FOK!forum / Culinesse ŕ gogo / spoedvraag mbt tiramisu!
LeeHarveyOswaldwoensdag 24 maart 2010 @ 19:44
Ik ben tiramisu aan het maken, maar mn mengsel van mascarpone, en ei enzo is wat dunnig (yoghurt achtig). Hoort dit zo dun?

Zo nee, hoe krijg ik het dikker? Ik ben nog in bezit van 1 scheidbaar ei. Alvast dank!
Sgt.Stiglitzwoensdag 24 maart 2010 @ 19:45
Beetje eigeel bij doen.
miss_slywoensdag 24 maart 2010 @ 19:51
eiwit stijf kloppen en dat er voorzichtig door spatelen. Ik weet alleen niet of je aan 1 ei dan nog voldoende hebt.
Sgt.Stiglitzwoensdag 24 maart 2010 @ 19:52
quote:
Op woensdag 24 maart 2010 19:51 schreef miss_sly het volgende:
eiwit stijf kloppen en dat er voorzichtig door spatelen. Ik weet alleen niet of je aan 1 ei dan nog voldoende hebt.
Zou ik juist niet doen.
LeeHarveyOswaldwoensdag 24 maart 2010 @ 19:59
Ei wit is wat google ook vooral zei. Nu gedaan, iets dikker, maar neit veel verschil. Stijft het in de koelkast nog op?
miss_slywoensdag 24 maart 2010 @ 20:02
Het stijf wel wat op, maar het eiwit is eigenlijk wel de clue voor een stevigere massa.
Ik klop altijd alles door de mascarpone, klop dan het eiwit stijf (echt goed, dat je de kom ondersteboven kunt houden) en dan spatel ik dat er voorzichtig doorheen. Het voorzichtig spatelen is om het stijve eiwit niet kapot te maken.
LeeHarveyOswaldwoensdag 24 maart 2010 @ 20:09
Hm, heb het maar bij elkaar geflikkerd en hoop dat het een eetbaar mengsel wordt. Lijkt in elk geval in de verste verte niet op tiramisu.
miss_slywoensdag 24 maart 2010 @ 20:17
Voor de smaak maakt het op zich niet uit, als het goed is.
Indien inet gelukt, heb ik nog wel een goed recept voor je. Is hiet altijd een succes; er wordt gevochten wie de schaap mag uitlikken enzo....door volwassenen
Sgt.Stiglitzwoensdag 24 maart 2010 @ 20:20
quote:
Op woensdag 24 maart 2010 20:17 schreef miss_sly het volgende:
er wordt gevochten wie de schaap mag uitlikken enzo\
Freudiaans? Jij viezerik.
miss_slywoensdag 24 maart 2010 @ 20:22
hahaha, waar het hart van vol is enzo
mjanwoensdag 24 maart 2010 @ 20:34
Welk recept heb je gebruikt? Ik had de laatste paar keer ook dat het veel te dun was, terwijl ik hetzelfde recept gebruikte als daarvoor. Heb nog steeds niet kunnen achterhalen waar het door kwam.
LeeHarveyOswaldwoensdag 24 maart 2010 @ 20:51
quote:
Op woensdag 24 maart 2010 20:34 schreef mjan het volgende:
Welk recept heb je gebruikt? Ik had de laatste paar keer ook dat het veel te dun was, terwijl ik hetzelfde recept gebruikte als daarvoor. Heb nog steeds niet kunnen achterhalen waar het door kwam.
Combi van http://www.kookjij.nl/recept-tiramisu-met-amaretto en http://www.tastyweb.nl/recept/tiramisu
Buschettawoensdag 24 maart 2010 @ 21:21
ik hoop dat je gepasteuriseert ei gebruikt
-Mellow-woensdag 24 maart 2010 @ 21:56
het mascarponemengsel stijft nog aanzienlijk op. Het beste is ie na een nachtje staan dus je hoeft nog niet te vrezen denk ik
-Mellow-woensdag 24 maart 2010 @ 22:01
stijfgeklopt eiwit is inderdaad essentieel. Vergeet trouwens de tips van zout bij het wit voegen voor het kloppen want zout destabiliseert het eiwit juist. Beter kan je er een schepje suiker bij doen voor het kloppen, daar wordt het weer stabieler van.

En slagroom in de tiramisu, ik snap het niet. Met mascarpone wordt het al zwaar genoeg.

Verder vind ik de verhoudingen in de recepten ook wat vreemd. Zelf gebruik ik 250 g mascarpone op 4 eieren.
-Mellow-woensdag 24 maart 2010 @ 22:06
quote:
Op woensdag 24 maart 2010 21:21 schreef Buschetta het volgende:
ik hoop dat je gepasteuriseert ei gebruikt
Nah, kans op salmonella is niet zo heel groot hoor. Ik heb echt al tig keer tiramisu ( en chocolademousse) gemaakt en dan gebruik ik gewoon rauwe eitjes.
LeeHarveyOswaldwoensdag 24 maart 2010 @ 23:26
quote:
Op woensdag 24 maart 2010 22:01 schreef -Mellow- het volgende:
stijfgeklopt eiwit is inderdaad essentieel. Vergeet trouwens de tips van zout bij het wit voegen voor het kloppen want zout destabiliseert het eiwit juist. Beter kan je er een schepje suiker bij doen voor het kloppen, daar wordt het weer stabieler van.

En slagroom in de tiramisu, ik snap het niet. Met mascarpone wordt het al zwaar genoeg.

Verder vind ik de verhoudingen in de recepten ook wat vreemd. Zelf gebruik ik 250 g mascarpone op 4 eieren.
Dat is ook ongeveer wat ik gedaan heb. Ik gok dat ik mascarpone aan mn vingers heb gehad, en er vet bij het eiwit is gekomen.
Perruchedonderdag 25 maart 2010 @ 09:07
was 'ie nog wel lekker geworden?
LeeHarveyOswalddonderdag 25 maart 2010 @ 09:15
quote:
Op donderdag 25 maart 2010 09:07 schreef Perruche het volgende:
was 'ie nog wel lekker geworden?
De tiramisoep was heerlijk! Mocht je willen proeven, we hebben nog redelijk wat liggen
MissHobjedonderdag 25 maart 2010 @ 09:49
Is het alsnog niet echt dikker geworden?
Heb het ook wel eens gehad maar juist die mascarpone deed dan zijn werk tijdens het koelen goed zeg maar.
LeeHarveyOswalddonderdag 25 maart 2010 @ 09:53
quote:
Op donderdag 25 maart 2010 09:49 schreef MissHobje het volgende:
Is het alsnog niet echt dikker geworden?
Heb het ook wel eens gehad maar juist die mascarpone deed dan zijn werk tijdens het koelen goed zeg maar.
Her en der een klont, yoghurt met kwark er in, zeg maar.
MissHobjedonderdag 25 maart 2010 @ 09:57
quote:
Op donderdag 25 maart 2010 09:53 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Her en der een klont, yoghurt met kwark er in, zeg maar.
Hmm nee dat klinkt niet echt goed !
Ochja tiramisu vla is ook best binnen te houden toch
LeeHarveyOswalddonderdag 25 maart 2010 @ 10:04
Ja hoor. Was zelfs erg lekker
Pandora73donderdag 25 maart 2010 @ 11:06
Als je eiwit niet goed stijf wordt bij het kloppen is je kom meestal niet 100% vetvrij. "Vet" verhindert het écht stijf worden van de eiwitten. Is me ooit verteld.
LeeHarveyOswalddonderdag 25 maart 2010 @ 11:15
Ja, dat denk ik zelf ook. Mascarpone vingers in het eiwit, ofzo. Het was nu een soort grote klodder sperma geworden.
Perruchedonderdag 25 maart 2010 @ 14:14
quote:
Op donderdag 25 maart 2010 11:15 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ja, dat denk ik zelf ook. Mascarpone vingers in het eiwit, ofzo. Het was nu een soort grote klodder sperma geworden.
nah ik wacht wel op de roti :-P
LeeHarveyOswalddonderdag 25 maart 2010 @ 14:19
quote:
Op donderdag 25 maart 2010 14:14 schreef Perruche het volgende:

[..]

nah ik wacht wel op de roti :-P
Het eiwit was een soort grote klodder sperma, niet de tiramisoep
Snellekokdonderdag 25 maart 2010 @ 20:40
ik heb wel een goed basis recept voor je...

Marscapone 500 gr
Eigeel 80 gr
Eiwit 50 gr
Gelatine 6 gr
Espresso 200 ml
Amaretto 150 ml
Langevingers 12 st
Suiker 100 gr

succes


ik denk dat het probleem in je gelatine zit
Snellekokdonderdag 25 maart 2010 @ 20:42
of je hebt je ''en ruban'' niet goed dik geslagen (suiker+eigeel)
-Mellow-donderdag 25 maart 2010 @ 21:03
gelatine heeft in principe niks te zoeken in tiramisu. Met een goed stijf eiwit, alles in de juiste volgorde en voorzichtig spatelen kan je een perfecte tiramisu krijgen. Gewoon nog even oefenen
mjandonderdag 25 maart 2010 @ 21:26
Je gaat toch geen gelatine in je tiramisu stoppen? Dat is echt nog erger dan slagroom.
Snellekokdonderdag 25 maart 2010 @ 22:03
is een basis recept uit ''KOK KWM 3'' een oud schoolboek
mjanvrijdag 26 maart 2010 @ 08:42
Voor mijn gevoel zijn de verhoudingen in dat recept sowieso een beetje scheef, met veel mascarpone en weinig eiwit en lange vingers. Ik geloof best dat het een basisrecept is, maar wat dit betreft heb ik meer vertrouwen in een willekeurige italiaan
-Mellow-vrijdag 26 maart 2010 @ 12:03
Onderstaand recept heb ik van de mama van mijn italiaanse vriendin en wat mij betreft is ie perfect:

maak een kopje espresso (ik doe het met een percolator) en zet weg.

Scheid ondertussen 4 eieren. Klop de dooiers met 50g suiker tot een schuimige homogene massa. Voeg hieraan een snufje zout toe. Meng de dooiers met 250g mascarpone.

Klop de witten samen met een schepje suiker tot je glanzende pieken krijgt en de kom op de kop kan houden. Pas op dat je niet te lang doorklopt! (De schuimmassa mag niet als een geheel uit de kom glijden als je m schuin houdt, dan heb je te lang geklopt en heeft het vocht zich van het schuim gescheiden, de structuur is dan ook wat korrelig)

Meng 1/3 van het stijve eiwit bij het mascarponemengsel. Doe dan beetje bij beetje het mascarponemengsel bij het wit. Spatel het heel voorzichtig door en haal daarbij het mascarponemengsel omhoog. Je moet dus niet roeren.

doe bij de afgekoelde koffie een scheut koffielikeur ( ik gebruik wel eens kahlua, maar marakesh is lekkerder en voller van smaak)

Doop de lange vingers met beide kanten in de koffie, niet te lang niet te kort.
Leg ze in een schaal, verdeel het mascarponemengsel erover en laat een paar uur in de koelkast opstijven, bij voorkeur een hele nacht. Strooi voor het opdienen de cacao erover.