Ik zou liever zeggen 'tussen foto's, goeie foto's en hele goeie foto's', ik heb nog nooit een fotograaf gezien waar het hele oeuvre me bekoort. Ik beoordeel een foto altijd op zichzelf. Ik zie een prof dan ook als iemand die dat soort plaatje wat frequenter maakt (en weet te verkopen).quote:Op zondag 25 april 2010 12:41 schreef Ouwesok het volgende:
Geen steek onder water, ik heb ze ook met de andere foolframe Canons, Nikons e.d. gezien en sta zelfs niet meer te kijken wanneer iemand een H4D meezeult naar een familiefeestje. Degenen die ik de afgelopen jaren voor contante jaarsalarissen aan spullen zag kopen voor veertig vakantieplaatjes en een paar verjaardagen komen hier toch niet langs. Het grootste risico voor een professional is dat ze hem/haar benaderen voor een opdracht.
Voor wat betreft fraaie foto's zou het onderscheid anders moeten liggen, dus niet meer tussen professionals en de rest van de wereld, maar tussen fotografen, goeie fotografen en hele goeie fotografen.
Daarnaast zou het begrip 'amateur' eens op de schroothoop moeten en vervangen door hobbyist of liefhebber waarbij het onderscheid vervalt of je er nou geld voor beurt of het gewoon uit passie of desnoods verveling doet. Fotografie en voetbal lijken de enige vakgebieden nog te zijn waar 'amateurs' onderkend worden. Pas het begrip eens op welk ander vakgebied toe en je krijgt de meest belachelijke taalconstructie. Zo ben ik behalve amateurautomobilist ook amateurforumgebruiker, amateurkok en amateur-vader en aangezien mijn inkomen niet van de overheid komt ook min of meer amateurburger
quote:Op zaterdag 24 april 2010 19:52 schreef Danny het volgende:
Meer JoeyL trouwens gewoon op joeyl.com
aanrader.
Het totale werk van een fotograaf zal in dat kader wat lastig worden. De visie en de aanpak van een fotograaf daarentegen kan wel onderwerp van bewondering (of afkeur) zijn. Wat de fotograaf in kwestie als inkomstenbron op zijn belastingaangifte zet zal me op dat moment aan een niet nader te specificeren lichaamsdeel roesten.quote:Op zondag 25 april 2010 12:49 schreef elcastel het volgende:
[..]
Ik zou liever zeggen 'tussen foto's, goeie foto's en hele goeie foto's', ik heb nog nooit een fotograaf gezien waar het hele oeuvre me bekoort. Ik beoordeel een foto altijd op zichzelf. Ik zie een prof dan ook als iemand die dat soort plaatje wat frequenter maakt (en weet te verkopen).
Gedeeltelijk mee eens. Kunst, in welke vorm dan ook, hoort in de eerste plaats te appeleren aan je gevoel. Begrip van techniek is een verstandelijke kwestie. Het maakt mij niet uit of het een per ongeluk geschoten snapshot is of een setting waar uren aan belichting en compositie is besteed, als de foto mij raakt, dan raakt hij me.quote:Op zaterdag 24 april 2010 22:40 schreef TimMer1981 het volgende:
Ben het niet helemaal met je eens daar. Als je op een gegeven ogenblik de achterliggende technieken (en structuren in muziek) begrijpt kun je een foto of ander kunstwerk beter appreciëren en soms verandert je smaak daardoor, zij het op de langere termijn.![]()
Het is tegenwoordig kennelijk goeie gewoonte om vies van dat soort dingen te zjin. Toch is HDR minder kunst uit een flesje dan het lijkt en wil je het goed doen, dan ligt al voor de opname vast dat om je gevoel in een foto te beschrijven, je naar HDR moet grijpen.quote:Op zondag 25 april 2010 15:53 schreef Weakling het volgende:
Voorbeeld van zo'n "techniek als trucje" waar ik al lang klaar mee ben is het hele HDR gedoe. Je komt bijna geen foto meer tegen waarin het niet toegepast is. Vaak op een gruwelijk overdadige manier. Kijk je door de HDR heen, dan blijft er meestal weinig over van zulke foto's.
HDR is op vele foto's helaas wel een truc uit een flesje geworden. Effe een paar foto's met verschillende exposures maken, in Photoshop kieperen, "File, Automate, Merge to HDR" de parameters een beetje extreem zetten en hoppa, weer een HDR klaar.quote:Op zondag 25 april 2010 16:14 schreef Ouwesok het volgende:
Het is tegenwoordig kennelijk goeie gewoonte om vies van dat soort dingen te zjin. Toch is HDR minder kunst uit een flesje dan het lijkt en wil je het goed doen, dan ligt al voor de opname vast dat om je gevoel in een foto te beschrijven, je naar HDR moet grijpen. HDR toepassen om een voor de rest kansloos plaatje op te leuken gaat in bijna alle gevallen verkeerd.
Het toepassen van kunstjes is inderdaad iets van alle tijden, dat is op zich het probleem ook niet. Een kunstje toepassen kan iedereen, het kunstje op het juiste moment en verantwoord toepassen, dat is wat mede het verschil maakt tussen de beginnende amateur en de pro.quote:Het toepassen van kunstjes is ook niet alleen aan het nu voorbehouden ..
Waar ik op doelde is: wat je eerst nog niet begrijpt, maar later wel kan veel met je smaak doen.quote:Op zondag 25 april 2010 15:53 schreef Weakling het volgende:
[..]
Gedeeltelijk mee eens. Kunst, in welke vorm dan ook, hoort in de eerste plaats te appeleren aan je gevoel. Begrip van techniek is een verstandelijke kwestie. Het maakt mij niet uit of het een per ongeluk geschoten snapshot is of een setting waar uren aan belichting en compositie is besteed, als de foto mij raakt, dan raakt hij me.
Klopt. Verschil tussen handige techies en echte fotografen.quote:Voorbeeld van zo'n "techniek als trucje" waar ik al lang klaar mee ben is het hele HDR gedoe. Je komt bijna geen foto meer tegen waarin het niet toegepast is. Vaak op een gruwelijk overdadige manier. Kijk je door de HDR heen, dan blijft er meestal weinig over van zulke foto's.
quote:Op zondag 25 april 2010 18:33 schreef TimMer1981 het volgende:
[..]
Waar ik op doelde is: wat je eerst nog niet begrijpt, maar later wel kan veel met je smaak doen.
Ik snapte eerst de lol van dubstep niet, maar ondertussen wel; om maar een voorbeeld te noemen.
[..]
Klopt. Verschil tussen handige techies en echte fotografen.
lol, das wel heel kortzichtigquote:Op woensdag 28 april 2010 12:59 schreef Netsplitter het volgende:
De definitie pro vanuit "mijn" fotoclub.
Iemand die meerdere FIAP prijzen heeft gewonnen en BMK meester is.
De rest is gewoon een amateur.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |