nieslief | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:09 |
Hoi, Het volgende recept is al in twee verschillende ovens ingestort (dus het ligt niet aan de oven). Heeft iemand van jullie enig idee hoe het kan? Zit er misschien een foutje in het receptenboek? Nutellamarmercake: ingredienten: 150g bloem 1 zakje vanillesuiker 1 zakje bakpoeder 125 g boter 4 (afgestreken) eetlepels nutella 150 g suiker een snufje zout boter en bloem voor de ovenschaal 2 eieren Roer de zachte boter in een warme kom, voeg de suiker toe en dan de eieren. Meng de bloem met het bakpoeder en het zout en zeef dat beetje bij beetje, al roerend met een houten lepel, door het botermengsel. Breng het beslag op smaak met de vanillesuiker. Meng nu een derde deel van het beslag met nutella. Beboter een cakevorm en bestuif met bloem. Vul de vorm met het gele beslag, doe het donkere beslag erbovenop en roer dit met een lepel een beetje door het gele beslag. Zet de cake in de oven en bak hem 10 minuten om 200 graden, verlaag de temperatuur nu tot 170 graden en bak nog 40 minuten. Haal de cake daarna uit de oven, laat afkoelen en snijd in plakken. | |
Felixa | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:14 |
Stomme vraag misschien, maar doe je niet toevallig tussendoor de oven open om even te kijken? Dan stort de boel namelijk in. | |
08gnoT. | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:15 |
Klop je het beslag wel lang genoeg? | |
Mirjam | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:15 |
quote:gen stomme vaag | |
nieslief | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:16 |
quote:Nee dat weet ik dat ik de cake met rust moet laten. Het is absoluut geen stomme vraag want niet iedereen weet dat. Doet me denken aan een verjaardag bij iemand die cake's had gebakken allemaal ingestort die ging dus ook tussendoor kijken. Ik heb als ik cake bak ook altijd de deuren op slot om te voorkomen dat iemand langs de oven stampt. ![]() En ja ik heb lang genoeg geklopt. Het lijkt erop dat alleen het nutella gedeelte van het deeg inzakt, het is ook wel gaar (en hij is errrug lekker) maar dat nutella deel is een beetje aan de taaie kant (net taai taai). | |
evo87 | vrijdag 16 oktober 2009 @ 10:59 |
25 gram minder suiker, 2 eetlepels melk en de helft van het bakpoeder. En dan bakken op 170 graden, de hele tijd. Should work. (170 graden de hele tijd en minder bakpoeder maakt waarschijnlijk al veel verschil) | |
Marijkezwolle | vrijdag 16 oktober 2009 @ 11:13 |
Ik ben ook gewend dat een cake op een lagere temperatuur gebakken moet worden. En de recepten die ik vaak gebruik zitten meer eieren in. Dat zou ook kunnen schelen. En ipv nutella kun je ook gewoon cacao doen. Dat werkt sowieso (daar maakte ik altijd marmer cake mee) | |
nieslief | vrijdag 16 oktober 2009 @ 12:02 |
quote:Ga ik volgende week proberen, dank je. En nutella is hazelnootpasta dat vind ik wel lekker chocolade in cake echter niet. | |
Mirjam | vrijdag 16 oktober 2009 @ 12:03 |
quote:heb je het nutella kookboek gekocht? zo tof ![]() | |
Marijkezwolle | vrijdag 16 oktober 2009 @ 12:07 |
quote:Op zich klinkt het lekker met hazelnootpasta, misschien ook maar eens proberen ![]() | |
_Ophelia_ | vrijdag 16 oktober 2009 @ 12:08 |
quote:Ik kwam ook in de verleiding, maar heb het toch maar niet gedaan ![]() Ik vind ook dat er weinig eieren in zitten overigens, op 150 gr bloem en suiker gebruik ik 3 eieren. | |
nieslief | vrijdag 16 oktober 2009 @ 12:29 |
quote:Nee ikke niet mijn zusje wel. Echt lachen hoor pizza met nutella ![]() ![]() Ik heb een flauw vermoeden dat er maar twee eieren in gaan omdat de nutella van zichzelf al wat vettig is. | |
Mr-Z | vrijdag 16 oktober 2009 @ 15:59 |
Lagere temperatuur, langer bakken. Weet niet of je een thermometer hebt, maar bij een kern temperatuur van 95 graden is je cake gaar. De verhoudingen van een cake zijn 1:1:1:1 Dus: bv. 150 g. bloem, 150 g. eieren, 150 g. suiker, 150 g. boter. (en dan natuurlijk nog bakpoeder, evt. zout en wat andere smaakstoffen) Bij jouw cake zou ik dus nog een ei extra toevoegen, want een ei weegt 50 g. ! Meer ei maakt een cake wel iets droger maar ik denk dat hij het wel nodig heeft. Ook moet de cake niet té luchtig geklopt worden want dan houden de celwandjes het niet meer van het opgeklopte beslag en zakt het ook in. Ik hoop dat je hier iets aan hebt ![]() | |
evo87 | vrijdag 16 oktober 2009 @ 16:13 |
verhouding 1:1:1:1 is geen universele regel ofzo hoor die voor alle soorten cake geldt. Gaat alleen op voor pound cake (van alles 1 pound). | |
Mr-Z | vrijdag 16 oktober 2009 @ 17:59 |
quote:Klopt, maar het is wel makkelijk om van uit te gaan. Bij deze cake komt het heel dicht in de buurt. | |
RobinOok | vrijdag 16 oktober 2009 @ 18:01 |
Ik zou er 3 eieren in doen en geen bakpoeder. Verder heeft Mr.Z wel gelijk hoor, alles gelijke delen, waarbij 50g voor 1 ei staat. 150 gram vet (boter en nutella) + 150 gram suiker + 3 eieren + 150 gram bloem. En dan dus geen zelfrijzend bakmeel maar gewoon bloem/patentmeel. | |
Maeghan | zaterdag 17 oktober 2009 @ 03:54 |
Laat je de cake in de vorm afkoelen? Hij schijnt ook nog in te kunnen zakken als je 'm te snel uit de oven en uit de vorm haalt. | |
Terpentin07 | zaterdag 17 oktober 2009 @ 03:55 |
Boahh ik heb nu zin in cake.Altijd op de verkeerde momenten. | |
Maeghan | zaterdag 17 oktober 2009 @ 03:57 |
quote:Voor cake bestaan er geen verkeerde momenten. ![]() | |
Terpentin07 | zaterdag 17 oktober 2009 @ 04:00 |
quote:Ik heb nu geen cake. ![]() | |
Maeghan | zaterdag 17 oktober 2009 @ 04:03 |
quote:Niet toevallig eieren, bloem en suiker in huis? Vorige keer zelfs muffins gemaakt op basis van appelmoes en raapzaadolie. Je hebt altijd wel iets in huis waar je cake mee kan maken. ![]() | |
nieslief | zaterdag 17 oktober 2009 @ 09:18 |
quote:Hij stort al in de oven in jammer genoeg anders had ik wel geweten waar het aan lag. Ik ga denk ik deze week overnieuw proberen met al die tips. Pfoei vervelend hoor zoveel cake's bakken en lekker cake eten. | |
rac | zondag 18 oktober 2009 @ 18:00 |
250 g Boter 200 g suiker 375 g Meel 1 snufje zout 1 Pakje. Bakpoeder 5 Eieren 100 ml melk , evt iets meer 4 EL cakaopoeder 4 EL Nutella bereiden als elke cake dan 45 minuten op 200 graden | |
Tokkelboer | zondag 18 oktober 2009 @ 20:15 |
las dit topic een half uur geleden. en heb nu een cake in de oven voor bij de koffie. mm wordt dus pas om half 10 koffie ![]() | |
mistdeja1 | maandag 19 oktober 2009 @ 11:19 |
een standaard cake beslag bestaat uit: 200 gram bloem 200 gram roomboter 200 gram suiker 200 gram eieren wat neerkomt op 4 eieren ziet er dus naar uit dat je 1 ei te weinig hebt, eieren zorgen nml voor de binding bakpoeder lijkt ook wat veel, ook ken ik alleen maar cake recepten met 1 constante temperatuur, als je de baktijd hebt gehaald zonder openen, kan je om te checken of de cake gaar is een sate prikker in het midden prikken, komt die er weer droog uit, dan is de cake gaar. | |
gothic-blackie | dinsdag 20 oktober 2009 @ 11:52 |
hier is de eigenaar van het grote nutella boek ![]() trouwens wel een super kookboek met alleen maar nutella ![]() | |
nieslief | dinsdag 20 oktober 2009 @ 12:02 |
quote:Tuurlijk ik bak constant....... Echt nie. Lekker ding. ![]() | |
De_Taartjesfee | dinsdag 20 oktober 2009 @ 21:57 |
Je eieren voorverwarmen als je ze in de koelkast bewaart. 10 Minuutjes in een bakje het water laten staan (nee hoor, daar gaan ze niet van stollen) wil ook nog wel eens helpen ![]() | |
gothic-blackie | zondag 22 november 2009 @ 19:49 |
Hoi het heeft even geduurt maar ik had nu tijd en zin om het nogmaals te gaan proberen en het is gelukt ![]() ![]() ![]() | |
_Ophelia_ | zondag 22 november 2009 @ 19:52 |
Pics? ![]() | |
gothic-blackie | zondag 22 november 2009 @ 20:00 |
quote:hmph ben niet zo goed met pics en zow, enne je hebt het recept nu, dus kennen we allemaal aan het cake bakken volgens het nutella cakeboek (en een beetje van fok ![]() |