abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_81596659
registreer om deze reclame te verbergen
En heeft milieu deskundige Al Gore toevallig nog iets van zich laten horen in dit verband?
pi_81612307
Senator Nelson heeft vier nieuwe video's online laten zetten van de lekkages.
Een van die video's is opgenomen op 17 mei, maar ik zie nog niks worden afgetaptpi_81612629
quote:
Op dinsdag 18 mei 2010 18:05 schreef Zith het volgende:

[..]

Wat ongelofelijk fout is dat, Exxon Valdez kostte Exxon tondertijd 5 miljard USD aan vergoedingen geloof ik.
Volgens mij zitten ze pas op de 500 miljoen, en nog steeds is niet alles afgehandeld. Maar ondertussen zijn wel al 15% van de rechtzoekende burgers ondertussen al overleden. Wanneer exxon nog beter zijn best doet om deze zaak zo lang mogelijk te rekken en deze zaak gewoon nog 40 jaar volhoudt komt het nog beter uit.

http://www.portfolio.com/(...)-History/index1.html
pi_81617413
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
http://www.nu.nl/buitenla(...)huldig-olieramp.html

'Ook overheid VS schuldig aan olieramp'
Uitgegeven: 18 mei 2010 21:47
Laatst gewijzigd: 18 mei 2010 21:47

AMSTERDAM - De olieramp in de Golf van Mexico is voor een deel ook de schuld van de Amerikaanse overheid, heeft minister van binnenlandse zaken Ken Salazar dinsdag gezegd.

© AFPZijn ministerie heeft nagelaten toezicht op diepzeeboringen te houden en de olie-industrie juridisch aansprakelijk te stellen, zei hij voor het Amerikaanse Congres.

In zijn eerste optreden voor het Amerikaanse parlement sinds het ongeluk met het booreiland Deepwater Horizon op 20 april zegde de bewindsman toe dat de toezichthouder van zijn departement, de Mineral Management Service, ruimere bevoegdheden zal krijgen. Ook zal de MMS beter uitgerust en onafhankelijker worden.
Wat een moed, een overheid die de handen in eigen boezem steekt. Hier in nederland zou men toch echt proberen om het zoveel mogelijk te blijven afschuiven, en desnoods een losse ambetnaar de schuld te geven.
pi_81622705
quote:
Op dinsdag 18 mei 2010 14:39 schreef jeoff het volgende:

[..]

Verschil is wel dat de economie van dit gebied zeer afhankelijk is van de kwaliteit van de stranden (ze zijn daar tropisch en sneeuwwit).. Er is dus veel meer aan gelegen om de stranden ook ECHT schoon te maken.
Zoals al aangegeven in Alaska is de economie zeer afhankelijk van de visserij. Na de Exxon Valdez ramp zijn honderden vissers failliet gegaan en tientallen hebben zelfs zelfmoord gepleegd als een gevolg. Indrukwekkend om van locals in Valdez te horen wat een enorme impact de ramp heeft gehad terwijl op de achtergrond de enorme tankers bij de olieterminal lagen.

Het lijkt me wel dat de stranden dit keer makkelijk schoon te maken zijn (afgraven) dan in Alaska:

pi_81623725
Olievlek al veel verder dan vermoed: smurrie nu ook aangespoeld op Florida Keys

De Amerikaanse kustwacht heeft olie en teerballen afkomstig van het lek voor de kust van Lousiana gevonden in de Florida Keys, zelfs in de buurt van Key West, de zuidelijkste tip van de Keys. Dat is meer dan duizend kilometer in vogelvlucht van de plaats van de ramp. De olie is nu ook maar een goeie 150 kilometer meer verwijderd van de stranden van het Cubaanse Varadero.

Volgens de Duitse toxicoloog en expert in olievervuiling Riki Ott misleiden BP en de Amerikaanse overheid het publiek over de ware ernst van de ramp. Volgens Riki Ott zijn de chemicaliŽn waarmee BP de olie bestrijdt, evenzeer giftig. BP zegt dat het al 1,5 miljoen liter van die chemicaliŽn heeft gebruikt om de olie af te breken en nog eens 3 miljoen liter aanmaakt. Volgens Ott zullen hele ecosystemen hier generaties lang de gevolgen van dragen. "Het gaat om zoveel olie op zo'n korte tijd dat het niet anders kan dan dat er gevolgen zijn voor generaties van wild leven in het water."

Terwijl de omvang van de olievlek steeds duidelijker wordt - er zijn nu ook immense onderwaterwolken van olie gevonden die rondzwerven op grote diepte in de Golf van Mexico - is het met aangespoelde olie tot nu meegevallen. Dat is alleen te danken aan de wind, die voorlopig de olie redelijk goed wegblaast van de stranden van ondermeer Mississippi, Alabama, Louisiana en voor Noord-West-Florida.

Het slechte nieuws...
Het slechte nieuws is dat die olie niet verdwenen is, integendeel, er kom elke dag nog een pak bij. BP heeft een slang geplaatst boven het lek en zuigt een klein deel van de lekkende olie weg. Hoeveel dat juist is, kan of wil het bedrijf niet kwijt ("we schatten 42.000 gallon/160.000 liter"); wat een peulschil is van de naar schatting 9 ŗ 11 miljoen liter ruwe olie die dagelijks wegstroomt, zelfs van het cijfer waar BP nog altijd aan vasthoudt (800.000 liter per dag).

Loop Current
In Key West zijn nu ondermeer teerballen aangespoeld met een diameter van 10 tot 30 centimeter. Dat bevestigt de vrees die oceanologen al een aantal dagen koesteren, namelijk dat de olievlek terechtkomt in de Loop Current, een behoorlijke snelle, warme zeestroming die een rondje draait in de Golf van Mexico tussen Cuba, het Mexicaanse vakantieparadijs YucatŠn, en via de Keys naar de Atlantische Oceaan stroomt. Eenmaal de olie in de Loop Current zit, kan hij volgens wetenschappers binnen de tien dagen de Atlantische Oceaan bereiken.

Catastrofe
Volgens Peter Ortner, een oceanograaf van de University of Miami, betekent de vondst in Key West dat het nu zover is. De stroming vermijdt de stranden van Miami en Fort Lauderdale, maar Palm Beach zou wel op het traject liggen. Halverwege de westkant van Florida, ter hoogte van Cape Canaveral, gaat de olie dan tout court de Atlantische Oceaan in, waar hij zich, weliswaar verdund, over een enorm gebied zal verspreiden. William Hogarth, decaan aan University of South Florida's College of Marine Science, zegt dat zijn computermodellen en metingen bevestigen dat de olie uit het lek de Loop Current is ingedraaid. Mike Sole, Florida's environmental protection secretary, wou nog niet bevestigen, maar wel toegeven dat het onvermijdelijk lijkt.

Voor de olie de Atlantische Oceaan bereikt, zal hij een catastrofe aanrichten in ťťn van Amerika's mooiste gebieden. De levensbelangrijke mangroves in de Keys en langs de kustgebieden van de Everglades, de kraamkamers van 's werelds derde langste koraalrif, zullen hard getroffen worden. Het visbestand zal een enorme klap krijgen daardoor. Ook het zeegras voor de kust van zuidelijk Florida, essentieel voor ondermeer het overleven van de met uitsterven bedreigde manatee of Amerikaanse zeekoe zal ferme klappen krijgen.

En dan is er het meer dan 300 kilometer lange Florida Keys National Marine Sanctuary, 's werelds derde langste barriŤrerif, jaarlijks goed voor honderden miljoen aan inkomsten uit toerisme en sportvisserij. Om van de stranden maar te zwijgen.

Bron: http://www.hln.be/hln/nl/(...)p-Florida-Keys.dhtml
pi_81631589
registreer om deze reclame te verbergen
En die BP-topman maar zeggen dat de ramp niks voorstelt
Stomme autist. Duivel.
Veni vidi foetsie
  woensdag 19 mei 2010 @ 17:02:51 #83
78918 SeLang
Black swans matter
pi_81632839
Dit is de moeder aller black swans voor de toerisme industrie in die regio

"If you want to make God laugh, tell him about your plans" - Woody Allen
Mijn reisverslagen
pi_81641408
quote:
In het spoor van een - zoals nu blijkt - toch wat euforisch bericht van BP dat het een manier is gevonden om de lekkende oliebron in de Golf van Mexico af te tappen, volgt dramatisch nieuws. Wetenschappers hebben gevonden waar het verschil in olie (volgens BP lekt 800.000 liter per dag, maar het is tot 14 keer meer) zich bevindt: in bijzonder giftige oliewolken die niet naar de oppervlakte stijgen door de chemicalieŽn die BP gesproeid heeft.

Oliewolken
The New York Times pakt dan weer met het verhaal uit dat wetenschappers een bijzonder verontrustende ontdekking hebben gedaan: in plaats van naar de oppervlakte te drijven, blijven er gigantische wolken van olie hangen in de diepte. Die zijn aan een vernietigende rondzwerving door de Golf begonnen. Er is er al zo'n onderwater-oliewolk gevonden die 15 kiliometer lang en 5 kilometer breed is en zeker 100 meter dik. En volgens marinebiologen zijn er al tientallen van die wolken ontstaan.

Waarom de olie niet naar de oppervlakte stijgt, was in eerste instantie een raadsel voor de wetenschappers. Ondertussen lijkt er een verklaring: de chemicaliŽn die BP vorige week beginnen spuiten is om de olie zogezegd te verdunnen, wat het opkuisen makkelijker zou maken, zou het omgekeerd effect hebben onderwater.

Het gebruik van die chemicaliŽn was van dag ťťn omstreden: er was niet genoeg bekend over de effecten ervan. Maar het Amerikaanse milieudepartement gaf toch de toestemming.
bron
Nou, daar zijn we dus lekker mee.
pi_81644263
quote:
Op woensdag 19 mei 2010 20:06 schreef gebrokenglas het volgende:

[..]

"in bijzonder giftige oliewolken die niet naar de oppervlakte stijgen door de chemicalieŽn die BP gesproeid heeft."

Dat klopt niet helemaal. Het is blijkbaar ook de karakteristiek van deze olie dat het grotendeels onder de zeespiegel bljft. Dat maakt de beslissing die oplosmiddelen te gebruiken dubbel dom trouwens.

En wat onderbelicht blijft zijn de enorme hoeveelheden gassen die vrijkomen. Niet alleen link voor de mensen die daar rondvaren, het haalt ook de zuurstof uit het water. Hoe groot die "death zone" inmiddels is weet niemand.
pi_81644836
Oeps, daar gaan de coraal riffen van Florida!


Gulf oil now in powerful Loop Current, scientists say ..Could Reach The Coral Reefs Of Florida Within 6 Days.

The first oil from the Gulf of Mexico spill has entered an ocean current that could take it to Florida and up the east coast of the US, scientists say.

The European Space Agency said satellite images suggested oil could reach the coral reefs of the Florida Keys within six days.

"We have visible proof that at least oil from the surface... has reached the current," said Dr Bertrand Chapron.

Meanwhile, the US said it was having talks with Cuba over the spill.

Observers say the talks demonstrate a concern that the oil may be carried by currents far from the site of the Deep Horizon disaster.

"It is incumbent upon us to inform all of our neighbors, not just the islands, but those countries that could be affected by disasters that happen within our territorial waters," State Department Spokesman Gordon Duguid said.

Turbulent system
Earlier, the US Coast Guard said tests showed that the tar balls that washed up on Florida beaches in recent days did not originate from the oil spill off Louisiana.

It is unclear where the tar balls came from, coast guard officials said.

The ESA images show a stream of oil extending south into the Loop Current.

ESA scientists described the Loop Current as a "conveyor belt" that joins the Gulf Stream, the most important current in the northern hemisphere.

If oil is dragged into the Gulf Stream, it could be carried up the east coast of the US, they said.
The scientists warned that the turbulent Loop Current could mix the oil and water, making it difficult to track the oil's progress in the coming days.

"This might remove the oil film on the surface and prevent us from tracking it with satellites, but the pollution is likely to affect the coral reef marine ecosystem," Dr Fabrice Collard said.

In Louisiana, a lawyer has asked a panel of federal judges to consolidate more than 100 cases related to the oil spill into a single action.

Daniel Becnel asked that the growing number of cases against oil companies BP, Transocean, Halliburton and Cameron be combined and heard in Louisiana, the Associated Press news agency reported.

The lawsuits have been filed by commercial fishermen, restaurants, hotels and property owners and others who say the oil spill has cost them income.

A BP executive said this week that the company had paid out $15m (£10.4m) in claims, much of it to shrimpers and commercial fishermen who have little or no income because of the spill.

news.bbc.co.uk
pi_81645788
Zeer informatieve docu over de BP olie ramp


BP Fails Booming School 101 Gulf Oil Spill (MIRROR)

pi_81645964
Tot nu toe leek het allemaal nog wel mee te vallen (op de foto's leek de vlek niet veel groter te worden), maar 't is nu compleet uit de hand gelopen... De foto's van NASA liegen er niet om...
bv http://earthobservatory.n(...)fsst_tmo_2010138.png
of http://earthobservatory.n(...)gulf_tmo_2010137.jpg

De olie staat op het punt opgepakt te worden door de grote "loop current", en dat gaat zo de Atlantische oceaan in.
Ik vind het verschrikkelijk. Maarja, Tony Hayward says: It's "relatively tiny" compared to the "very big ocean."Ow, trouwens, er wordt gezegd dat die gevonden teerplakken op de Florida Keys toch niet van die olielek blijkt te komen. Maarja, wat moet je nu geloven.

[ Bericht 8% gewijzigd door gebrokenglas op 19-05-2010 21:31:56 ]
pi_81647348
Artikel waarin de omvang van de olie ramp wordt beschreven en hoe de feiten afgeschermd worden

The Cover-up: BP's Crude Politics and the Looming Environmental Mega-Disaster


WMR has been informed by sources in the US Army Corps of Engineers, Federal Emergency Management Agency (FEMA), and Florida Department of Environmental Protection that the Obama White House and British Petroleum (BP), which pumped $71,000 into Barack Obama's 2008 presidential campaign -- more than John McCain or Hillary Clinton, are covering up the magnitude of the volcanic-level oil disaster in the Gulf of Mexico and working together to limit BP's liability for damage caused by what can be called a "mega-disaster."

Obama and his senior White House staff, as well as Interior Secretary Ken Salazar, are working with BP's chief executive officer Tony Hayward on legislation that would raise the cap on liability for damage claims from those affected by the oil disaster from $75 million to $10 billion. However, WMR's federal and Gulf state sources are reporting the disaster has the real potential cost of at least $1 trillion. Critics of the deal being worked out between Obama and Hayward point out that $10 billion is a mere drop in the bucket for a trillion dollar disaster but also note that BP, if its assets were nationalized, could fetch almost a trillion dollars for compensation purposes. There is talk in some government circles, including FEMA, of the need to nationalize BP in order to compensate those who will ultimately be affected by the worst oil disaster in the history of the world.

Plans by BP to sink a 4-story containment dome over the oil gushing from a gaping chasm one kilometer below the surface of the Gulf, where the oil rig Deepwater Horizon exploded and killed 11 workers on April 20, and reports that one of the leaks has been contained is pure public relations disinformation designed to avoid panic and demands for greater action by the Obama administration, according to FEMA and Corps of Engineers sources. Sources within these agencies say the White House has been resisting releasing any "damaging information" about the oil disaster. They add that if the ocean oil geyser is not stopped within 90 days, there will be irreversible damage to the marine eco-systems of the Gulf of Mexico, north Atlantic Ocean, and beyond. At best, some Corps of Engineers experts say it could take two years to cement the chasm on the floor of the Gulf.

Only after the magnitude of the disaster became evident did Obama order Homeland Security Secretary Janet Napolitano to declare the oil disaster a "national security issue." Although the Coast Guard and FEMA are part of her department, Napolitano's actual reasoning for invoking national security was to block media coverage of the immensity of the disaster that is unfolding for the Gulf of Mexico and Atlantic Ocean and their coastlines.

From the Corps of Engineers, FEMA, the Environmental Protection Agency, Coast Guard, and Gulf state environmental protection agencies, the message is the same: "we've never dealt with anything like this before."

The Obama administration also conspired with BP to fudge the extent of the oil leak, according to our federal and state sources. After the oil rig exploded and sank, the government stated that 42,000 gallons per day was gushing from the seabed chasm. Five days later, the federal government upped the leakage to 210,000 gallons a day.

However, WMR has been informed that submersibles that are monitoring the escaping oil from the Gulf seabed are viewing television pictures of what is a "volcanic-like" eruption of oil. Moreover, when the Army Corps of Engineers first attempted to obtain NASA imagery of the Gulf oil slick -- which is larger than that being reported by the media -- it was turned down. However, National Geographic managed to obtain the satellite imagery shots of the extent of the disaster and posted them on their web site.

There is other satellite imagery being withheld by the Obama administration that shows what lies under the gaping chasm spewing oil at an ever-alarming rate is a cavern estimated to be around the size of Mount Everest. This information has been given an almost national security-level classification to keep it from the public, according to our sources.

The Corps and Engineers and FEMA are quietly critical of the lack of support for quick action after the oil disaster by the Obama White House and the US Coast Guard. Only recently, has the Coast Guard understood the magnitude of the disaster, dispatching nearly 70 vessels to the affected area. WMR has also learned that inspections of off-shore rigs' shut-off valves by the Minerals Management Service during the Bush administration were merely rubber-stamp operations, resulting from criminal collusion between Halliburton and the Interior Department's service, and that the potential for similar disasters exists with the other 30,000 off-shore rigs that use the same shut-off valves.

The impact of the disaster became known to the Corps of Engineers and FEMA even before the White House began to take the magnitude of the impending catastrophe seriously. The first casualty of the disaster is the seafood industy, with not just fishermen, oystermen, crabbers, and shrimpers losing their jobs, but all those involved in the restaurant industry, from truckers to waitresses, facing lay-offs.

The invasion of crude oil into estuaries like the oyster-rich Apalachicola Bay in Florida spell disaster for the seafood industry. However, the biggest threat is to Florida's Everglades, which federal and state experts fear will be turned into a "dead zone" if the oil continues to gush forth from the Gulf chasm. There are also expectations that the oil slick will be caught up in the Gulf stream off the eastern seaboard of the United States, fouling beaches and estuaries like the Chesapeake Bay, and ultimately target the rich fishing grounds of the Grand Banks off Newfoundland.

WMR has also learned that 36 urban areas on the Gulf of Mexico are expecting to be confronted with a major disaster from the oil volcano in the next few days. Although protective water surface boons are being laid to protect such sensitive areas as Alabama's Dauphin Island, the mouth of the Mississippi River, and Florida's Apalachicola Bay, Florida, there is only 16 miles of boons available for the protection of 2,276 miles of tidal shoreline in the state of Florida.

Emergency preparations in dealing with the expanding oil menace are now being made for cities and towns from Corpus Christi, Texas, to Houston, New Orleans, Gulfport, Mobile, Pensacola, Tampa-St.Petersburg-Clearwater, Sarasota-Bradenton, Naples, and Key West. Some 36 FEMA-funded contracts between cities, towns, and counties and emergency workers are due to be invoked within days, if not hours, according to WMR's FEMA sources.

There are plans to evacuate people with respiratory problems, especially those among the retired senior population along the west coast of Florida, before officials begin burning surface oil as it begins to near the coastline.

There is another major threat looming for inland towns and cities. With hurricane season in effect, there is a potential for ocean oil to be picked up by hurricane-driven rains and dropped into fresh water lakes and rivers, far from the ocean, thus adding to the pollution of water supplies and eco-systems.

This story contributed by the Wayne Madsen Report for Oilprice.com


White House Covers Up Menacing Oil "Blob"In an exclusive for Oilprice.com, the Wayne Madsen Report (WMR) has learned from Federal Emergency Management Agency (FEMA) and U.S. Army Corps of Engineers sources that U.S. Navy submarines deployed to the Gulf of Mexico and Atlantic Ocean off the Florida coast have detected what amounts to a frozen oil blob from the oil geyser at the destroyed Deep Horizon off-shore oil rig south of Louisiana.
The Navy submarines have trained video cameras on the moving blob, which remains frozen at depths of between 3,000 to 4,000 feet. Because the oil blob is heavier than water, it remains frozen at current depths.

FEMA and Corps of Engineers employees are upset that the White House and the Pentagon remain tight-lipped and in cover-up mode about the images of the massive and fast-moving frozen coagulated oil blob that is being imaged by Navy submarines that are tracking its movement. The sources point out that BP and the White House conspired to withhold videos from BP-contracted submersibles that showed the oil geyser that was spewing oil from the chasm underneath the datum of the Deep Horizon at rates far exceeding originally reported amounts. We have learned that it was largely WMR's scoop on the existence of the BP videos that forced the company and its White House patrons to finally agree to the release of the video footage.

The White House is officially stating that it does not know where the officially reported 10 miles long by 3 miles wide "plume" is actually located or in what direction it is heading. However, WMR's sources claim the White House is getting real-time reports from Navy submarines as to the blob's location. We have learned that the blob is transiting the Florida Straits between Florida and Cuba, propelled by the Gulf's Loop Current, and that parts of it that is encountering warmer waters are breaking off into smaller tar balls that are now washing ashore in the environmentally-sensitive Florida Keys and Dry Tortugas.

Similarly, the Coast Guard, which takes its orders from the cover-up operatives at the Homeland Security Department, is denying the tar balls washing up on the Florida Keys are from the oil mass. WMR has been told the Coast Guard is lying in order to protect the Obama administration, which has thoroughly failed in its response to the disaster. The White House's only concern is trying to limit political damage to its image in the electorally-important state of Florida while the Pentagon has spent between $25 and $30 billion on oil spill operations in the Gulf and the Atlantic to date.

WMR sources also report that the oil mass has resulted in dead zones in the Gulf of Mexico that have cut off oxygen and killed massive numbers of marine creatures and plant life. Seafood wholesalers from the Gulf Coast to New Jersey and New York have been told that the supply of shrimp, oysters, and other seafood from the Gulf is severely in short supply and that they can expect a possible total cut-off as the situation worsens. The shortage will also affect the supply of seafood, especially shrimp, to national seafood restaurant chains like Red Lobster and Long John Silver's.

There is also evidence that BP, Halliburton, and Transocean sank a drill to a depth of 35,000 feet at the Deep Horizon site some six months ago without the required permits from the federal government. WMR has learned from U.S. government sources that the drilling at 35,000 feet caused a major catastrophic event that required the firms' oil rig personnel to quickly pull up the drill and close the drill hole.
However, the Deep Horizon re-sank the drill some six months after the unspecified "catastrophe," resulting in another, more destructive chain of events following the explosion that destroyed the rig, killing eleven workers. When the Deep Horizon blew up, WMR has been told it also "blew down," cracking the the sub-seabed pipe that may have been re-drilled to a depth of between 25,000 to 30,000 feet, again, without a government permit.

Government sources also report that BP is intent on recovering as much oil as possible from the undersea geyser rather than simply plugging and capping the well, which would then place it off-limits to further drilling. The Corps of Engineers reports that BP is playing a game with Obama, convincing him of the feasibility of "shooting junk" into the subterranean pipe, which would stop up the pipe with a manufactured chemical compound called "MUD." However, WMR has been informed that BP actually intends to shoot cement into the pipe in an attempt to cap the well with the later intention of digging a trench for side drilling from the pipe to recover as much oil as possible. The technology that would be employed by BP is the same technology that was used by Kuwait to conduct slant drilling of Iraq's Rumallah oil field -- an event that helped trigger Iraq's invasion of Kuwait.

Corps of Engineers and FEMA sources also give a failing grade to both Homeland Security Secretary Janet Napolitano, who stands accused of being woefully incompetent in handling the disaster, and Interior Secretary Ken Salazar. Government sources say both secretaries should immediately step down or be fired.

businessinsider.com


The Blob (1958)[ Bericht 2% gewijzigd door mediacurator op 19-05-2010 22:18:31 ]
pi_81660314
Dit igaat behoorlijk de foute kant op!
Heavy oil reaches Louisiana marshland; tar balls found in Key West

By David A. Fahrenthold and Joel Achenbach
Washington Post Staff Writer
Wednesday, May 19, 2010

VENICE, LA. -- A tide of sludgy oil has begun washing into the fringes of Louisiana's coastal marshes, officials said Tuesday, as BP continued to siphon some of the oil gushing from a damaged well on the gulf floor but remained days away from trying to cap the leak.

Interior Secretary Ken Salazar told Senate committees Tuesday that the company would attempt a "dynamic kill" of the oil well Saturday. That procedure involves pumping thick mud into the well in hopes of blocking the oil.

And hundreds of miles from the Louisiana coast, there was a worrisome discovery: Tar balls, sticky clumps of decayed oil, were found Monday in Key West, Fla. Officials said they were being tested to determine whether they came from the leaking BP well.

But the most ominous news came from south Louisiana, where the Mississippi Delta peters out into the Gulf of Mexico. There, instead of the tar balls that had previously washed ashore from the spill, thick, brown oil was infiltrating the edges of the marshes.

"If I had been standing up, I would have fell to my knees," said Billy Nungesser, president of Plaquemines Parish, La., about the moment that he heard the news. Nungesser, whose parish follows the Mississippi out to sea, said the oil had been spotted at places called South Pass and Pass-a-Loutre. "It's our greatest fear."

If these marshes are destroyed by oil, it could mean huge losses for the area's seafood industry and a reduction in Louisiana's already skimpy shield against a hurricane storm surge. "We're finished. We're out of business" if that happens, Nungesser said.

This news was not a huge surprise: For days, the National Oceanic and Atmospheric Administration had predicted that thick oil might make landfall near here. These marshes are the closest land to the spot where the Deepwater Horizon offshore drilling rig sank April 22.

But Louisiana officials said the oil's arrival underscored the need for their radical-sounding solution: the construction of a chain of small offshore islands to block the oil from the coast.

"This is the first time we've seen this much heavy oil this far into our wetlands," Louisiana Gov. Bobby Jindal (R) said at a news conference here in Venice, the last town before the coastal marshes begin. "We know there's a lot more heavy oil behind it that hasn't made it to shore yet."

Also Tuesday, BP said it was slowly increasing the amount of oil it was siphoning away from the leaking well, using a tube inserted into a broken-off pipe Sunday. BP said it was removing 2,000 barrels of oil a day from the leak, up from 1,000.

It's not clear how much of the spilling oil that represents: Officials had first estimated the leak at 5,000 barrels a day, but outside experts have said it appears much larger than that.

Video of the leak, released by U.S. Sens. Bill Nelson (D-Fla.) and Barbara Boxer (D-Calif.), showed oil continuing to billow out of the leaking pipe, even with the siphon pipe inserted into it.

The company's plan to stop the leak involves pumping heavy "kill mud" at 40 barrels a minute into openings in the blowout preventer, a mechanism that surrounds the drill pipe. If the influx of mud does not clog the drill pipe, a BP spokesman said, the company could still use a "junk shot" later -- pumping larger debris such as golf balls and pieces of tire into the mechanism.

Mark Proegler, a BP spokesman, said the company had not used the mud-pumping technique earlier because it had to first gather data about pressures inside the blowout preventer. "It takes a while to gather the information we need," he said.

So far, officials said, the oil has not caused catastrophic damage on shore: Just 23 "oiled" birds have been found dead, in contrast to the tens of thousands killed by the Exxon Valdez spill in 1989. But scientists are worried about vast areas of oil floating underwater, unseen.

That worry was heightened by Monday's discovery in Key West. If the tar balls found there are determined to have come from the BP leak, that could mean some oil has made its way into the Inner Loop currents of the Gulf Stream. NOAA Administrator Jane Lubchenco said that oil swept up in the current might take eight to 10 days to reach the Florida Keys.

Exxon Mobil, meanwhile, said it had delayed plans to start drilling an exploration well this week in the Gulf of Mexico.

Fahrenthold reported from Washington. Staff writers Juliet Eilperin and Steve Mufson also contributed to this report.


washingtonpost.com
pi_81660333
Hoe groot is de Gulf Oil Spill? Recente Satelliet foto


pi_81666541
Er komen tienduizenden ideeen binnen bij de tiplijn van BP. Maar The Bodyguard comes to the recue

About 70 BP workers are taking more suggestions at a tip line center in Houston. The company plans to test one idea from actor Kevin Costner — a centrifuge device to vacuum up the oil — but that was not delivered through the suggestion-box system.
pi_81674313
Florida is serieus aan de beurt! De lucht die van zo'n olie ramp vrijkomt is hartstikke giftig volgens expert!


Breaking News: Oil Gulf Air "Unsafe"

pi_81674404
quote:
Op donderdag 20 mei 2010 14:45 schreef mediacurator het volgende:
Florida is serieus aan de beurt! De lucht die van zo'n olie ramp vrijkomt is hartstikke giftig volgens expert!


Breaking News: Oil Gulf Air "Unsafe"

Ja we kunnen het ook gaan overdrijven natuurlijk, hoeveel miljoenen vaten olie verstookt men dagelijks in de VS en dat is gezond wilt men dan zeggen.
pi_81674784
quote:
Op donderdag 20 mei 2010 14:47 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ja we kunnen het ook gaan overdrijven natuurlijk, hoeveel miljoenen vaten olie verstookt men dagelijks in de VS en dat is gezond wilt men dan zeggen.
Deze mevrouw is medicus en heeft ervaring met de exxon valdez olie ramp destijds

Zij verwacht vele doden als er geen maatregelen getroffen worden om mensen te beschermen tegen de giftige dampen die vrijkomen bij dit soort olie rampen
pi_81675369
quote:
Op donderdag 20 mei 2010 14:55 schreef mediacurator het volgende:

[..]

Deze mevrouw is medicus en heeft ervaring met de exxon valdez olie ramp destijds

Zij verwacht vele doden als er geen maatregelen getroffen worden om mensen te beschermen tegen de giftige dampen die vrijkomen bij dit soort olie rampen
Ik zal straks thuis een kijken op mijn werk lukt dat niet.

Als het net zo´n bedroevend niveau is als het fucking booming fimpje verwacht ik er niet al te veel van. Mensen kunnen wel hard gaan schreeuwen en wat vloeken maar zo werkt de wereld toch echt niet als je dingen gedaan wilt krijgen.
pi_81675489
quote:
Op donderdag 20 mei 2010 15:09 schreef Basp1 het volgende:
Mensen kunnen wel hard gaan schreeuwen en wat vloeken maar zo werkt de wereld toch echt niet als je dingen gedaan wilt krijgen.
Daar zullen vele Amerikanen het niet mee eens zijn.
The problem is not the occupation, but how people deal with it.
pi_81675655
quote:
Op donderdag 20 mei 2010 15:09 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ik zal straks thuis een kijken op mijn werk lukt dat niet.

Als het net zo´n bedroevend niveau is als het fucking booming fimpje verwacht ik er niet al te veel van. Mensen kunnen wel hard gaan schreeuwen en wat vloeken maar zo werkt de wereld toch echt niet als je dingen gedaan wilt krijgen.
geef toe, het fkn booming videootje snapte ik de hype ook niet zo van. Alhoewel het op de V.S. fora wel goed doet enzo. denk dat het vooral als persiflage bedoeld was van de arbeidsethiek, cultuur en mentaliteit binnen de olie industrie aldaar, vooral m.b.t. tot het beschermen vh milieu en olie schoonmaak operaties e.d.
pi_81676095
quote:
Op donderdag 20 mei 2010 15:11 schreef waht het volgende:

[..]

Daar zullen vele Amerikanen het niet mee eens zijn.
Mijn kleine neefjes ook niet nee.
pi_81681813
Geweldig dit!

Freedom River

Concentrating on an area of growing concern in our society--the indifference that makes people blind to the injustices around them--this animated parable traces how the erosion of freedom, like the pollution of natural resources, can occur so gradually that both evade the attention of a busy and preoccupied nation. (Narrated by Orson Welles)

abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')