F4T4L_3RR0R | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:25 |
Omdat ik vandaag nog niks gegeten heb en de voorgebakken diepvriesfriet op was, ging ik zelf aan de slag: - Aardappels schillen, plakjes snijden en frietjes snijden. - De frietjes goed wassen met véél water in een vergiet. - De frietjes goed droog gedept. - De frituurpan opstoken naar 170 graden en 8 minuten voorbakken. Na slecht 4 minuten lag er een hoopje donkerbruine, verschroeide, verschrompelde en slappe frietjes in het frituurnetje. ![]() | |
DeZoektocht | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:25 |
Het Friet noemen ![]() | |
Zhe-AnGeL | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:26 |
Te heet...? En je moet ze 2 x bakken...dus even 4 minuten dan eruit halen, metalen netje dan natuurlijk ff erboven hangen na een minuut weer erin 5 minuten.. | |
Zana | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:26 |
te dun gesneden, temperatuur niet goed? | |
F4T4L_3RR0R | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:28 |
Overal op internet las ik: - Ongeveer 8 minuten voorbakken op 170 graden. - Af laten koelen/druipen. (had al een lading keukenrol klaargelegd naast de frituurpan, want met frituurnetje boven hete pan koelt het niet echt af) - Ongeveer 4 minuten afbakken op 190 graden. | |
Tassiepassie | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:29 |
op 170 bak je niet voor maar af.... dus 5 min voorbakken op 150. Dan laten afkoelen en dan pas afbakken. | |
Zhe-AnGeL | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:29 |
quote:Nou ja ik doe het dus zo en ze zijn prima! | |
Dizzident | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:29 |
Wel een beetje vers vet/olie gebruikt ? | |
GasTurbine | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:30 |
Of je bakt gewoon ff patat. | |
vosss | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:30 |
Misschien gewoon de verkeerde aardappel? Sommige zijn er een stuk geschikter voor dan anderen. Welke dat dan precies zijn weet ik niet, ik hoor mn moeder daar wel eens over. Zij bakt overheerlijke friet, dus zij heeft er verstand van ![]() | |
koffiekoekje | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:30 |
Oud frituurvet? ![]() | |
F4T4L_3RR0R | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:31 |
quote:Met Diamant vloeibaar die nog goed was. | |
Tassiepassie | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:32 |
quote:kruimige aardappelen | |
cinnamon_M | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:35 |
Zucht, friet, patat, we weten toch waar het over gaat mensen. friet de; v(m) -en reepjes rauwe aardappel, in olie gefrituurd; patates frites: een ~je eten portie friet pa·tat de; v(m) friet (vandale) En nu verder! (heb verder geen antwoord ![]() | |
droomvrouwtje | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:38 |
ik heb in het begin ook vaak zelfgemaakte friet/patat gemaakt maar doe nooit aan afbakken. Ik zet het vet op 180 graden en bak het meteen 5 min zijn dan goed en smaken prima | |
VaderVanJezus | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:43 |
quote:Inderdaad | |
F4T4L_3RR0R | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:48 |
quote:5 minuten op 180 graden of (zoals in mijn geval) 4 minuten op 170 graden liggen niet ver uit elkaar qua baktijd en temperatuur. Wel zagen de frietjes er onsmakelijk donker, slap, verschrompeld en vet uit. ![]() | |
dalaiblama | dinsdag 9 maart 2010 @ 00:52 |
Een geschilde aardappel moet je NOOIT wassen en zeker niet extra goed afspoelen. Je spoelt het zetmeel eraf en wat rest zijn vieze, slappe, smaakloze frieten. Net als champignons trouwens, die spoelen mensen om onduidelijke redenen ook af waardoor je ze net zo goed kan weggooien. Alle smaak in je afvoerputje! Correcte manier van bakken: Schillen Deppen, afvegen met keukenpapier Snijden Olie verhitten Eerste lichting in ruim olie bakken Afschudden in vergiet/mandje Nieuwe lichting in de olie ELke lichting nog eens terug in hete olie voor het afbakken. Weer goed uitschudden, zouten, klaar. Het is mij nog nooit mislukt en ik frituur het hardcore in een pan olie. Geen frituurpan. | |
Hiddendoe | dinsdag 9 maart 2010 @ 02:24 |
![]() ![]() | |
vosss | dinsdag 9 maart 2010 @ 02:26 |
quote:Jammer dat het geen friet is ![]() | |
Hiddendoe | dinsdag 9 maart 2010 @ 02:35 |
quote:Klopt, het is een plaatje van friet ![]() | |
Myraela | dinsdag 9 maart 2010 @ 02:39 |
quote: | |
Geerd | dinsdag 9 maart 2010 @ 02:51 |
quote:Mes en vork ![]() | |
Hiddendoe | dinsdag 9 maart 2010 @ 04:21 |
quote: ![]() ![]() | |
Tezz | dinsdag 9 maart 2010 @ 07:24 |
quote:Dat is erg raar wat je nu zegt. Het ligt compleet aan het gerecht of je de aardappels moet wassen ja of nee. Soms heb je zetmeel nodig (bijvoorbeeld als je een gebonden aardappelsoep wil maken) en soms niet (bijvoorbeeld als je mooie krokante aardappelschijfjes wilt bakken). Friet moet je zeker wel afspoelen. En ook nog eens heel erg goed zelfs, want dat zetmeel moet er echt af als je mooie krokante frietjes wil! Een tip uit Belgie is trouwens om ze in zout water te leggen voor een kwartiertje, dan trekt het extra vocht er (blijkbaar) uit. Nu heb ik dat vorige week uitgeprobeerd, maar ik proefde echt geen verschil. Verder: voorbakken op 160 graden, een minuut of vier. Uit laten lekken en af laten koelen. Afbakken op 180 graden, een minuut of vijf. (de aangegeven tijden zijn uiteraard afhankelijk van de dikte van de frieten). | |
kletsbets | dinsdag 9 maart 2010 @ 08:15 |
Ik denk dat het oude aardappelen waren, daarin zit meer zetmeel òf is het zetmeel omgezet in suikers. ( ik ben het ff kwijt), daardoor bakken ze zeer donker, en niet fijn goudgeel. Ik bak al jaren patat, koop nooit diepvries. | |
Chinless | dinsdag 9 maart 2010 @ 08:28 |
quote:steppegras ![]() | |
dalaiblama | dinsdag 9 maart 2010 @ 09:03 |
quote: Sorry, ben ik niet met je eens. Je wil dat er helemaal niet afspoelen. De belse frietkot vader van mijn vriendin slaat me als ik ooit een aardappel zou wassen. Is ook niet logish eigenlijk, waarom zou je dat eraf wassen?? De beste man had gelijk, sinds ik ze niet meer was, maar droogwrijf , heb ik altijd prachtige knapperige frieten. Wassen doe ik wel als de schil er nog omheen zit, om het vuil te verwijderen. TS moet maar gewoon zelf proberen of hij de gewassen of ongewassen variant lekkerder vindt. ![]() | |
Tezz | dinsdag 9 maart 2010 @ 16:20 |
quote:Oke. Tegen een echt belgisch advies kan ik niet op. Ik zal je beloven dat ik het de volgende keer dat ik verse frieten maak uitprobeer. (toch vind ik het raar, maar we zullen zien, hihi) | |
dalaiblama | dinsdag 9 maart 2010 @ 16:34 |
quote:Haha, het druist idd in tegen alles wat je gewend bent!. Had ik met champs ook trouwens, nooit geweten dat je die nooit mag wassen. Ik merk met de frieten echt veel verschil. Kijk, slap wordt het uiteindelijk wel als het blijft liggen. Dat doet elk frietje, maar het gaat om die mooi krokante bite als ze net gebakken zijn. En die is duidelijk beter zonder wassen. Smaak vond ik ook veel beter. Juist de zetmeel zorgt voor de crisp!. Moet je natuurlijk wel goed je frieten bewegen en niet laten aanbranden. Hij zweert ook bij VEEL olie, weinig frieten erin en de frieten goed bewegen. Net als biefstuk ![]() Shit zeg, ik ga vanavond frieten snijden ![]() | |
Schenkstroop | dinsdag 9 maart 2010 @ 16:40 |
quote:- Verkapte tvp. klinkt moeilijk allemaal als je het zo vlug kan verknallen ![]() [ Bericht 7% gewijzigd door Schenkstroop op 09-03-2010 16:59:17 ] | |
Drossie | dinsdag 9 maart 2010 @ 22:02 |
quote:Om frietjes te maken dien je de aardappelen wel te spoelen en nadien goed te drogen. Dat je champignons niet mag spoelen heeft niets met smaak wegspoelen te maken. Champignons slorpen massa's water op, waardoor ze helemaal verwateren als je ze toch spoelt. | |
robber57 | dinsdag 9 maart 2010 @ 23:07 |
Enigszins on/off topic: hoe zouden ze het bij Maccain voor elkaar krijgen met die "crisper fries" ? Aviko heeft ze sinds kort ook maar die zijn niet zo crispy als die van maccain. Die patat/friet is echt super crispy ongeacht hoe je hem bakt en blijft ook zo krokant als ze een tijdje staan. Iemand enig idee wat de truuk daarvan is? | |
dalaiblama | dinsdag 9 maart 2010 @ 23:19 |
quote:En omdat ze water absorberen smaken ze naar > *tromgeroffel* niks! Vwb het wassen, ik heb hier nog steeds geen goed argument voor het wassen gehoord. Ik blijf het lekker stug niet doen en mijn frieten vertellen de rest. ![]() | |
dalaiblama | dinsdag 9 maart 2010 @ 23:23 |
quote:Jazeker, dat is aardappelzetmeel, oftwel maizena. Aardappels schillen, niet afdeppen ( als je aardappel schilt dan is ie nog vochtig ). Vervolgens wat maizena erover strooien, zorgen dat elk patateke bedekt is. Dan in olie bakken. Krijg je een mooie krokante 'korst' Dat is overigens een hele oude truuk en wederom het bewijs dat je dus echt niet moet wassen. ![]() | |
robber57 | dinsdag 9 maart 2010 @ 23:31 |
Ik begrijp de "truuk" en had ook al het idee dat het zoiets zou zijn maarehh, maizena is geen aardappelzetmeel, het is mais zetmeel, vandaar de naam MAIzena.... | |
robber57 | dinsdag 9 maart 2010 @ 23:55 |
Van wiki: Aardappels mogen voor verwerking tot friet niet te koud bewaard zijn, omdat er dan te veel suikers gevormd worden, waardoor de frieten tijdens het frituren donkerbruin kleuren. Dit kun je oplossen door ze te blancheren en ze daarna onder koud water te spoelen en te drogen, wat ervoor zorgt dat het suikergehalte gereduceerd wordt en de frieten niet meer zo bruin kleuren. http://nl.wikipedia.org/wiki/Friet | |
Xanteh | woensdag 10 maart 2010 @ 02:33 |
Meestal gebruik ik een jonge niet kruimelige aardappel. Daar snij ik friet van en kook ze een paar minuten in water met zout en rozemarijn (vers). Laat ze afkoelen en dan 4-5 minuten in de frituur Vaak merk ik dat bij oudere aardappels ze sneller bruin worden en dat ze vooral slap zijn na het frituren. | |
dalaiblama | woensdag 10 maart 2010 @ 09:18 |
quote:het gaat om zetmeel; je kunt elk soort zetmeel ervoor gebruiken. edit: ik zie dat er oftwel staat, ipv gewoon of. Het is dus of/of | |
dalaiblama | woensdag 10 maart 2010 @ 09:20 |
quote:Welk punt haal je hier nu uit?. Behalve dat je aardappels niet in de koeling moet doen? | |
Tezz | woensdag 10 maart 2010 @ 12:00 |
Ik zit net een herhaling van Wie is de Chef terug te kijken en zie daar een Belgische dame wel haar frietjes wassen na het snijden, maar ook een schep Maizena over haar frietjes strooien! Ik ga het zeker eens proberen met die Maizena. Het zou zo maar eens een zeer goede tip kunnen zijn... | |
robber57 | woensdag 10 maart 2010 @ 13:23 |
quote:Het is wellicht een oorzaak van het mislukken van de patat van ts? | |
Freak188 | woensdag 10 maart 2010 @ 16:24 |
Als ik zelf patat maak, gooi ik ze ook altijd even in een teil met water. Net na het schillen voelt de patat ook vochtig en melig. Even afspoelen, goed laten drogen en daarna op 150 graden gaar bakken (7 minuutjes ofzo). Daarna goed laten uitlekken, de patat een beetje laten afkoelen en vervolgens vet op 180 graden en dan 3/4 minuten afbakken. Verse patat is zoveel lekkerder dan het diepvriesgebeuren. Je proeft de kruimigheid van binnen nog als je ze vers maakt. Lekker! | |
sammyd118 | woensdag 10 maart 2010 @ 17:53 |
Het is heel belangrijk dat je de juiste aardappels gebruikt.Je moet aardappels hebben die veel zetmeel bevatten, en ze moeten wat ouder zijn.Nieuwe aardappels zijn minder geschikt dan wat oudere aardappels omdat daar meer suikers inzitten.Dat verklaart waarschijnlijk ook de te bruine kleur.(dit komt omdat die suikers carameliseren)Bij wat oudere aardappels zijn de suikers omgezet in zetmeel.Ik gebruik altijd agrias dit zijn perfecte frites aardappels.Kwa bereidings wijze doe je het bijna goed,ik zou ze alleen op 160 graden voorbakken.Aardappels bestrooien met zetmeel oid slaat echt nergens op deze zal meteen in je frituur vet verdwijnen en verbranden.succes | |
F4T4L_3RR0R | woensdag 10 maart 2010 @ 18:40 |
Ik lees overal tegenstrijdigheden. ![]() Wel spoelen, niet spoelen. Oude aardappels gebruiken, nieuwe aardappels gebruiken. Enz. | |
VaderVanJezus | woensdag 10 maart 2010 @ 18:41 |
quote:Suiker wordt zetmeel, zetmeel wordt suiker | |
__Saviour__ | woensdag 10 maart 2010 @ 18:45 |
quote:Dat krijg je bij dit soort vragen. Iedereen zweer bij z'n eigen manier. | |
scrub_nurse | zaterdag 13 maart 2010 @ 21:57 |
ligt t niet eraan dat je kruimige aardappels gepakt hebt? moet je geen vastkokende hebben? | |
F4T4L_3RR0R | zaterdag 13 maart 2010 @ 22:03 |
Ik heb Nicola aardappels gebruikt. | |
inZanity | zondag 14 maart 2010 @ 05:58 |
zelfgemaakte patat is vies joh.. ![]() | |
Tezz | zondag 14 maart 2010 @ 09:04 |
quote:Ja, daar zitten veel te weinig E-nummers en kleurstoffen in he! | |
DIJK | zondag 14 maart 2010 @ 13:33 |
Ik heb er geen verstand van maar ik zag laatst in dat programma van Wouter Klootwijk (Wilde keuken?) zo'n Belgische professor die beweerde dat afspoelen absoluut uit den boze was. | |
gebrokenglas | zondag 14 maart 2010 @ 13:34 |
Dus TS heeft een fatal error gemaakt? ![]() | |
dalaiblama | dinsdag 16 maart 2010 @ 08:53 |
quote:Hoezo? De wereld vergaat niet hoor. Het zijn maar frieten. Maar het is echt zo en het beste is gewoon het eens te proberen. Ik geloofde het ook niet, tot ik mijn schoonvaders advies opvolgde en hij had gelijk. Zonder water worden je frieten echt zoveel lekkerder. Mooie krokante korst en een volle aardappelsmaak. Zo vind ik ze echt lekkerder. Tezz, heb jij het al geprobeerd? | |
numero_uno | dinsdag 16 maart 2010 @ 14:18 |
quote:Friet, patat | |
tjoptjop | dinsdag 16 maart 2010 @ 15:12 |
Ik spoelde ze voorheen ook altijd grondig af. Ik zal het de volgende keer eens niet doen, ben benieuwd | |
Tezz | dinsdag 16 maart 2010 @ 15:51 |
quote:Nee nog niet! Er heeft nog geen friet op het menu gestaan...... (en dat komt eigenlijk omdat ik mijn frietpan schoon moet maken en ik daar geen zin in heb, hihi) | |
Tezz | vrijdag 19 maart 2010 @ 15:48 |
Frietpan schoongemaakt, vers vet er in en de frieten zijn reeds voorgebakken! Zonder afspoelen dus ditmaal, bij wijze van test. Tot nu toe vind ik niet echt super, het is erg plakkerig allemaal. En hoewel ik mijn voorgebakken friet af laat koelen in een ruime bak, plakken ze allemaal aan elkaar....... Ben benieuwd! | |
Oksel | vrijdag 19 maart 2010 @ 15:54 |
Ik kook ze meestal eerst. Maar dat is dus niet nodig? | |
tjoptjop | vrijdag 19 maart 2010 @ 16:51 |
Ik ga vanavond aardappels bakken en zal het alvast eens proberen om ze niet te wassen. Conclusie volgt om een uurtje of 8 ![]() | |
tjoptjop | vrijdag 19 maart 2010 @ 19:56 |
quote:Qua bakken maakt het iig niet zo veel uit. | |
Tezz | vrijdag 19 maart 2010 @ 20:03 |
Hmm, expiriment uitgevoerd.Ik vond het een groot nadeel dat je frieten zo kleverig blijven. Bij het afbakken had ik gewoon 1 grote bal frieten. Dat ging daarna wel een beetje los, maar niet heel goed. En qua smaak proefde ik eigenlijk niet heel veel anders. Ik denk dat ik mijn frietjes de volgende keer weer gewoon was en in zout water leg! | |
F4T4L_3RR0R | zaterdag 20 maart 2010 @ 02:44 |
Ik heb gisteren een frietje op bij de Febo. Weet niet hoe ze het voor elkaar kregen, maar ik heb nog nooit zulke lichte en krokante frietjes op. ![]() Misschien deed de frietbakker zijn best, omdat ik hem op de bak met frietjes wees: "ik hoop niet dat ze er al te lang liggen". (deze frietjes heeft hij daarna alsnog weer opgebakken en weer verkocht aan stapvolk ik Utrecht...) Ik vind het wel jammer dat er in mijn eigen woonplaats nergens meer goede friet te krijgen is. De beste cafetaria is failliet en bij de overgeblevenen twee smaken de frieten naar vis/oliebollen. ![]() | |
Drossie | zaterdag 20 maart 2010 @ 09:16 |
quote:In gewoon water is ook goed hoor, maar je moet ze absoluut spoelen. Wat die ene vent hier ook mogen beweren... De versneden aardappelen grondig in koud water spoelen en laten uitlekken (om het zetmeel te verwijderen. Doe je dit niet dan eindig je met een kleverige, zompige hoop aardappel) | |
dalaiblama | zaterdag 20 maart 2010 @ 09:25 |
Ik heb echt nog nooit plakfrieten gehad. Maar ik frituur ook gewoon in een wok met olie en nooit in een frietpan. Zoals de Belgische frietbakker ook zei ; je moet de frieten bewegen. Friet bakken is niet een kwestie van vet verhitten, aardappel erin gooien en wachten. En zoals u kunt zien ben ik niet de enige die het spoelen afzweert. ![]() | |
dalaiblama | zaterdag 20 maart 2010 @ 09:27 |
quote:Huh? Hoe snijd jij frieten van gekookte aardappel? Dat is geen gebakken aardappel/friet , maar gekookte aardappel die je opbakt!. | |
Tezz | zaterdag 20 maart 2010 @ 10:18 |
quote:Ja maar ik heb maar een huis-tuin-keuken-friteuse dus weinig ruimte om ze te bewegen (en ik ga ze niet per tien stuks frituren natuurlijk)... Ik heb het wel geprobeerd hoor, om ze in beweging te houden, maar toch! En ik vond het qua smaak niets uitmaken, dus de volgende keer worden ze weer gewoon gespoeld! Sorry, expiriment wat mij betreft mislukt! | |
CherryBoomBoom | zaterdag 20 maart 2010 @ 10:36 |
quote:Zout water zorgt voor osmose, en dan gaat het vocht idd uit de aardappel worden getrokken. Moest je dit langer dan 15 min doen dan zou je slappe frietjes krijgen. Of de frietjes hierdoor beter smaken weet ik ook niet .. | |
Tezz | zaterdag 20 maart 2010 @ 10:39 |
quote:Ja, dat zout water vond ik al niets toevoegen. En inderdaad leverde het enigszins slappe friet op. Volgende keer doe ik het dus gewoon weer op mijn oude vertrouwde manier. Frieten snijden, in de wasbak met water laten glijden, spoelen, droogdeppen en voorbakken-afbakken! | |
Spanky78 | zondag 21 maart 2010 @ 21:22 |
Blancheren wordt in de idnustrie wel gedaan. Als je dat even doet, worde je frieten minder vet (het buitenlaagje wordt minder doordringbaar). Overigens is afspoelen wel handig, maar voor het bakken moeten ze wel absoluut mooi droog zijn! Verder bak ik ze voor op 150 graden, en bak ik af bij 180. Gebruik het liefst een kruimige aardappel. |