Want? Tano_Stargazers heeft het antwoord al gegeven: je kunt middelen binnen 36 maanden nadat de aanslag van het laatste jaar vast staat.quote:Op zondag 21 maart 2010 22:15 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Ik heb zelf te weinig ervaring met de middeling, dus daar kan ik je niks over zeggen. Zul je even moeten wachten op reactie van MaW of Nizno.
Wat Maharbal al zegt: dit bedrag wordt bij beschikking vastgesteld en moet staan op de definitieve aanslag van het vorige jaar.quote:Op zondag 21 maart 2010 21:56 schreef knuppelhout het volgende:
[..]
hoe vind ik uit of en hoeveel resterende PGA ik nog heb dan? ik neem aan dat die belastingmeneer het zover als mogelijk heeft opgevoerd afgelopen jaar. wat ik dit jaar krijg = de PGA posten die ik zelf kan bedenken over 2009 neem ik aan...
Ik had die vraag niet goed gelezen en had helemaal over de vraag "wanneer het moet" heen gelezenquote:Op zondag 21 maart 2010 23:00 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Want? Tano_Stargazers heeft het antwoord al gegeven: je kunt middelen binnen 36 maanden nadat de aanslag van het laatste jaar vast staat.
Tsja, hier doen we niet aan samenvattingen.quote:Op zondag 21 maart 2010 23:06 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Ik had die vraag niet goed gelezen en had helemaal over de vraag "wanneer het moet" heen gelezen.
Het antwoord was inderdaad al gegeven.
Zou moeten worden ingevoerd!quote:Op zondag 21 maart 2010 23:08 schreef ManAtWork het volgende:
[..]
Tsja, hier doen we niet aan samenvattingen.
Als je getrouwd bent ben je automatisch fiscaal partner van elkaar. Als je gedurende het jaar bent getrouwd, kun je er toch voor kiezen om voor het gehele jaar als fiscaal partner te worden aangemerkt. Dit moet je dan wel kenbaar maken door middel van een verzoek bij aangifte. Dit kan alleen niet als je voor april een andere fiscale partner hebt gehad.quote:Op maandag 22 maart 2010 12:30 schreef superalien83 het volgende:
Allen,
Heb niet zo'n ervaring met aangiftes en doe het voor het eerst. Ben wettelijk sinds april vorig jaar getrouwd maar we wonen pas sinds oktober samen. Volgens mij mag mijn vrouw niet als mijn fiscale partner functioneren, toch?
Verder heb ik zelf 1 fulltime baan gehad. Enige aftrekposten die ik voor mezelf kan bedenken zijn collegegelden voor een WO studie vorig jaar.
Is het verstandig om samen 1 aangifte te doen? Of gaat deze vlieger dus sowieso niet op vanwege de korte samenlevingsduur? En ik heb gisteren een proefaangifte gedaan en er staat dat ik niks terug krijg (en ook niets hoef te betalen). Lijkt me overigens merkwaardig, of kan dit praktisch gezien gewoon?
Wettelijk getrouwd in april, daarvoor geen andere partner gehad. Maar je bent toch niet verplicht om aangifte te doen met je fiscale partner? Zij is namelijk nog studente met een zeer laag bijverdien-inkomen. Is het dan voor mij juist beter om samen aangifte te doen of toch gewoon individueel?quote:Op maandag 22 maart 2010 12:54 schreef Maharbal het volgende:
[..]
Als je getrouwd bent ben je automatisch fiscaal partner van elkaar. Als je gedurende het jaar bent getrouwd, kun je er toch voor kiezen om voor het gehele jaar als fiscaal partner te worden aangemerkt. Dit moet je dan wel kenbaar maken door middel van een verzoek bij aangifte. Dit kan alleen niet als je voor april een andere fiscale partner hebt gehad.
M.b.t. die WO studie: kreeg je studiefinanciering? Had je recht op studiefinanciering? Mocht je nog lenen van de IB-groep (DUO)? -> zie een aantal posts hierboven voor uitleg/een verwijzing naar een uitgebreide uitleg over de aftrekbaarheid van studiekosten.
Je bent verplicht fiscaal partner van elkaar vanaf april. Je kunt met dat verzoek bewerkstelligen dat je ook vóór april als elkaars fiscaal partner wordt gezien. Als zij studente is met een laag inkomen, dan kan het wellicht juist lonen om te gaan schuiven. Sowieso brengt het fiscaal partnerschap voordelen als jouw partner weinig verdiende. Als zij bijvoorbeeld niet genoeg verdiende om haar heffingskortingen volledig toe te passen (zij heeft dus niet genoeg belasting betaald), dan wordt rekening gehouden met het inkomen van de fiscaal partner. Als die meer heeft verdiend (dus meer belasting heeft betaald) dan het "restant" van de heffingskorting van de andere partner, dan kan dit "restant" worden uitbetaald.quote:Op maandag 22 maart 2010 13:04 schreef superalien83 het volgende:
[..]
Wettelijk getrouwd in april, daarvoor geen andere partner gehad. Maar je bent toch niet verplicht om aangifte te doen met je fiscale partner? Zij is namelijk nog studente met een zeer laag bijverdien-inkomen. Is het dan voor mij juist beter om samen aangifte te doen of toch gewoon individueel?
Had geen recht meer op stufi maar er was wel mogelijkheid om te lenen...
Eindelijk. Kunnen wij op vakantie.quote:Op maandag 22 maart 2010 15:58 schreef Najir het volgende:
Hier een fiscalist in spé, eens kijken of ik mn kennis van mijn studie hier kan toepassen.
Het aangifteprogramma heeft de correctie er nog niet in zitten. Maar het is ¤ 50 voor 2009.quote:Op dinsdag 23 maart 2010 00:01 schreef Zana het volgende:
is de aanslaggrens 2009 nu 43 of 50 Euro? ik ben bezig met de verdeling tussen de partners, maar in het programma lijkt het oomslagpunt bij 43 te liggen, maar in de OP staat 50???
Normaliter ¤43, maar de Staatssecretaris (thans Minister) heeft te kennen gegeven dat hij eenmalig en met terugwerkende kracht het bedrag wilde verhogen naar ¤50.quote:Op dinsdag 23 maart 2010 00:01 schreef Zana het volgende:
is de aanslaggrens 2009 nu 43 of 50 Euro? ik ben bezig met de verdeling tussen de partners, maar in het programma lijkt het oomslagpunt bij 43 te liggen, maar in de OP staat 50???
Voor iedereen.quote:Op dinsdag 23 maart 2010 00:22 schreef Zana het volgende:
is dat dan voor iedereen of alleen voor mensen met AOW?
Je kunt fiscaal partner uitzetten. Dan heb je in ieder geval de eerste twee mogelijkheden al.quote:Op dinsdag 23 maart 2010 01:12 schreef Zana het volgende:
waarschijnlijk stel ik mij heel erg aan, maar hoe kan ik bij het aangifteprogramma 3 situaties doorrekenen (mijn partner alleen, ik alleen en wij samen als fiscale partners), zonder dat ik altijd weer opnieuw moet beginnen met alle gegevens invullen (bijvoorbeeld box 3)??
Ahhh, goed om te weten. Ik had nog geen melding gehad dat er een nieuwe versie beschikbaar is.quote:oh ja, ik had nog een oude versie van het aangifteprogramma, in de nieuwe versie is de aanslaggrens 50 Euro
Belastingtelefoon nog even gebeld. Ze hadden geen idee, belastinginspecteur gaat het uitzoeken. Ik meld hier nog wel even hoe het afloopt!quote:Op zondag 21 maart 2010 22:04 schreef Maharbal het volgende:
Daarin staat niet dat het recht op studiefinanciering vervalt, maar dat er slechts een vordering ontstaat. M.i. heb je dus nog steeds recht op studiefinanciering.
Je kan niet méér aftrekken dan je reserveringsruimte+jaarruimte.quote:Op dinsdag 23 maart 2010 12:36 schreef lutser.com het volgende:
Mijn aangifte is zo goed als klaar maar er is mij 1 ding nog niet helemaal duidelijk, via mijn werkgever heb ik geen pensioen regeling en ik heb dus zelf wat geregeld (toekomstsparen rabo) en wil dit uiteraard als aftrekpost opvoeren.
Als ik de rekenhulp gebruik om mijn jaarruimte (over 2008) te berekenen kom ik op een bedrag wat lager is dan ik heb ingelegd (omdat mijn inkomen in 2008 veel lager was) heb ik nu een probleem of kan ik alsnog mijn gehele inleg aftrekken? Als ik mijn 2009 gegevens invul kom ik nog niet eens op de helft van mijn jaarruimte.
Dat had ik je zo ook wel kunnen vertellen.quote:Op dinsdag 23 maart 2010 13:47 schreef Tano_Stargazers het volgende:
Belastingtelefoon nog even gebeld. Ze hadden geen idee,
Ik ben benieuwd. Ik deel overigens de mening van Maharbal, dus dat je nog steeds recht heb op stufi als je in dat jaar te veel verdient.quote:belastinginspecteur gaat het uitzoeken. Ik meld hier nog wel even hoe het afloopt!
de basisbeurs wordt ook op 0 gezet bij te veel inkomen.quote:Op dinsdag 23 maart 2010 13:58 schreef yohan.nl het volgende:
Dan heb je het alleen over de aanvullende beurs? Want de basisbeurs is vast, voor zover ik weet.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |