LeeHarveyOswald | woensdag 24 maart 2010 @ 19:44 |
Ik ben tiramisu aan het maken, maar mn mengsel van mascarpone, en ei enzo is wat dunnig (yoghurt achtig). Hoort dit zo dun? Zo nee, hoe krijg ik het dikker? Ik ben nog in bezit van 1 scheidbaar ei. Alvast dank! | |
Sgt.Stiglitz | woensdag 24 maart 2010 @ 19:45 |
Beetje eigeel bij doen. | |
miss_sly | woensdag 24 maart 2010 @ 19:51 |
eiwit stijf kloppen en dat er voorzichtig door spatelen. Ik weet alleen niet of je aan 1 ei dan nog voldoende hebt. | |
Sgt.Stiglitz | woensdag 24 maart 2010 @ 19:52 |
quote:Zou ik juist niet doen. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 24 maart 2010 @ 19:59 |
Ei wit is wat google ook vooral zei. Nu gedaan, iets dikker, maar neit veel verschil. Stijft het in de koelkast nog op? | |
miss_sly | woensdag 24 maart 2010 @ 20:02 |
Het stijf wel wat op, maar het eiwit is eigenlijk wel de clue voor een stevigere massa. Ik klop altijd alles door de mascarpone, klop dan het eiwit stijf (echt goed, dat je de kom ondersteboven kunt houden) en dan spatel ik dat er voorzichtig doorheen. Het voorzichtig spatelen is om het stijve eiwit niet kapot te maken. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 24 maart 2010 @ 20:09 |
Hm, heb het maar bij elkaar geflikkerd en hoop dat het een eetbaar mengsel wordt. Lijkt in elk geval in de verste verte niet op tiramisu. | |
miss_sly | woensdag 24 maart 2010 @ 20:17 |
Voor de smaak maakt het op zich niet uit, als het goed is. Indien inet gelukt, heb ik nog wel een goed recept voor je. Is hiet altijd een succes; er wordt gevochten wie de schaap mag uitlikken enzo....door volwassenen ![]() | |
Sgt.Stiglitz | woensdag 24 maart 2010 @ 20:20 |
quote:Freudiaans? Jij viezerik. | |
miss_sly | woensdag 24 maart 2010 @ 20:22 |
hahaha, waar het hart van vol is enzo ![]() | |
mjan | woensdag 24 maart 2010 @ 20:34 |
Welk recept heb je gebruikt? Ik had de laatste paar keer ook dat het veel te dun was, terwijl ik hetzelfde recept gebruikte als daarvoor. Heb nog steeds niet kunnen achterhalen waar het door kwam. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 24 maart 2010 @ 20:51 |
quote:Combi van http://www.kookjij.nl/recept-tiramisu-met-amaretto en http://www.tastyweb.nl/recept/tiramisu | |
Buschetta | woensdag 24 maart 2010 @ 21:21 |
ik hoop dat je gepasteuriseert ei gebruikt ![]() | |
-Mellow- | woensdag 24 maart 2010 @ 21:56 |
het mascarponemengsel stijft nog aanzienlijk op. Het beste is ie na een nachtje staan dus je hoeft nog niet te vrezen denk ik ![]() | |
-Mellow- | woensdag 24 maart 2010 @ 22:01 |
stijfgeklopt eiwit is inderdaad essentieel. Vergeet trouwens de tips van zout bij het wit voegen voor het kloppen want zout destabiliseert het eiwit juist. Beter kan je er een schepje suiker bij doen voor het kloppen, daar wordt het weer stabieler van. En slagroom in de tiramisu, ik snap het niet. Met mascarpone wordt het al zwaar genoeg. Verder vind ik de verhoudingen in de recepten ook wat vreemd. Zelf gebruik ik 250 g mascarpone op 4 eieren. | |
-Mellow- | woensdag 24 maart 2010 @ 22:06 |
quote:Nah, kans op salmonella is niet zo heel groot hoor. Ik heb echt al tig keer tiramisu ( en chocolademousse) gemaakt en dan gebruik ik gewoon rauwe eitjes. | |
LeeHarveyOswald | woensdag 24 maart 2010 @ 23:26 |
quote:Dat is ook ongeveer wat ik gedaan heb. Ik gok dat ik mascarpone aan mn vingers heb gehad, en er vet bij het eiwit is gekomen. | |
Perruche | donderdag 25 maart 2010 @ 09:07 |
was 'ie nog wel lekker geworden? | |
LeeHarveyOswald | donderdag 25 maart 2010 @ 09:15 |
quote:De tiramisoep was heerlijk! ![]() ![]() | |
MissHobje | donderdag 25 maart 2010 @ 09:49 |
Is het alsnog niet echt dikker geworden? Heb het ook wel eens gehad maar juist die mascarpone deed dan zijn werk tijdens het koelen goed zeg maar. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 25 maart 2010 @ 09:53 |
quote:Her en der een klont, yoghurt met kwark er in, zeg maar. | |
MissHobje | donderdag 25 maart 2010 @ 09:57 |
quote:Hmm nee dat klinkt niet echt goed ![]() Ochja tiramisu vla is ook best binnen te houden toch ![]() | |
LeeHarveyOswald | donderdag 25 maart 2010 @ 10:04 |
Ja hoor. Was zelfs erg lekker ![]() | |
Pandora73 | donderdag 25 maart 2010 @ 11:06 |
Als je eiwit niet goed stijf wordt bij het kloppen is je kom meestal niet 100% vetvrij. "Vet" verhindert het écht stijf worden van de eiwitten. Is me ooit verteld. | |
LeeHarveyOswald | donderdag 25 maart 2010 @ 11:15 |
Ja, dat denk ik zelf ook. Mascarpone vingers in het eiwit, ofzo. Het was nu een soort grote klodder sperma geworden. | |
Perruche | donderdag 25 maart 2010 @ 14:14 |
quote:nah ik wacht wel op de roti :-P | |
LeeHarveyOswald | donderdag 25 maart 2010 @ 14:19 |
quote:Het eiwit was een soort grote klodder sperma, niet de tiramisoep ![]() | |
Snellekok | donderdag 25 maart 2010 @ 20:40 |
ik heb wel een goed basis recept voor je... Marscapone 500 gr Eigeel 80 gr Eiwit 50 gr Gelatine 6 gr Espresso 200 ml Amaretto 150 ml Langevingers 12 st Suiker 100 gr succes ik denk dat het probleem in je gelatine zit | |
Snellekok | donderdag 25 maart 2010 @ 20:42 |
of je hebt je ''en ruban'' niet goed dik geslagen (suiker+eigeel) | |
-Mellow- | donderdag 25 maart 2010 @ 21:03 |
gelatine heeft in principe niks te zoeken in tiramisu. Met een goed stijf eiwit, alles in de juiste volgorde en voorzichtig spatelen kan je een perfecte tiramisu krijgen. Gewoon nog even oefenen | |
mjan | donderdag 25 maart 2010 @ 21:26 |
Je gaat toch geen gelatine in je tiramisu stoppen? ![]() | |
Snellekok | donderdag 25 maart 2010 @ 22:03 |
is een basis recept uit ''KOK KWM 3'' een oud schoolboek | |
mjan | vrijdag 26 maart 2010 @ 08:42 |
Voor mijn gevoel zijn de verhoudingen in dat recept sowieso een beetje scheef, met veel mascarpone en weinig eiwit en lange vingers. Ik geloof best dat het een basisrecept is, maar wat dit betreft heb ik meer vertrouwen in een willekeurige italiaan ![]() | |
-Mellow- | vrijdag 26 maart 2010 @ 12:03 |
Onderstaand recept heb ik van de mama van mijn italiaanse vriendin en wat mij betreft is ie perfect: maak een kopje espresso (ik doe het met een percolator) en zet weg. Scheid ondertussen 4 eieren. Klop de dooiers met 50g suiker tot een schuimige homogene massa. Voeg hieraan een snufje zout toe. Meng de dooiers met 250g mascarpone. Klop de witten samen met een schepje suiker tot je glanzende pieken krijgt en de kom op de kop kan houden. Pas op dat je niet te lang doorklopt! (De schuimmassa mag niet als een geheel uit de kom glijden als je m schuin houdt, dan heb je te lang geklopt en heeft het vocht zich van het schuim gescheiden, de structuur is dan ook wat korrelig) Meng 1/3 van het stijve eiwit bij het mascarponemengsel. Doe dan beetje bij beetje het mascarponemengsel bij het wit. Spatel het heel voorzichtig door en haal daarbij het mascarponemengsel omhoog. Je moet dus niet roeren. doe bij de afgekoelde koffie een scheut koffielikeur ( ik gebruik wel eens kahlua, maar marakesh is lekkerder en voller van smaak) Doop de lange vingers met beide kanten in de koffie, niet te lang niet te kort. Leg ze in een schaal, verdeel het mascarponemengsel erover en laat een paar uur in de koelkast opstijven, bij voorkeur een hele nacht. Strooi voor het opdienen de cacao erover. |