zie jij hier ergens het woord nieuw?quote:Op woensdag 18 november 2009 22:28 schreef Rewimo het volgende:
Maar ik zou dan wel een nieuwe juspan moeten kopen, denk ik? Want deze heb ik inderdaad al op gas gebruikt. De meeste pannen die we hadden konden probleemloos op de keramische kookplaat maar ik begrijp dat ze voor inductie bj voorkeur nieuw moeten zijn?
Is de bodem niet goed vlak meer, dan zal de pan niet goed opwarmen. Ook kun je het bij sommige inductieplaten herkennen aan een soort tik-geluid bij een niet goede vlakke bodem. Soort van aan/uit geluid.quote:Op woensdag 18 november 2009 22:29 schreef Snuitebolletje het volgende:
[..]
zie jij hier ergens het woord nieuw?![]()
het gaat vooral om die vlakke bodem. controleer dat gewoon even. Ga geen geld uitgeven als het niet nodig is.
Als de bodem maar vlak genoeg is, en magnetisch is. Een te dunne pan zoals een koekenpan van 3 euro, kan krom trekken op een inductieplaat, waardoor de pan niet goed meer te verhitten is dmv. het magnetischveld.quote:Op woensdag 18 november 2009 22:17 schreef Rewimo het volgende:
Binnenkort krijgen we een inductiekookplaatDe afgelopen 2 jaar hadden we een keramische kookplaat. Daarvoor (toen we nog in NL woonden) kookten we op gas.
Dit betekent ook nieuwe pannen. Daarvan heb ik er al een stel klaarstaan. Maar kun je "oude" pannen echt niet meer gebruiken? Ik meen gehoord te hebben dat dat niet meer gaat maar ik weet niet precies waarom dat is.
Ik heb nu onder andere een ouderwetse emaille braadpan (juspan). Kun je zo'n pan ook gebruiken op inductie of is hij daar niet geschikt voor (te dunne bodem?)? Als je hem niet kunt gebruiken wat is dan een handig alternatief voor zo'n juspan? We kunnen niet zonder gehaktballen tenslotte![]()
En verder graag tips en trucs, we zullen het koken opnieuw moeten uitvinden
Ja, als je hem er opzet en de pan gaat trillen of de pandetectie geeft aan dat er geen pan op staat, dan weet je dat het tijd is voor een nieuwe braadpan.quote:Op woensdag 18 november 2009 22:29 schreef Snuitebolletje het volgende:
[..]
zie jij hier ergens het woord nieuw?![]()
het gaat vooral om die vlakke bodem. controleer dat gewoon even. Ga geen geld uitgeven als het niet nodig is.
Mijn fornuis kan met de booster ook iets snel verhitten tot de ingestelde temperatuur. Bijv 1 liter water in 55 seconden aan de kook brengen.quote:Op donderdag 19 november 2009 13:37 schreef Fixers het volgende:
Nog een tip: gebruik de turbo/power/boost alleen maar voor het aan de kookbrengen van vloeistoffen. Voor bakken en braden worden pannen daar al snel te heet van en zelfs redelijke kwaliteit kan kromtrekken.
Aan het goedkope van de kookplaat zal het niet liggen. We hebben een goede Siemens gekocht.quote:Op vrijdag 20 november 2009 18:23 schreef Fixers het volgende:
Het ligt niet alleen aan de pannen. Vooral in het goedkopere segment komt het voor dat inductie geschikte pannen niet werken. Dat zijn dan problemen in de kookplaat zelf.
quote:Op vrijdag 20 november 2009 19:13 schreef Rewimo het volgende:
Deze kookplaat is niet bijzonder goedkoopHet is een Siemens.
Geen nuttigheidsoordeel of zo hoor...want wij hebben hiervoor dus wel de hele pannenset moeten vervangen...quote:Op vrijdag 20 november 2009 19:19 schreef Rewimo het volgende:
Ik geloof niet dat de onze zoiets kan. Als een pan geen (goed) contact maakt gaat de indicator knipperen.
Wij hadden hier nog 2 verhuisdozen vol met pannen. Alhoewel, het kunnen er ook 3 zijn..quote:Op vrijdag 20 november 2009 19:21 schreef capricia het volgende:
[..]
Geen nuttigheidsoordeel of zo hoor...want wij hebben hiervoor dus wel de hele pannenset moeten vervangen...![]()
Dus wat beter is...?
Het overkwam mij in het begin geregeld dat boter of olie zwart was omdat ik dacht nog wel even snel dit of dat te kunnen doenquote:Op vrijdag 20 november 2009 20:05 schreef Rewimo het volgende:
De nieuwe pannen doen het in elk geval. Wel moeten we nog wennen aan de snelheid. Water kookt al als je je omdraait om een lepel te pakken
quote:Op vrijdag 20 november 2009 21:59 schreef z80 het volgende:
ps
het is goedkoper om je water iets minder snel aan de kook te brengen.
de turbo stand vreet energie.
1 stand lager gaat nog met een rotgang en is meteen een stuk goedkoper in gebruik.
Dat van die koude randen is goed te verklaren. Waarschijnlijk is die koekenpan van roestvrijstaal en heeft een dikke bodem met daarin een plaat aluminium. RVS is een slechte warmte geleider, de energie van de inductie spoel wordt dan alleen over de bodem verdeeld. Op gas waait de vlam zelf uit over het oppervlak en om de pan heen. Op gasfornuizen zullen grepen ook altijd warmer worden dan op inductie.quote:Op vrijdag 20 november 2009 19:32 schreef Omniej het volgende:
Ook als de indicator niet knippert is het volgens mij nog geen garantie voor een 100% goede werking...
Ik merk dat de manier waarop een pan verwarmd wordt bij mij ook per pan verschilt. Sommige pannen worden gloeiend heet, terwijl ik bijvoorbeeld ook één koekenpan heb waarbij ik met volle overtuiging de rand tijdens het koken vast kan pakken. (bij die pan wordt de bodem wel heet, dus op zich doet de inductie z'n werk, maar de bovenkant blijft om mysterieuze redenen ijskoud, terwijl dat op gas niet zo was)
Betekent niet zozeer dat de pan ongeschikt is, maar het geeft voor mij wel duidelijk aan dat blijkbaar niet elke pan op dezelfde manier heet wordt, ook als ze allebei wel gewoon geschikt zijn voor inductie.
Kwestie van proberen... Sommige oude pannen die voorheen op gas gebruikt waren, hebben het hier op inductie ook nog prima gedaan, en net zo goed hebben sommige nieuwe pannen die op zich geschikt zouden moeten zijn, het toch niet gedaan. Merk je gauw genoeg natuurlijk.
Ja hoor. Het valt allemaal erg mee..quote:Op zondag 22 november 2009 17:30 schreef z80 het volgende:
en is het al gelukt om te koken zonder dat er iets is aangebrand?
Met een dunne pan zal op inductie ook eerder eten aanbakken omdat de hitte niet goed verspreid, en boven de inductiezone de pan heter is dan aan de randen.quote:Op zaterdag 21 november 2009 07:31 schreef Fixers het volgende:
[..]
Dat van die koude randen is goed te verklaren. Waarschijnlijk is die koekenpan van roestvrijstaal en heeft een dikke bodem met daarin een plaat aluminium. RVS is een slechte warmte geleider, de energie van de inductie spoel wordt dan alleen over de bodem verdeeld. Op gas waait de vlam zelf uit over het oppervlak en om de pan heen. Op gasfornuizen zullen grepen ook altijd warmer worden dan op inductie.
Is normaal inderdaad, ik heb het ook in ieder geval.quote:Op woensdag 8 september 2010 14:39 schreef eymey het volgende:
Hebben jullie trouwens ook het effect dat de pannen heel erg zoemen/resoneren? Vooral op hogere vermogens. Eerst schrok ik me rot, maar volgens mij is het wel normaal. Wel erg wennen als je een stille plaat gewend bent.
Dit dus.quote:Op woensdag 8 september 2010 15:56 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Komt waarschijnlijk omdat dit pannen zijn die al op gas zijn gebruikt of niet voor inductie gemaakt zijn maar 'toevallig' wel magnetisch zijnEen niet volledig vlakke bodem kan dan voor een zoemtoon zorgen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |