Verschillende soorten eieren
Het kippenei is over de hele wereld het meest voorkomende en gegeten ei. Ze worden gewoon ‘ei’genoemd, alleen de eieren van ander gevogelte worden bij name genoemd. Eieren variėren in gewicht van 53 gram voor een klein tot 73 gram voor een heel groot ei. Er zijn vele soorten kippeneieren te koop.
Henneneitje
Met een gewicht van 30-40 gram. Ze zijn van dezelfde kwaliteit als een kippenei, afkomstig van hennetjes die maar half zo groot zijn als een gewone kip. De kleine eitjes zijn geschikt voor peuter en voorgerechten waarin maar weinig ei nodig is.
Eendenei
Deze wegen 85-95 gram en bevatten iets meer vet dan kippenei. Ze hebben een volle smaak, die het best uitkomst bij zachtgekookte eieren, roerei, omeletten en in desserts.
Ganzenei
Met een gewicht van 180-200 gram. Ze hebben een kalkwitte , heel harde schaal en een uitgesprokener smaak dan kippeneieren. Hardgekookt zijn ze goed te gebruiken. Bijvoorbeeld in plakken gesneden en dan overgoten met tomaten- of kaassaus. Zet dit voor het opdienen nog enkele minuten in de oven.
Duivenei
Deze wegen slechts 15 gram. Ze zijn prachtig om te zien, maar verder niet bijzonder qua smaak.
Kwartelei
Deze aantrekkelijke kleine gespikkelde eitjes die 15-20 gram wegen kunnen op dezelfde manier als kippenei worden gekookt, alleen korter. De delicate, romige textuur en fijne smaak maakt kwarteleitjes heel populair. Ze mogen beslist niet te lang worden gekookt. Ze zijn uitstekend als borrelhapje en kunnen dan vanwege hun grootte in een keer in de mond worden gestopt.
bronIs maar een kwart van het gewicht. Zou zelf voor 3 minuten gaan dan.