Als je een beetje beter je best doet kan het iets voordeliger zijn, maar momenteel maakt het eigenlijk niets uit. Dus eerder aflossen zou ik persoonlijk niet doen. Je beperkt je namelijk je vrijheid terwijl het niets oplevert. Je zou alleen je vrijheid moeten beperken als je jezelf niet helemaal kunt vertrouwen. Geen gekke gedachte hoor.quote:Op maandag 31 augustus 2009 12:16 schreef Rowanski het volgende:
En dat is eigenlijk nou net waar ik meezit.
Is sparen nou wel zo voordeliger als aflossen ?
Tuurlijk als je je geld in je huis stopt kan je er niet meer bij, maar wij gebruiken allen onze "extra's"
(spaarloon, 13e maand etc) om de aflossingspaarrekening te spekken.
Dan zou je met de huidige rentestand geneigd zijn om te zeggen dat aflossen voordeliger is...
Maar is dat op de langere termijn ook zo ?
Die 130.000 is minder waard maar je hypotheek dus ook.quote:Op maandag 31 augustus 2009 12:32 schreef Rowanski het volgende:
Idd kinderen kosten geld. ;-)
Wellicht is het handig om naast alle andere spaarvormen een x bedrag te sparen
en om over 7 jaar te bekijken of het verstandig is om hiermee een deel af te lossen.
En 75 euro is natuurlijk te verwaarlozen....
Wanneer zou het bv. handiger zijn om de spaarverzekering te verhogen van 135.000 naar
het voltallige hypotheekbedrag van 265.000 ?
Want de 130.000 nu is straks natuurlijk een stuk minder waard.
Ja, enquote:Op maandag 31 augustus 2009 12:47 schreef 49R het volgende:
Persoonlijk zou ik niets vervroegd aflossen. Vergeet niet dat de rente die je over je hypotheek betaald nog steeds aftrekbaar is!
Die FH, da's een wijze manquote:Op maandag 31 augustus 2009 12:22 schreef ManAtWork het volgende:
Zoals FH altijd zo mooi zegt: geen hypotheek is altijd goedkoper dan wel een hypotheek.
Als de rente over 7 jaar verdubbelt dan daalt het bedrag voor het sparen, waardoor maandlasten niet veel zullen stijgen, heeft mijn bank mij vertelt.quote:Op maandag 31 augustus 2009 14:15 schreef Rowanski het volgende:
Ik denk dat dat wel meevalt.
We betalen nu 927,50 euro aan rente (hypotheek 265000 euro | 4,2 % rente).
Onze spaarverzekering bedraagt 225 euro. Hiermee bouwen we een bedrag van 135.000 euro op.
Maar wanneer de rente verdubbelt dan schieten de lasten aardig omhoog.
Je hypotheekrenteaftrek wordt wel groter, maar of het meevalt....
Tja, lastig is dat niemand in de glazen bol kan kijken. Was het maar waar.
Juist omdat we niet in de glazen bol kunnen kijken willen we wel over het een en ander
goed na hebben gedacht. Zeker omdat het - voor ons - een hoop geld is.
En dankzij jullie worden punten aangehaald waar ik niet zo snel aan gedacht heb....
Wanneer iemand nog andere visies heeft. Graag!
Trap jij hier even een open deur in.... dat is immers altijd zo..... (als we het over een box-1-lening hebben)quote:Op dinsdag 1 september 2009 22:55 schreef Rotter het volgende:
dat je rente op je spaarsaldo gunstiger is dan de netto rente-last van je hypotheek. .
Ik zou het, vanwege de box 1-beperkingen, zeker niet in je spaarverzekering doen.quote:Op woensdag 2 september 2009 13:11 schreef Rowanski het volgende:
@ oa Deevay:
Opties:Jaarlijks een x bedrag aflossen. Zodat het hypotheekbedrag steeds meer naar beneden gaat en dichter naar de ¤ 135.000 (spaarverzekeringsbedrag) groeit. Sparen op bv een MoneYou rekening en aan het einde van de looptijd de resterende ¤ 130.000 storten. Of het spaarverzekeringsbedrag naar ¤ 265.000 gooien, maar dat lijkt mij niet slim, omdat de ¤ 130.000 extra nu veel meer waard is dan over 30 jaar.
Wat is wijsheid in dezen ?
@ Five_Horizons:quote:Op woensdag 2 september 2009 13:31 schreef Five_Horizons het volgende:
[..]
Ik ben persoonlijk (let op: persoonlijk) een voorstander van het zo laag mogelijk houden van de hypotheek. HRA lijkt (ook in dit topic) wel een heilig instituut, waarbij je geld verdient aan je hypotheek.
Neen, absoluut niet waarquote:Op vrijdag 4 september 2009 09:49 schreef marcosta het volgende:
..
(dan betaal je tenslotte ook vermogensbelasting over de waarde van je woning)
quote:Op vrijdag 4 september 2009 10:04 schreef DonJames het volgende:
[..]
Neen, absoluut niet waar![]()
De woning blijft in box 1 (waar men geen vermogensrendementsheffing kent), en het eigenwoningforfait is in zo'n geval nihil.
Zoals DJ in z'n post al zegt: bij een afgeloste hypotheek is je eigenwoningforfait nihil (deze kan sowieso nooit groter zijn dan je betaalde hypotheekrente ('Wet Hillen'))quote:Op zaterdag 5 september 2009 23:46 schreef marcosta het volgende:
[..]
Zoals ik al zei...ik ben geen wiz in dit soort dingen.
Maar wie kan ons dan vertellen wat financieel gunstiger is na 30 jaar?
klein hypotheekje en een grote zak met geld (met rente inkomsten) of hypotheekvrij?
(je huurwaardeforfait blijft altijd gelden neem ik aan?)
Voor sommigen misschien erg verwarrend zoals je het zegt.quote:Op maandag 31 augustus 2009 12:06 schreef Rowanski het volgende:
Mijn vrouw en ik hebben een spaarhypotheek van 265.000 euro.
Wij hebben een spaarverzekering (incl. ORV) afgesloten voor een bedrag van 135.000 euro.
Onze rentevast periode verloopt over 7 jaar. We hebben nu een rente van 4,2%.
heel verstandig , belangerijkste reden is misschien nog wel dat je je grootste valkuil weg neemt.quote:Op maandag 7 september 2009 09:05 schreef Rowanski het volgende:
Bedankt voor de reacties.
Conclusie:
Ik ga lekker sparen op een moneyou rekening dmv een maandelijkse inleg,
13e maand, spaarloon etc.
Eens in het jaar stort ik het gespaarde bedrag over naar onze hpotheek.
Hierdoor nemen jaarlijks onze maandlasten af..... Dit tot we op een gegeven
moment geen schuld meer over hebben.
Dit voelt toch het beste aan, omdat wanneer je bv. onvrijwillig werkloos
of arbeidsongeschikt wordt je nog altijd in het huis kan blijven wonen.
Dit omdat de lasten dan nog zijn op te brengen.
En die gedachte is met een pasgeborene toch wel een veilige gedachte.
Maar als je het geld niet in een KEW stopt, krijg je weer te maken met vermogensrendementsheffing. Is die VRH op deze termijn lager dan het afrekenen in box 1 als je de KEW niet voor je hypotheekaflossing gebruikt?quote:Op donderdag 10 september 2009 10:49 schreef Five_Horizons het volgende:
Maar daarom begrijp ik ook niet dat mensen een KEW afsluiten. Dan móet je het eindkapitaal gebruiken om de hypotheek af te lossen. (althans: je kunt besluiten om het niet te doen, maar dan mag je fiscaal afrekenen in box 1)
In welke vorm zou je dat sparen dan gieten? Banksparen is ook niet ideaal (is dat eigenlijk alleen vanwege de fiscale haken en ogen bij overlijden, of zitten er nog meer nadelen aan?), aandelen zijn misschien iets te onzeker, depositos kunnen interessant zijn als je op het goede moment instapt (niet nu dus), maar in al die gevallen heb je weer met VRH te maken.quote:Ik zou dan kiezen om wél te sparen
Ik denk dat je niet de enige bent. Waarschijnlijk snapt 80% van de huizeneigenaren niets van hypothekenquote:Op donderdag 10 september 2009 16:47 schreef Cahir het volgende:
Jezus ik snap ECHT niks van dit topic
Ik ben nog 18quote:Op donderdag 10 september 2009 16:50 schreef anboni het volgende:
[..]
Ik denk dat je niet de enige bent. Waarschijnlijk snapt 80% van de huizeneigenaren niets van hypotheken
Op zich mee eens, maar voor die 4 tientjes per jaar vind ik dat je beter kunt kiezen voor wat het beste 'voelt', die 4 tientjes is het het wel waard als je daardoor 's nachts beter slaapt.quote:Op donderdag 10 september 2009 17:15 schreef JapieApi het volgende:
Ik zou elk jaar voordat je het geld overmaakt even berekenen wat voor dat jaar de beste beslissing is. Een jaar vooruit kijken is immers makkelijker dan 27 jaar vooruit kijken.
Stel dat je 5000 euro per jaar spaart, en in het 42% belastingtarief zit, ook ga ik er van uit dat het hele jaar de rente op 3,25% blijft.
Dan heb je aan kosten voor het komende jaar over 5000 euro hypotheek:
5000 euro x 4,2% = 210 euro rentekosten.
van deze kosten krijg je een gedeelte terug via HRA.
210 euro x 42% = 88,20
netto kosten voor 5000 euro hypotheek: 210 (rente) - 88,20 (HRA) = 121,80
Op de bank krijg je
5000 x 3,25%=162,50 aan rente
Dus dit jaar kan je beter nog niet aflossen(162,50 euro aan inkomsten tegen 121,80 aan kosten), volgend jaar moet je dan opnieuw rekenen met de nieuwe rentestanden. Zo kan je voor elk bepalen wat de beste keuze is. De eerste jaren is de berekening vrij eenvoudig. Als het spaargeld boven de 40.000 euro komt moet je rekening gaan houden met extra belasting. De wet Hillen gaat pas meetellen als je hypotheek bijna compleet is afgelost.
Helemaal mee eens. Onze slaaprust is belangrijker dan die 4 tientjes.quote:Op donderdag 10 september 2009 19:04 schreef PC1984 het volgende:
[..]
Op zich mee eens, maar voor die 4 tientjes per jaar vind ik dat je beter kunt kiezen voor wat het beste 'voelt', die 4 tientjes is het het wel waard als je daardoor 's nachts beter slaapt.
Daarover praten we pas bij bedragen boven de 40.000. Bovendien is deze vrijstelling geïndexeerd. Het duurt echt een hele tijd voordat je er eventueel boven zou komen.quote:Op donderdag 10 september 2009 11:19 schreef anboni het volgende:
[..]
Maar als je het geld niet in een KEW stopt, krijg je weer te maken met vermogensrendementsheffing. Is die VRH op deze termijn lager dan het afrekenen in box 1 als je de KEW niet voor je hypotheekaflossing gebruikt?
Wil je nóg meer nadelen van banksparen dan die jij al noemde?quote:In welke vorm zou je dat sparen dan gieten? Banksparen is ook niet ideaal (is dat eigenlijk alleen vanwege de fiscale haken en ogen bij overlijden, of zitten er nog meer nadelen aan?), aandelen zijn misschien iets te onzeker, depositos kunnen interessant zijn als je op het goede moment instapt (niet nu dus), maar in al die gevallen heb je weer met VRH te maken.
Tja, ik ben waarschijnlijk 'n uitzondering, ik zit een behoorlijk eind boven die 20.000 (ben maar alleen). Voor mij is dat dus wel enigszins relevantquote:Op vrijdag 11 september 2009 09:26 schreef Five_Horizons het volgende:
Daarover praten we pas bij bedragen boven de 40.000. Bovendien is deze vrijstelling geïndexeerd. Het duurt echt een hele tijd voordat je er eventueel boven zou komen.
Maar die haken en ogen bij overlijden heb je toch net zo goed als je je geld op een gewone spaar- of beleggingsrekening hebt staan? Of komen 's rijks graaiers nog even extra afrekenen bij een bankspaaroplossing?quote:Wil je nóg meer nadelen van banksparen dan die jij al noemde?
Ik ben het ook helemaal met je eens hoor (zie nu dat dat in m'n reply niet zo naar voren kwam). Ben gewoon benieuwd of er nog fiscaal interessante mogelijkheden zijn. Ik moet me blijkbaar eens gaan verdiepen in groen beleggenquote:Ik vind de vrijheid die je hebt (desnoods ga je 'groen' beleggen, geen VRH én een extra heffingskorting) door voor box 3 te kiezen en dat kleine beetje geld echt een stuk prettiger dan het kiezen voor iets waarvan ik pas over 30 (!!) jaar de gevolgen van kan inschatten.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |