takjes aan maar goed ze hebben het wel overleeft.quote:Op zaterdag 24 juli 2010 23:55 schreef SiGNe het volgende:
Zou ook kunnen, ik weet alleen dat de knoppen van m'n esdoorns niet uitkwamen en dat m'n serrissa foutida wel blad had maar dat zag er heel dof uit en er kwam ook geen nieuw blad aan.
Inmiddels is ie al z'n blad verloren.
Ik heb nu ook weer een nieuw probleempje, rupsen op m'n larix en ze vinden de naalden heerlijk
Schade valt gelukkig wel mee maar toch..
En ze zijn ook best moeilijk te spotten want zijn net zo lang als een larixnaald en hebben precies dezelfde kleur.
Ze zijn alleen iets dikker dan een naald.
Goed opletten dus, is toch even wennen allemaal sinds m'n verhuizing, omgeving is net even anders.
Misschien dat dat ook nadelig voor die loofbomen is geweest, moeten opeens van een ochtendzon naar een avondzon wennen, maar geen idee of dat ook van invloed kan zijn.
Koop dan niets en wacht op de herfst! Dan zijn er genoeg zaden om een mooie bonsai van te maken!quote:Op zaterdag 31 juli 2010 01:13 schreef Harunobu het volgende:
Ik ben ook van plan om na het kweken van allerlei groenten ook eens wat interessante zaden te bestellen zodat dat over 30 jaar bonsai zijn. Maar het is nog geen herfst dus ik heb nog tijd. Plus ik kan ook nog wel wat uit de natuur halen. Ben alleen bang dat ik straks 100 bakjes ofzo heb.
Klinkt me allemaal erg ingewikkelt. Ik gooi zaden, die ik wil laten ontkiemen, gewoon boven op de aarde en dan ontkiemen ze 9 van de 10x wel. De zaden die het niet doen hebben pech. Het jaar erna probeer ik het gewoon opnieuw. Azalea's kan je trouwens ook makkelijk stekken. Gewoon groene topjes in de aarde steken en dan gaan ze vanzelf worteltjes maken.quote:Op vrijdag 13 augustus 2010 16:38 schreef Harunobu het volgende:
Oke, ik heb rhododendron zaden van de Amerikaanse Rhododendron society. Verder heb ik al 1 in Nederland/Belgie gekweekte azalea. Deze heeft veel kurume voorouders. In semptember komen 2 ofzo bij. Zowiezo en Satsuki en iets met eigenschappen die ik dan nog nodig heb. En dan volgend jaar gaan kruisen en de zaailingen van de ARS zaden uitselecteren. En dan ooit klonen voor bonsai. Nog een lange weg te gaan.
Heb al wel een suikeresdoorn stekje met wortelen en een eikplantje dat in de moestuin stond. Meer zaden komer er aan.
Ik zit er aan te denken om heel wat zaden, en dan de planten, binnen te houden. Zoek alleen nog naar een lamp-opstelling dat zowel te betalen is en niet 200 watt aan energie kost. Heb een mooie LED lamp gevonden, maar die zijn 70 euro. Maar die gaat wel extreem lang mee dus misschien is het dan alsnog goedkoper dan een spaarlamp met een beetje fatsoeklijk spectrum. Alleen dan heb ik er nog meer dan 1 nodig, denk ik. Plus een fan omdat anders de stammetjes heel zwak worden en ze dan uiteindelijk slecht naar buiten kunnen. En dan de temperatuur in de winter nog. De ruimte die ik wil gebruiken is niet verlicht.
Klopt. Ik heb all1 geen rhodo dus probeer ik een paar klonen uit. Of het lukken gaat weet ik niet Ik heb ze net apart in een potje gezet ipv in mn zaad\stek bak. Nou beginnen ze wel te groeien maar wortels ho maar.quote:Op zaterdag 14 augustus 2010 16:51 schreef Harunobu het volgende:
Klopt, maar dan heb je een kloon. Het mooie is dat je met zaden genetische variatie hebt. En bij rhododendrons is dat relatief veel, wat het interessant maakt.
Punt van de lampen is dat ik nu al zaden wil gaan groeien, en niet pas ergens in maart/april. Want verder schijnt het inderdaad redelijk simpel te zijn. Ik weet niet wat voor herfst we krijgen, maar ik weet niet zeker of deze zaden gewoon de hele winter binnen kunnen blijven. Idem voor de Cedrus libani die ik wil zaaien. En als ik daarna nog een batch wil gaan doen dan wordt dat al helemaal moeilijk.
Zo een lamp geeft toch ook extra warmte wat het ontkiemen bevoorderd?quote:Op zaterdag 14 augustus 2010 18:12 schreef SiGNe het volgende:
Een vriend van me kweekt zelfs wietplanten met LED lampen, wel zorgen dat je de juiste kleurtemperaturen hebt (UV,IR, groen)
Gaat perfect en met een lamp kan je ook perfect instellen hoeveel uur licht de plant moet krijgen.
In de groeiperiode 18 uur licht en als ze groot genoeg is 12 uur om 'r in bloei te krijgen.
Maar goed, dat geldt voor wiet, met bonsai zal je waarschijnlijk andere tijden moeten instellen.
Ik denk alleen dat zaden en zaailingen helemaal geen LED lampen nodig hebben, pas als ze wat groter zijn zal dat van invloed zijn.
Gewoon bij daglicht/kamerlicht zou ook moeten kunnen.
Dat is bij mij ook een utopie hoor maar ik probeer het ook op de natuurlijke manier. Al heb ik deze zomer zowaar wel wat boompjes bedraad.quote:Op zondag 22 augustus 2010 22:18 schreef Atreidez het volgende:
Nee, gewoon natuurlijk look.. Dit zal wel een utopie worden, maar gewoon recht ziet ie er ook mooi uit;
[ afbeelding ]
Maar voorlopig dus gewoon laten groeien.. Want dat bladverkleiningsprocess snap ik dus weinig van, maar als dat voorlopig nog niet aan de orde is dan maak ik me geen zorgen.
Dan moet je m eens proberen wat hoger in de pot te zetten. Dan kom je vanzelf de hoofd stam tegen. Als er dan wat wortels zichtbaar worden boeit niet want daardoor gaat ie er juist ouder uit zien.quote:Op zondag 22 augustus 2010 22:24 schreef boem-dikkie het volgende:
Mijn struikje (jeneverbes) is niet echt een boom met één centrale stam. Het is ondertussen al een mooie struik waar op zich wel het één en het ander aan gesnoeid kan worden, maar dan lijkt hij zo kaal, helemaal omdat er niet één centrale stam is die het een boom doet lijken! Dus ik heb hem tot nu toe maar gewoon als struik in mijn kamer.
Graag gedaan.quote:
Ligt per boom ook weer verschillend volgens mij. Ik spoel eens in de ±2 jaar de aarde van mn boompjes er helemaal af. Als er dan wat wortels kapot gaan boeit niet want dat is juist goed. Dan pot ik ze weer in 2\3 gezeefde potgrond met 1\3 zand wat goed nat is. Als je alles er af spoelt zie je de wortels ed zo goed dat je makkelijker kan zien wat je evt boven de grond wil hebben en welke kant je als "voorkant" wil hebben.quote:Op maandag 23 augustus 2010 02:47 schreef Harunobu het volgende:
Ooh en qua wortels. Volgens mij kun je als je de boom over een jaar of 2 jaar verpot kun je alle haarwortels van de penwortel afknippen. Penwortel zelf afknippen moet je niet doen omdat daar reservevoeding in zit. Dan gaan de andere wortels harder groeien. En dan als je de boom 2 jaar later weer verpoot de wortels goed uitsprijden zodat je aan de basis van de stam aan alle kanten mooie wortels krijgt.
Door het inkorten van de penwortel krijg je wel een betere stamvorming, juist omdat de overige wortels meer gaan groeien. zal de stam aan de basis breder worden.quote:Op maandag 23 augustus 2010 02:47 schreef Harunobu het volgende:
Ooh en qua wortels. Volgens mij kun je als je de boom over een jaar of 2 jaar verpot kun je alle haarwortels van de penwortel afknippen. Penwortel zelf afknippen moet je niet doen omdat daar reservevoeding in zit. Dan gaan de andere wortels harder groeien. En dan als je de boom 2 jaar later weer verpoot de wortels goed uitsprijden zodat je aan de basis van de stam aan alle kanten mooie wortels krijgt.
Tsja, ik heb van die bonsaiboompjes gekocht bij intratuin; inderdaad ook om te proberen of het ging. 5 euro de stuk. Dat was een half jaar terug. Eentje heeft al zn blaadjes verloren, maar dat hoeft niet te zeggen dat ie dood is, toch?quote:Op vrijdag 23 juli 2010 12:56 schreef Outpost76 het volgende:
[..]
Mwa ik zou sowieso nooit een starters pakket kopen. Ga naar je tuincentrum, koop een bonsai boek, koop een leuke binnenstruik\boom (iig iets wat houten stammetjes\takken heeft) , Lees je even een beetje in in het boek en voilla. Zo een starters pakket is leuk maar geeft imo niet voldoende of de juiste info en een leuk boompje uit het tuincentrum is 9 van de 10 x veul goedkoper waardoor het niet erg is mocht ie dood gaan.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |