Erasmo | zaterdag 10 april 2010 @ 17:59 |
Jum ![]() Mijn favoriete stukje vlees, maar helaas nog maar op een paar plekken in Nederland te krijgen. Meer paardenliefhebbers in CUL? | |
Mr.Houdoe | zaterdag 10 april 2010 @ 18:00 |
In before verhalen over wat er wel niet in frikandellen zit. | |
Curiosity | zaterdag 10 april 2010 @ 18:02 |
Ja hoor heerlijk. WIj hebben hier op de laan een paardenslager zitten en die verkoopt heerlijke paardenworst en gekookt vlees. Helaas stopt hij er binnenkort ook mee. | |
BrandX | zaterdag 10 april 2010 @ 18:09 |
Paardenbiefstuk is het lekkerste wat er is ![]() | |
krakkemieke | zaterdag 10 april 2010 @ 18:10 |
Ik mis altijd de smaak van rundvlees.... ![]() | |
heiden6 | zaterdag 10 april 2010 @ 18:12 |
Heb het wel eens op en vond het wel lekker, maar niet bijzonder. | |
#ANONIEM | zaterdag 10 april 2010 @ 18:38 |
hier ook een slager beneden die paardenvlees verkoopt. lekker! bij de makro is het ook vol op te krijgen en erg voordelig ![]() | |
vosss | zaterdag 10 april 2010 @ 18:38 |
Frietje zuurvlees ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 10 april 2010 @ 19:32 |
Had vroeger een paardenslager, die is er mee uit gescheden. Helaas. Ik eet graag paardenvlees, errug lekker. Biefstuk is eigenlijk nog lekkerder dan rund. Alleen, kom er maar eens aan. | |
Pietverdriet | zaterdag 10 april 2010 @ 19:33 |
quote:Oeh, moet ik naar de macro. Enig idee wat ze er aan paardenvlees hebben? Alleen stoofvlees of ook biefstuk? | |
#ANONIEM | zaterdag 10 april 2010 @ 19:40 |
quote:wat dat betreft heb ik mazzel dat ik alleen maar de lift naar beneden hoef te nemen om een lekker paardenbiefstukje te halen ![]() ![]() ![]() | |
Pietverdriet | zaterdag 10 april 2010 @ 19:46 |
quote:Das 2,50 de kilo, dat is idd goedkoop. Prijs vind ik trouwens minder een item, wil gewoon goed spul hebben. Binnenkort maar eens naar de Macro in Arnhem | |
Mylene | zaterdag 10 april 2010 @ 19:51 |
quote:Recentelijk nog in het nieuws, hier een opiniestuk naar aanleiding hiervan: quote:bron | |
BrandX | zaterdag 10 april 2010 @ 19:53 |
quote: ![]() ![]() ![]() | |
#ANONIEM | zaterdag 10 april 2010 @ 19:56 |
piet, stoof is iets van 4e de kilo ![]() | |
z80 | zaterdag 10 april 2010 @ 20:21 |
ook eens een macro/sligro pas scoren. en eens in Nijmegen kijken of ze daar ook paard hebben. | |
LittleTortillaBoy | zaterdag 10 april 2010 @ 20:23 |
Ik snuif graag lijm, telt dat ook ? ![]() | |
polariteit | zaterdag 10 april 2010 @ 20:46 |
nooit paard gegeten, zou het zeker nog eens willen proberen. toch maar eens bij de makro kijken als ik er weer eens ben. | |
Erasmo | zaterdag 10 april 2010 @ 22:56 |
quote:Als nog niet duur... Als ik het goed had zaten er nog maar een stuk of 5 paardenslagers in Nederland... | |
kabouter.muts | zaterdag 10 april 2010 @ 22:56 |
Hier heb je ook gewoon in de supermarkt vacuum verpakt paardenvlees. Paardenlappen en paardenbiefstuk. Vomar trouwens. Geen idee of het goed vlees is. Ik vond de biefstuk erg "leverig" smaken. | |
Pietverdriet | zaterdag 10 april 2010 @ 23:07 |
quote:Leverig smaken is een bloedsmaak, dat is een teken dat het beest veel gelopen heeft. Wild heeft ook die smaak. Dat is nu juist wat ik lekker vind | |
Erasmo | zaterdag 10 april 2010 @ 23:17 |
Paard heeft inderdaad een sterkere smaak, het is wel iets waar de gemiddelde supermarktvleeseter aan moet wennen. Ben ook met iets thuisgekomen wat ik nog nooit heb gemaakt, karwij... | |
Thorical | zondag 11 april 2010 @ 17:41 |
Hier In Amsterdam hadden ze paardenlappen in het vacuüm bij de C 1000 op de Panamalaan ik kan ze niet meet vinden. Biefstuk en haasbiefstuk is er nog wel te verkrijgen. Jammer maar ik ga het ook niet echt missen. | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2010 @ 17:45 |
quote:Lijkt op kummel. | |
Curiosity | zondag 11 april 2010 @ 18:17 |
quote:Karwij als in stoofvlees? | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2010 @ 18:18 |
quote:Karwij ken ik als een zaad van een schermbloemige, lekker gemalen of heel op zoutjes bijvoorbeeld. http://nl.wikipedia.org/wiki/Karwij Waar heb jij het over? | |
Burakius | zondag 11 april 2010 @ 19:14 |
quote:1 ons = 100 gram 4 ons = 400 gram 4 ons = 1.80 euro 1000 gram = 4.50 euro | |
Spanky78 | zondag 11 april 2010 @ 19:39 |
quote:Als je wel eens een kroket eet, is de kans enorm dat je wel eens paard hebt gegeten. Overigens niets mis mee. | |
Isegrim | zondag 11 april 2010 @ 21:17 |
Ik heb wel eens paardenbiefstuk gehaald toen ik het bij de lokale C1000 zag liggen. Vond 't best lekker. ![]() Overigens: http://www.paardeworst.nl/ Vooral niet per ongeluk http://www.paardenworst.nl/ (dus met tussen-n) tikken ![]() | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2010 @ 21:31 |
quote: | |
Yvesss | zondag 11 april 2010 @ 21:32 |
Paardenhaas is hier vrij makkelijk verkrijgbaar. Bij een discountslager en misschien wel juist daarom. Normale slagers kunnen daar niet mee aankomen, kan ze klanten kosten. Het is niet verkeerd, moet ik zeggen. Ik heb er voornamelijk steak tartare van gemaakt. | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2010 @ 21:34 |
Slagers die paardenvlees verkopen moeten aan meer eisen voldoen en speciale vergunningen hebben trouwens. | |
#ANONIEM | zondag 11 april 2010 @ 21:43 |
quote:waarom dat dan? | |
Yvesss | zondag 11 april 2010 @ 21:44 |
Dat, en het feit dat veel mensen het niet accepteren. In België vind je het wat makkelijker, maar ook daar is een terugloop. In Antwerpen was een goed restaurant gespecialiseerd in paardensteaks, volgens mij bestaat het niet meer. | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2010 @ 21:46 |
quote:Om er voor te zorgen dat ie niet paardenvlees als rundvlees verkoopt. | |
#ANONIEM | zondag 11 april 2010 @ 21:53 |
quote:ah oké | |
Erasmo | zondag 11 april 2010 @ 23:01 |
quote:Stoofvlees, van rond de ribben als ik het goed had. | |
Pietverdriet | zondag 11 april 2010 @ 23:08 |
quote:Om de breedbekkikker te citeren, nooit van gehoord. | |
Vandaag... | zondag 11 april 2010 @ 23:33 |
quote:De schrijver van dat opiniestuk is duidelijk niet gehinderd door enige kennis. Het meeste paardenvlees dat wij consumeren hier komt inderdaad uit Canada of Zuid Amerika. Dat dit gepaard gaat met veel leed is een algemeen bekend feit (! ) door vele organisaties bekend gemaakt en ook geen groot geheim. Ga maar eens naar de gemiddelde paardenveiling in de VS of Mexico en aanschouw het dierenleed. En dan het vervoer nog en de slachthuizen zelf waar de naleving op enige regelgeving nihil is. Er zijn filmpjes genoeg op youtube, en zeker niet eenmalig van wakker dier. http://www.defendhorsescanada.org/ http://www.equineprotectionnetwork.com/slaughter/transport.htm http://www.worldhorsewelf(...)tance-transportation En dat zijn maar de eerste paar google resultaten. Het is echt niet alleen een "wakker dier" hobby projectje. Maar een reëel probleem, met name ontstaan door het sluiten van de slachthuizen in de VS. Gevolg daarvan is dat de dieren op transport gaan naar Mexico en canada. Vlees dat daar vandaan komt is 99% zeker een zeer dieronvriendelijk stukje vlees. Voor de de duidelijkheid, ik ben absoluut niet tegen paarden slachten of opeten. Maar haal je biefstukje gewoon bij de Hollandse paardenslager, in Nijkerk zit een goeie. Is moeilijk, want bijna al het nederlands geslachte paard gaat naar Zuid Europa, maar goed. Doe dus even je best om uit te zoeken waar je vlees vandaan komt. | |
Isegrim | maandag 12 april 2010 @ 08:21 |
Het biefstukje dat ik bij C1000 haalde, kwam volgens de verpakking gewoon uit Nederland. Maar bij snacks e.d. weet je natuurlijk nooit waar het vandaan komt. | |
Symphonic | maandag 12 april 2010 @ 08:30 |
Paardenbiefstuk vind ik echt niet te eten. Te zoet en iets wee zelfs de nodige kruiden kunnen dat niet verbloemen voor mij. Maar een stukje warme paardenworst sla ik niet af, sterker nog, dat vind ik heerlijk. En dat als paardenman ![]() | |
watvoornaammoetikkiezen | dinsdag 22 februari 2011 @ 15:10 |
Die Pietverdriet kan het allemaal zo lekker vertellen, maar rekenen kan ie niet, ook al is het na dato. 1 kilo toen die topic werd geplaatst werd er geschreven 400 gram kost 1 euro 80. Een prijs voor een ons is dan 0,45 euro x 10 maakt 4,50 euro de kilo. Maar Piet als jij voor mij zaken kan doen, op een ander gebied weliswaar, dan hoe ik me van harte aanbevolen met die afrondingen naar beneden Ik weet niet wat het paardenvlees nu kost per kilo, maar in Belgie, zei een in Nederland bekendste paardenslachter tegen me, dat het in Belgie 300 a 400 euro op moest brengen. Brengt in Belgie meer op dan in Nederland. Dat is ook waarvoor Nederlandse, Duitse en Franse paarden naar Belgie worden getransporteerd. Het is ook het 3de Europese land dat paardenvlees consumeert, maar Belgie haalt ook veel paarden uit Mexico en Zuid-Amerika en als ze dan aankomen zijn ze sterk vermagerd, uitdrogingsverschijnselen. Vroeger golden er ook geen invoerrechten met paarden uit Zuid-Amerika. Je zit nu wel met vliegkosten. Maar een vermagerd of uitgedroogd paard lijkt me helemaal niks op te kunnen brengen en vaak halen ze het eindpunt, dus Belgie niet. Ga het artikel maar eens lezen op http:gaia.be. Ik heb een ziekenhuisafspraak gemaakt in Belgie, omdat het hier te lang duurt, maar ik hoop niet dat mijn zo n lot wacht. Ik draf nu misschien heel ver door en ben helemaal off topic, maar en nu gaat het helemaal komen, ik snap ook niet dat sommige You Tube filmpjes en dan heb ik het over mensen, de nieuwe neo-nazi s op internet worden toegelaten. Ik heb een smerig filmpje gezien en dat zijn net zulke filmpjes als uit Saoedi-Arabie met een onthoofding, maar met een bot mes iemand hals(slagaders) doorsnijden dat vind ik toch wel heel erg ver gaan en hem daarna in een gat in de grond trappen. Moest het ff kwijt. Maar even terug op de paarden.. Velen doen ook net of ze de beenderen wegmikken, maar van botten wordt veelal lijm gemaakt. Zal de huid niet ergens voor gebruikt worden? Wat niet voor humane consumptie door de beugel kan, dan wordt het verpulverd als katten- en hondenvoer. Een paard in goede conditie zou ook meer op moeten brengen, daarmee doel ik ook nog eens op een jong paard, dan een oud dier. Elke paardenslachter vertelt er weer een ander verhaal over. Mijn paard mankeert niets, dus dat gaat het hem niet worden. Ik vind wel dat mensen moeilijk doen over de uiteindelijke opbrengst voor de consument als hij zijn beestje daar brengt. Als paard 500 kilo weegt, even een zijstraat, dan weet je met een bepaalde stokmaat toch wat hij opbrengt? Deze meneer vertelde het mij wel, maar het is natuurlijk zwaar arbeidsintensief werk en als het aanbod groter is dan de vraag, dan weet je het wel. Ik heb ook geen behoefte, zoals ik die topics hier zie om op een slachterij te gaan kijken. Ik heb 1 paard af laten maken, sportpaard, en zelfs met opladen wilde ik er niet bijzijn. Tja, ieder mens is anders en ik heb er 2 maanden van wakker gelegen. Er worden sommige excursies verzorgd en sommige mensen willen dat een keer zien en meemaken. Ik weet wel dat het zo gebeurt, maar als je lieveling aan een rail hangt, je ziet die pin en dat is nog het minste, want paard is meteen hersendood en dat is al echt als die pin erop wordt gezet, dat is voor het beest een tel. Daarna wordt het paard onderste boven getakeld, zodat het bloed eruit kan lopen, daarna begint het snijwerk en het afstropen c.q. ontvellen. Zulk soort dingen wil ik niet in het echt zien, alhoewel ik wel respect heb voor mensen die dit wel kunnen. Was het uitbenen even vergeten. Nee, ik heb als paardenliefhebber nog nooit paardenvlees gegeten, maar je moet wel weten dat paardenliefhebbers een paard niet voor niets kopen en ik daarom moeite heb met sommige reacties. In november was volgens een Vlaams artikel 80 eurocent de kilo, echt schofterig! Begrijp dat hier weinig mensen affiniteit met paarden hebben, maar die het wel hebben en een paard willen laten slachten, zorg dan wel dat je bij een goede terecht komt! | |
Isegrim | dinsdag 22 februari 2011 @ 15:52 |
Van Veen in Nijkerk. ![]() | |
golfer | dinsdag 22 februari 2011 @ 17:38 |
Wat een 'nuttige' topickick. ![]() | |
FutureFairytale | dinsdag 22 februari 2011 @ 17:39 |
een behoorlijke post is het anders hoor als topickick. | |
Rickocum | dinsdag 22 februari 2011 @ 18:09 |
Nog nooit gehad! Lijkt mij inderdaad ook wel lekker! Maar is het niet droog? Ik weet niet waarom ik dat denk ![]() | |
Isegrim | dinsdag 22 februari 2011 @ 18:11 |
Hoezo droog? Misschien als je een bejaard paard eet wel ja. ![]() | |
watvoornaammoetikkiezen | dinsdag 22 februari 2011 @ 18:15 |
Jullie moeten me maar even vertellen hoe ik hier moeten quoten en die smileys in moet brengen. Werd er aan mij gevraagd of het nog wel zin had om hier iets te vermelden, haha, door FOK. Blijkt dus van wel. @ Isegrim, yep meis, idd Van Veen uit Nijkerk. Kon je zo wel raden. Vorig jaar vroeg ik alleen naar de slachtprijs Hij is daar eerlijk in. Wil er verder niet teveel over vertellen, maar hij is echt eerlijk. Ik geloof het ook wel als je van die 80 eurocent uitgaat per kilo, maar ik las hier ook prijzen van 4,50 de opgebrachte kilo, maar ga ff niet teruglezen, maar ik weet het niet met paardenvlees, maar dat zijn m.i. winkelprijzen geweest. Die 80 eurocent geloof ik ook niet, de waarheid ligt altijd ergens in het midden. Dat is in de paardenhouderij/-slachterij heel moeilijk te achterhalen. Hij vertelde mij dat als het zover was, dat je beter, of laten we zeggen voor de opbrengst, hem beter naar Belgie kan transporteren. Kijk paarden die hier verhandeld worden zien er natuurlijk, ook al mankeren ze wat, gewoon goed uit. Ja, je hebt natuurlijk er van die lui tussenzitten die paarden verwaarlozen, nou daar is bij mij op de stalling geen kans toe. Gezondheid staat bovenop, maar ik snap niet dat mensen zo met dieren en mensen om kunnen gaan. Ik ben geen zacht ei, want als iemand mij aan zou vallen op straat, dan sla ik erop. Weer OFF TOPIC!!!! @ Nou Golfer en FutureFairytale, Hier dan weer iets te lezen voor jullie! Haha | |
watvoornaammoetikkiezen | dinsdag 22 februari 2011 @ 18:19 |
Haha, die leip van een RickoKun. Al het vlees wat ouder wordt is taai en niet mals, dat geldt in principe voor elk dier. Daarom is lamsvlees veel duurder dan volwassen schapenvlees. Weet je wel dat broodje shoarma bij een goede grillroom? Weer OFF TOPIC! Sorry guys and girls | |
Erasmo | vrijdag 1 april 2011 @ 23:40 |
Kick! Wisker bezorgt tegenwoordig! http://www.slagerijwisker.nl/home.php | |
Rickocum | vrijdag 1 april 2011 @ 23:42 |
Quote doe je door je muis rechts boven de post te doen, dan verschijnt er een icoontje " en als je daar op drukt kan je quoten. Ik dacht dat paardenvlees taai was omdat als ik die bonken spier zie die ze hebben, dat het misschien zo'n dichtheid had dat het dus taai was (dat van het ouderdom weet ik natuurlijk wel, ik prefereer inderdaad lammetjes en andere dierenkinderen ![]() ![]() | |
Isegrim | vrijdag 1 april 2011 @ 23:44 |
Alleen worst. ![]() | |
Isegrim | vrijdag 1 april 2011 @ 23:46 |
Zeker niet taai. ![]() | |
Erasmo | vrijdag 1 april 2011 @ 23:51 |
Als je ze een mailtje stuurt kan je alles bestellen ![]() | |
golfer | zaterdag 2 april 2011 @ 00:06 |
Ik blijf wel gewoon bij hem langsgaan. Zit op 10 minuten van ons huis. ![]() | |
Erasmo | zaterdag 2 april 2011 @ 00:09 |
Het is natuurlijk wel handig voor de mensen die er niet in de buurt wonen. Het is voor mij iets omrijden, ik vind het altijd wel leuk om er even langs te gaan.
| |
#ANONIEM | zaterdag 2 april 2011 @ 00:15 |
Hmmmm, paardenworst ![]() Had vanmiddag nog een stuk opgepikt bij de lokale keurslager ![]() | |
Re.active | zaterdag 2 april 2011 @ 00:35 |
Ik heb nog nooit paard gegeten ![]() Maar herten vlees vond ik echt heerlijk ![]() | |
Re.active | zaterdag 2 april 2011 @ 00:36 |
Oh.... Morgen gelijk even kijken bij de slager. ben nu wel benieuwd eigenlijk ![]() | |
golfer | zaterdag 2 april 2011 @ 00:37 |
Ik lust ook geen kangoeroe, maar slang vind ik ook echt heerlijk. zelfde soort onzinnige vergelijking. | |
Erasmo | zaterdag 2 april 2011 @ 22:57 |
En? | |
Vivantje | dinsdag 5 april 2011 @ 16:36 |
Als je paardenbiefstuk taai is wil dit meestal zeggen dat het om een paard ging dat nog "werkte" en dus veel spieren had. Normaal wordt het vlees van deze paarden verwerkt tot worst of kroketvulling of stoofvlees. Voor een paardenbiefstuk gelden volgende regels: ofwel een veulen, jaarling en indien het paard niet "werkt" tot 5 jaar max. Ofwel een stokoud, gepensioneerd paard. Mijn paard was 12 jaar en al 3 jaar niet meer bereden en is hoogstwaarschijnlijk ook in de saucissen gedraaid (weet het niet zeker en wil het ook niet weten) omdat het toch taai vlees zou zijn wegens niet oud genoeg. |