abonnement Unibet Coolblue
pi_79247343
Informatie over de opleiding Accountancy & Controlling aan de RuG:

De opleiding Accountancy & Controlling aan de RuG is goed geregeld. Het eerste jaar krijg je een breed vakkenpakket: financial accounting, wiskunde, statistiek, financiering, micro/macro-economie. De stof sluit goed aan bij wat je op het vwo hebt gehad in profiel E&M. Het is een mix tussen economie en bedrijfskunde en best goed te doen.

Toen ik drie jaar geleden begon aan de opleiding was de begeleiding in het eerste jaar lekker losjes geregeld. Je kreeg een mentor en daar had je af en toe een gesprek mee over je voortgang. Tegenwoordig is het allemaal wat strakker geregeld volgens mij, omdat ze de prestaties van de studenten wat op willen krikken. Ze werken nu met studiesuccesgroepen ofzo, en er zijn steeds tussentoetsen. Het is allemaal wat minder vrijblijvend dan een paar jaar geleden. Aan de ene kant misschien wel goed, aan de andere kant wat helaas wat minder vrijheid.

In het tweede en het derde jaar ga je dieper op de stof in en krijg je boekhouden, financiering 2, financial accounting 2, internal control, belastingrecht, ondernemingsrecht en enkele vakken die je trainen in onderzoeksvaardigheden voor het bachelorwerkstuk.

De studielast is niet echt hoog. Af en toe moet je een casus maken, een verslag schrijven, een presentatie houden of een essay schrijven. Maar over het algemeen hoeft hier niet zo heel erg veel tijd in te gaan zitten. Het is niet zo dat je projecten krijgt die wekenlang duren, zoals je vaak over het HBO hoort.

Ik zit nu in de master en daar draait het nu erg om auditing en verdieping in internal control. Het is echter niet echt een lastige of drukke master. De stof goed bijhouden is het belangrijkst, dan zijn de tentamens zeer goed te doen. Het verschil van de opleiding van RuG met de opleiding accountancy in bijvoorbeeld Tilburg, Amsterdam of Rotterdam is dat je aan de RuG in de eerste drie jaar een behoorlijk diepgaand programma afwerkt, waardoor de master wat rustiger is. De master in Groningen staat daarom wat minder aangeschreven in onderwijsland, maar als je de gehele vier jaar volgt is het een prima opleiding.

De colleges van de master vinden bijna allemaal op vrijdag plaats en worden gegeven door mensen die ook in de praktijk werken. Het tweede semester, waar ik nu in zit, worden nog 2 vakken gegeven en wordt er veel ruimte geboden om de masterscriptie te schrijven. Eind deze maand wordt 1 van de 2 vakken ook nog eens afgerond, waardoor de laatste 3 maanden nog maar 1 vak gevolgd hoeft te worden.

Ik vind persoonlijk de opleiding A&C aan de RuG erg goed. Een mooi kleine opleiding (ongeveer 50 man per jaar), goeie docenten en niet te vergeten goede studieverenigingen die veel doen voor accountancystudenten.

Na de master volgt de post-master. Deze bestaat uit een theoretisch deel van anderhalf jaar en een praktijkstage van 3 jaar. Daarna heb je je RA-titel. Als je het theoretische deel afgerond hebt, ontvang je ook al een titel, die alleen bij de RuG kan worden behaald: de Executive Master of Accountancy (EMA).
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')