FOK!forum / Culinesse à gogo / Hoe kan het dat opgewarmde spaghetti veel lekkerder is?
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 19:04
De vraag lijkt me duidelijk. Hoe kan het dat als je spaghetti over hebt en deze daags erna opwarmt in een koekepan dat het dan veel lekkerder is?

Wie het weet mag het zeggen
RemcoDelftmaandag 19 oktober 2009 @ 19:08
In mijn ervaring is dat meestal niet waar...
Tahitimaandag 19 oktober 2009 @ 19:09
tvp: wil ik ook wel eens weten, en wie maakt er ook wel eens pastasaus om het pas de volgende dag op te eten?
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 19:09
Misschien komt het hier wel door:
quote:
Medische onderzoekers hebben verklaard dat het eten van opgewarmde spaghetti bolognese het risico om kanker te krijgen kan verminderen.

Zij ontdekten namelijk dat door het vele malen opwarmen, waarbij ook wat extra olie wordt toegevoegd, de gezonde bestanddelen van de in de spaghetti verwerkte tomaten als het ware worden opgepept.
Door het opwarmen wordt de structuur van de tomatenmolecule lycopene zodanig gewijzigd dat het gemakkelijk in de bloedsomloop kan worden opgenomen. Lycopene is een sterke antioxidant die schadelijke moleculen neutraliseert en waarvan bewezen is dat het bescherming biedt tegen kanker en ook gebruikt kan worden om hartkwalen en diabetes te bestrijden.

Studies hebben uitgewezen dat het verwerken van rauwe tomaten in puree of sauzen bijzonder goed kan zijn voor de gezondheid.
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 19:12
[offtopic]

Ik ga maar eens naar de winkel om de benodigde ingredienten te halen.
Hopen dat de huisvrouwen inmiddels weg zijn daar zodat ik meteen door kan lopen aan de kassa
Tahitimaandag 19 oktober 2009 @ 19:13
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:12 schreef vosss het volgende:
[offtopic]

Ik ga maar eens naar de winkel om de benodigde ingredienten te halen.
Hopen dat de huisvrouwen inmiddels weg zijn daar zodat ik meteen door kan lopen aan de kassa
de huisvrouwen wel, de oma's die niet kunnen pinnen zijn er nog
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 19:13
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:13 schreef Tahiti het volgende:

[..]

de huisvrouwen wel, de oma's die niet kunnen pinnen zijn er nog
Die schup ik wel aan de kant
davakomaandag 19 oktober 2009 @ 19:18
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:04 schreef vosss het volgende:
De vraag lijkt me duidelijk. Hoe kan het dat als je spaghetti over hebt en deze daags erna opwarmt in een koekepan dat het dan veel lekkerder is?

Wie het weet mag het zeggen
Terechte klacht. Eigenlijk moet je Spaghetti 1 dag vooraf maken
El_Psychomaandag 19 oktober 2009 @ 19:22
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:04 schreef vosss het volgende:
De vraag lijkt me duidelijk. Hoe kan het dat als je spaghetti over hebt en deze daags erna opwarmt in een koekepan dat het dan veel lekkerder is?

Wie het weet mag het zeggen
De saus heeft meer tijd gehad om in de pasta te trekken misschien?
FHRmaandag 19 oktober 2009 @ 19:25
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:09 schreef vosss het volgende:
Misschien komt het hier wel door:
[... Lycopene is een sterke antioxidant die schadelijke moleculen neutraliseert en waarvan bewezen is dat het bescherming biedt tegen kanker en ook gebruikt kan worden om hartkwalen en diabetes te bestrijden. ...]
quote:
Antioxidants are the textbook example, since they
are, after all, the cornerstone of all the most prevalent
claims of the nutritionism industry. Chemicals related
to antioxidants are elevated in blood tests in people
who live longer; and on paper, in a metabolism textbook,
looking at what they do in the body, you might
think antioxidants should be helpful; they're also
abundant in vegetables, and eating your greens is one
of the few things shown to be good for you. Filling up
on antioxidants made sense as a hypothesis. But huge
numbers of studies, systematic reviews of those studies,
and meta-analyses of those studies, have shown
that antioxidant supplements have no benefit on heart
disease, and may even increase the risk of cancer.
Van 'Bad Science' van Ben Goldacre.

Maar waarom opgewarmde pasta lekkerder is? Misschien dat kruiden er beter ingetrokken zijn. Of misschien meer water eruit verdampt waardoor het minder verdund is?
Pietverdrietmaandag 19 oktober 2009 @ 19:27
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:09 schreef vosss het volgende:
Misschien komt het hier wel door:
[..]


Hoe wil je dat onderzoek, 200 mensen nemen en daar 100 altijd verse geven en 100 opgewarmde, en dan na 10 jaar kijken of er 1 of 2 mensen in de ene groep meer kanker hebben als in de andere groep?
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 20:01
OMG HIJ IS KEILEKKER DAT BELOOFT WAT VOOR MORGEN OMGOMG!!!!
Sapstengelmaandag 19 oktober 2009 @ 20:03
Volgens mij is het idd de saus die wat beter is "gerijpt" ofzo. Soep is ook lekkerder als je het een dag eerder maakt.
Gitsmaandag 19 oktober 2009 @ 20:05
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:25 schreef FHR het volgende:

[..]


[..]

Van 'Bad Science' van Ben Goldacre.

Misschien dat kruiden er beter ingetrokken zijn.
Volgens mij is dat het gewoon, de smaken hebben meer tijd gehad om in te werken.

Wel grappige vraag eigenlijk, ik vind het de 2e dag ook vaak lekkerder, net als andere sauzen overigens.
Buschettamaandag 19 oktober 2009 @ 20:11
Hangt ervanaf welke saus je neemt. Champignon spagetti vind ik de dag ernaa niet meer te vreten.
Dr.Hilfigermaandag 19 oktober 2009 @ 20:14
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:03 schreef Sapstengel het volgende:
Volgens mij is het idd de saus die wat beter is "gerijpt" ofzo. Soep is ook lekkerder als je het een dag eerder maakt.
Ingrediënten krijgen de tijd om te vermengen. Een terrine smaakt vaak ook beter na een bepaalde tijd.

Daarom gaat fonceerdeeg ook even de koelkast in om dat proces op gang te brengen.
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 20:14
Je moet ook geen paddestoelen in je overheerlijke spaghetti flikkeren !
Sachertortemaandag 19 oktober 2009 @ 20:17
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:14 schreef vosss het volgende:
Je moet ook geen paddestoelen in je overheerlijke spaghetti flikkeren !
Zeer juist. Ik constateer overigens dat macaroni zelfs met champignons erin de dag erna ook lekkerder is.
RobinOokmaandag 19 oktober 2009 @ 20:29
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 19:04 schreef vosss het volgende:
Hoe kan het dat als je spaghetti over hebt en deze daags erna opwarmt in een koekepan dat het dan veel lekkerder is?
Is gewoon niet zo. Klaar.
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 20:30
Nou met mijn spaghetti is dat wel altijd zo !
Sachertortemaandag 19 oktober 2009 @ 20:40
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:29 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Is gewoon niet zo. Klaar.
Het is wel zo.
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 20:41
Klaar.
Red_85maandag 19 oktober 2009 @ 20:43
Waarom is de saus na 2 dagen eigenlijk lekkerderderderder?
Omdat de smaken beter hebben kunnen trekken.
Zelfde met suddervlees, 2de dag is het altijd nog lekkerder.
Buschettamaandag 19 oktober 2009 @ 20:47
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:40 schreef Sachertorte het volgende:

[..]

Het is wel zo.
Goede pasta kan natuurlijk nooit beter zijn de volgende dag. De pasta is altijd beter als het 1 dag blijft staan voordat hij gedraait is.

Aangezien TS waarschijnlijk Euroshopper pasta of andere prefab rotzooi koopt is het logisch aagezien de goedkope gluten en ander rotzooi een dag duurt voordat ze uberhaupt smaak hebben.

anders nemen jullie even contact op met "dell’International Pasta Organisation" en ga de discussie aan met hen
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 20:49
Heb je daar een mailadres van?
Sapstengelmaandag 19 oktober 2009 @ 20:49
Pasta word er idd niet beter op. Ik kook gewoon altijd nieuwe de volgende dag.
Buschettamaandag 19 oktober 2009 @ 21:45
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:49 schreef vosss het volgende:
Heb je daar een mailadres van?
I kid you not
http://www.internationalpasta.org/
Gertmaandag 19 oktober 2009 @ 21:49
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 20:11 schreef Buschetta het volgende:
Hangt ervanaf welke saus je neemt. Champignon spagetti vind ik de dag ernaa niet meer te vreten.
Nee, of met zalm. Dat ga je ook niet bewaren en opwarmen de volgende dag.
Bolognese daarentegen, pas na een dag of zeventien wordt dat echt wat minder.
vosssmaandag 19 oktober 2009 @ 21:53
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 21:45 schreef Buschetta het volgende:

[..]

I kid you not
http://www.internationalpasta.org/
quote:
Gracias por tu información, pronto nos comunicaremos contigo.
Ik sloot af met hasta la pasta

Benieuwd of ik wat terug krijg van ze
Buschettamaandag 19 oktober 2009 @ 22:04
quote:
Op maandag 19 oktober 2009 21:53 schreef vosss het volgende:

[..]


[..]

Ik sloot af met hasta la pasta

Benieuwd of ik wat terug krijg van ze
Waarschijnlijk is er inmiddels al een pastaagent op jouw zaak gezet en heb je binnenkort bezoek
Gripperdinsdag 20 oktober 2009 @ 08:17
De pasta zelf zal misschien niet lekkerder worden na een nachtje staan, maar de saus wel! Als ik pastasaus maak, mag ie ook best een nachtje in de koelkast (of met dit weer: buiten) en dan de volgende dag opeten. De smaken trekken inderdaad beter in.
_The_General_dinsdag 20 oktober 2009 @ 08:20
Ik heb dat met Chinees
tim2308dinsdag 20 oktober 2009 @ 08:28
LOL, Italianen gruwen van het opwarmen van restjes!

Je kan ook de pasta 3 minuten minder koken dan op de verpakking staat (NADAT de saus klaar is), de saus bij de pasta doen en dan het geheel nog 2 minuten op het vuur zetten.
Dunckiedinsdag 20 oktober 2009 @ 12:00
Goede (zelfgemaakte!) pastasaus moet eigenlijk een uur of 2 opstaan, liever nog wat langer. Geen wonder dat bij keukenklunzen die denken in een kwartiertje een lekkere pasta te maken de brei een dag later pas lekker is.
Hagelkaasdinsdag 20 oktober 2009 @ 14:10
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 12:00 schreef Dunckie het volgende:
Goede (zelfgemaakte!) pastasaus moet eigenlijk een uur of 2 opstaan, liever nog wat langer. Geen wonder dat bij keukenklunzen die denken in een kwartiertje een lekkere pasta te maken de brei een dag later pas lekker is.
24 uur kan ook makkelijk, mits je goed vlees gebruikt.
Dunckiedinsdag 20 oktober 2009 @ 14:20
?
Hagelkaasdinsdag 20 oktober 2009 @ 14:25
quote:
Op dinsdag 20 oktober 2009 14:20 schreef Dunckie het volgende:
?
24 uur laten doorsudderen. Topsaus krijg je dan.
vosssdinsdag 20 oktober 2009 @ 19:21
Ik zit nu dus opgewarmde spaghetti van gisteren te eten en dat is echt lekker
vosssdinsdag 20 oktober 2009 @ 19:22
Maar dr moet wel een gebakken eitje, flink wat peper en een scheut maggi overheen