quote:
Op maandag 14 september 2009 18:06 schreef ToT het volgende:@ Bonussen voor medicijnen: Dat zijn misschien verboden afspraken met medicijnenleveranciert?
Verder zou ik graag een bron zien voor je uitlatingen over die bonussen wat betreft mensen niet behandelen en terugverwijzen enzo.
Bonus voor voorschrijven bepaalde medicijnen is niet ethischOPINIE, Ron Peters en Arthur Wilde
Gepubliceerd op 25 oktober 2005 00:00, bijgewerkt op 15 januari 2009 16:47
Zorgverzekeraar Menzis beloont artsen als zij zekere pillen voorschrijven. Niet doen, zeggen cardiologen, bij monde van Ron Peters en Arthur Wilde.
Zorgverzekeraar Menzis heeft per brief van 1 september de 'Module Rationeel Voorschrijven' aan huisartsen gepresenteerd.
De kern van de module bestaat eruit dat als de huisarts bepaalde geneesmiddelen voorschrijft aan patiënten die verzekerd zijn bij een van de maatschappijen van Menzis (Amicon, Ardyn, Geové of Prové), hij of zij beloond wordt met een honorarium per verzekerde.De 'module' betreft twee van de meest voorgeschreven groepen van geneesmiddelen, namelijk maagzuurremmers en cholesterolverlagers. Als meer dan 95 procent of meer dan 80 procent van de eerste recepten van de huisarts voor deze middelen bestaat uit omeprazol (maagzuurremmer) respectievelijk simvastatine (cholesterolverlager),
dan ontvangt de huisarts een euro per patiënt. Van Menzis. Sterker nog,
als de patiënt reeds een ander middel uit de genoemde twee klassen gebruikt, bijvoorbeeld omdat een specialist dit heeft voorgeschreven, dan kan de huisarts dit omzetten naar omeprazol of simvastatine. Hij ontvangt dan zelfs 22 euro per patiënt. Van Menzis.
Het beleid van Menzis was aanleiding voor een kort geding, aangespannen door enkele geneesmiddelenfabrikanten in Nederland. Deze stelden dat het optreden van Menzis de fabrikanten onrechtmatig nadeel toebrengt. Op 14 oktober is deze vordering van de fabrikanten afgewezen door de rechtbank in Arnhem. De argumenten hiervoor zijn te vinden op
www.rechtspraak.nl/Gerechten/Rechtbanken/Arnhem/. Het feit dat de kortgedingrechter geen onrechtmatige benadeling ziet, doet naar onze mening echter niet af aan de principiële problemen rondom het initiatief van Menzis. Namens de hoofden van de afdelingen cardiologie in alle academische ziekenhuizen in Nederland, onze mening over deze ontwikkelingen.
Als reden voor het initiatief wordt aangegeven dat huisartsen zelf de wens zouden hebben een honorering te krijgen voor 'inspanningen die boven de reguliere werkzaamheden uitgaan. Uitgangspunt is het belonen van rationeel voorschrijfgedrag ...'
Dat is merkwaardig. Rationeel voorschrijfgedrag is helemaal geen extra inspanning, het is een van de kerntaken van een arts. De echte reden voor de 'module' is natuurlijk dat de verzekeraar wil besparen op de kosten van geneesmiddelengebruik. Dat is begrijpelijk, en er worden daartoe op dit moment vele initiatieven genomen. Bij al deze initiatieven moet er echter voor gewaakt worden dat de keuze voor een geneesmiddel (of welke behandeling dan ook) bepaald wordt door wat voor de patiënt het beste is. Als er verschillende gelijkwaardige opties zijn, verdient de goedkoopste vanzelfsprekend de voorkeur.
Als een arts persoonlijk belang heeft bij het voorschrijven van een bepaald geneesmiddel, omdat daar een beloning tegenover staat, wordt een principiële grens overschreden. De patiënt weet dan niet meer of de keuze bepaald wordt door zijn of haar belang, of door het belang van de arts. Om deze reden is beloning van voorschrijfgedrag door de farmaceutische industrie altijd verworpen, en terecht. Dit was ook een van de achtergronden van het terugdringen van de apotheekhoudende huisarts. Deze kon zijn eigen omzet bepalen. Deze verstrengeling van belangen werd als niet zuiver beschouwd. Nu het van een verzekeraar komt, mag het onschuldiger lijken, het principe is hetzelfde.
Nog een stap erger is een beloning voor het omzetten van een geneesmiddel waarmee een andere arts is gestart. Specialisten ontvangen geen bonussen voor hun voorschrijfgedrag, en de enige reden om een bepaald middel voor te schrijven, is de overtuiging dat dit voor de patiënt de beste keus is. In het geval van cholesterolverlagers bijvoorbeeld, is simvastatine inderdaad een goede eerste keus, maar is het vaak nodig sterkere (duurdere) middelen in te zetten om de streefwaarden voor het cholesterolgehalte te bereiken die in de nationale en internationale richtlijnen van de beroepsverenigingen zijn vastgelegd.
Als dit beleid door de huisarts wordt doorkruist omdat deze er geld voor ontvangt, schaadt dit de kwaliteit van de zorg, maar ook het vertrouwen in de huisarts en de specialist.De genoemde argumenten vormden eveneens de basis voor de uitspraak van de stichting Code GeneesmiddelenReklame (CGR) van 4 oktober, waarin men stelde dat de overeenkomst tussen Menzis en huisartsen in strijd is met het Reklamebesluit. De CGR benadrukt dat het belang van de patiënt voorop moet staan, en dat de overeenkomst strijdig is met de onafhankelijke farmacotherapeutische overwegingen die daarvoor nodig zijn.
De kosten van geneesmiddelen nemen toe, en daar moet het systeem van verzekeringen aan worden aangepast. Het is niet reëel te verwachten dat de kostenstijging opgevangen kan worden met bezuinigingen, maar er zijn natuurlijk wel mogelijkheden voor besparing. Het is voorstelbaar dat beroepsverenigingen in overleg met verzekeraars, en misschien ook de geneesmiddelenfabrikanten, nieuwe modellen ontwikkelen voor doelmatig gebruik. Zo is het denkbaar dat richtlijnen in gezamenlijk overleg worden ontwikkeld. Misschien is samenwerking minder eng dan partijen nu denken. Het zou ook de ellende rondom de papierwinkel van machtigingen (zoals bij Plavix bijvoorbeeld) voorkomen. Ook kan de verstrekking van geneesmiddelen goedkoper (en veel praktischer) worden als deze verkocht worden in een winkel bij de uitgang van het ziekenhuis. Deze is onderdeel van de ziekenhuisapotheek, waar de apothekers in loondienst zijn (net als veel van de medisch specialisten). De voordelen van bijvoorbeeld parallel import vloeien dan in de ziekenhuiskassa. Dat komt de zorg ten goede.
De Menzis-module komt echter in dit rijtje niet voor. Een financiële prikkel voor zorg van lagere kwaliteit vinden wij niet ethisch, en in strijd met de eed of de belofte die wij bij het behalen van het artsdiploma hebben afgelegd. Wij zijn van mening dat met dit beleid geweld wordt gedaan aan een van de belangrijkste fundamenten van de zorg voor zieke mensen: ze moeten er van op aan kunnen dat hun dokter alleen hun belang dient.
http://forum.fok.nl/fok/post_reply/1340366/1/25/72735582Dit was ff het eerste wat ik zo direct voor je op kon hoesten, als je een beetje doorgoogled vind je veel meer info.