Welke methodes ken je voor het oplossen van vergelijkingen?quote:Op maandag 5 oktober 2009 18:15 schreef richbitch het volgende:
ff een opfrisser voor mij... Hoe los ik deze op:
13 = (X + (X-3,3375)* 4/6) * 0,7
Iemand?
gewoon de haakjes wegwerken? maar ben 't helemaal kwijt lolquote:Op maandag 5 oktober 2009 18:23 schreef -J-D- het volgende:
[..]
Welke methodes ken je voor het oplossen van vergelijkingen?
Welke zou je daarvan hierbij kunnen gebruiken?
Ik onderstreep telkens wat verandert:quote:Op maandag 5 oktober 2009 18:15 schreef richbitch het volgende:
ff een opfrisser voor mij... Hoe los ik deze op:
13 = (X + (X-3,3375)* 4/6) * 0,7
Beste Iblis, volgens mij is mijn boek niet helemaal "allesdekkend". Als ik het hoofdstuk kansberekening doorneem. Kom ik alleen maar andere dingen tegen (Normale verdeling, standaardnormale verdeling, Overschrijdingskans, standaarddeviatie) Ik heb geen flauw idee van waar ik moet beginnen. Kun je me nog een paar hints gevenquote:Op maandag 5 oktober 2009 11:32 schreef Iblis het volgende:
[..]
Eerst even een zeuropmerking: Je moet je wel vergewissen van onderlinge onafhankelijkheid. Je kunt je afvragen of dit realistisch is. Stel, er ligt ergens glas op de weg, of er zijn ergens nieuwe schelpen neergelegd, dan is het goed mogelijk dat een groepje dat daarlangs fietst buitenproportioneel getroffen wordt, terwijl een groepje dat daar niet langs fietst, in het geheel geen problemen heeft.
Om de vragen te kunnen beantwoorden moet je die onderlinge onafhankelijkheid wel aannemen – maar eigenlijk moet de vraagsteller dat expliciet vermelden, anders is er geen zinnig woord over te zeggen.
[..]
Ik geef niet direct het antwoord: Maar je moet dit als Bernoulli-pogingen zien. Dus je doet in feite 7 pogingen met een succeskans van 3%. Kun je dan zelf de uitdrukking vinden?
[..]
Ook deze is niet bijster lastig, maar denk aan de continuïteitscorrectie. Wat denk je dat de bijpassende normale verdeling is, en wat wil je dan precies weten? Kun je dat zelf al formuleren?
Ik zou zeggen, je moet die eerste echt als Bernoulli-poging zien, staat de binomiale verdeling er ook niet in? Als je boek niet ‘allesdekkend’ is, dan is het überhaupt raar dat je die vragen krijgt natuurlijk.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 14:34 schreef Thije het volgende:
[..]
Beste Iblis, volgens mij is mijn boek niet helemaal "allesdekkend". Als ik het hoofdstuk kansberekening doorneem. Kom ik alleen maar andere dingen tegen (Normale verdeling, standaardnormale verdeling, Overschrijdingskans, standaarddeviatie) Ik heb geen flauw idee van waar ik moet beginnen. Kun je me nog een paar hints geven
Noem het een regel, maar het is ook logisch:quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 14:58 schreef poesemuis het volgende:
Vraagje:
3^(2x-1) = 3^(-1,5)
en de volgende stap is dan:
2x-1 = -1,5
Nog een voorbeeldje:
2^(x-3) = 2^(3,5)
x-3 = 3,5
Is dit gewoon een regel, dat je als die 2 getallen waar de machten betrekking op hebben gelijk zijn, dat je ze tegen elkaar weg kunt strepen en dan de machten overhoudt?
Nou, in feite is dit natuurlijk het gevolg van het gelijkheidsteken. Dat zegt: ‘wat links staat, is gelijk aan wat rechts staat’. Oké, dat is misschien een flinke ‘Duh’ waard, maar daar komt het op neer.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 14:58 schreef poesemuis het volgende:
Vraagje:
3^(2x-1) = 3^(-1,5)
en de volgende stap is dan:
2x-1 = -1,5
Nog een voorbeeldje:
2^(x-3) = 2^(3,5)
x-3 = 3,5
Is dit gewoon een regel, dat je als die 2 getallen waar de machten betrekking op hebben gelijk zijn, dat je ze tegen elkaar weg kunt strepen en dan de machten overhoudt?
oja, ik snap het, dat 'dit kan alleen gelijk zijn als iets = iets anders' doet het hem. merci!quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 15:06 schreef Iblis het volgende:
[..]
Nou, in feite is dit natuurlijk het gevolg van het gelijkheidsteken. Dat zegt: ‘wat links staat, is gelijk aan wat rechts staat’. Oké, dat is misschien een flinke ‘Duh’ waard, maar daar komt het op neer.
Dus links staat 3iets en rechts staat 3iets anders. Dit kan natuurlijk alleen gelijk zijn als inderdaad ‘iets = iets anders’. En dan kun je die ‘weg strepen’. (Formeel zou je kunnen zeggen dat je een logaritme neemt aan beide kanten).
Let wel op dat er dus écht iets als 2X = 2Y staat, 2X = 2Y + 2Z geeft natuurlijk niet X = Y + Z. Dit kun je nagaan: 24 = 23 + 23, maar natuurlijk 4 ≠ 3 + 3.
Let daar goed op.
Hoe bedoel je dat? Ze worden niet goed weergegeven? Kun je evt. een screenshot plaatsen?quote:
Bij mij niet (IE 8.0.7100, windows 7).quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 19:44 schreef Iblis het volgende:
Ik bedenk me: die openmath geeft transparent PNG’s, doen die misschien moeilijk in Internet Explorer?
Ik vermoed dat je IE6 gebruikt als browser. Als je die nu nog gebruikt dan verdien je ook niet beter. De veronderstelling van Iblis hierboven is juist. Stap eindelijk eens over op een modernere browser.quote:Op dinsdag 6 oktober 2009 15:54 schreef Thije het volgende:
Bedankt, al zijn je "figuren" erg vaag.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |