Ik heb het ook niet over jou persoonlijk, maar meer in het algemeen, hoe mensen reageren enzo...quote:Op maandag 2 november 2009 23:44 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Ik zeg net dat ik het beide niet doe en dat ik rijden onder semi-invloed 1 keer maar nooit meer heb gedaan omdat ik me echt niet op mijn gemak voelde, te hard rijden is iets waar ik mezelf aan irriteer bij andere weggebruikers en doe het zelf zeer zelden tot nooit. [..]
Whehe, het kwam nogal persoonlijk over idd.quote:Op maandag 2 november 2009 23:46 schreef capricia het volgende:
[..]
Ik heb het ook niet over jou persoonlijk, maar meer in het algemeen, hoe mensen reageren enzo...![]()
Als ik heel persoonlijk ben overgekomen, sorry daarvoor!
Maar, nu we het toch over jou hebben...quote:Op maandag 2 november 2009 23:47 schreef Id_do_her het volgende:
[..]
Whehe, het kwam nogal persoonlijk over idd.
Je reactie spreekt boekdelen en zegt genoeg.quote:
Ik beken! Ik had ooit 1 biertje teveel op!quote:Op maandag 2 november 2009 23:50 schreef capricia het volgende:
[..]
Maar, nu we het toch over jou hebben...![]()
Dat er een verschil is tussen alcohol en te hard rijden, dat is logisch.quote:Op maandag 2 november 2009 23:51 schreef Dingest het volgende:
Alcohol vermindert je reactie- en waarnemingsvermogen en zorgt er voor dat je onbewust overmoedig wordt, dus risico's neemt die je normaal niet neemt omdat je het gevaar niet inziet.
Bij gewoon hard rijden maak je bewust een keuze, doorgaans in de veronderstelling dat je het kan (dus niet overmoedig) en ben je je bewuster van de risico's. Bovendien zal je concentratievermogen meer toe nemen, juist omdat je weet dat je meer moet anticiperen.
Hard rijden doet bij de bestuurder in wezen precies het tegenovergestelde van dronken rijden. Niet dat dat wil zeggen dat het daarom beter is, of de gevolgen minder dramatisch kunnen zijn.
Ik weet eigenlijk niet wat de kans op een ongeval is met alcohol op. Geen idee. Zal het opzoeken.quote:Op dinsdag 3 november 2009 00:02 schreef Id_do_her het volgende:
Bumperkleven zie ik meer als een semi-gevaarlijke ergernis op het asfalt wat gevaarlijk uit kan pakken, teveel alcohol geeft al bijna garantie voor ongelukken.
Kan het ook mis hebben maar zo is hoe ik het zie.
http://www.cijfers.net/gassuh.htmlquote:De combinatie van alcohol en verkeer is in ons land jaarlijks 'goed' voor ongeveer 150 doden en 3 000 tot 4 000 (ernstig) gewonden
Ja, bumperklevers zijn vaak mensen die even 'lekker op willen schieten'.quote:Op dinsdag 3 november 2009 00:20 schreef Id_do_her het volgende:
En hoe zit het met bumperkleven? Ik merk dat het vaak mensen zijn die te hard rijden, dan een beetje aan de late kant afremmen en dan blijven hangen in de meter achter de persoon waar ze voor afremden.
Idd, gebeurt me ook regelmatig dat ik een auto inhaal op de snelweg (met 120 km/u) en dat ik dan opeens koplampen in mijn binnenspiegel met 140-160 aan zie komen, in die tijd dat ik het naderen zie gebeuren in mijn binnenspiegel, kijk ik niet recht voor me. Dit alles gebeurt op de linkerrijbaan.quote:Op dinsdag 3 november 2009 00:23 schreef capricia het volgende:
[..]
Ja, bumperklevers zijn vaak mensen die even 'lekker op willen schieten'.
Kan over bumperkleven niet zo snel cijfers vinden.
Wel interessant, eigenlijk.
Hm.. Eerlijk gezegd schrik ik niet van 6.2 miljoen, ik vind Nederland en haar inwoners zelf ook deprimerend en kan ergens toch wel goed begrijpen dat mensen het middel zoveel gebruiken.quote:Op dinsdag 3 november 2009 00:39 schreef capricia het volgende:
Nog eentje waar bijna niemand aan denkt:
Mensen onder invloed van anti-depressiva rijden slechter dan mensen die die medicijnen niet slikken.
http://www.spitsnieuws.nl(...)verstoren_rijge.html
Weet jij hoevaak antidepressiva voorgeschreven wordt in Nederland? Niet schrikken...
6,2 miljoen keer
Bron
Al met al denk ik dus dat iets van minstens 1 miljoen automobilisten of zo dagelijks onder invloed rijden.![]()
Dat komt omdat je met 180 nog weet waar je mee bezig bent. Je bent heel bewust van de situatie, en - als je over een normale dosis gezond verstand bezit - je bent er op basis van goede informatie van op de hoogte dat je het kan (de weg is leeg, geen bochten, je kent de auto, het wegdek is goed). Je hebt de voors en tegens tegen elkaar afgezet en een weloverwogen beslissing genomen. Dat neemt niet weg dat het niet verkeerd kan gaan, maar het risico erop wordt wel kleiner dan als je dronken bent.quote:Op maandag 2 november 2009 23:57 schreef capricia het volgende:
[..]
Dat er een verschil is tussen alcohol en te hard rijden, dat is logisch.
Maar vanuit de gevolgen gerederneert, maakt het toch niet zo veel uit?
Of je nou doodgereden wordt door iemand met alcohol op, of door iemand die met 60 door een 30KM zone heen scheurt. Voor het slachtoffer is het even triest. En in beide gevallen kan dood door schuld ten laste gelegd worden.
En ook de strafmaat is in beide gevallen 'ongeveer' hetzelfde: een transactie / acceptgiro, of een rijontzegging.
En toch ziet iedereen te hard rijden als minder erg dan met een glas teveel achter het stuur zitten. Ik zelf ook hoor! Ik heb wel eens 180 gereden, en dat voelt lang niet zo erg als met een glas te veel op achter het stuur.
Heel vreemd...
Het effect van alchol lijkt me ook aan de hoeveelheid alcohol liggen.quote:Op dinsdag 3 november 2009 01:01 schreef Dingest het volgende:
[..]
Met alcohol op negeer je niet alleen je gezonde verstand, je lichaam presteert ook nog slechter. Je bent feitelijk niet in staat om auto te rijden. Je neemt een risico zonder het te compenseren (en vaak vererger je het ook nog door alsnog overtredingen te begaan), en je beschikt niet over het inzicht wat er nou fout aan is (al geldt dit ook voor een select groepje nuchtere overtreders).
Ik ging er even van uit dat we het over de alcohol-inname hebben die wettelijk teveel is (3 glazen of meer)quote:Op dinsdag 3 november 2009 01:06 schreef capricia het volgende:
[..]
Het effect van alchol lijkt me ook aan de hoeveelheid alcohol liggen.
Ik denk zelf (geen bron of zo) dat 1 glas teveel (dus dat je net geen P blaast) minder gevaarlijk is dan met 80 langs een uitgaande school scheuren. En dat laatste zie ik hier dagelijks...
IMO is beiden trouwens een bewuste keuze.
Het antwoord op die specifieke vraag zou zijn: de persoon die met 80 langs een uitgaande school rijdt. Omdat in dit geval de gevaarzetting groter lijkt.quote:Op dinsdag 3 november 2009 01:51 schreef capricia het volgende:
Voor de vergelijking ging ik wel even van of-of uit. Maar zoals ik al eerder schreef hoeft het elkaar inderdaad niet uit te sluiten (en denk daarbij ook nog aan de hoeveelheden anti depressiva in het verkeer, dat is zeker al snel en-en, al was het alleen maar met te hard rijden).
Dus daarom stel ik wel de vraag:
Wat vind je erger: Iemand die met 1 biertje te veel op (dus net geen P blaast) naar huis rijdt, of iemand die met 80 KM langs een uitgaande school scheurt waar je 30 mag?
Mijn idee is dat veel mensen te hard rijden wel als 'asociaal' beschouwd. Maar minder asociaal als met alcohol op op de weg.
En dat vind ik zelf vreemd. Ook al constateer ik bij mezelf ook dat ik alcohol als snel verwerpelijker vind.
Omdat een hoge snelheid ten alle tijde aangepast kan worden. Niets is simpeler dan even die voet te lichten.quote:Op maandag 2 november 2009 23:37 schreef capricia het volgende:
[..]
Beiden (te veel gedronken, te hard gereden) resulteert meestal in een boete. Of je die daar te plekke krijgt omdat je gedronken hebt, of achteraf als je hard gereden hebt per acceptgiro...dat maakt toch niets uit?
Rijd je echt te hard, zuip je echt teveel: Rijbewijs kwijt. Dat is toch ook zo in beide gevallen?
Ik ben gewoon nieuwsgierig hoe dit in de menselijke psyche werkt: Waarom is een alcoholcontrole kennelijk gevaarlijker dan een staandehouding wegens te hard rijden?
En toch vallen er iedere jaar meer doden met te hard rijden dan met alcohol...hoe verklaar je dat dan?quote:Op dinsdag 3 november 2009 06:35 schreef Ridocar het volgende:
[..]
Omdat een hoge snelheid ten alle tijde aangepast kan worden. Niets is simpeler dan even die voet te lichten.
Met alcohol (en andere drugs) is het niet zo eenvoudig om een gevaarlijke situatie ongedaan te maken, tenzij de auto geparkeerd wordt.
Even het voorbeeldje van 'u nadert een school': Je kunt dan niet eventjes nuchter worden als de situatie dat vraagt. Dat kan met hardrijden wel.
quote:Op dinsdag 3 november 2009 14:21 schreef capricia het volgende:
[..]
En toch vallen er iedere jaar meer doden met te hard rijden dan met alcohol...hoe verklaar je dat dan?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |