abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_81377628
Ok dus eens kijken of de zelfgemaakte patat/friet net zo lekker is als die ik vroeger thuis kreeg
Een aantal aspecten die me belangrijk lijken zijn deze :

-Welke aardappelsoort
-baktijd(en)
-baktemperaturen
-soort vet
-voorkoken ja/nee ?

Ben benieuwd welke methode jullie er op na houden dus kom maar op
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_81377855
Vastkokende aardappelen kort voorkoken.
4 minuten afbakken op 150 graden , af laten koelen en deppen in keukenrol.
Daarna nog eens 4/5 minuten op 170/180 graden in frituurolie (olijf).

Jumjum!
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  donderdag 13 mei 2010 @ 13:20:23 #3
268089 whitesosa
Life sucks and then you die
pi_81377941
Grote bintjes
Niet voorkoken
Minuut of 10 voorbakken op ongeveer 150 graden en daarna afbakken op 170/180
En vast vet, ook al is het veel ongezonder de smaak is beter. En vet regelmatig verversen natuurlijk.
Ik las whitesoa ipv whitesosa
pi_81378078
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:20 schreef whitesosa het volgende:
Grote bintjes
Niet voorkoken
Minuut of 10 voorbakken op ongeveer 150 graden en daarna afbakken op 170/180
En vast vet, ook al is het veel ongezonder de smaak is beter. En vet regelmatig verversen natuurlijk.
Ben op zoek geweest naar bintjes maar die verkoopt men nergens meer
quote:
De plant is zeer gevoelig voor phytophthora, zowel in het loof als in de knol. Hij is ook vatbaar voor wratziekte. Vanwege deze gevoeligheid voor phytophthora hebben de grootwinkelbedrijven onder druk van de milieubeweging de verkoop van Bintje gestaakt, terwijl ze het ras Bildtstar, dat nog gevoeliger is, wel blijven verkopen. Toch wordt Bintje nog veel verbouwd. Voorstanders van het ras beweren dat door de snelle groei de milieulast vanwege het kleiner aantal bespuitingen uiteindelijk gunstiger uitvalt dan bij andere rassen.


[ Bericht 16% gewijzigd door Winner_Taco op 13-05-2010 13:30:33 ]
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_81379087
Bij de aardappelboer op de markt of een goede groentenboer moet je om BONKEN vragen.
In frites snijden en een uurtje in gezouten water leggen, daarna droogdeppen.
Bakken in zonnebloemolie, 7 minuten op 150 graden, uit lekken en afkoelen. In niet te rgote porties te gelijk bakken, dan koelt je olie teveel af, gaan ze liggen koken ipv bakken.
Afbakken op 180 graden voor een minuut op 4 of tot ze lekker knapperig zijn.
Zeezout erop, en huisgenmaakte mayo erbij.
pi_81379232
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:52 schreef kletsbets het volgende:
Bij de aardappelboer op de markt of een goede groentenboer moet je om BONKEN vragen.
In frites snijden en een uurtje in gezouten water leggen, daarna droogdeppen.
Bakken in zonnebloemolie, 7 minuten op 150 graden, uit lekken en afkoelen. In niet te rgote porties te gelijk bakken, dan koelt je olie teveel af, gaan ze liggen koken ipv bakken.
Afbakken op 180 graden voor een minuut op 4 of tot ze lekker knapperig zijn.
Zeezout erop, en huisgenmaakte mayo erbij.
K ga zo die kant wel ff op en dan vragen wat hij me het beste kan aanraden
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
  donderdag 13 mei 2010 @ 14:19:04 #7
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_81379986
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
pi_81381375
Ik vond de aflevering van Plat Preferé over Mosselen met Friet zeer informatief over Vlaamse friet. Lekker grondig.

Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  donderdag 13 mei 2010 @ 15:14:35 #9
292060 TimeJumper
Jumping around ;)
pi_81381633
Aardappelen, maakt niet uit, wat voor soort ik dan ook in huis heb.
In stengeltjes snijden, afspoelen met water, daarna effe beetje droogdeppen met keukenrol.
Olie in een koekepan doen, heet laten worden.
Testen met een frietje of het heet genoeg is, dan bruist het een beetje. (Heet is heet, ik weet geen temperaturen)
Rest van de friet erin doen, beetje gelijkmatig roeren af en toe zodat alles egaal bruin word.
Eruit halen als frietjes goed van kleur zijn.
Rayen 2½ jaar!
pi_81381930
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 15:04 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik vond de aflevering van Plat Preferé over Mosselen met Friet zeer informatief over Vlaamse friet. Lekker grondig.


Sorry voor dit, maar @ 00:47 waar hij in plaats van 'In de midden van de zee, rauwe mosselen eten' zei 'In de midden van de zee, rauwe vis eten' , en let daar goed op want je hoort een voice over 'mosselen' zeggen:')
lol?
pi_81385221
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:57 schreef Winner_Taco het volgende:

[..]

K ga zo die kant wel ff op en dan vragen wat hij me het beste kan aanraden
Ja maar je vroeg wat WIJ je aanraadden, dus dat heb ik opgeschreven. Ik weet niet wat de groentenboer jou aanraad
pi_81385530
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 16:59 schreef kletsbets het volgende:

[..]

Ja maar je vroeg wat WIJ je aanraadden, dus dat heb ik opgeschreven. Ik weet niet wat de groentenboer jou aanraad
T lijkt me sterk dat hij het tegendeel gaat beweren toch Maar hij was dicht duhhhh

Heb ze nu bij de AH gehaald was maar 1 zak die een beetje groot was de rest was echt voor franse frietjes
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_81386368
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:18 schreef Like-a-Bunny het volgende:
frituurolie (olijf).
Volgens mij kun je beter geen olijfolie gebruiken om in te frituren. Zonnebloem-, arachide- of rijstolie is beter geschikt voor die hoge temperaturen (en daarnaast hebben deze drie 'n wat neutralere smaak)
  donderdag 13 mei 2010 @ 19:39:59 #14
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81391031
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 13:18 schreef Like-a-Bunny het volgende:
Vastkokende aardappelen
frituurolie (olijf).
Nee, vastkokende aardappelen hebben een te laag zetmeelgehalte

En niet frituren in olijfolie, daar ontstaan veel vrije radicalen, kankerverwekkend.
Beter te frituren in ossewit.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81400317
opgeschoond
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
pi_81574005
quote:
Op donderdag 13 mei 2010 19:39 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, vastkokende aardappelen hebben een te laag zetmeelgehalte

En niet frituren in olijfolie, daar ontstaan veel vrije radicalen, kankerverwekkend.
Beter te frituren in ossewit.
Zei ik vastkokende? Ik bedoel juist kruimige, die hebben inderdaad een hoger zetmeelgehalte.

Ik wist trouwens niet dat Olijfolie vrije radicale opwekte? Gebeurt dat ook bij gebruik in keuken?
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
pi_81583685
Van de week gewone snelschillers van C1000 (kruimig). schillen en in frieten snijden, goed afspoelen. 5 minuten (bijna gaar) gekookt met zout.
uit laten dampen en even opgeschud.
In de olie (180 gr) gebakken tot goudbruin.

Best gelukte friet ooit.
  dinsdag 18 mei 2010 @ 16:45:56 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81583819
quote:
Op dinsdag 18 mei 2010 12:20 schreef Like-a-Bunny het volgende:

Ik wist trouwens niet dat Olijfolie vrije radicale opwekte? Gebeurt dat ook bij gebruik in keuken?
Zeker bij herhaald verhitten. Daarom komt er in het Middellandsezee gebied ook duidelijk meer maagkanker voor.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 18 mei 2010 @ 16:47:37 #19
286050 Muridae
Acta non Verba
pi_81583883
quote:
Op dinsdag 18 mei 2010 16:41 schreef devlinmr het volgende:
Van de week gewone snelschillers van C1000 (kruimig). schillen en in frieten snijden, goed afspoelen. 5 minuten (bijna gaar) gekookt met zout.
uit laten dampen en even opgeschud.
In de olie (180 gr) gebakken tot goudbruin.

Best gelukte friet ooit.
Idd, zo hoort het !
Alleen was ik ze zelf niet met water als ze al gesneden zijn.
(dat zetmeel zorgt juist voor een jasje waardoor de frietjes niet doorweekt raken met olie.
  woensdag 19 mei 2010 @ 08:06:52 #20
50936 The_Hives
Is nu tripple oom Hives O+ !!!
pi_81610534
Gister op de Belg, van de beste frietenmaker van België:

Van september tot juni Bintjes gebruiken
Schillen en snijden in frieten van 13 mm
Als vet ossewit gebruiken
Eerst even bakken in 140 graden. Regelmatig schudden zodat ze niet aan elkaar kleven
Af laten koelen
Vet naar 180 graden brengen
Friet bakken en wederom af en toe schudden.

Dus niets met spoelen onder de kraan/koken enzovoort.
AFC AJAX Kampioen 2012-2013
Fok! Federatie
1918,1919,1931,1932,1934,1937,1939,1947,1957,1960,1966,1967,1968,1970,1972,1973,1977,1979,1980 1982,1983,1985,1990,1994,1995,1996,1998,2002,2004,2011,2012,2013
  woensdag 19 mei 2010 @ 09:23:32 #21
264227 Winner_Taco
De lekkerste
pi_81611873
Voorkoken is totaal niet nodig . De zaak waar ik wel eens patat haal (zit helaas niet zo in de buurt hier anders zou ik ze nooit zelf maken ) maakt ze zo van verse aardappel waar je bij staat .
En dan krijg je dit :



@The Hives : Ik heb ze wel even afgespoeld maar daarna ca 1,5 uur laten drogen tussen 2 theedoeken . Op die manier krijg je perfect krokante hap .
@ Pietverdriet ,: De bint is toch eigenlijk ook een vastkokende aardappel ? Waarom wordt die zoveel (met succes) gebruikt ?
When I die, I want to go peacefully like my Grandfather did, in his sleep -- not screaming, like the passengers in his car.
pi_81613532
quote:
Op dinsdag 18 mei 2010 16:45 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zeker bij herhaald verhitten. Daarom komt er in het Middellandsezee gebied ook duidelijk meer maagkanker voor.
Oeh. Dat zou wel een reden kunnen zijn om de zonnebloem-/arachide-olie erin te houden...
Raoul Duke: "Quick, like a bunny!"
----------------------------------------
  woensdag 19 mei 2010 @ 17:21:13 #23
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_81633882
quote:
Op woensdag 19 mei 2010 10:14 schreef Like-a-Bunny het volgende:

[..]

Oeh. Dat zou wel een reden kunnen zijn om de zonnebloem-/arachide-olie erin te houden...
Frituren in Olie is niet lekker.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_81634991
quote:
Op woensdag 19 mei 2010 09:23 schreef Winner_Taco het volgende:
Voorkoken is totaal niet nodig . De zaak waar ik wel eens patat haal (zit helaas niet zo in de buurt hier anders zou ik ze nooit zelf maken ) maakt ze zo van verse aardappel waar je bij staat .
En dan krijg je dit :

[ afbeelding ]

@The Hives : Ik heb ze wel even afgespoeld maar daarna ca 1,5 uur laten drogen tussen 2 theedoeken . Op die manier krijg je perfect krokante hap .
@ Pietverdriet ,: De bint is toch eigenlijk ook een vastkokende aardappel ? Waarom wordt die zoveel (met succes) gebruikt ?
Mmkmkmkmkaaaaaakmakakaaaaaaa mkammamjammie
Kirby is gemaakt voor knuff. Ze noemen hem wel eens, huggy the bär!
<( ^__^ )>: wub woo
  maandag 15 november 2010 @ 02:49:08 #25
89287 robber57
Lets go Brandon!
pi_88726906
Ik heb deze maar opgediept uit de kelders van cul om mijn resultaten wereldnieuws te maken :')

Bij de Lidl was een patatsnijder in de aanbieding en ik had toevallig gezien dat de Deen Grove Victoria heeft dus 1+1=patat.

Grove Victoria is een knoert van een kruimige aardappel en volgens mij de pieper die "de Vlaming" in Alkmaar gebruikt voor zijn briljante patat,alhoewel ik niet meer aan bewijs heb dan dat ze er aardig op lijken :')

Die snijder van de Lidl komt met 2 rasters; 1 van 8mm en 1 van 12 mm, die van 12mm is miz nog net iets te klein maar voldoet uiteindelijk wel.
De snijder zelf werkt redelijk oké alhoewel hele grote piepers er niet in een stuk in passen, die moet je dan toch eerst in tweeën hakken.

Ik heb de Victoria geschild en heel gewassen en daarna gesneden en toen niets meer aan gedaan.
Ik ga een beetje uit van de praktijk van de patat boer in Alkmaar, ik zie daar met Koninginnedag de hele gang vol staan met piepers, die worden gesneden en voorgebakken en verder niets, niet afdrogen/deppen,niet voorkoken,niet weken in zout water of andere alchemistische truuks, gewoon snijden en in de pan mikken en die patat is echt :9 , ziet er wel zo'n beetje uit als het plaatje in post hierboven in puntzak met satehsaus.

Dus; wel voorbakken, 7 minuten op 160 graden(helaas gaat mijn pan niet lager) en afbakken 5-6 minuten op 190 graden ,alles uiteraard in Ossewit.

Het resultaat: niet slecht en zeker in de gradatie van wat je bij de betere snackbar krijgt(die zijn eigen patat maakt ipv aangekochte voorgebakken patat) maar niet zoals die van "de Vlaming"
De tweede portie was al beter afgebakken(langer) dan de eerste (3,5 minuut), ik keek te veel naar de kleur en die was mooi goudbruin maar uiteindelijk kennelijk niet lang genoeg gebakken want ze werden op het bord al heel snel slap en week.
Bij de tweede portie die ik langer had gebakken waren ze krokanter en bleven dat ook maar nu werden ook de puntjes wel erg bruin.
Ik gok dat ik nog niet lang genoeg heb voorgebakken...

Aanvullend expiriment: Chips bakken: gesneden met zo'n groente-snijder-rasp-plankje van de blokker.
Ze waren een beetje dik maar op 170 graden gebakken en het resultaat is een 1 op 1 kopie van Lays Superchips maar dan zonder de ribbels :9

word volgende week vervolgt.... (ik eet hooguit 1 x per week frituurvoer)

[ Bericht 8% gewijzigd door robber57 op 15-11-2010 02:57:44 ]
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')