Nou, wij hebben dus meteen een pak pampers gekocht en Stef is al 3 nachten op rij niet doorgelekt!

Ter vergelijking: laatst hebben we met wasbaar héél hard naast zijn bedje staan juichen omdat hij voor het eerst in twee weken níet was doorgelekt.. Keerzijde: Hij heeft echt metéén luieruitslag

Is onder controle met sudocreme en overdag een inleggertje met zilver erin in zijn luier, maar ik vind het wel frappant..
Keshet, mijn eerlijke antwoord:
Ik ben ECHT heel blij dat we dit hebben gedaan!! IK vind het in de praktijk reuze meevallen, qua geurtjes en gebruiksgemak. Stef doet het er prima mee, het werkt makkelijk, je kunt heel veel aanpassen op de gelegenheid en het kost me, naar mijn idee, niet veel extra moeite. Wij hebben deze week voor het eerst wegwerpluiers gekocht en gebruikt, omdat Stef 's-nachts vaak door zijn luiertje heenlekte en dat lekt minder door qua plas, maar ik moet zeggen dat het me tegenvalt dat hij er meteen luieruitslag van krijgt. Ik wist wel dat dat met wegwerp vaker voorkomt, maar dit had ik niet verwacht. Ok, zal ik anders even puntsgewijs doorlopen wat ik na- en voordelen vind?
Nadelen:
- Je moet erop bedacht zijn dat je regelmatig moet wassen. En dat bedoel ik niet als in váák, maar als in met ingebouwde regelmaat. Als je het een paar dagen druk hebt en je vergeet te wassen kom je zonder luiers te zitten en soms is het echt stressen om de was op tijd droog te krijgen terwijl Stef zijn laatste luiertje aan heeft. Meer luiertjes kopen zou de oplossing zijn, maar eerlijkgezegd vind ik dat je echt véél extra geld moet investeren om daadwerkelijk een dag langer te kunnen wachten met wassen, dus dat doe ik niet, of mondjesmaat (elke maand koop ik er 1 a 2 luiertjes bij).
- Voor de nacht zijn wij nu, net als velen heb ik hier gelezen, overgestapt op pampers. Het is nog een proef en ik weet het dus zo net nog niet i.v.m. die luieruitslag, maar Stef lekte echt VAAK door zijn luier heen 's-nachts. Hij slaapt ook ontzettend goed door (meestal rond half 11 op bed en dan weer wakker rond 8 en daar zijn die luiertjes niet tegen opgewassen, zelfs met extra inleggers).
- De was drogen. Wij hebben een appartement en er hangen dus inderdaad regelmatig luiers over de verwarming. De inleggers doen we, heel milieu-onvriendelijk, in de droger omdat ze er anders echt té lang op drogen om nog werkbaar te zijn voor ons, maar de luiertjes kunnen daar minder goed tegen. Bamboe-inleggertjes drogen ook nog eens moeilijker, dus die moeten na een droogronde ook nog eens over de verwarming. Ik kan er persoonlijk niet zo mee zitten (vind het er wel gezellig uitzien, al die fleurige kleurtjes over de verwarming), maar je moet er wel tegenkunnen.
- Als je een poepluiertje hebt waarbij de poep tussen de elastiek-ribbels is gekomen moet je het uitspoelen, anders gaat het er niet uit in de was. Is een extra klusje, moet je ook tegenkunnen. Ik vind het zelf niet erg, lief heeft er een takke-hekel aan. Doe ik dus eigenlijk altijd (we hebben een aparte, 2e wasmand voor uitspoel-luiers en die spoel ik dan allemaal uit zodra er een luierwas ingaat).
- Je moet altijd wel íets doen om de luiers klaar voor gebruik te maken. inleggertjes in de pockets doen of vastklikken met drukknoopjes, doekje erin om de poep op te vangen en weg te gooien (hoeft niet, maar vinden wij zelf erg fijn) ontkom je niet aan. Wij noemen dat 'luiertjes bouwen' en doen dat meestal ter plaatse als we Stef verschonen, tenzij we even een zeldzaam momentje over hebben, dan bouwen we er een stuk of 8 vooruit. Vind ik zelf wat vervelender als lief, dus meestal bouwt hij wat vooruit, maar ik vind het ook weer niet heel erg naar ofzo.
Voordelen:
- Géén luieruitslag!

De eerste keer dat ik Stef terugkreeg van de kinderopvang schrok ik me kapot: hij had allemaal rare, witte wiebels in zijn poep! Ik hing al bíjna aan de lijn met de huisarts, tot ik zag dat die witte smurrie ook in de kneepjes van zijn beentjes zat: Sudocreme! Daro worden de kinders dus standaard ingesmeerd met creme, terwijl wij thuis nog steeds het proefpotje sudocreme gebruiken dat we in de prenatal-zwangerschapsdoos gekregen hebben. En serieus: er is nog niet eens 1/5e uit dat potje nu (Stef is 4 maanden oud), we gebruiken het gewoon niet omdat het niet nodig is. Dat vind ik zelf echt een enórm voordeel, want ik hoor al mijn vriendinnen met baby's in dezelfde leeftijdscategorie over luieruitslag.
- Geen poep-explosies tot aan de rug. Stef kan echt enórme poepluiers fabriceren (van het kaliber trek-de-sluiting-los-en-het-zit-meteen-tot-aan-zijn-enkels) maat in tegenstelling tot wegwerp komt het er practisch nooit uitzetten. Plas lekt wel wat vaker door, maar als ik moet kiezen..

- Je hebt altijd luiers in huis en hoeft dus nooit luiers te kopen. Als je je was-regelmaat goed hebt zitten loopt het gewoon. Punt.
- Het is goedkoper: aan het eind van je geld een stuk maand overhouden maakt geen hol uit, luiers heb je altijd in huis.
- Het ziet er blij uit, al die leuke kleurtjes! Let maar op, jij gaat straks precíes begrijpen wat de term 'lief petskontje' inhoudt

- De luiers zijn een stuk dikker. Met broekjes kan dat soms wat lastiger zijn met aantrekken, maar Stef's fysio is er bijzonder van gecharmeerd: door het dikke luiertje kan je kind minder makkelijk overstrekken, want om te overstrekken met de beentjes gaan de beentjes automatisch naar elkaar toe en dat kan dus niet met zo'n dikke luier ertussen

- Het is milieuvriendelijker. Niet voor iedereen een reden, maar ik vind het een toevoeging op het bovenstaande.
Dat was het geloof ik wel

Als ik meer bedenk post ik het nog wel even. Ow, en wat betreft stinken en was enzo: ik vind het helemaal niet stinken, ik ruik de wasmand amper (moet ik wel zeggen dat hij BV krijgt en BV-poep stinkt niet echt). Voor de vieze luiers die we terugkrijgen van het KDV hebben we een speciale waszak en ook daarmee is er geen enkel geur-probleem.
Succes ermee Keshet, vind het echt stoer dat jij je hier ook in aan het verdiepen bent.
Ow, een Huupje, ik heb foto's gemaakt van Stef gisteren, ik ga ze zo even bewerken als dat nog mag van Stef