Als je een studie begint, en in het tweede jaar van die studie een opleiding er naast gaat doen bijvoorbeeld?quote:Op zaterdag 12 december 2009 19:45 schreef BlaatschaaP het volgende:
Sorry, maar ik snap het nog steeds niet.
Hoe kun je twee studies naast elkaar doen maar de een toch voor de ander afronden en dan de 2e nog afmaken tegen wettelijk collegegeld?
Ja, dat is toch precies wat ik zeg? Om even mijn eigen voorbeeld te gebruiken.quote:Op zaterdag 12 december 2009 19:47 schreef Horloge het volgende:
[..]
Als je een studie begint, en in het tweede jaar van die studie een opleiding er naast gaat doen bijvoorbeeld?
In dat geval studeer je bij die tweede studie een jaartje later af.
Ik zie niet waar jij dat zegt hoor. Maar goed, het klopt wel wat je nu schrijft.quote:Op zaterdag 12 december 2009 19:51 schreef BlaatschaaP het volgende:
[..]
Ja, dat is toch precies wat ik zeg? Om even mijn eigen voorbeeld te gebruiken.
Dit jaar zou ik theoretisch mijn Bachelor af kunnen ronden. Dit ga ik echter niet doen, ik laat een vak nog openstaan. Volgend studiejaar begin ik aan een nieuwe Bachelor. Dat studiejaar rond ik ook mijn eerste Bachelor af. Gedurende de rest van de tweede Bachelor mag ik nu wettelijk collegegeld betalen. Toch?
http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.woa/3/wa/Nieuws?id=1037566quote:Tweede studie: Plasterk maakt gebaar
De universiteiten en hogescholen hebben minister Plasterk toegezegd dat studenten een tweede studie mogen afmaken tegen het normale collegegeld. In ruil daarvoor ontvangen de universiteiten tijdelijk wat subsidie voor tweede masterdiploma’s.
Universiteiten en hogescholen hebben in 2007 met de studentenbonden afgesproken dat studenten twee of zelfs meer opleidingen tegelijk mogen volgen tegen het wettelijk vastgestelde collegegeld, hoe lang ze daar ook over zouden doen. Minister Plasterk vond dat te ruim geformuleerd. Twee studies tegelijk volgen mag van hem tegen het lage tarief, maar niet onbeperkt: in zijn wetsvoorstel dat nu bij de Eerste Kamer ligt, staat dat instellingen geen bekostiging meer krijgen voor dubbelstudenten die in één van beide opleidingen zijn afgestudeerd. Met als consequentie dat ze vanaf dat moment een kostendekkend collegegeld in rekening mogen brengen.
Maar gezien de afspraken met de studentenbonden verwacht de minister dat de instellingen dat niet zullen doen. Dat zouden ze onlangs aan hem hebben bevestigd, al wilden de universiteiten daar wel wat voor terugzien. Tijdens het periodieke overleg met de studentenbonden maakte Plasterk donderdag bekend dat de universiteiten drie jaar lang een diplomaopslag krijgen voor studenten die een tweede masteropleiding afronden. Het macrobudget voor het hoger onderwijs wordt er niet voor verhoogd.
De studentenbonden zegde hij toe dat hij de instellingen zou blijven herinneren aan hun belofte om het collegegeld niet te verhogen. Die leidden daaruit af dat hun lobby bij de Eerste Kamer vruchten begint af te werpen. Ingefluisterd door hun jongerenafdelingen en de studentenbonden plaatsten zelfs de regeringspartijen in de senaat eind oktober kritische kanttekeningen bij de plannen met de tweede studie. Zo vindt het CDA dat studenten na het behalen van hun eerste bachelor- of masterdiploma nog minstens twee jaar de tijd moeten krijgen om hun tweede studie tegen het wettelijke collegegeld af te maken. Maar ook vandaag maakte minister Plasterk geen aanstalten om zijn wet in die zin aan te passen.
Mooi! Ik schrok namelijk al van je berichtje, maar ben blij om te horen dat mijn toekomstplannen niet in duigen zijn gevallenquote:Op zaterdag 12 december 2009 19:59 schreef Horloge het volgende:
[..]
Ik zie niet waar jij dat zegt hoor. Maar goed, het klopt wel wat je nu schrijft.
Edit: Ah, volgens mij zeg je het hier. Ik had die "toch" anders geïnterpreteerd, mijn excuses.
Ja, godver, nu snap ik er dus écht niets meer van. Het berichtje in de OP doet mij echt geloven dat je een tweede studie mag afronden met wettelijk collegegeld als je er maar mee gestart bent voor het afronden van je eerste. Maar blijkbaar is dat dus niet zo?quote:Op zaterdag 12 december 2009 20:13 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
http://www.ublad.uu.nl/WebObjects/UOL.woa/3/wa/Nieuws?id=1037566
Ik weet niet of het hiermee duidelijker wordt...
Niet zo panikeren meteen.quote:Op zaterdag 12 december 2009 20:27 schreef BlaatschaaP het volgende:
[..]
Ja, godver, nu snap ik er dus écht niets meer van. Het berichtje in de OP doet mij echt geloven dat je een tweede studie mag afronden met wettelijk collegegeld als je er maar mee gestart bent voor het afronden van je eerste. Maar blijkbaar is dat dus niet zo?
Helaas kloppen de vetgedrukte zaken, zoals je die hier formuleert niet.quote:Op zondag 13 december 2009 13:10 schreef Horloge het volgende:
[..]
Er staat precies hetzelfde, maar hier staat de 'geschiedenis' ook bij die voorafgaat aan de laatste ontwikkeling. Kort gezegd komt er in de wet te staan dat universiteiten/hogescholen het collegegeld mogen verhogen voor mensen die al een bachelor/master hebben. Echter, dat zullen ze niet doen, want dat hebben ze afgesproken met de studentenorganisaties. (Voor de insiders: dit is waarschijnlijk het convenant waar we het al vaker over hebben gehad.)
Het is dus een win-win-win situatie voor de komende drie jaar. Plasterk krijgt zijn zin (al is het nog niet door de Eerste Kamer), de studenten mogen 2 studies afmaken voor een redelijk tarief (mits ze met de tweede beginnen terwijl ze nog met de eerste bezig zijn) en de universiteiten krijgen ook extra geld.
quote:Artikel 7.45. Wettelijk collegegeld
1. Het wettelijk collegegeld is verschuldigd door een student die:
a. blijkens het Centraal register inschrijving hoger onderwijs, bedoeld in artikel 7.52, voor een inschrijving aan een bacheloropleiding niet eerder een bachelorgraad heeft behaald of voor een inschrijving aan een masteropleiding niet eerder een mastergraad heeft behaald,
b. woonachtig is in Nederland, België, Luxemburg of één van de bondsstaten Noord-Rijnland-Westfalen, Nedersaksen en Bremen van de Bondsrepubliek Duitsland, en
c. tot één van de groepen van personen, bedoeld in artikel 2.2 van de Wet studiefinanciering 2000, behoort of de Surinaamse nationaliteit bezit.
De voorwaarde, bedoeld onder a, geldt niet voor een student die voor de eerste maal een opleiding op het gebied van onderwijs of gezondheidszorg volgt.
2. Bij algemene maatregel van bestuur kan de categorie studenten, bedoeld in het eerste lid, worden uitgebreid.
3. Een student als bedoeld in het eerste lid, die is ingeschreven voor een voltijdse opleiding is het volledige wettelijk collegegeld verschuldigd.
4. Een student als bedoeld in het eerste lid, die is ingeschreven voor een deeltijdse of duale opleiding, is een door het instellingsbestuur te bepalen deel van het wettelijk collegegeld verschuldigd dat ligt tussen een bij of krachtens algemene maatregel van bestuur te bepalen bedrag en het bedrag, bedoeld in het derde lid.
5. Een student als bedoeld in het eerste lid, die is ingeschreven voor een onderwijseenheid bij de Open Universiteit, is collegegeld OU verschuldigd ter grootte van ten minste één zestigste deel en ten hoogste één dertigste deel van het bedrag, bedoeld in het derde lid, vermenigvuldigd met het aantal studiepunten dat een onderwijseenheid groot is. Het instellingsbestuur van de Open Universiteit bepaalt met in achtneming van de vorige volzin de hoogte van het collegegeld OU.
6. Indien een student als bedoeld in het eerste lid meer dan één opleiding volgt en de opleiding waarvoor hij het eerst is ingeschreven met goed gevolg afrondt, is deze student het wettelijk collegegeld verschuldigd voor het resterende deel van het studiejaar. Het verschuldigde bedrag wordt in dat geval berekend naar rato van het aantal resterende maanden van het desbetreffende studiejaar.
7. Bij algemene maatregel van bestuur wordt de hoogte van het wettelijk collegegeld, bedoeld in het derde lid, vastgesteld. Dit bedrag wordt jaarlijks volgens de consumentenprijsindex geïndexeerd, op de wijze bij of krachtens algemene maatregel van bestuur bepaald. De eerste en tweede volzin zijn van overeenkomstige toepassing op het bedrag, bedoeld in het vierde lid.
8. Met bachelorgraad en mastergraad als bedoeld in het eerste lid, worden gelijkgesteld op grond van artikel 7.20 behaalde titels.
Dit is inderdaad wat er in het wetsvoorstel staat, maar die afspraak die donderdag is gemaakt, valt daar toch volledig buiten? Want daar heeft die vetgedrukte tekst betrekking op.quote:Op zondag 13 december 2009 13:17 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Helaas kloppen de vetgedrukte zaken, zoals je die hier formuleert niet.
Daarom hier maar de relevante tekst uit het wetsvoorstel, kan iedereen zelf kijken. Verder is het geen gek idee om dit draadje eens door te lezen, daar staat het allemaal ook al in
[..]
Dat is ook mijn interpretatie.quote:Op zondag 13 december 2009 13:40 schreef BlaatschaaP het volgende:
Ziejewel dat ik niet de enige ben die het onduidelijk vindt.
Ik volg het topic al van het begin en zoals ik het zie is er éérst het wetsvoorstel gekomen om een tweede studie meteen vanaf het moment dat de eerste is afgerond tegen instellingscollegegeld te laten betalen. Afgelopen week is er echter een afspraak gemaakt om de mensen die tijdens de eerste studie nog aan een tweede beginnen de mogelijkheid te bieden de rest van de tweede studie óók tegen wettelijk collegegeld af te maken, ook al is de eerste studie daarvoor al afgerond. En dit voorstel geldt naar mijn idee maar 3 jaar, daarna kijken ze verder.
Neen, blijft gewoon één keer.quote:Op zondag 13 december 2009 14:09 schreef Matthijs- het volgende:
Afgezien van of het wettelijk- of instellingscollegegeld betreft: indien je 2 studies volgt moet je in het nieuwe voorstel dus wel sowieso 2x het collegegeld betalen i.p.v. 1x wat nu gebruikelijk is?
Duidelijkheid, at last. Goed gevonden, thanks!quote:Op zondag 13 december 2009 14:09 schreef RobertoCarlos het volgende:
Het was even zoeken, maar dit het convenant waar steeds naar verwezen wordt:
http://www.hbo-raad.nl/pu(...)b-hbo-raad-vsnu-2007
Bron en toelichting: http://www.hbo-raad.nl/pe(...)tel-voor-bekostiging
Zoals ik de laatste uitspraak van Plassert interpreteer, zegt hij nu dat hij er op aan zal dringen dat dit 'akkoord' nagekomen zal worden. Of hem dat gaat lukken, vraag ik mij trouwens af, maar goed....
Hopelijk is het nu wat..... eh, duidelijker :S)
Jullie mogen mij zeggen wat er precies in staat, kmoet nu ff weg...
Volgens mij is dit 100% helder. Plasterk gaat hier op toezien en in ieder geval voor de komende drie jaar is dit gewaarborgd.quote:Het collegegeld dat de student voor zijn opleiding dient te betalen is niet rechtstreeks gekoppeld aan de bekostiging of de studieduur van de student, maar is het wettelijk tarief ongeacht de leeftijd van de student voor zo lang de betreffende student nog niet het getuigschrift voor de (bachelor- of master-) opleiding die gevolgd wordt, heeft behaald. De student wordt daarbij aangemoedigd zich maximaal te ontplooien door zijn recht op (gratis) tweede inschrijving bij een andere opleiding en/of instelling. Indien een student het getuigschrift behaalt, maar tegelijkertijd nog bezig is met het volgen van een tweede opleiding blijft het recht op inschrijving tegen wettelijk collegegeld behouden. Voor een student echter die wenst in te stromen in een opleiding terwijl hij reeds een bachelor (resp. master) getuigschrift heeft behaald, mag de instelling een instellingstarief in rekening brengen. Het is denkbaar dat de overheid voor bepaalde (groepen van) opleidingen vanwege arbeidsmarkt-tekorten een (tijdelijke) uitzondering maakt, waarbij de student (opnieuw) het recht op inschrijving tegen wettelijk collegegeld voor die (groep van) opleidingen kan krijgen en de instelling tevens (opnieuw) gedurende de normatieve cursusduur bekostiging ontvangt.
Toelichting:
De instellingen accepteren het daarbij dat studenten die langer dan de normatieve cursusduur over hun opleiding doen het recht houden op inschrijving tegen het wettelijk collegegeldtarief, voor zolang zij hun opleiding niet hebben afgerond en daarbij dus geen directe consequenties kunnen verbinden ingeval de student bijvoorbeeld binnen de betreffende opleiding onvoldoende studievoortgang heeft (behaald), behoudens een eventueel bindend studieadvies in het eerste studiejaar. Voor studie-vertraging kunnen overigens volledig gerechtvaardigde oorzaken zijn, zoals tijdens de studie opdoen van (internationale) ervaring, bestuurswerk naast de studie, het (gelijktijdig) volgen van een tweede opleiding of persoonlijke omstandig-heden. De studenten accepteren dat na afronding van een bachelor of master geen aanspraak meer kan worden gemaakt op instroom tegen wettelijk collegegeld voor een tweede bachelor of master, ondanks dat de studenten in principe tegen beperkingen op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zijn.
Dit is een serieuze concessie geweest van de studentenorganisaties. Als ze nu nog in het geweer komen tegen het feit dat je straks geen twee studies na elkaar tegen wettelijk collegegeld mag doen, zijn ze totaal ongeloofwaardig. Ze zijn er immers zelf mee akkoord gegaan!quote:De studenten accepteren dat na afronding van een bachelor of master geen aanspraak meer kan worden gemaakt op instroom tegen wettelijk collegegeld voor een tweede bachelor of master, ondanks dat de studenten in principe tegen beperkingen op de toegankelijkheid van het hoger onderwijs zijn.
Dan zeg ik: welke, hoe ver ben je per studie en vooral: waarom?quote:Op woensdag 16 december 2009 08:39 schreef De_Kardinaal het volgende:
Ik doe 3 studies tegelijkertijd
Genaaid word ik dus toch waarschijnlijk!
Ik voel me echt zoooooooooooo ongelofelijk hard genaaid zeg... Serieus ik vind het echt niet normaal!!!!quote:Het collegegeld dat de student voor zijn opleiding dient te betalen is niet rechtstreeks gekoppeld aan de bekostiging of de studieduur van de student, maar is het wettelijk tarief ongeacht de leeftijd van de student voor zo lang de betreffende student nog niet het getuigschrift voor de (bachelor- of master-) opleiding die gevolgd wordt, heeft behaald. De student wordt daarbij aangemoedigd zich maximaal te ontplooien door zijn recht op (gratis) tweede inschrijving bij een andere opleiding en/of instelling. Indien een student het getuigschrift behaalt, maar tegelijkertijd nog bezig is met het volgen van een tweede opleiding blijft het recht op inschrijving tegen wettelijk collegegeld behouden. Voor een student echter die wenst in te stromen in een opleiding terwijl hij reeds een bachelor (resp. master) getuigschrift heeft behaald, mag de instelling een instellingstarief in rekening brengen. Het is denkbaar dat de overheid voor bepaalde (groepen van) opleidingen vanwege arbeidsmarkt-tekorten een (tijdelijke) uitzondering maakt, waarbij de student (opnieuw) het recht op inschrijving tegen wettelijk collegegeld voor die (groep van) opleidingen kan krijgen en de instelling tevens (opnieuw) gedurende de normatieve cursusduur bekostiging ontvangt.
Vast niet wiskunde/informatica/elektrotechniek, zo ja respectquote:Op woensdag 16 december 2009 17:31 schreef RobertoCarlos het volgende:
[..]
Dan zeg ik: welke, hoe ver ben je per studie en vooral: waarom?![]()
Voor de duidelijkheid: Je mag één Bachelor doen en één Master. Dus in jouw geval wordt juist die Bachelor Geneeskunde een probleem, die Master niet.quote:Op maandag 14 december 2009 10:35 schreef thomasss het volgende:
Wat als je BA per 1 september 2009 hebt afgerond, en per die datum ook bent begonnen aan Geneeskunde? Eerste drie jaar zijn dan niet zo'n probleem met de bachelor, maar de driejarige master dan weer wel. Hoe groot is de kans dat je flink veel moet dokken voor die drie jaar?
Ook niets erbij? Iets als Europese Studies is niet gek naast een opleiding Engels.quote:Op dinsdag 15 december 2009 08:39 schreef motorbloempje het volgende:
ik weet niet hoe jij MBO-ers wilt verdringen op een arbeidsmarkt?
Ik denk niet dat ze een WO geschoolde op een MBO-functie zullen zetten
maar tevens wel even een meeleespost.. interessant, al ben ik niet van plan NOG een studie te doen na deze (die ik voor de verandering wel eens af ga maken!)
Drie?! Heb je tijd teveel ofzo?quote:Op woensdag 16 december 2009 08:39 schreef De_Kardinaal het volgende:
Ik doe 3 studies tegelijkertijd
Genaaid word ik dus toch waarschijnlijk!
Ik begrijp je frustratie volledig. Het is onrechtvaardig omdat juist zeer ijverige studenten worden genaaid. Je kunt het bedrag trouwens wel lenen (collegegeldkrediet), maar da's natuurlijk een sigaar uit eigen doos. Sowieso begrijp ik niet waarom een HBO Bachelor dezelfde status krijgt als een WO Bachelor, want het zijn totaal verschillende dingen.quote:Op woensdag 16 december 2009 18:54 schreef ReWout het volgende:
[..]
I.p.v. de slechte studenten aan te pakken pakt Plasterk de goeie studenten aan ONGELOFELIJK!!!! Ten eerste schaf maar eerst eens die kut wet af dat mensen 10 jaar over hun studie mogen doen, zou al een hoop geld schelen. Als je je studie niet in 5 jaar kunt afronden ben je gewoon een vette kneus imo en heb je gewoonweg het niveau niet. Net zoals uni's gewoon lekker limiete op tentamens moet zetten je mag 3x proberen 3x niet gelukt huppa wegwezen! Sta er echt verstelt van dat mensen sommige tentamens gewoon 6x mogen doen tjah als het zo vaak kunt doen zal het wel 1x goed gaan...
Het is gewoon ronduit belachelijk als jij 2 studies kunt doen in 6 jaar dat je die 2de studie extra moet voor gaan betalen. Terwijl een andere kneus lekker 6/7 jaar studeert en steeds hetzelfde betaalt.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |