Sodium hydroxide = natriumhydroxide. De meeste drogisten verkopen het wel als gootsteenontstopper.quote:Op woensdag 2 december 2009 15:33 schreef Bortecinem het volgende:
[...]
Maar om die authentieke krokante korst te krijgen heb je blijkbaar sodium hydroxide nodig. Ik heb al gegoogled, maar behalve een paar Amerikaanse webshops die niet buiten Amerika verzenden heb ik niks kunnen vinden. Mijn vraag aan jullie: Weten jullie misschien waar ik sodium hydroxide (lye) kan kopen?
[...]
[ afbeelding ]
De Duitse Brezel.
Neutraliseren met zoutzuur en er is niet te veel aan de handquote:Op woensdag 2 december 2009 15:35 schreef Beelzebufo het volgende:
[..]
Sodium hydroxide = natriumhydroxide. De meeste drogisten verkopen het wel als gootsteenontstopper.
De chemicus in mij zegt dat je dat NIET op je eten wilt hebben... Weet je zeker dat de caustic soda moet hebben?? Het is vrij link spul...
Voor fuck sake, er niet IN je dompelt de brezels er in voor het bakken. De Natronloog gaat dan een reactie aan met het zetmeel van het deeg aan de buitenkant en dat zorgt bij het bakken voor een leerachtige knapperige bruine korst.quote:Op woensdag 2 december 2009 15:39 schreef Beelzebufo het volgende:
* klikkerdeklik*
Je moet 'dubbelkoolzure soda' ofwel natriumbicarbonaat hebben. Bakpoeder dus.
Hoe kom je er nou bij dat er natriumhydroxide in zou moeten???![]()
![]()
Haha nee, dat was ik sowieso niet van plan. Ik zoek de sodium hidroxide die je kunt gebruiken voor consumptie.quote:Op woensdag 2 december 2009 16:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh en ALS je besluit zelf brezels te bakken vanaf het begin, ipv bv af te bakken uit de diepvries, neem dan vooral natronloog in levensmiddelkwaliteit en niet een pak gootsteenontstopper.
Hmm, het klinkt allemaal best eng eigenlijk. Hehehe.quote:Op woensdag 2 december 2009 15:57 schreef DiRadical het volgende:
[..]
Neutraliseren met zoutzuur en er is niet te veel aan de hand![]()
Het ligt er wel een beetje aan de concentratie die je moet gebruiken.
Volgens de recepten zou je het moeten dopen (MET HANDSCHOENEN AAN NATUURLIJK)
En dat loog beter werkt van "baking soda"
Dus wees heel voorzichtig met NaOH (het water kan behoorlijk warm worden als je de korrels oplost)
of ga voor veilig en neem baking soda
Ligt dat in Duitsland?quote:Op woensdag 2 december 2009 15:43 schreef Ynske het volgende:
mocht je nog wel eens bij de Kaufland komen, daar kun je ze ongebakken kopen. liggen in de vriezer, en dan kun je ze thuis bakkenheerlijk
Het is dus NATRIUM hydroxide.quote:Op woensdag 2 december 2009 20:23 schreef Bortecinem het volgende:
[..]
Haha nee, dat was ik sowieso niet van plan. Ik zoek de sodium hidroxide die je kunt gebruiken voor consumptie.
dat is een supermarkt keten, maar bij Real, Aldi Sued, Lidl enzo hebben ze ze ook, in de meeste (grotere) supermarkten hebben ze afbakbrezel in de vriezer, en eerlijk is eerlijk, die zijn beter dan de dingen die je bij de meeste bakkers in Noord Duitsland krijgt. Begreep nooit waarom ze zo geliefd waren tot ik een jaar in Beieren heb gewoond. Mis ze nog wel, die heerlijke smaak van vers looggebak met wat kummel en grof zout...quote:
Omdat NaHO bestaat uit Na = Sodium in het engels = NATRIUM in het Nederlands, en HO = Hydroxide. Geen wonder dus dat je het niet in NL kon vinden, want wij noemen het hier gewoon natrium.quote:Op woensdag 2 december 2009 20:31 schreef Bortecinem het volgende:
[..]
Maar hier noemen ze het sodium hydroxide?
Hmm, ik hoor er voor het eerst over. Hebben ze meerdere supermarkten in Nederland? Want via google kom ik alleen op een kaufmann in Alkmaar..quote:Op woensdag 2 december 2009 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
dat is een supermarkt keten, maar bij Real, Aldi Sued, Lidl enzo hebben ze ze ook, in de meeste (grotere) supermarkten hebben ze afbakbrezel in de vriezer, en eerlijk is eerlijk, die zijn beter dan de dingen die je bij de meeste bakkers in Noord Duitsland krijgt. Begreep nooit waarom ze zo geliefd waren tot ik een jaar in Beieren heb gewoond. Mis ze nog wel, die heerlijke smaak van vers looggebak met wat kummel en grof zout...
Okeeee.quote:Op woensdag 2 december 2009 20:32 schreef wikwakka2 het volgende:
[..]
Omdat NaHO bestaat uit Na = Sodium in het engels = NATRIUM in het Nederlands, en HO = Hydroxide. Geen wonder dus dat je het niet in NL kon vinden, want wij noemen het hier gewoon natrium.
Ja?
Nee, dat zijn Duitse supermarkten in Duitsland.quote:Op woensdag 2 december 2009 20:34 schreef Bortecinem het volgende:
[..]
Hmm, ik hoor er voor het eerst over. Hebben ze meerdere supermarkten in Nederland? Want via google kom ik alleen op een kaufmann in Alkmaar..
Kaufland in Duitsland.quote:Op woensdag 2 december 2009 20:34 schreef Bortecinem het volgende:
[..]
Hmm, ik hoor er voor het eerst over. Hebben ze meerdere supermarkten in Nederland? Want via google kom ik alleen op een kaufmann in Alkmaar..
O... kee...quote:Op woensdag 2 december 2009 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Volgens mijn duitse recept: 4%ige NaOH Natronlauge en dat is toch echt een 4% natronloog oplossing.
NaOH in je oog is AANZIENLIJK kutter dan NaOH aan je handen.quote:Op donderdag 3 december 2009 10:04 schreef Oceanonix het volgende:
[...]
Niet is kutter als een paar smeltende handschoenen in een open wond.
Bedankt voor het advies! Nu nog bedenken hoe ik aan NaOH kom.quote:Op donderdag 3 december 2009 10:04 schreef Oceanonix het volgende:
Wat er in het filmpje gebruikt wordt is NaOH uit het laboratorium. Dat komt dus rechtstreeks van een chemicalienfabrikant. Als je aan NaOH van Merck kunt komen kan je het ook gebruiken om te koken.
Echter een paar tips.
Pas het water af.
Weeg de NaOH af (bij voorkeur op papier zodat je dat direct kan weggooien na gebruik).
Voeg de NaOH toe aan het water .
Doe je het andersom dan heb je de kans dat het gaat bruisen en over je heen gaat met als gevolg dat je naar ziekenhuis kan.
Was de kom waarin de NaOH heeft gezeten na gebruik af met ruim water. NaOH is zeperig en blijft lang plakken.
Draag bij voorkeur handschoenen maar wel let wel op dat deze chemicalienbestendig zijn anders kan je ze beter niet dragen. Niet is kutter als een paar smeltende handschoenen in een open wond.
Ik weet welke je bedoelt, maar die brezeln bij de HEMA zijn gewoon de grote versie van de zoute krakelingen.quote:Op donderdag 3 december 2009 14:37 schreef Oceanonix het volgende:
Ik was net bij de HEMA en daar verkopen ze Brezeln. Ze zijn te vinden bij de kaaskoekjes!
Jammer genoeg kom ik nooit in Duitsland, heb namelijk geen rijbewijs. Maar misschien kan ik mijn moeder overhalen om er heen te gaan, Duitsland ligt maar 15 minuten verderop dus.quote:
Nee, eigenlijk niet. Maar ik ben bang dat ze mij dadelijk een fles gootsteenonstopper geven.quote:Op donderdag 3 december 2009 14:49 schreef Oceanonix het volgende:
Heb je de drogist geprobeerd? Of de apotheek?
Grote kans dat ze het daar hebben.
pak de fiets, en ga eens een keer shoppen in Duitsland.quote:Op donderdag 3 december 2009 14:47 schreef Bortecinem het volgende:
[..]
Jammer genoeg kom ik nooit in Duitsland, heb namelijk geen rijbewijs. Maar misschien kan ik mijn moeder overhalen om er heen te gaan, Duitsland ligt maar 15 minuten verderop dus.
Onderschat het effect van NaOH op de huid niet... Pak eens een klein bolletje NaOH tussen duim en wijsvinger.. Even rondrollen en je kunt inloggen op je laptop met een vingerafdruk de komende tijd wel even vergetenquote:Op donderdag 3 december 2009 11:06 schreef Beelzebufo het volgende:
[..]
NaOH in je oog is AANZIENLIJK kutter dan NaOH aan je handen.
In Beieren heb ik echt de lekkerste brezel ooit gegeten.Sowieso was het ontbijt daar om van te watertandenquote:Op woensdag 2 december 2009 20:30 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
dat is een supermarkt keten, maar bij Real, Aldi Sued, Lidl enzo hebben ze ze ook, in de meeste (grotere) supermarkten hebben ze afbakbrezel in de vriezer, en eerlijk is eerlijk, die zijn beter dan de dingen die je bij de meeste bakkers in Noord Duitsland krijgt. Begreep nooit waarom ze zo geliefd waren tot ik een jaar in Beieren heb gewoond. Mis ze nog wel, die heerlijke smaak van vers looggebak met wat kummel en grof zout...
Je hebt in Beieren ook Wiesnbrazel, vernoemd naar het Oktoberfest (Aufm Wiesn, op de weide, zeggen ze over het Oktoberfest) Die zijn groter en je krijgt ze im Englischen Garten, een groot park in Muenchen in de biertuinen. Heerlijk bij een Mass.quote:Op vrijdag 4 december 2009 13:25 schreef Terpentin07 het volgende:
[..]
In Beieren heb ik echt de lekkerste brezel ooit gegeten.Sowieso was het ontbijt daar om van te watertanden
Ik woon zo'n 10-15 minuten van de grens als ik met de auto reis, met de fiets ben ik wel zo'n uur onderweg, als het niet langer duurt. Verder ligt de dichtsbijzijnde Aldi/Duitse supermarkt weer een paar kilometer van de grens af, dus is het niet zo handig als ik met de fiets ga.quote:Op donderdag 3 december 2009 21:36 schreef z80 het volgende:
[..]
pak de fiets, en ga eens een keer shoppen in Duitsland.
kun je meteen ook goedkoop wat drank mee nemen.
Hmm, klinkt goed.quote:Op vrijdag 4 december 2009 13:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je hebt in Beieren ook Wiesnbrazel, vernoemd naar het Oktoberfest (Aufm Wiesn, op de weide, zeggen ze over het Oktoberfest) Die zijn groter en je krijgt ze im Englischen Garten, een groot park in Muenchen in de biertuinen. Heerlijk bij een Mass.
Er is meer looggebak, er zijn ook Laugenbroetchen en Laugenstangen.
Jammer dat Nederlandse bakkers dit niet kunnen. de Beierse keuken is erg lekker maar je moet er wel van houden, stevige boerenkost, ingewanden (kalfslong, jummie) en veel worsten enzo.
Ik vind het erg lekker, behalve de Knoedel, daar ben ik geen fan van.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |